Постанова
від 26.10.2015 по справі п/811/2932/15
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 жовтня 2015 року Справа № П/811/2932/15

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Кравчук О.В. розглянув у порядку скороченого провадження адміністративну справу

за позовом Світловодської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Кіровоградській області

до відповідача - Гаражно-будівельного кооперативу «Індустріальний»

про припинення юридичної особи.

До Кіровоградського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Світловодської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Кіровоградській області (далі - позивач) про припинення юридичної особи - Гаражно-будівельного кооперативу «Індустріальний» (далі - відповідач).

Позовні вимоги ґрунтуються на тому, що Гаражно-будівельний кооператив «Індустріальний» не подавав протягом року до контролюючого органу податкову звітність, а відтак - наявні підстави для припинення його підприємницької діяльності у судовому порядку.

Ухвалою судді Кіровоградського окружного адміністративного суду від 02 вересня 2015 року по справі було відкрито скорочене провадження. Зазначену ухвалу відповідачеві було направлено 09 вересня 2015 року (а.с.18), однак 21 вересня 2015 року до суду повернулась кореспонденція, яка направлялась йому за адресою, зазначеною у позовній заяві, з відміткою В«за зазначеною адресою не проживаєВ» (а.с.19). Адреса зазначена у позовній заяві та у витягу з єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців є ідентичною з адресою яка вказана на конверті (а.с. 2).

Разом з тим, згідно з частиною одинадцятою статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Відповідно до пункту 3 частини п'ятої статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України справа повинна бути розглянута у порядку скороченого провадження не пізніше трьох днів у разі якщо протягом семи днів з дня закінчення строку, передбаченого частиною третьою цієї статті, до суду не надійшло заперечення відповідача та за умови, що справа не розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно і неупереджено оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті суд

В С Т А Н О В И В:

Гаражно-будівельний кооператив «Індустріальний» 03 квітня 2007 року зареєстрований виконавчим комітетом Світловодської міської ради Кіровоградської області, ідентифікаційний код ЄДР - 35037935 (а.с.4), підприємство з того часу перебуває на обліку як платник податків, протягом року податкова звітність відповідачем до контролюючого органу не подавалась, що підтверджується актом податкового органу 9/л-15 від 19 серпня 2015 року (а.с.7). Заборгованість у відповідача перед Державним бюджетом України відсутня (а.с.11).

Відповідно до частини першої статті 42 Конституції України кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.

Податковий кодекс України регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства (пункт 1.1 статті 1 Податкового кодексу України).

Підпунктом 16.1.3. Податкового кодексу України зазначено, що платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Частиною другою статті 46 Закону України В«Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємцівВ» визначено, що державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця проводиться у разі неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Так, відповідно до підпункту 20.1.12 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби мають право, у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Згідно статті 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд згідно статті 86 зазначеного Кодексу оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Згідно з частиною першою статті 49 Закону України В«Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємцівВ» суд, який постановив рішення про припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, у тому числі рішення про визнання фізичної особи - підприємця недієздатною або про обмеження її цивільної дієздатності, в день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцем реєстрації фізичної особи - підприємця для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення щодо припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця.

Враховуючи встановлені обставини справи та вищезазначені положення чинного законодавства України, суд вважає, що вимоги позивача є обґрунтованими, відповідають дійсним обставинам та матеріалам справи, а тому підлягають задоволенню.

Керуючись статтями 7-11, 71, 86, 183-2, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу - Гаражно-будівельний кооператив «Індустріальний» (ідентифікаційний код 35037935).

Копію постанови направити державному реєстратору Реєстраційної служби Світловодського міськрайонного управління юстиції (27500, Кіровоградська обл., м. Світловодськ, вул. Куйбишева, 13а) для виконання вимог статті 38 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємцівВ« від 15 травня 2003року № 755-IV.

Постанову суду звернути до негайного виконання.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Кіровоградський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 10- денний строк з дня отримання копії цієї постанови, з одночасним надісланням копії апеляційної скарги до суду апеляційної інстанції.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.10.2015
Оприлюднено26.11.2015
Номер документу53643403
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —п/811/2932/15

Постанова від 26.10.2015

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.В. Кравчук

Ухвала від 02.09.2015

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.В. Кравчук

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні