Рішення
від 27.10.2015 по справі 905/2110/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м.Харків, пр.Леніна, 5

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

27.10.2015 Справа № 905/2110/15

Господарський суд Донецької області у складі судді Уханьової О.О., при помічнику судді Андрєєвої М.А.., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи:

за позовом - Комунального підприємства "Обласний дитячо-молодіжний санаторно-

оздоровчий комплекс "Перлина Донеччини" м. Слов`янськ

до відповідача - Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з

тимчасової втрати працездатності м. Маріуполь

про стягнення 500239,72грн.

за участю представників сторін :

від позивача - Пригара Ю.О. за довіреністю №460/01-13, від 26.10.15,

від відповідача - Морозова Л.О. за довіреністю №01-14-891 від 10.06.2015р.

СУТЬ СПРАВИ:

09.09.2015р. до господарського суду Донецької області надійшла позовна заява КП "Обласний дитячо-молодіжний санаторно-оздоровчий комплекс "Перлина Донеччини" м. Слов`янськ про стягнення з Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності м. Маріуполь заборгованості у розмірі 500239,72грн.

В підтвердження позовних вимог КП "Обласний дитячо-молодіжний санаторно-оздоровчий комплекс "Перлина Донеччини" м. Слов`янськ (далі - позивач) надав копії договору на закупівлю послуги щодо тимчасового розміщування, інші (послуги дитячих закладів оздоровлення цілорічного функціонування, розташованих на території Донецької області, для оздоровлення дітей, які є членами сімей застрахованих осіб, протягом квітня - грудня 2014р.) від 13.03.2014р., акту виконаних робіт, акту звірки.

24.09.2015р. від відповідача на електронну пошту суду надійшло клопотання про відкладення розгляду справи. Клопотання судом розглянуто та задоволено.

30.09.2015р. через канцелярію суду від позивача та відповідача надійшли клопотання про відкладення розгляду справи. Клопотання господарським судом розглянуті та задоволені.

07.10.2015р. відповідач через канцелярію господарського суду надав письмові пояснення, в яких зазначив, що послуги тимчасового розміщення за 1362 путівками на загальну суму 7053690,00грн. відповідач дійсно отримав. Крім того, зазначив що після підписання акту виконаних робіт №11 від 29.12.2014р. та акту звірки взаєморозрахунків від 29.12.2014р. була встановлена заборгованість по договору у сумі 500239,72грн., також, зазначив, що відповідачем 17.07.2015р. був складений додатковий акт виконаних робіт №12 та акт звірки взаєморозрахунків №12, якими підтверджена сума заборгованості.

27.10.2015рр. позивач в судове засідання явився, підтримав позовні вимоги. Крім того, супровідним листом надав додаткові документи, копії платіжних доручень та актів виконаних робіт, які долучені до матеріалів справи.

27.10.2015р. відповідач в судовому засіданні в усному порядку зазначив, що у зв'язку з недостатністю грошових коштів не має можливості погасити заборгованість.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Предметом позову є стягнення з відповідача 500239,72грн. - заборгованості за отримані послуги.

Підставою звернення є неналежне виконання відповідачем умов договору на закупівлю послуги щодо тимчасового розміщування, інші (послуги дитячих закладів оздоровлення цілорічного функціонування, розташованих на території Донецької області, для оздоровлення дітей, які є членами сімей застрахованих осіб, протягом квітня - грудня 2014р.) від 13.03.2014р.

Відповідно до ч. 1 ст. 67 Господарського кодексу України відносини підприємства з іншими підприємствами, організаціями, громадянами в усіх сферах господарської діяльності, виконуються на підставі договорів.

З матеріалів справи вбачається, що 13.03.2014р. КП "Обласний дитячо-молодіжний санаторно-оздоровчий комплекс "Перлина Донеччини" (позивач, виконавець) та Донецьке обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності м. Маріуполь (відповідач, замовник) підписали договір, який за своєю правовою природою є договором про надання послуг.

Частиною першою ст.901 ЦК України передбачено, що за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до приписів статті 632 ЦК України, ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін.

Частиною першою ст.903 ЦК України встановлено, якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

У порядку та на умовах, визначених цим договором, виконавець зобов'язується за завданням замовника надати протягом квітня-грудня 2013р. якісні послуги визначені згідно з ДК016:2010 код 55.90.1 - послуги щодо тимчасового розміщування, інші (послуги дитячих закладів оздоровлення цілорічного функціонування, розташованих на території Донецької області, для оздоровлення дітей, які є членами сімей застрахованих осіб, протягом квітня - грудня 2014р.) у Комунальному підприємстві «Обласний дитячо-молодіжний санаторно-оздоровчий комплекс «Перлина Донеччини» (далі - послуги) згідно додатку №1 до цього договору, а замовник зобов'язується прийняти і оплатити їх вартість (п.1.1 договору).

Послуги за цим договором надаються виконавцем на підставі оздоровчих путівок (далі-путівка) у кількості, що визначена у додатку №1, який є невід'ємною частиною даного договору (п.1.2 договору).

Обсяги закупівлі послуг можуть бути зменшені залежно від реального фінансування видатків (п.1.3 договору).

Ціна цього договору становить 11493426,00грн. без ПДВ, що еквівалентна 2290 путівкам, в т.ч. 736 путівок за ціною 5817,00грн. без ПДВ на загальну суму 4281312,00грн. без ПДВ, 1554 путівок за ціною 4641,00грн. без ПДВ на загальну суму 7212114,00грн. без ПДВ. Строк оздоровчої зміни складає двадцять один день (п.п.3.1,3.2 договору).

Ціна цього договору може бути зменшена, у випадку, передбаченому п.1.3 цього договору, в односторонньому порядку, шляхом надіслання виконавцю письмового повідомлення або за згодою сторін (п.3.3 договору).

Виконавець за власний рахунок відправляє путівки замовнику, згідно додатку №1 до договору, не пізніше ніж за 20 календарних днів - до початку строку заїзду. Одночасно виконавець направляє замовнику накладну та рахунок на оплату послуг (п.4.1 договору).

Після отримання замовником путівок на чергову зміну останній протягом 3-х днів перераховує виконавцю аванс в розмірі 50% від загальної вартості отриманих путівок (п.4.2 договору).

Основну частину вартості путівок на поточну зміну замовник оплачує на протязі зміни в сумі, яка разом з авансовим платежем складає 95% від загальної вартості. Залишок вартості оплачується після проведення звірки розрахунків (перевірки повноти надання послуг) за результатами зміни та по закінченню оздоровчого сезону (п.4.3 договору).

Строк надання послуг квітень-грудень 2014р. (п.5.1 договору).

Місце надання послуг: Донецька область, м. Слов'янськ, м. Святогірськ, вул. Куйбишева, буд. 95 (п.5.2 договору).

Згідно п. 6.1.1 договору замовник зобов'язаний сплатити вартість послуг згідно п.4.1-4.8 цього договору.

Цей договір набирає чинності з моменту його підписання і діє до завершення оздоровчого періоду. Закінчення строку дії цього договору не звільняє сторони від виконання своїх зобов'язань, що виникли під час його дії (п.10.1 договору).

Господарський суд, дослідивши умови договору, робить висновок, що сторонами в даному кредитному договорі погоджені всі істотні умови, відсутні докази визнання його недійсним, тому зазначений договір є укладеним та обов'язковим для виконання сторонами.

За умовами ст.193 Господарського кодексу України (далі - ГК України) суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до ст.ст.525-526 Цивільного Кодексу України (далі - ЦК України) зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Статтею 629 ЦК України встановлено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Матеріалами справи доведено, що позивачем належним чином виконані умови договору щодо надання послуг, що підтверджено відповідними актами виконаних робіт, які скріплені печатками та підписані обома сторонами, які наявні в матеріалах справи. Крім того, факт отримання послуг відповідач визнав в повному обсязі.

Згідно ст. 526 Цивільного Кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 Цивільного кодексу України). Статтею 629 Цивільного кодексу України встановлено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до умов цього договору строк кінцевого розрахунку оплачується після проведення звірки розрахунків (перевірки повноти надання послуг) за результатами зміни та по закінченню оздоровчого сезону (п.4.3 договору).

Всупереч приписам закону та умовам договору, замовник взяті на себе зобов'язання належним чином не виконував, вартість послуг у встановлені строки в повному обсязі не сплачував. Враховуючи той факт, що відповідач заборгованість за договором на закупівлю послуги щодо тимчасового розміщування, інші (послуги дитячих закладів оздоровлення цілорічного функціонування, розташованих на території Донецької області, для оздоровлення дітей, які є членами сімей застрахованих осіб, протягом квітня - грудня 2014р.) від 13.03.2014р. так і не сплатив, позивач звернувся до суду з вимогою про стягнення з відповідача заборгованості за цим договором.

З наданих позивачем на вимогу суду актів виконаних робіт вбачається, що заборгованість відповідача за надані послуги дійсно (фактично) становить 500239,72грн.

Крім того, позивачем до матеріалів справи надані додаткові докази, які також свідчать про надання послуг відповідачу а саме: копії податкових накладних, актів звірки взаєморозрахунків, списків дітей, які знаходились на оздоровленні у КП «ОДМСОК «Перлина Донеччини».

Враховуючи вищезазначене, господарський суд вважає позовні вимоги в цій частині доведеними та такими, що підлягають задоволенню.

Враховуючи, що спір виник з вини відповідача, на останнього покладається судовий збір в сумі 7503,60грн. відповідно до ст.49 ГПК України, оскільки відповідно до п. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» в редакції, яка діяла на момент звернення з позовом до суду, судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду. Ставка судового збору за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру встановлюється 1,5% від ціни позову, але не менше 1 розміру мінімальної заробітної плати.

Відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" розмір мінімальної заробітної плати становить 1218,00грн. Ціна позову 500239,72грн. Відповідно судовий збір становить 7503,60грн.

На підставі гл.48,49,71, 901, 903 Цивільного кодексу України, гл.35,ст.67, 193 Господарського кодексу України, ст.ст.33,43,49, 82,82-1,84,85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

Задовольнити позов Комунального підприємства "Обласний дитячо-молодіжний санаторно- оздоровчий комплекс "Перлина Донеччини" м. Слов`янськ до Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності м. Маріуполь про стягнення 500239,72грн. в повному обсязі.

Стягнути з Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (87510, Донецька область, м.Маріуполь, пр. Луніна, буд.89, ЄДРПОУ 21955772) на користь Комунального підприємства "Обласний дитячо-молодіжний санаторно- оздоровчий комплекс "Перлина Донеччини" (84130. Донецька область, м. Слов'янськ, м. Святогірськ, вул. Куйбишева, буд. 95, ЄДРПОУ 20394018) 500239,72грн. - заборгованості, 7503,60грн. - судового збору.

Повний текст рішення підписаний 27.10.2015р.

Суддя О.О. Уханьова

Дата ухвалення рішення27.10.2015
Оприлюднено24.11.2015
Номер документу53605716
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 500239,72грн

Судовий реєстр по справі —905/2110/15

Судовий наказ від 09.11.2015

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.О. Уханьова

Рішення від 27.10.2015

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.О. Уханьова

Ухвала від 10.09.2015

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.О. Уханьова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні