Постанова
від 14.03.2012 по справі 2-а/1970/707/12
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2-а/1970/707/12

"14" березня 2012 р. м. Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд, в складі:

головуючого судді Мартиць О.І.

при секретарі судового засідання Хоростківського О.Я.

за участю:прокурора ОСОБА_1

представника позивача - Бучацького районного центру зайнятості ОСОБА_2, довіреність від 16 січня 2012 року, № 06/30

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Тернополі адміністративну справу за адміністративним позовом прокурора Бучацького району Тернопільської області в інтересах держави - Міністерства праці і соціальної політики, Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в особі виконавчої дирекції фонду Бучацького районного центру зайнятості до приватного сільськогосподарського підприємства "Придністровське" про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Бучацького району Тернопільської області звернувся до суду з адміністративним позовом в інтересах держави - Міністерства праці і соціальної політики, Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в особі виконавчої дирекції фонду Бучацького районного центру зайнятості до приватного сільськогосподарського підприємства "Придністровське", в якому просить стягнути заборгованість по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття в сумі 3425,44 грн., посилаючись на те, що в порушення вимог Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" відповідач несвоєчасно сплачував страхові внески, внаслідок чого виникла вказана заборгованість, яка в добровільному порядку не погашена і на час звернення до суду не охоплена заходами примусового стягнення.

В судовому засіданні прокурор та представник позивача позовні вимоги підтримали повністю з мотивів, викладених у позовній заяві та просять задовольнити.

Представник відповідача - приватного сільськогосподарського підприємства "Придністровське" в суд не з'явився, хоча про день, час і місце розгляду справи повідомлявся своєчасно і належним чином, що не перешкоджає розгляду справи по суті у його відсутності за наявності достатніх документів про права і обов'язки сторін відповідно до законодавства України.

Суд проаналізувавши матеріали справи та оцінивши подані докази в їх сукупності, заслухавши пояснення представника позивача, прокурора встановив наступні обставини.

Страхування громадян на випадок безробіття здійснюється на підставі Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" від 02 березня 2000 року № 1533-ІІІ (далі Закон України № 1533-ІІІ) Фондом загальнообов'язкового державного соціального страхування України в особі виконавчих дирекцій Фонду, функції якого, згідно ст. 12 Закону України, виконують органи державної служби зайнятості.

Платниками страхових внесків є страхувальники, які зобов'язані зареєструватися у виконавчих дирекціях Фонду за місцем свого знаходження (ч. 1 п. 2 ст. 35 Закону України № 1533-ІІІ). Страхувальниками є роботодавці, які використовують найману працю і застраховані особи -наймані працівники, які повинні своєчасно та в повному розмірі сплачувати страхові внески до Фонду (ч. 2 п. 2 ст. 35 Закону України № 1533-ІІІ);

Порядок та розмір сплати страхових внесків встановлений ст.ст. 17, 19 Закону України № 1533-ІІІ, ч.ч.2,3 п.2. ст.1. Закону України "Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування" від 11.01.2001 року № 2213-ІІІ та "Інструкцією про обчислення і сплату внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття", затвердженої наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18 грудня 2000 року № 339 відповідно до яких платники зобов'язані сплачувати до Фонду загальнообов'язкового соціального страхування України на випадок безробіття внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття.

Бучацьким районним центром зайнятості як робочим органом виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, на підставі ст.34 Закону України № 1533-ІІІ, пункту 7 Розділу VIII "Прикінцеві та перехідні положення Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" та наказу директора Бучацького РЦЗ від 23 вересня 2011 року № 121 проведено перевірку приватного сільськогосподарського підприємства "Придністровське" з питань дотримання вимог законодавства щодо правильності нарахування та своєчасності сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття за період з 01 липня 2010 року по 31 грудня 2010 року.

Згідно акта № 86-11 від 28.12.2011 року в результаті перевірки встановлено несплату страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття в сумі 3395,90 грн., пеню 29,54 грн., які належало перерахувати в 10-денний термін до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Проте відповідач страхові внески у вказаному розмірі не перерахував в добровільному порядку, внаслідок чого утворилася недоїмка по сплаті страхових внесків на загальну суму 3395,90 грн. і пеня 29,54 грн.

10 січня 2012 року директором Бучацького районного центру зайнятості винесено рішення №1 про стягнення простроченої заборгованості зі сплати страхових внесків, пені з приватного сільськогосподарського підприємства "Придністровське", які підлягають сплаті в дохід Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в ГУДКСУ в Тернопільській області, МФО 838012:

п/р № 37170305900076 - 29 грн. 54 коп. (пеня);

п/р № 37173302900076 - 653 грн. 05 коп. (страхові внески застрахованих осіб);

п/р № 37174301900076 - 2742 грн. 85 коп. (страхові внески роботодавців).

Вказане рішення відповідачем не оскаржене, не оспорене у втсановленому законом порядку, а відтак є чинним і підлягає до виконання.

Відповідно до ч.1 ст.38 Закону № 1533-ІІІ роботодавець несе відповідальність за несвоєчасність сплати та неповну сплату страхових внесків. У разі несвоєчасної сплати страхових внесків страхувальниками або неповної їх сплати страхувальники сплачують суму донарахованих контролюючим органом страхових внесків (недоїмки), штраф та пеню.

Відповідно до частини 5 пункту 7 розділу VIII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" встановлено, що стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. Погашення заборгованості з використанням коштів, що надходять у рахунок сплати єдиного внеску, забороняється.

Частиною 6 вказаного пункту зазначено, що на період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

В судовому засіданні встановлено, що на день розгляду справи в суді вказана заборгованість в розмірі 3425,44 грн. добровільно відповідачем не погашена, а тому підлягає стягненню в примусовому порядку за рішенням суду.

Виходячи з вищенаведеного, суд приходить до висновку, що вимоги позивача є обґрунтованими, відповідають дійсним обставинам та матеріалам справи, ґрунтуються на вимогах чинного законодавства, не заперечені у встановленому порядку відповідачем, а тому підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст.2,7,11,86,158-163,186,254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з приватного сільськогосподарського підприємства "Придністровське" (48464, с. Берем'яни, Бучацький район, Тернопільська область, код ЄДРПОУ 30903667) на користь Бучацького районного центру зайнятості - робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття 3395 (три тисячі триста дев'яносто п'ять) грн. 90 коп. недоїмки на р/р 37173302900076 в УДК у Тернопільській області, МФО 838012 та 29 (двадцять дев'ять) грн. 54 коп. пені на р/р 37170305900076 в УДК у Тернопільській області, ідентифікаційний код 21162652, МФО 838012.

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10 денний строк з дня прийняття постанови апеляційної скарги у порядок і строки передбачені статтями 186 і 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строків подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо воно не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Головуючий суддя Мартиць О.І.

копія вірна:

Суддя Мартиць О.І.

СудТернопільський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.03.2012
Оприлюднено26.11.2015
Номер документу53651908
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а/1970/707/12

Ухвала від 22.03.2019

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мартиць Оксана Іванівна

Ухвала від 13.03.2019

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мартиць Оксана Іванівна

Постанова від 14.03.2012

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мартиць О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні