Ухвала
від 06.11.2015 по справі 1570/2409/2012
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 листопада 2015 р. Справа № 1570/2409/2012

Категорія: 10.1 Головуючий в 1 інстанції: Вовченко О. А. Одеський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

доповідача, судді - Димерлія О.О.

суддів - Єщенка О.В., Зуєвої Л.Є.

розглянув у порядку письмового провадження в м. Одесі адміністративну справу за апеляційною скаргою товариства з обмеженою відповідальністю Будівельно-монтажне управління "Монолітбуд" на постанову Одеського окружного адміністративного суду від 13 вересня 2012 року у справі за адміністративним позовом управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси до товариства з обмеженою відповідальністю Будівельно-монтажне управління "Монолітбуд" про стягнення заборгованості в сумі 11317, 94,-

В С Т А Н О В И В:

До суду звернулось УПФУ в Приморському районі м. Одеси з адміністративним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю Будівельно-монтажне управління «Монолітбуд» про стягнення заборгованості перед УПФУ в Приморському районі м. Одеси в сумі 11317,94 грн. на покриття витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком № 2 за період лютий-червень 2012 року (з урахуванням уточнень до адміністративного позову, поданих до суду 06.08.2012 року), мотивуючи позовні вимоги тим, що відповідач не сплачує фактичні витрати на виплату та доставку пільгових пенсій, чим порушує вимоги п. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

За наслідками розгляду адміністративного позову Одеським окружним адміністративним судом 13 вересня 2012 року ухвалено постанову про задоволення позову в повному обсязі.

Стянуто з товариства з обмеженою відповідальністю Будівельно-монтажне управління «Монолітбуд» (код ЄДРПОУ: 26247672) заборгованість перед Управлінням пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси (код ЄДРПОУ: 26302649) в сумі 11317 (одинадцять тисяч триста сімнадцять) грн. 94 коп. на покриття витрат на виплату та доставку пенсій, призначених за віком на пільгових умовах за Списком №2 за період лютий-червень 2012 року банк ВАТ «Державний ощадний банк України», МФО 328845, р/р 256013013705.

Приймаючи означене рішення, суд першої інстанції виходив з того, що відповідач, як платник збору на обов'язкове державне пенсійне страхування та юридична особа, працівники якого вийшли на пільгову пенсію, зобов'язаний відшкодовувати Пенсійному фонду витрати на виплату та доставку пільгових пенсій за Законом України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування».

В апеляційній скарзі ТОВ Будівельно-монтажне управління «Монолітбуд» посилаючись на допущені судом порушення норм матеріального і процесуального права, просить скасувати оскаржуване судове рішення та постановити нове - про відмову у задоволенні позову.

Відповідно до приписів ст. 197 КАС України встановлено, що суд апеляційної інстанції, може розглянути справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо справу може бути вирішено на основі наявних у ній доказів, у разі відсутності клопотань від усіх осіб, які беруть участь у справі, про розгляд за їх участю, а також у разі неприбуття жодної з осіб, які беруть участь у справі, у судове засідання, хоча вони належним чином повідомлені про дату, час і місце судового засідання.

Суд апеляційної інстанції заслухав суддю-доповідача, розглянув та обговорив доводи апеляційної скарги, перевірив матеріали справи та вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню.

Судом першої інстанції встановлено наступне.

ТОВ Будівельно-монтажне управління «Монолітбуд» (ідентифікаційний код: 26247672) зареєстровано 30.09.2005 року Виконавчим комітетом Одеської міської ради за місцезнаходженням: 65014, Одеська обл.., м. Одеса, вул. Пушкінська, будинок 32, що підтверджується Довідкою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а.с.5).

Відповідач перебуває на обліку в УПФУ в Приморському районі м. Одеси, як платник страхових внесків відповідно до ст. 14 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Колишнім працівникам відповідача були призначені пенсії на пільгових умовах відповідно до пункту «б» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991р. № 1788-XII, як наслідок відповідно до ст. 2 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.1997р. № 400/97-ВР витрати на виплату та доставку таких пенсій є об'єктом оподаткування для платників збору.

Частиною 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003р. № 1058встановлено, що пенсійне забезпечення осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій.

В підпункті 6.1 пункту 6 Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1 (далі - Інструкція) зазначено, що відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах застрахованим особам, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2.

Витрати на виплату та доставку пенсій, відповідно до підпункту 6.2 пункту 6 Інструкції, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи. При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах за списками № 1, № 2.

Відповідно до підпункту 6.4 пункту 6 Інструкції розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій.

Згідно з підпунктом 6.8 пункту 6 Інструкції підприємства щомісяця до 25 числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Як вбачається з матеріалів справи, що у ТОВ Будівельно-монтажне управління «Монолітбуд» працювали ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на посадах, які передбачені списком №2, що надає їм право для нарахування пільгової пенсії, яка своєчасно їм виплачувалась по списку № 2, що підтверджено відповідними довідками про виплату пенсій (а.с.24 та а.с.28). Також суд першої інстанції встановив, що позивач надсилав на адресу відповідача розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»в пропорційній частині, залежно від стажу роботи працівника на цьому підприємстві відповідно до пунктів «б-з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» та повідомлення про необхідність сплатити борг за отриманими ними розрахунками по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за списком № 2.

Судом встановлено, що у строки передбачені чинним законодавством фактичні витрати на виплату та доставку пенсій за списком № 2 за період лютий-червень 2012 року відповідач самостійно не сплатив та у нього утворилась заборгованість у розмірі 11317 грн. 94 коп.

Вказана заборгованість відповідачем на час розгляду справи в суді не сплачена.

Крім того, як вбачається з матеріалів справи, позивачем було надіслано вказані розрахунки відповідачу у встановлені законом строки, що останнім не заперечувалося.

Доводи апелянта щодо необґрунтованості розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, колегія суддів апеляційного суду не приймає до уваги, оскільки вони являються безпідставними та недоведеними.

Таким чином, апеляційний суд зазначає, що необхідність відшкодування органам Пенсійного фонду фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком № 2 передбачена діючим законодавством.

Відтак, суд апеляційної інстанції погоджується з висновком суду першої інстанції про обов'язок ТОВ Будівельно-монтажне управління "Монолітбуд" сплатити на користь УПФУ в Приморському районі м. Одеси суму фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за спірний період у заявленому в позові розмірі.

В свою чергу, доводи апеляційної скарги колегія суддів до уваги не приймає, оскільки вони не містять належних обґрунтувань та доказів в спростування правомірності вимог пенсійного фонду та відповідно ґрунтуються на неправильному застосуванні апелянтом норм матеріального права, які регулюють спірні правовідносини.

Враховуючи все вищевикладене, колегія суддів вважає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи, порушень матеріального та процесуального права при вирішенні справи не допустив, а наведені в скарзі доводи правильність висновків суду не спростовують. За таких обставин, апеляційна скарга задоволенню не підлягає.

Керуючись: ст.. ст..185, 195, 197, 198, 200, 205, 206, 254 КАС України, апеляційний суд,

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю Будівельно-монтажне управління "Монолітбуд" - залишити без задоволення, а постанову Одеського окружного адміністративного суду від 13 вересня 2012 року у справі за адміністративним позовом управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси до товариства з обмеженою відповідальністю Будівельно-монтажне управління "Монолітбуд" про стягнення заборгованості в сумі 11317, 94 - без змін.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копій особам, які брали участь у справі, але може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого Адміністративного Суду України протягом двадцяти днів з дня набрання законної сили судовим рішенням суду апеляційної інстанції.

Суддя-доповідач: О.О. Димерлій

Суддя: О.В. Єщенко

Суддя: Л.Є. Зуєва

Дата ухвалення рішення06.11.2015
Оприлюднено27.11.2015
Номер документу53736789
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості в сумі 11317, 94

Судовий реєстр по справі —1570/2409/2012

Ухвала від 14.11.2012

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Димерлій О.О.

Ухвала від 06.11.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Димерлій О.О.

Ухвала від 17.02.2014

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Димерлій О.О.

Ухвала від 17.02.2014

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Димерлій О.О.

Ухвала від 20.04.2012

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О. А.

Ухвала від 25.01.2013

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Димерлій О.О.

Постанова від 14.09.2012

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О. А.

Ухвала від 10.04.2012

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні