Рішення
від 16.11.2015 по справі 201/5963/15-ц
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/5963/15-ц

Провадження 2/201/1941/2015

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 листопада 2015 року місто Дніпропетровськ

Жовтневий районний суд м. Дніпропетровська у складі:

головуючого судді Батманової В.В.

при секретарі Гоц Г.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі районного суду Дніпропетровську цивільну справу за позовом публічного акціонерного товариства «Марфін Банк» до закритого акціонерного товариства «Делос», ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В :

09 квітня 2015 року позивач звернувся до суду з позовом до відповідачів про стягнення заборгованості. В обґрунтування своїх позовних вимог з урахуванням уточнень позивач у позовній заяві посилався на те, що 29 травня 2007 року між відкритим акціонерним товариством «Морський транспортний банк» правонаступником якого є публічне акціонерне товариство «Марфін Банк» та ЗАТ «Делос» було укладено кредитний договір № 00071/D зі змінами, внесеними додатковими угодами, відповідно до умов якого позивач надав відповідачу кредит у сумі 1 595 000 грн., а відповідач зобов'язався щомісяця повертати наданий кредит та сплачувати проценти шляхом сплати платежів в розмірі із кінцевим терміном повернення 10 травня 2018 року. За користування кредитним коштами відповідач зобов'язався сплачувати проценти у розмірі 22 % річних. В забезпечення виконання кредитних зобов'язань позичальника, 30 травня 2007 року між позивачем та ОСОБА_1 було укладено договір поруки.

Попри взяті на себе зобов'язання позичальник не виконує умови кредитного договору стосовно своєчасного повернення суми отриманого кредиту та своєчасної сплати нарахованих за користування кредитними коштами відсотків, у зв'язку з чим станом на 03.06.2015 заборгованість відповідачів за кредитним договором становить 1 772 040,04 грн.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, надав суду письмову заяву про розгляд справи у його відсутність та підтримання позовних вимог.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про причини неявки суд не повідомив.

Відповідач ЗАТ «Делос» у судове засідання не з'явився, надав заяву про відкладення розгляду справи у зв'язку з намаганням владнати спір у позасудовому порядку. Відповідно до ч.1 ст. 224 ЦПК суд визнає причину неявки відповідачів у судове засідання неповажною та ухвалив провести заочний розгляд справи.

Дослідивши та вивчивши матеріали даної цивільної справи, суд приходить до наступного висновку з таких підстав.

Судом встановлено, що 29 травня 2007 року між відкритим акціонерним товариством «Морський транспортний банк» правонаступником якого є публічне акціонерне товариство «Марфін Банк» та ЗАТ «Делос» було укладено кредитний договір № 00071/D зі змінами, внесеними додатковими угодами, відповідно до умов якого позивач надав відповідачу кредит у сумі 1 595 000 грн., а відповідач зобов'язався щомісяця повертати наданий кредит та сплачувати проценти шляхом сплати платежів в розмірі із кінцевим терміном повернення 10 травня 2018 року. За користування кредитним коштами відповідач зобов'язався сплачувати проценти у розмірі 22 % річних. В забезпечення виконання кредитних зобов'язань позичальника, 30 травня 2007 року між позивачем та ОСОБА_1 було укладено договір поруки.

Попри взяті на себе зобов'язання позичальник не виконує умови кредитного договору стосовно своєчасного повернення суми отриманого кредиту та своєчасної сплати нарахованих за користування кредитними коштами відсотків, у зв'язку з чим станом на 03.06.2015 заборгованість відповідачів за кредитним договором становить 1 772 040,04 грн., з яких:

-заборгованість за кредитом - 1 480 000 грн;

-заборгованість за процентами - 174 297,82 грн;

-пеня за несвоєчасне погашення заборгованості за кредитом - 84 086,30 грн.;

-пеня за несвоєчасне погашення заборгованості за процентами - 36 655,92 грн.

Згідно ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Боржник зобов'язаний виконати свій обов'язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов'язання чи звичаїв ділового обороту (ст. 527 Цивільного кодексу України). Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін) (частина 1 ст. 530 Цивільного кодексу України). Якщо кожна із сторін у зобов'язанні має одночасно і права і обов'язки, вона вважається боржником у тому, що вона зобов'язана вчинити на користь другої сторони, і одночасно кредитором у тому, що вона має право вимагати від неї (п. 3 ст. 510 Цивільного кодексу України). Позичальник зобов'язується повернути (погасити) кредитодавцеві кредит, сплатити проценти згідно умов договору.

В статті 610 ЦК України вказано, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Статтею 623 ЦК України передбачено, що боржник, який порушив зобов'язання, має відшкодувати кредиторові завдані цим збитки.

Відповідно до ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 553 ЦК України за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов'язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов'язання боржником. Порукою може забезпечуватися виконання зобов'язання частково або у повному обсязі.

Статтею 554 ЦК України у разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки.

В порушення зазначених норм закону та умов укладених кредитного договору № 00071/D від 29 травня 2007 року відповідачі свої зобов'язання за вказаними договорами належним чином не виконали, у зв'язку з чим утворилася заборгованість. Позивачем на адресу відповідачів була направлена вимога про дострокове погашення грошових зобов'язань за кредитним договором однак в добровільному порядку заборгованість відповідачем не була погашена і позивач вимушений був звертатися з позовом до суду.

Згідно ч. 2 ст. 1054 ЦК України і ч. 2 ст. 1050 ЦК України наслідками порушення відповідачем зобов'язання щодо повернення чергової частини суми кредиту є право позивача достроково вимагати повернення суми кредиту.

Відповідно до ст. 192 ЦК України законним платіжним способом, обов'язковим до приймання за номінальною вартістю на всій території України, є грошова одиниця України - гривня. Частиною 2 цієї ж статті передбачено, що іноземна валюта може використовуватися в Україні у випадках і порядку, встановленому законом. Відповідно до ст. 524 ЦК України зобов'язання має бути виражене у грошовій одиниці України. Сторони можуть визначити грошовий еквівалент зобов'язання в іноземній валюті. Цивільним кодексом передбачено можливість визначення зобов'язання в іноземній валюті.

Відповідно до ч. 1 ст. 212, ч. 2 ст. 632 ЦК України, договір укладений сторонами, має умови, які повинні виконуватися.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає можливим задовольнити позовну заяву публічного акціонерного товариства «Марфін Банк» до закритого акціонерного товариства «Делос», ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, та стягнути солідарно з закритого акціонерного товариства «Делос», ОСОБА_1 на користь публічного акціонерного товариства «Марфін Банк» заборгованість за кредитним договором № 00071/D від 29 травня 2007 року в сумі 1 772 040,04 грн.

Крім того, на підставі ст. 88 ЦПК України з відповідачів на користь позивача підлягає стягненню сплачений позивачем при подачі позовної заяви судовий збір у встановленому законом розмірі 1827,00 грн. з кожного.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 16, 526, 527, 610, 625, 1054 ЦК України, ст.ст. 10, 11, 60, 88, 169, 212, 213, 215, 224 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву публічного акціонерного товариства «Марфін Банк» до закритого акціонерного товариства «Делос», ОСОБА_1 про стягнення заборгованості задовольнити.

Стягнути солідарно з закритого акціонерного товариства «Делос» (код ЄДРПОУ 33325373), ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на користь публічного акціонерного товариства «Марфін Банк» (код ЄДРПОУ 21650966) заборгованість за кредитним договором № 00071/D від 29 травня 2007 року в сумі 1 772 040 (один мільйон сімсот сімдесят дві тисячі сорок) гривень 04 копійки.

Стягнути з закритого акціонерного товариства «Делос» (код ЄДРПОУ 33325373) на користь публічного акціонерного товариства «Марфін Банк» (код ЄДРПОУ 21650966) судовий збір у розмірі 1827 (одна тисяча вісімсот двадцять сім) гривень 00 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на користь публічного акціонерного товариства «Марфін Банк» (код ЄДРПОУ 21650966) судовий збір у розмірі 1827 (одна тисяча вісімсот двадцять сім) гривень 00 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя В.В. Батманова

Дата ухвалення рішення16.11.2015
Оприлюднено01.12.2015
Номер документу53779450
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —201/5963/15-ц

Ухвала від 06.12.2016

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Прозорова М. Л.

Ухвала від 06.12.2016

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Прозорова М. Л.

Ухвала від 07.10.2016

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Прозорова М. Л.

Ухвала від 07.10.2016

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Прозорова М. Л.

Ухвала від 11.07.2016

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Козлов С. П.

Ухвала від 11.07.2016

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Козлов С. П.

Ухвала від 11.07.2016

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Козлов С. П.

Ухвала від 28.12.2015

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Батманова В. В.

Рішення від 16.11.2015

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Батманова В. В.

Ухвала від 30.04.2015

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Батманова В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні