Постанова
від 19.10.2009 по справі 2а-4525/09/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 жовтня 2009 року Справа № 2а-4525/09/2370

Черкаський окружний адм іністративний суд м. Черкаси в складі:

головуючого - судді Мишенк а В. В.,

при секретарі - Дубовій Ю.С.,

за участю: представника по зивача Пасічник А.А. - за дові реністю, розглянувши у відкр итому судовому засіданні в м . Черкаси адміністративну сп раву за позовом Черкаського обласного відділення Фонду с оціального захисту інваліді в до товариства з обмеженою в ідповідальністю «Добра-Крас ноставка» про стягнення забо ргованості в сумі 31955 грн. 78 коп.,

ВСТАНОВИВ:

Звернувшись до суду Черка ське обласне відділення Фонд у соціального захисту інвалі дів (далі-позивач) просить стя гнути з товариства з обмежен ою відповідальністю «Добра-К расноставка» (далі-відповіда ч) заборгованість в сумі 31955 грн . 78 коп., в тому числі адміністра тивно-господарські санкції з а незайняті робочі місця інв алідами у 2008 році в сумі 30526 грн. 82 коп. та пеню за несвоєчасну с плату зазначених санкцій в с умі 1428 грн. 96 коп.

Свої вимоги позивач обґрун товує тим, що у 2008 році у відпов ідача повинно було працювати два інваліда. Відділенням вс тановлено, що два робочих міс ця інвалідами зайняті не бул и. Вартість одного робочого м ісця, за звітний період, на під приємстві становить 15264 грн. 41 к оп. Таким чином, загальна сума адміністративно-господарсь ких санкцій за незайняті роб очі місця для інвалідів скла дає 30526 грн. 00 коп. У встановлений Законом України «Про основи соціальної захищеності інва лідів» термін до 15 квітня 2009 ро ку, визначену суму адміністр ативно-господарських санкці й за не виконаний норматив у 20 08 році відповідач відділенню не сплатив. У зв' язку з прост роченням сплати адміністрат ивно-господарських санкцій, з 16.04.2009 року нараховується пеня , сума якої на день подачі позо ву становить 1428 грн. 96 коп.

Представник позивача у суд овому засіданні позов підтри мала та просила задовольнити його повністю, стверджуючи, щ о відповідач не виконав норм атив, не створив одне робоче м ісце для працевлаштування ін валідів, а тому повинен сплат ити адміністративно-господа рські санкції та пеню.

Відповідач відзив на позов ну заяву не надав, у судове зас ідання представника не напра вив, хоча належним чином пові домлявся судом про день та ча с розгляду справи. Неподання відповідачем письмових запе речень на позовну заяву та не з' явлення представника від повідача в судове засідання не перешкоджає розгляду спра ви по суті.

Оцінивши докази у справі, за слухавши пояснення представ ника позивача, суд приходить до наступного.

Відповідач зареєстрований як юридична особа Маньківсь кою районною державною адмін істрацією Черкаської област і 06.09.2009 року за № 10000036664, ідентифіка ційний код 34089500.

Відповідно до ст. 19 За кону України «Про основи соц іальної захищеності інвалід ів в Україні» від 21.03.1991 р. № 875-XII , дл я підприємств, установ, орган ізацій, у тому числі підприєм ств, організацій громадських організацій інвалідів, фізи чних осіб, які використовуют ь найману працю, установлюєт ься норматив робочих місць д ля працевлаштування інвалід ів у розмірі чотирьох відсот ків середньооблікової чисел ьності штатних працівників о блікового складу за рік, а якщ о працює від 8 до 25 осіб, - у кільк ості одного робочого місця.

Підприємства, установи, орг анізації, як зазначено в ст. 20 З акону, у тому числі підприємс тва, організації громадських організацій інвалідів, фізи чні особи, які використовуют ь найману працю, де середньоо блікова чисельність працююч их інвалідів менша, ніж устан овлено нормативом, передбаче ним статтею 19 цього Закону, що року сплачують відповідним в ідділенням Фонду соціальног о захисту інвалідів адмініст ративно-господарські санкці ї, сума яких визначається в ро змірі середньої річної зароб ітної плати на відповідному підприємстві, установі, орга нізації, у тому числі підприє мстві, організації громадськ их організацій інвалідів, фі зичної особи, яка використов ує найману працю, за кожне роб оче місце, призначене для пра цевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом.

Частиною 4 ст. 20 Закону передб ачено, що адміністративно-го сподарські санкції розрахов уються та сплачуються підпри ємствами, установами, органі заціями, у тому числі підприє мствами, організаціями грома дських організацій інваліді в, фізичними особами, зазначе ними в частині першій цієї ст атті, самостійно в строк до 15 к вітня року, наступного за рок ом, в якому відбулося порушен ня нормативу, встановленого частиною першою статті 19 цьог о Закону.

У частині 3 ст. 19 Закону вказа но, що підприємства самостій но здійснюють працевлаштува ння інвалідів у рахунок норм ативів робочих місць виходяч и з вимог ст. 18 цього Закону. Від повідно до ст.18 Закону підприє мства зобов' язані: 1. Виділят и та створювати робочі місця для працевлаштування інвалі дів; 2. Надавати державній служ бі зайнятості інформацію, не обхідну для організації прац евлаштування інвалідів; 3. Зві тувати Фонду соціального зах исту інвалідів про зайнятіст ь та працевлаштування інвалі дів у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України .

Як вбачається із розрахунк у по товариству з обмеженою в ідповідальністю «Добра-Крас ноставка» про зайнятість і п рацевлаштування інвалідів з а 2008 рік, середньооблікова кіл ькість штатних працівників о блікового складу по звіту № 10- ПІ становить 41 особа, кількіст ь інвалідів, які повинні прац ювати становить дві особи.

Аналіз правових норм про за хист інвалідів дає підстави стверджувати, що обов' язок підприємства щодо створення робочих місць для інвалідів не супроводжується його обо в' язком підбирати, шукати і працевлаштовувати інваліді в, а полягає в обов' язку підп риємства виділяти та створюв ати робочі місця для працевл аштування інвалідів, надават и державній службі зайнятост і інформацію, необхідну для о рганізації працевлаштуванн я інвалідів та звітувати Фон ду соціального захисту інвал ідів про зайнятість та праце влаштування інвалідів, про щ о також іде мова в узагальнен і судової практики застосува ння ст.ст.19, 20 Закону Вищим адмі ністративним судом України в ід 15.08.2007 року.

Як вбачається із листа Мань ківського районного центру з айнятості Черкаської област і № 650 від 23.07.2009 року, відповідач д о Маньківського районного це нтру зайнятості протягом 2008 р оку заявки на працевлаштуван ня осіб з обмеженими фізични ми можливостями за формою 3-ПН (звіт про наявність вакансій ) не подавав. Таким чином, суд в важає, що відповідачем не вик онано вимоги ст. 18 Закону, а сам е не створено робочих місць д ля працевлаштування інвалід ів, а також не надано державні й службі зайнятості інформац ії, необхідної для організац ії працевлаштування інвалід а.

Статтею 20 Закону передбачен о, що порушення сплати адміні стративно-господарських сан кцій тягне за собою нарахува ння пені, пеня обчислюється в иходячи з 120 відсотків річних облікової ставки Національн ого банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої н а повну суму недоїмки за весь її строк. Адміністративно-го сподарські санкції розрахов уються та сплачуються підпри ємствами, установами, органі заціями, у тому числі підприє мствами, організаціями грома дських організацій інваліді в, фізичними особами в строк д о 15 квітня року, наступного за роком, в якому відбулося пору шення нормативу. При цьому до правовідносин із стягненням адміністративно-господарсь ких санкцій, передбачених ци м Законом, не застосовуються строки, визначені ст. 250 Господ арського кодексу України (од ин рік з дня порушення).

Вартість одного робочого м ісця, за звітний період, на під приємстві становить 15264 грн. 41 к оп. Загальна сума адміністра тивно-господарських санкцій за незайняті робочі місця дл я інвалідів складає 30526 грн. 00 ко п.

Порушення термінів сплати адміністративно-господарсь ких санкцій тягне за собою на рахування пені. Відповідно д о наказу Міністерства Праці та соціальної політики Украї ни «Про затвердження Порядку нарахування пені та її сплат и» № 223 від 15.05.2007 року, пеня обчисл юється виходячи із 120 % річних о блікової ставки Національно го банку України, що діяла на м омент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь ї ї строк.

У зв' язку з простроченням сплати адміністративно-госп одарських санкцій, з 16.04.2009 року нараховується пеня, сума яко ї на день подачі позову стано вить 1428 грн. 96 коп.

Таким чином, станом на 16.09.2009 ро ку заборгованість відповіда ча становить 31955 грн. 78 коп., в том у числі адміністративно-госп одарські санкції за незайнят і робочі місця інвалідами у 200 8 році в сумі 30526 грн. 82 коп. та пен ю за несвоєчасну сплату зазн ачених санкцій в сумі 1428 грн. 96 к оп.

Відповідно до ст. 19 Конститу ції України органи державної влади та їх посадові особи зо бов' язані діяти лише на під ставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конс титуцією та законами України .

На підставі вищевикладено го, суд вважає, що позов підляг ає до задоволення, а вимоги по зивача про відносно адмініст ративно-господарських санкц ій до стягнення.

Керуючись Законом України «Про основи соціальної захи щеності інвалідів в Україні» від 21.03.1991, № 875-XII , ст.ст. 11, 14, 70, 71, 89, 94, 159 - 163 КАС України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Че ркаського обласного відділе ння Фонду соціального захист у інвалідів до товариства з о бмеженою відповідальністю « Добра-Красноставка» задовол ьнити повністю.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю «До бра-Красноставка»: 20142, Черкась ка обл., Маньківський район, с. Добра, (ідентифікаційний код 34089500) на користь Черкаського об ласного відділення Фонду соц іального захисту інвалідів: 18002, м. Черкаси, проспект Хімікі в, 50 (код ЄДРПОУ 21368023) адміністрат ивно-господарські санкції за незайняті робочі місця інва лідами у 2008 році та пеню за несв оєчасну сплату зазначених са нкцій на загальну суму 31955 грн . (тридцять одна тисяча дев' ятсот п' ятдесят п' ять грн. )78 коп.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, яка може бути подана до Київського апеляц ійного адміністративного су ду через Черкаський окружний адміністративний суд протяг ом десяти днів з дня складенн я постанови в повному обсязі . Апеляційна скарга на постан ову подається протягом двадц яти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя В.В.Мишенко

Повний текст постанови ви готовлений 21 жовтня 2009 року.

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.10.2009
Оприлюднено16.12.2009
Номер документу5365095
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4525/09/2370

Постанова від 19.10.2009

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Мишенко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні