Рішення
від 24.11.2015 по справі 925/1569/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" листопада 2015 р. Справа № 925/1569/15

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого судді Пащенко А.Д., із секретарем судового засідання Бойко Ю.В.,

за участю представника позивача ОСОБА_1 - за довіреністю,

представник відповідача не з’явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні господарського суду Черкаської області справу

за позовом Черкаської міської ради

до приватного підприємства "АРСАД"

про внесення змін до договору оренди землі від 22 жовтня 2004 року,

ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов про внесення до договору оренди землі від 22 жовтня 2004 року, укладеного між Черкаською міською радою та приватним підприємством "Арсад" та зареєстрованого 04.11.2004 у Черкаській регіональній філії ДП "Центр ДЗК" при Державному комітеті України по земельних ресурсах за № 903, таких змін:

"Пункт 2.1 розділу 2 договору викласти в наступній редакції:

2.1. В оренду передається земельна ділянка площею 0,656 га (кадастровий номер - 7110136400:05:028:0031). За функціональним використанням земельна ділянка відноситься до земель промисловості.

Пункт 2.4 розділу 2 договору викласти в наступній редакції:

2.4. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки, згідно витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки від 21.11.2014 № 01-09/8600 становить 1 326 026, 33 (один мільйон триста двадцять шість тисяч двадцять шість грн. 33 коп.) грн. - землі промисловості.

Пункт 4.1 розділу договору викласти в наступній редакції:

Річна орендна плата за користування земельною ділянкою по вул. Сурікова, 14-а встановлюється у розмірі 3 % від її нормативної грошової оцінки, що становить 39 781,00 (тридцять дев'ять тисяч сімсот вісімдесят одна грн. 00 коп.) грн. - землі промисловості.

В разі використання земельної ділянки з порушенням земельного законодавства або умов договору оренди, Орендар сплачує Орендодавцю штраф за кожен день з моменту вчинення порушення або його виявлення (якщо момент вчинення його встановити неможливо) і до моменту його усунення. Штраф сплачується із розрахунку 12% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки на рік".

Відповідач не подав письмовий відзив на позов, не направив свого представника у судові засідання, не подав суду заперечень проти позову. Суд вважає можливим розглядати справу за відсутності представника відповідача, за наявними у справі матеріалами, відповідно до статті 75 ГПК України, з огляду на таке. Суд вжив усіх заходів для належного повідомлення відповідача про дату і час розгляду справи, ухвали суду від 18.09.2015, від 22.09.2015, від 22.10.2015 та від 03.11.2015 надіслані за адресою відповідача, вказаною в позовній заяві та у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, надіслання ухвал суду оформлено згідно з вимогами Інструкції з діловодства в господарських судах України. Вказані ухвали повернуті суду без вручення у зв’язку із закінченням терміну зберігання. Відповідно до пункту 20.1. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 10 від 24.10.2011 "Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам" місцезнаходження юридичної особи або фізичної особи - підприємця визначається на підставі відомостей, внесених до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (стаття 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців"). В пункті 3.9.1. постанови Пленуму ВГСУ № 18 від 26.12.2011 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" також вказано, що в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом. Тому надіслання судом відповідачу ухвал за адресою, вказаною у ЄДР, є належним повідомленням відповідача про час і місце розгляду справи.

Представник позивача у судовому засіданні повністю підтримав позов, просив внести зміни до договору оренди землі в редакції позивача, просив задовольнити позов та прийняти рішення у даному судовому засіданні, витрати по сплаті судового збору повністю покласти на відповідача.

У судовому засіданні 24.11.2015 оголошена вступна та резолютивна частини рішення суду на підставі статті 85 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення і доводи представника позивача у судовому засіданні, суд встановив таке.

Рішенням п’ятої сесії Черкаської міської ради від 06.07.2004 № 5-740 надано приватному підприємству "АРСАД" земельну ділянку площею 6560 кв.м. по вул. Сурікова, 14-а в оренду на 49 років (без права передачі її в суборенду) під прирейковий склад, частину замощення та під'їзні залізничні колії, з них: площею 2311 кв. м. - за рахунок землекористування ОП "Будкомплект" та площею 4249 кв.м. - за рахунок земель Черкаської міської ради. За основним цільовим призначенням земельну ділянку віднесено до земель промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення.

Черкаська міська рада (Орендодавець за договором, позивач у справі) та приватне підприємство "АРСАД" (Орендар за договором, відповідач у справі) уклали Договір оренди землі від 22 жовтня 2004 року (далі - Договір), згідно з яким Орендодавець на підставі рішення Черкаської міської ради від 06.07.2004 № 5-740 надав, а Орендар прийняв земельну ділянку в строкове платне користування (без права передачі її в суборенду) під прирейковий склад, частину замощення, під'їзні залізничні колії, що за цільовим призначенням відноситься до категорії земель промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення, яка знаходиться по вул. Сурікова, 14-а у м. Черкаси.

Даний Договір зареєстровано 04 листопада 2004 року в Черкаській регіональній філії ДП "Центр ДЗК" при Держкомземі України від за № 903.

В пункті 2.1. договору вказано, що в оренду передається земельна ділянка площею 6560 кв.м. За функціональним використанням земельна ділянка відноситься до категорії земель промисловості.

Відповідно до пункту 2.4. Договору нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить: 588760, 00 грн.

За умовами пункту 4.1 Договору за оренду земельної ділянки орендар сплачує орендну плату у грошовій формі.

Розрахунок орендної плати: - грошова оцінка земельної ділянки під прирейковий склад, частину замощення, під'їзні залізничні колії по вул. Сурікова, 14-а згідно з витягом Черкаського міського управління земельних ресурсів від 07.10.2004 № 606-гр.-2004 з технічної документації з нормативної грошової оцінки земель м. Черкаси на земельну ділянку приватному підприємству "АРСАД" на час укладання цього Договору складає 588 760,00 грн.

Встановлюється річна орендна плата за використання земельної ділянки:

- річна орендна плата за земельну ділянку встановлюється у розмірі 1% від її грошової оцінки і на час укладання цього договору становить 5 888,00 грн. (п'ять тисяч вісімсот вісімдесят вісім грн.).

Пунктом 4.2 Договору сторони передбачили, що обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції. Розмір грошової оцінки та орендної плати не є сталим і змінюється в зв'язку з проведенням її щорічної індексації та внесенням змін на підставі вимог діючого законодавства. В таких випадках розмір грошової оцінки земельної ділянки та розмір щорічної орендної плати змінюватиметься без внесення змін та доповнень до цього договору.

11.06.2015 позивач надіслав на адресу відповідача пропозицію від 05.06.2015 № 1596-01-25 щодо внесення змін до Договору оренди землі з проектом змін до договору оренди (а. с. 21- 22), однак зміни до Договору сторонами внесені не були, у зв’язку з чим позивач звернувся з даним позовом до суду.

Оцінюючи докази у справі в їх сукупності, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення, з огляду на таке.

Статтею 30 Закону України "Про оренду землі" встановлено, що зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.

Відповідно до частини 2 статті 188 Господарського кодексу України сторона договору, яка вважає за необхідне змінити або розірвати договір, повинна надіслати пропозиції про це другій стороні за договором.

Згідно постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17.05.2011 № 6 "Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин" визначено, що статтею 30 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку. Оскільки орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності є регульованою ціною, то законодавча зміна граничного розміру цієї плати може бути підставою для перегляду розміру орендної плати, встановленої умовами договору.

Судом встановлено, що рішенням Черкаської міської ради від 13 травня 2010 року № 5-656 "Про затвердження показників грошової оцінки земель м. Черкаси" затверджено базову вартість одного кв. м. земельної ділянки земель м. Черкаси в розмірі 127,48 грн. Дане рішення є чинним.

Згідно статті 144 Конституції України органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території.

Відповідно до статті 206 Земельного кодексу України використання землі в Україні є платним. Об'єктом плати за землю є земельна ділянка.

Плата за землю справляється відповідно до закону.

Частиною 1 статті 15 Закону України "Про оренду землі" визначено, що однією з істотних умов договору оренди землі є орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Згідно ч. ч. 1-3 ст. 21 Закону України "Про оренду землі" орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України). Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Положеннями ст. 1 Закону України "Про оцінку земель" встановлено, що нормативною грошовою оцінкою земельних ділянок є капіталізований рентний дохід із земельної ділянки, визначений за встановленими і затвердженими нормативами.

Згідно частин 1, 2 статті 20 Закону України "Про оцінку земель" за результатами бонітування ґрунтів, економічної оцінки земель та нормативної грошової оцінки земельних ділянок складається технічна документація, а за результатами проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок складається звіт. Дані про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки оформляються як витяг з технічної документації з нормативної грошової оцінки земель.

За приписом частини 1 статті 15 Закону України "Про оцінку земель" підставою для проведення оцінки земель (бонітування ґрунтів, економічної оцінки земель та нормативної грошової оцінки земельних ділянок) є рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування.

Частиною 1 статті 23 Закону України "Про оцінку земель" визначено, що технічна документація з бонітування ґрунтів, економічної оцінки земель та нормативної грошової оцінки земельних ділянок у межах населених пунктів затверджується відповідною сільською, селищною, міською радою.

Згідно частини 1 статті 632 Цивільного кодексу України ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. У випадках, встановлених законом, застосовуються ціни (тарифи, ставки тощо), які встановлюються або регулюються уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування.

Пунктом 288.5 статті 288 Податкового кодексу України передбачено, що розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою 3 відсотків нормативної грошової оцінки та не може перевищувати 12 відсотків нормативної грошової оцінки.

В статті 289 ПК України також вказано, що для визначення розміру податку та орендної плати використовується нормативна грошова оцінка земельних ділянок. Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, за індексом споживчих цін за попередній рік щороку розраховує величину коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель, на який індексується нормативна грошова оцінка сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення за станом на 1 січня поточного року. Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації не пізніше 15 січня поточного року забезпечують інформування центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, і власників землі та землекористувачів про щорічну індексацію нормативної грошової оцінки земель.

Відповідно до довідки Управління Держземагентства у Черкаському районі Черкаської області від 21.11.2014 № 01-09/8600 нормативна грошова оцінка земельної ділянки, якою користується відповідач, з урахуванням коефіцієнту інфляції становить 1 326 026,33 грн. Отже, орендна плата на рік, виходячи із трьох відсотків від грошової оцінки землі, становить 39 781,00 грн. Умова про сплату штрафу із розрахунку 12% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки на рік в разі використання земельної ділянки з порушенням земельного законодавства або умов договору оренди передбачена в Порядку встановлення розмірів річної орендної плати за землю в місті Черкаси, затвердженому рішенням Черкаської міської ради від 13.05.2010 № 5-657.

Згідно з частиною 3 статті 653 ЦК України якщо договір змінюється або розривається у судовому порядку, зобов'язання змінюється або припиняється з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору законної сили.

З огляду на викладені обставини та нормативні акти суд приходить до висновку, що запропоновані позивачем зміни до договору оренди землі від 22.10.2004 є обґрунтованими і відповідають вимогам чинного законодавства, отже позов Черкаської міської ради підлягає задоволенню та до договору оренди землі від 22 жовтня 2004 року необхідно внести запропоновані позивачем зміни з моменту набрання рішенням суду законної сили.

На підставі статті 49 Господарського процесуального кодексу України з відповідача підлягають відшкодуванню позивачу понесені останнім витрати на сплату судового збору в сумі 1 218 грн.

Керуючись статтями 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Внести до договору оренди землі від 22 жовтня 2004 року, укладеного між Черкаською міською радою та приватним підприємством "АРСАД" та зареєстрованого 04.11.2004 у Черкаській регіональній філії ДП "Центр ДЗК" при Державному комітеті України по земельних ресурсах за № 903, з моменту набрання рішенням суду законної сили такі зміни:

Пункт 2.1 розділу 2 договору викласти в такій редакції:

2.1. В оренду передається земельна ділянка площею 0,656 га (кадастровий номер - 7110136400:05:028:0031). За функціональним використанням земельна ділянка відноситься до земель промисловості".

Пункт 2.4 розділу 2 договору викласти в такій редакції:

2.4. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки, згідно витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки від 21.11.2014 № 01-09/8600 становить 1 326 026, 33 (один мільйон триста двадцять шість тисяч двадцять шість грн. 33 коп.) грн. - землі промисловості".

Пункт 4.1 розділу 4 договору викласти в такій редакції:

Річна орендна плата за користування земельною ділянкою по вул. Сурікова, 14-а встановлюється у розмірі 3 % від її нормативної грошової оцінки, що становить 39 781,00 (тридцять дев'ять тисяч сімсот вісімдесят одна грн. 00 коп.) грн. - землі промисловості.

В разі використання земельної ділянки з порушенням земельного законодавства або умов договору оренди, Орендар сплачує Орендодавцю штраф за кожен день з моменту вчинення порушення або його виявлення (якщо момент вчинення встановити неможливо) і до моменту його усунення. Штраф сплачується із розрахунку 12% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки на рік".

3. Стягнути з приватного підприємства "АРСАД" (18021, АДРЕСА_1, ідентифікаційний код 14216821) на користь Департаменту архітектури, містобудування та інспектування Черкаської міської ради (18000, м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького, 36, ідентифікаційний код 25212542) - 1 218 грн. (тисячу двісті вісімнадцять гривень) судового збору.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного господарського суду через господарський суд Черкаської області протягом десяти днів з дня складення повного рішення.

Повне рішення складено 25.11.2015.

Суддя А.Д. Пащенко

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення24.11.2015
Оприлюднено01.12.2015
Номер документу53767920
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/1569/15

Окрема ухвала від 24.11.2015

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Пащенко А.Д.

Рішення від 24.11.2015

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Пащенко А.Д.

Ухвала від 03.11.2015

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Пащенко А.Д.

Ухвала від 22.10.2015

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Пащенко А.Д.

Ухвала від 22.09.2015

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Пащенко А.Д.

Ухвала від 18.09.2015

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Пащенко А.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні