Ухвала
від 23.11.2015 по справі 908/5639/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 3/161/15

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позову без розгляду

23.11.2015 Справа № 908/5639/15

Позивач-1: ОСОБА_1 (АДРЕСА_1)

позивач-2: ОСОБА_2 (АДРЕСА_2)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Запорізькі автомобільні лінії" (69095, м. Запоріжжя, вул. Героїв Сталінграду, 4, ідентифікаційний код 33272573)

третя особа-1, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: ОСОБА_3 (АДРЕСА_3, реєстраційний номер облікової картки фізичної особи - платника податків НОМЕР_1)

третя особа-2, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Державний реєстратор юридичних осіб та фізичних осіб підприємців реєстраційної служби Запорізького міського управління юстиції Сергєєва Тетяна Іванівна (АДРЕСА_4)

про визнання недійсним змін до установчих документів юридичної особи та скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи

Суддя Соловйов В.М.

при секретарі Осоцькому Д.І.

Представники:

від позивача-1: не з'явився

від позивача-2: не з'явився

від відповідача: не з'явився

від третьої особи-1: не з'явився

від третьої особи-2: не з'явився

ВСТАНОВИВ:

09.11.2015р. до господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява ОСОБА_1 (позивач-1), ОСОБА_2 (позивач-2) до відповідача ТОВ "Запорізькі автомобільні лінії", треті особи без самостійних вимог на предмет спору: ОСОБА_3, Державний реєстратор юридичних осіб та фізичних осіб підприємців реєстраційної служби Запорізького МУЮ Сергєєва Т.І., про:

визнання недійсними змін до установчих документів юридичної особи (четверта редакція) Статуту ТОВ "Запорізькі автомобільні лінії" (код ЄДРПОУ 33272573), державну реєстрацію яких проведено 13 лютого 2012р. номер запису 11031050014002070;

скасування державної реєстрації змін до установчих документів (четверта редакція) Статуту ТОВ "Запорізькі автомобільні лінії" (код ЄДРПОУ 33272573), яка проведена 13 лютого 2012р. номер запису 11031050014002070;

визнання недійсними змін до установчих документів юридичної особи (п'ята редакція) Статуту ТОВ "Запорізькі автомобільні лінії" (код ЄДРПОУ 33272573), державну реєстрацію яких проведено 09 липня 2013р. номер запису 11031050018002070;

скасування державної редакції змін до установчих документів юридичної особи (п'ята редакція) Статуту ТОВ "Запорізькі автомобільні лінії" (код ЄДРПОУ 33272573), яка проведена 09 липня 2013р. номер запису 11031050018002070.

Відповідно до протоколу автоматичного розподілу справ між суддями від 09.11.2015р. автоматизованою системою документообігу суду позовну заяву розподілено судді Соловйову В.М.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 10.11.2015р. позовна заява прийнята до розгляду, порушено провадження у справі № 908/5639/15, справу до розгляду в засіданні господарського суду призначено на 23.11.2015р. об 11 год. 30 хв.

Цією ж ухвалою залучено до участі у справі в якості третьої особи-1, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - ОСОБА_3 та в якості третьої особи-2, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Державного реєстратора юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Реєстраційної служби Запорізького міського управління юстиції Сергєєву Т.І.

В судове засідання 23.11.2015р. ніхто з учасників судового процесу не з'явився. 17.11.2015р. через канцелярію суду від третьої особи-2 надійшло клопотання про розгляд справи без їхньої участі.

23.11.2015р. через канцелярію суду від третьої особи-1 надійшло клопотання про відкладення розгляду справи в зв'язку з неможливістю приймати участь у судовому розгляді особисто та хворобою представника.

Відповідно до п. 5 ч.1 ст. 81 ГПК України, господарський суд залишає позов без розгляду, якщо позивач без поважних причин не подав витребувані господарським судом матеріали, необхідні для вирішення спору, або представник позивач не з'явився на виклик у засідання господарського суду і його нез'явлення перешкоджає вирішенню спору.

Як зазначено в п. 4.8, 4.9 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011р. № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", залишення позову без розгляду - це форма закінчення розгляду господарським судом справи без прийняття рішення суду в зв'язку з виявленням обставин, які перешкоджають розглядові справи, але можуть бути усунуті в майбутньому.

Наявність обставин, зазначених у пункті 2 частини першої статті 81 ГПК, має доводитися заінтересованою стороною, зокрема, шляхом подання належним чином завіреної копії ухвали суду про порушення провадження у справі зі спору між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав.

При вирішенні питання щодо залишення позову без розгляду (стаття 81 ГПК) господарським судам слід мати на увазі, що застосування пункту 5 частини першої цієї статті можливо лише за наявності таких умов:

- додаткові документи вважаються витребуваними, тільки якщо про це зазначено у відповідному процесуальному документі або, в разі оголошення перерви в судовому засіданні, - в протоколі такого засідання;

- витребувані документи чи явка представника позивача дійсно необхідні для вирішення спору, тобто за їх відсутності суд позбавлений можливості вирішити спір по суті;

- позивач не подав документи, витребувані судом при підготовці справи до розгляду (стаття 65 ГПК) або в порядку статті 38 названого Кодексу, чи не направив свого представника в засідання господарського суду без поважних причин. Отже, перш ніж залишити позов без розгляду господарський суд зобов'язаний з'ясувати причини невиконання його вимог позивачем і об'єктивно оцінити їх поважність.

Поважними, з урахуванням конкретних обставин справи, вважаються причини, які за об'єктивних, тобто не залежних від позивача, обставин унеможливлювали або істотно утруднювали вчинення ним відповідних процесуальних дій; при цьому береться до уваги й те, чи вживав позивач заходів до усунення цих обставин або послаблення їх негативного впливу на виконання позивачем процесуальних обов'язків, покладених на нього судом. Відповідні докази подаються позивачем і оцінюються господарським судом за загальними правилами статті 43 ГПК.

У разі неповідомлення позивачем таких причин суд вправі, в залежності від конкретних обставин справи, або залишити позов без розгляду, або розглянути справу за наявними в ній доказами.

Позов може бути залишений без розгляду й частково, а саме в частині однієї із заявлених позовних вимог.

Припис зазначеного пункту частини першої статті 81 ГПК може застосовуватися на загальних підставах і в здійсненні перегляду справ в апеляційній і в касаційній інстанціях (щодо розгляду відповідно апеляційних і касаційних скарг).

Відповідно до вимог ст. 4-3 ГПК України, судочинство в судах здійснюється на засадах змагальності.

Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами.

Господарський суд створює сторонам та іншим особам, які беруть участь у справі, необхідні умови для встановлення фактичних обставин справи і правильного застосування законодавства.

У відповідності зі ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Згідно ст. 34 ГПК України, господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

В даному випадку підставою для залишення позову без розгляду є нез'явлення позивачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 чи їх представників на виклик у засідання господарського суду та неповідомлення ними про причини, які б унеможливлювали або істотно утруднювали явку в судове засідання. При цьому, з урахуванням категорії спору та його предмету, нез'явлення позивачів чи їх представників у засідання господарського суду перешкоджає вирішенню спору.

У зв'язку із залишенням позову без розгляду та за відсутністю власне "розгляду " справи (без прийняття рішення суду), клопотання ОСОБА_5, який є представником третьої особи-1 ОСОБА_3, про відкладення розгляду справи задоволенню не підлягає.

Роз'яснити позивачам, що відповідно до ч. 4 ст. 81 ГПК України, після усунення обставин, що зумовили залишення позову без розгляду, позивачі мають право знову звернутися з ним до господарського суду в загальному порядку.

Керуючись п. 5 ч. 1 ст. 81, ст. 86 ГПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 (позивач-1), ОСОБА_2 (позивач-2) до відповідача ТОВ "Запорізькі автомобільні лінії", треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача ОСОБА_3, Державний реєстратор юридичних осіб та фізичних осіб підприємців реєстраційної служби Запорізького МУЮ Сергєєва Т.І., про визнання недійсними змін до установчих документів юридичної особи та скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи залишити без розгляду.

Суддя Соловйов В.М.

Дата ухвалення рішення23.11.2015
Оприлюднено30.11.2015
Номер документу53767347
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним змін до установчих документів юридичної особи та скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи

Судовий реєстр по справі —908/5639/15

Ухвала від 23.11.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Соловйов В.М.

Ухвала від 10.11.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Соловйов В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні