Постанова
від 24.01.2012 по справі 17036/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

24 січня 2012 р. № 2-а-17036/11/2070

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Волкова Л.М., розглянув у приміщенні суду в порядку письмового провадження справу за адміністративним позовом

Державної податкової інспекції у Дзержинському районі м. Харкова до Товариства з обмеженою відповідальністю "Аква Нит" про стягнення податкового боргу,- В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовною заявою, в якій просив суд стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Аква Нит" податковий борг у сумі 169,00 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивачем в позові зазначено наступне. Товариства з обмеженою відповідальністю "Аква Нит" зареєстровано виконавчим комітетом Харківської міської ради та перебуває на податковому обліку у ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова з 20.06.2008 року. Фахівцями ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова була проведена невиїзна документальна перевірка ТОВ «Аква Нит» з питань своєчасності подання податкової звітності. За результатами перевірки складено Акт відповідно до висновків якого встановлено порушення чинного законодавства, а саме: неподання податкової звітності з податку на додану вартість. На підставі висновків Акту перевірки ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова було винесено податкове повідомлення - рішення № НОМЕР_1 року від 29.07.2010р., яким до ТОВ «Аква Нит» було нараховано суму штрафних фінансових санкцій в сумі 169,00 грн. Вказане податкове повідомлення - рішення у встановленому порядку відповідачем оскаржено не було.

В судове засідання, призначене на 24.01.2012р. представник позивача не прибув, до суду надав заяву з проханням слухати справу без його участі (а.с. 35).

Відповідач в судове засідання, призначене на 24.01.2012 року не прибув, про час, дату та місце розгляду справи був повідомлений належним чином за адресою, внесеною до Єдиного Державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, але поштове відправлення було повернуто до суду у зв'язку з незнаходженням відповідача за вказаною адресою (а.с. 28-34), причин неприбуття відповідач не повідомив, письмових заперечень щодо поданого позову до суду не надав.

Відповідно до ст. 35 КАС України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Відповідач у десятиденний строк заперечень проти позову та необхідних документів або заяву про визнання позову до суду не подав.

Суд вважає, що перешкод для розгляду справи немає, а саме: відсутня потреба заслухати свідка чи експерта; особи, які беруть участь у справі, були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, а тому справу слід розглянути за наявними в ній матеріалами в порядку письмового провадження з огляду на ч. 6 ст. 128 КАС України.

Таким чином, відповідач є належним чином повідомлений про наслідки неподання заперечень проти позову та необхідних документів або заяви про визнання позову до суду, з огляду на що суд, оцінивши повідомлені позивачем обставини, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку задоволення позову, виходячи з наступного.

ТОВ «Аква Нит» є юридичною особою та перебуває на податковому обліку у Державної податкової інспекції у Дзержинському районі міста Харкова з 20.06.2008 року, що підтверджується довідкою № 8145-07/9/29-015 (а.с. 9).

У відповідності до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

На підставі п. 1.2 ст. 10 Закону України «Про Державну податкову службу в Україні» від 05.02.1998 року № 83/98-ВР (зі змінами та доповненнями) органи державної податкової служби здійснюють контроль за дотриманням законодавства про податки, інші платежі, забезпечує правильність обчислення та своєчасність надходження цих податків.

Фахівцями ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова була проведена невиїзна документальна перевірка ТОВ «Аква Нит» з питань своєчасності подання податкової звітності, за результатами якої було складено Акт перевірки, яким було встановлено порушення чинного законодавства, а саме: неподання податкової звітності - декларацій з податку на додану вартість.

На підставі вказаного Акту перевірки, ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова було винесено податкове повідомлення-рішення № НОМЕР_1 року від 29.07.2010р., яким до відповідача нараховано суму штрафних (фінансових) санкцій за платежем по податку на прибуток у сумі 170,00грн., яке направлено відповідачу поштою за адресою внесеною в ЄДРЮОФОП та ним не отримано, а податкове повідомлення рішення було вивішено на дошці податкових оголошень.

Згідно з п.п. 6.2.4. Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.00р. № 2181-ІІІ у разі коли податковий орган або пошта не може вручити платнику податків податкове повідомлення або податкові вимоги у зв'язку з незнаходженням посадових осіб, їх відмовою прийняти податкове повідомлення або податкову вимогу, незнаходженням фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків, податковий орган розміщує податкове повідомлення або податкові вимоги на дошці податкових оголошень, встановленій на вільному для огляду місці біля входу до приміщення податкового органу. При цьому день розміщення такої податкової вимоги вважається днем її вручення.

Відповідно до п.п. 5.3.1. ст. 5 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.00р. № 2181-ІІІ у разі визначення податкового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах "а" - "в" підпункту 4.2.2 пункту 4.2 статті 4, платник податків зобов'язаний погасити нараховану суму податкового зобов'язання протягом десяти календарних днів від дня отримання податкового повідомлення, крім випадків коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру апеляційного узгодження.

Податкове повідомлення - рішення № НОМЕР_1 року від 29.07.2010р. в адміністративному та в судовому порядку відповідачем не оскаржувалось.

Згідно з п.п. 5.4.1. ст. 5 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.00р. № 2181-ІІІ узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у строки, визначені цією статтею, визнається сумою податкового боргу платника податків.

Згідно з п.п. «а», «б» п.п. 6.2.3. Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» № 2181 від 21.12.2000 року податкові вимоги надсилаються: а) перша податкова вимога - не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати узгодженої суми податкового зобов'язання. Перша податкова вимога містить повідомлення про факт узгодження податкового зобов'язання та виникнення права податкової застави на активи платника податків. обов'язок погасити суму податкового боргу та можливі наслідки непогашення його у строк; б) друга податкова вимога - не раніше тридцятого календарного дня від дня направлення (вручення) першої податкової вимоги, у разі непогашення платником податків суми податкового боргу у встановлені строки. Друга податкова вимога додатково до відомостей, викладених у першій податковій вимозі, може містити повідомлення про дату та час проведення опису активів платника податків, що перебувають у податковій заставі, а також про дату та час проведення публічних торгів з їх продажу.

У зв'язку з несплатою узгоджених сум податкових зобов'язань у встановлені строки, ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова було направлено відповідачу першу податкову вимогу № 1/1935 від 20.09.2010 року (а.с. 11), яка не була отримана відповідачем, яка була розміщена на дошці податкових оголошень, про що був складений відповідний Акт про неможливість вручення податкової вимоги № 1/1935 від 20.09.2010 року (а.с. 14).

У зв'язку з несплатою узгоджених сум податкових зобов'язань у встановлені строки, ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова було направлено відповідачу другу податкову вимогу № 1/1935 від 20.10.2010 року (а.с. 12), яка не була отримана відповідачем, яка була розміщена на дошці податкових оголошень, про що був складений відповідний Акт про неможливість вручення податкової вимоги № 2/1935 від 20.10.2010 року (а.с. 13).

Вказані вимоги відповідачем в адміністративному або судовому порядку оскаржені не були.

Таким чином, відповідач має узгоджений податковий борг, який з урахуванням переплати становить 170,00 грн., та станом на дату судового засідання залишається несплаченим, що підтверджується обліковою карткою платника податків (а.с. 6-8).

Відповідно до ч. 1 ст. 11 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідач правом участі в судовому засіданні не скористався, заперечень на позов до суду не надав.

Згідно з ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись ст. 67 Конституції України, ст. 10, 11 Закону України «Про Державну податкову службу в Україні» від 05.02.1998 року № 83/98-ВР, ст.ст. 5, 6 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.00р. № 2181-ІІІ, ст.ст. 11, 94, 136, 160, 161, п. 4 ч. 2 ст. 162, ст.ст. 163, 167, 186, 254, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

1. Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Дзержинському районі м. Харкова до Товариства з обмеженою відповідальністю "Аква Нит" про стягнення податкового боргу - задовольнити в повному обсязі.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Аква Нит" (ідентифікаційний код 35971422, місце знаходження: АДРЕСА_1, 61145) заборгованість перед бюджетом у розмірі 169.00 (сто шістдесят дев'ять 00 коп.) грн.

3. Постанова може бути оскаржена в Харківський апеляційний адміністративний суд через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги у десятиденний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України - з дня отримання копії постанови. Якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання апеляційної скарги обчислюється з дня отримання нею копії постанови.

4. Постанова набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Волкова Л.М.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення24.01.2012
Оприлюднено30.11.2015
Номер документу53739500
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —17036/11/2070

Постанова від 24.01.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Волкова Л.М.

Ухвала від 16.12.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Волкова Л.М.

Ухвала від 16.12.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Волкова Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні