Постанова
від 13.10.2009 по справі б-19/191-08
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 жовтня 2009 р. № Б-19/191-08

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Головуючого

суддів Удовиченка О.С.

Міщенка П.К. (доповідач),

Заріцької А.О.

розглянувши

касаційну скаргу

Державної податкової інс пекції у Орджонікідзевсько му районі міста Харкова

на ухвалу

господарського суду Харкі вської області

від 22.07.2009 року

у справі

господарського суду

за заявою боржника

№ Б-19/191-08

Харківської області

Приватного підприємства "Т ехнології промислового обла днання"

про визнання банкрутом

В судовому засіданні в зяли участь представники:

- боржника: не з'явився;

- скаржника: не з'явився;

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарсько го суду Харківської області від 15.12.2008 року у справі №Б-19/191-08 пр о банкрутство Приватного пі дприємства "Технології проми слового обладання" визнано б анкрутом, відкрито ліквідаці йну процедуру у справі, призн ачено ліквідатора та зобов'я зано останнього надати суду звіт та ліквідаційний баланс .

На виконання вимог суду лік відатором було надано звіт п ро проведену роботу по лікві дації підприємства-банкрута та ліквідаційний баланс бор жника, який ухвалою від 19.02.2009 ро ку був затверджений судом т а припинено провадження у сп раві про банкрутство Приватн ого підприємства "Технології промислового обладання" на підставі ст. 32, ст. 40 Закону Укра їни "Про відновлення платосп роможності боржника або визн ання його банкрутом".

Постановою Вищого господа рського суду від 12.05.2009 року скас овано ухвалу господарськог о суду Харківської області в ід 19.02.2009року, а справу передано на розгляд до господарського суду Харківської області.

Ухвалою господарського с уду Харківської області від 22.07.2009року (суддя Крестьянінов О .О.) затверджено звіт та ліквід аційний баланс. Ліквідовано юридичну особу Приватне підп риємство "Технології промисл ового обладання". Провадженн я у справі припинено, припине но дію мораторію на задоволе ння вимог кредиторів.

Не погоджуючись з ухвало ю господарського суду Харків ської області від 22.07.2009р. Держа вна податкова інспекція у Ор джонікідзевському районі м іста Харкова звернулась до В ищого господарського суду Ук раїни з касаційною скаргою, в якій просить ухвалу скасува ти, посилаючись на неповне до слідження всіх обставин спра ви, що призвело до передчасно го висновку про затвердження звіту ліквідатора та ліквід аційного балансу.

Перевіривши юридичну оці нку обставин справи та повно ту їх встановлення, проаналі зувавши правильність застос ування судами норм матеріаль ного та процесуального права , колегія суддів Вищого госпо дарського суду України вважа є, що касаційна скарга не підл ягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно ст.41 ГПК України господарські суди розглядаю ть справи про банкрутство у п орядку провадження, передбач еному цим Кодексом, з урахува нням особливостей, встановле них Законом України "Про відн овлення платоспроможності б оржника або визнання його ба нкрутом".

Згідно зі ст.ст. 4, 43 ГПК Україн и судове рішення є законним т а обґрунтованим лише у випад ку всебічного повного та об' єктивного розгляду в судовом у процесі всіх обставин спра ви в їх сукупності у відповід ності з нормами матеріальног о та процесуального права.

Ухвала суду першої інстанц ії мотивована тим, що ліквіда тором боржника Погореленко О .П. проведено у встановленому Законом України "Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом" порядку ліквідаційну п роцедуру банкрута, подано су ду звіт ліквідатора та лікв ідаційний баланс підприємс тва, які свідчать про частков е погашення кредиторської з аборгованості у зв' язку із відсутністю майна боржника і таким чином звіт ліквідато ра та ліквідаційний баланс п ідлягають затвердженню, борж ник - ліквідації, а провадженн я по справі - припиненню.

Відповідно до ст. 25 Закону У країни "Про відновлення плат оспроможності боржника або в изнання його банкрутом" лікв ідатор з дня свого призначен ня здійснює інвентаризацію та оцінку майна банкрута, вжи ває заходів, спрямованих на п ошук, виявлення та поверненн я майна банкрута, подає до гос подарського суду заяви про в изнання недійсними угод борж ника, тощо.

Відповідно до п.6 ст.31 Закону України “Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом” в имоги, не задоволені за недос татністю майна, вважаються п огашеними.

Згідно з ч.2 ст.32 Закону Украї ни "Про відновлення платоспр оможності боржника або визна ння його банкрутом" якщо за ре зультатами ліквідаційного б алансу після задоволення вим ог кредиторів не залишилося майна, господарський суд вин осить ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута.

Відповідно до ст. 40 Закону Ук раїни "Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом" підст авою для припинення провадже ння у справі є затвердження з віту ліквідатора в порядку, п ередбаченому ст. 32 цього Закон у.

Звіт ліквідатора та подани й ним ліквідаційний баланс є підсумковими документами, я кі підтверджують належне про ведення ліквідатором всіх за ходів ліквідаційної процеду ри, повне вжиття ним заходів п о виявленню кредиторів та ак тивів боржника, за результат ом розгляду яких суд приймає рішення про можливість відн овлення платоспроможності б оржника або його ліквідацію та припинення провадження у справі.

Суд першої інстанції дійш ов правомірного висновку щод о необхідності затвердження звіту ліквідатора і ліквіда ційного балансу, ліквідуванн я банкрута, як юридичної особ и, та припинення провадження у справі.

На підставі викладеного, к олегія суддів приходить до в исновку, що ухвала господарс ького суду Харківської облас ті від 22.07.2009 року винесена у від повідності до фактичних обст авин справи та вимог чинного законодавства і підстав для її скасування не вбачається .

Доводи касаційної скарги н е спростовують висновків суд у, які викладені в оскаржуван ій ухвалі суду.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119 - 11111 Гос подарського процесуального кодексу України, Вищий госпо дарський суд України, -

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу ДП І у Орджонікідзевському райо ні міста Харкова залишити б ез задоволення.

Ухвалу господарського суд у Харківської області від 22.07.20 09р. у справі № Б-19/191-08 залишити бе з змін.

Справу № Б-19/191-08 передати до го сподарського суду Харківсь кої області.

Головуючий Удовиченко О.С.

С у д д я Міщенко П.К.

С у д д я Заріцька А.О.

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення13.10.2009
Оприлюднено30.11.2009
Номер документу5366765
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —б-19/191-08

Ухвала від 21.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Міщенко П.K.

Постанова від 12.05.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Міщенко П.K.

Постанова від 13.10.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Міщенко П.K.

Постанова від 22.07.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Крестьянінов О.О.

Ухвала від 24.04.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Міщенко П.K.

Постанова від 19.02.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні