Ухвала
від 24.11.2015 по справі 1-207/12
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 1-207/12 Головуючий у І інстанції ОСОБА_1 Провадження № 11/780/8/15 Доповідач у 2 інстанції ОСОБА_2 Категорія 24 24.11.2015

УХВАЛА

Іменем України

24 листопада 2015 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Київської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

за участю прокурора ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальну справу за апеляцією прокурора, який брав участь у розгляді справи судом першої інстанції, на вирок Києво-Святошинського районного суду Київської області від 6 квітня 2012 року, яким

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с.Стратіївка Чечельницького району Вінницької області, українця, громадянина України, що має середню освіту, не працюючого, не одруженого, проживаючого за адресою АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

засуджено за ч. 3 ст. 212; ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 212; ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 366 КК України до покарання: за ч. 3 ст. 212 КК України у виді штрафу розміром 29989502 грн. в дохід держави з позбавленням права займати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків строком на 2 (два) роки на підставі ст. 77 без конфіскації майна; за ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 212 КК України із застосуванням ч. 1 ст. 69 КК України у виді штрафу розміром 191250 грн. в дохід держави з позбавленням права займати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків строком на 3 (три) роки на підставі ст. 77 КК України без конфіскації майна; за ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 366 КК України у виді позбавлення волі на строк 2 (два) роки з позбавленням права займати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов`язків, строком на 2 (два) роки. На підставі ч. 1 ст. 70 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим покаранням остаточно призначено покарання у виді позбавлення волі на строк 2 (два) роки та штрафу розміром 29989502 грн. в дохід держави з позбавленням права займати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов`язків, строком на 3 (три) роки, на підставі ст. 77 КК України без конфіскації майна. На підставі ст. 75 КК України звільнено ОСОБА_6 від відбування основного покарання у виді 2 (двох) років позбавлення волі з випробуванням, встановивши йому іспитовий строк 3 (три) роки. На підставі ст. 76 КК України покладено на ОСОБА_6 обов`язки не виїжджати за межі України на постійне місце проживання без дозволу кримінально-виконавчої інспекції, повідомляти кримінально-виконавчу інспекцію про зміну місця проживання, роботи, періодично з`являтися для реєстрації в кримінально-виконавчу інспекцію. На підставі ч. 3 ст. 72 КК України покарання у вигляді штрафу розміром 29989502 грн. в дохід держави виконується самостійно. Запобіжний захід, обраний відносно у виді підписки про невиїзд з постійного місця проживання, до набрання вироком законної сили залишено підписку про невиїзд.

в с т а н о в и л а :

За вироком суду, ОСОБА_6 , в період з 03.07.07 по 25.10.07, займаючи згідно рішення № 10 від 03.07.07 посаду директора ПП «Ікар-2003», що зареєстроване як платник податків в ДПІ у Приморському районі м. Одеса, код ЄДРПОУ 25426728, звільнений з посади рішенням власника № 12 від 25.10.07, тобто будучи службовою особою суб`єктів підприємницької діяльності, в силу покладених на нього та виконуваних організаційно-розпорядчих і адміністративно-господарських функцій, в обов`язки якого, як директора, згідно ст.ст.4, 9, 11, 17 Закону України Про систему оподаткування від 25.06.1991, ст. 7 Закону України Про податок на додану вартість від 03.04.1997, ст. 8, 9 розділу ІІІ Закону України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні від 16.07.1999, входило несення повної відповідальності за стан та діяльність підприємства, ведення встановленої форми бухгалтерського обліку, забезпечення контролю і відображення на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій, складання звітності про фінансово-господарську діяльність, надання в податкову адміністрацію бухгалтерських звітів і балансів, декларацій, розрахунків по податкам та іншої документації, пов`язаної з розрахунками і сплатою податків, сплата належних сум податків і зборів у встановлені законами терміни, несення відповідальності за несвоєчасне складання первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку та недостовірність відображених у них даних, за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_6 , ОСОБА_13 (справа щодо яких виділена в окреме провадження) та невстановленими слідством особами, ухилився від сплати податків в особливо великих розмірах, здійснив замах на ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах та вчинив службове підроблення при наступних обставинах.

Так, в серпні 2006 року у ОСОБА_6 , невстановлених слідством осіб, а також ОСОБА_7 , ОСОБА_14 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 виник злочинний намір на ухилення від сплати податків та заволодіння державними коштами з бюджету України, шляхом незаконного відшкодування податку на додану вартість та документального оформлення купівлі-продажу неліквідного та неіснуючого товару (ветеринарного препарату „Окар) за штучно завищеними цінами, з використанням підприємств з ознаками «фіктивності», безпідставно завищуючи при цьому податковий кредит по податку на додану вартість. У зв`язку з цим, ОСОБА_6 невстановлені слідством особи, разом із ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та ОСОБА_13 , розробили план своїх протиправних дій спрямованих на досягнення єдиного умислу, відомого всім учасникам групи, з розподілом функцій учасників групи, заздалегідь домовившись про спільне їх вчинення, використовуючи для цього реквізити та документи ряду суб`єктів підприємницької діяльності на території м. Києва, Київської та Одеської областей.

З метою виконання свого злочинного плану учасниками злочинної групи розподілено виконувані ними функції для настання злочинних наслідків.

Так, ОСОБА_7 та невстановленою слідством особою, як одними із організаторів вчинення злочину, для виконання злочинного плану розроблено та підготовлено частину злочинної схеми, яка полягала у: створенні та придбанні на території м. Києва та Київської області суб`єктів підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності, а саме: ТОВ „Бамм Сервіс Груп (нібито виробник ветеринарного препарату), ТОВ „НВКП „Граніт-М, ТОВ „ПФГ „Союз, ПП „НВО „Прогрес, ПП „ТЕК „Альянс (нібито постачальники товару), ТОВ „Стоун - С та ТОВ „Паритет (нібито орендодавці та зберігачі продукції на складах), ТОВ «НВКП «Проект-А» (нібито орендодавець обладнання для виготовлення ветпрепаратів); залученні виконавців вчинення злочину, а саме: ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , а також ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 та ОСОБА_27 , які фактично не були обізнані про злочинний план ОСОБА_7 та невстановленої слідством особи, однак використані ними для приховування вчиненого злочину та допомоги у проведенні зустрічних (позапланових) документальних перевірок; здійсненні видимості виробництва, постачання за зберігання ветеринарних препаратів «Окар» на території заводу художньої кераміки ТОВ «Стоун-С» та ТОВ «Паритет» для підприємств Одеської області; документальному оформленні нібито проведених фінансово-господарських операцій з купівлі-продажу ветеринарних препаратів та їх поставці підприємствам Одеського регіону; підробленні платіжних доручень від імені службових осіб ТОВ „НВКП „Граніт-М, ТОВ „ПФГ „Союз, ПП „НВО „Прогрес, ПП „ТЕК „Альянс, ТОВ «Артекс» та їх одночасного подання до Київської філії КБ «Західінкомбанк» ТОВ; підтвердженні існування ветеринарних препаратів «Окар» за допомогою підроблених документів Інституту біоколоїдної хімії НАН України; сприянні у проведенні ДПІ у Голосіївському районі м. Києва та ДПІ у м. Славутич Київської області зустрічних (позапланових) документальних перевірок підконтрольних їм підприємств, з метою підтвердження нібито проведених операцій з виробництва та постачання неіснуючих ветеринарних препаратів та інвентаризації їх залишків у м. Полонне Хмельницької області.

Іншими учасниками злочинної групи у складі ОСОБА_8 , ОСОБА_10 , а також невстановлених слідством осіб, які діяли у змові з ОСОБА_7 , розроблено, задіяно та впроваджено іншу частину злочинної схеми, яка полягала у: придбанні на території Одеської області суб`єктів підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності, а саме: ПП „Архонт-Трейдер, ТОВ „Мастер-Фіш, ПП „Ікар-2003, ТОВ „Одеський торговий дім, ДП „Мелопт ТОВ „Агро-Південь, ПП „Ллойд-Юг, ТОВ „Артекс, ПП „Южтранстехснаб, ПП „Амра, ПП „Сиблес, які в подальшому повинні були виступити кінцевими покупцями „ветеринарних препаратів „Окар Ag, Pt, Au та в послідуючому незаконно заявити до відшкодування з державного бюджету податок на додану вартість, або використати незаконно сформований податкових кредит з податку на додану вартість з метою ухилення від сплати податків; залученні виконавців вчинення злочину, а саме: ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 , ОСОБА_11 , ОСОБА_31 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_6 , ОСОБА_9 ; підготовці підроблених первинних документів від імені службових осіб вищевказаних підприємств щодо придбання неіснуючих ветеринарних препаратів «Окар» у підприємств м. Києва та Київської області; створенні видимості руху грошових коштів нібито за поставлені ветеринарні препарати, шляхом укладення договорів з отримання короткочасного кредиту у формі «овердрафт», підготовки платіжних доручень, та їх одночасного подання до Одеської філії КБ «Західінкомбанк» ТОВ та центрального банку у м. Луцьк Волинської області; підготовці та подачі до ДПІ у Приморському, Київському, Малиновському районі м. Одеса, ДПІ у м. Іллічівськ Одеської області підроблених податкових декларацій з ПДВ ПП „Архонт-Трейдер, ТОВ „Мастер-Фіш, ПП „Ікар-2003, ТОВ „Одеський торговий дім, ДП „Мелопт ТОВ „Агро-Південь, ПП „Ллойд-Юг, ТОВ „Артекс, ПП „Южтранстехснаб, ПП „Амра з безпідставно заявленими до відшкодування сумами податку на додану вартість, а також первинних документів щодо купівлі-продажу неіснуючих ветеринарних препаратів для проведення перевірок правомірності заявлених до відшкодування сум ПДВ; використанні підготовлених ОСОБА_7 та невстановленою слідством особою вищеперерахованих умов для вчинення злочину, пов`язаних із виробництвом та постачанням неіснуючих ветеринарних препаратів, а також із проведенням зустрічних документальних перевірок щодо підтвердження придбання неіснуючих ветеринарних препаратів, для незаконного відшкодування ПДВ з державного бюджету, легалізації отриманих злочинним шляхом доходів та ухилення від сплати податків.

Таким чином, ОСОБА_7 разом з невстановленими слідством особами, за раніше розробленим планом, з метою прикриття незаконної діяльності направленої на заволодіння державними коштами шляхом незаконного відшкодування ПДВ з Державного бюджету України та ухилення від сплати податків через підприємства Одеської області, на території м. Києва та Київської області створили суб`єкти підприємницької діяльності для проведення видимості операцій з приводу купівлі-продажу ветеринарних препаратів „Окар Ag, Pt, Au, а саме: у вересні 2007 року як виробника ветпрепарату ОСОБА_7 за допомогою невстановленої слідством особи у Голосіївському районі м. Києва перереєстрував ТОВ „Бамм Сервіс Груп код ЄДРПОУ 34490885, на яке всупереч Закону України „Про підприємництво в Україні від 07.02.1991 року, 02.04.07, у якості засновника та директора без мети зайняття господарською діяльністю запросили малозабезпеченого ОСОБА_22 , який у подальшому виконував вказівки ОСОБА_7 та невстановленої слідством особи.

Для створення видимості виробництва ветеринарних препаратів „Окар Ag, Pt, Au на ТОВ „Бамм Сервіс Груп, ОСОБА_7 за попередньою змовою з ОСОБА_8 та невстановленими слідством особами, в І кварталі 2007 року склали завідомо неправдивий документ - звіт форми 1ДФ (щодо кількості працюючих осіб та отримані ними доходи) по ТОВ „Бамм Сервіс Груп, підробивши в ньому підпис директора ОСОБА_22 , в який внесли неправдиві дані про те, що на вказаному підприємстві працює 27 чоловік, які в дійсності на ньому ніколи не працювали, не мали відношення до його діяльності і тим більше ветеринарних препаратів не виробляли. Зазначений підроблений документ в подальшому 06.07.07 надано вказаними особами до ДПІ у Голосіївському районі м. Києва.

Продовжуючи свої злочинні дії, 18.07.07, ОСОБА_7 , та невстановленими слідством особами складено та надано до ДПІ у Голосіївському районі м. Києва лист з підробленим підписом директора ТОВ „Бамм Сервіс Груп ОСОБА_22 , в який внесено завідомо неправдиві дані про наявність у ТОВ „Бамм Сервіс Груп потужностей для виробництва ветеринарних препаратів, які нібито знаходяться у Хмельницькій області за адресою: м.Полонне, вул.Академіка Герасимчука, 166.

Крім того, ОСОБА_7 , за попередньою змовою з ОСОБА_8 та невстановленими слідством особами, з метою підтвердження нібито реальності виробництва та хімічного складу ветеринарних препаратів „Окар Ag, Pt, Au, в І кварталі 2007 року, склали сертифікати виробника ТОВ „Бамм Сервіс Груп на ветеринарні препарати „Окар Ag, Pt, Au, також підробивши в них підписи директора ОСОБА_22 , в які внесли завідомо неправдиві дані про їх відповідність технічним умовам ТУ 550 0583467801-93/02-99, що в дійсності відносяться до виробництва харчової добавки „Окарин, яка не містить в собі колоїдних металів, а також про їх хімічний склад.

У подальшому, в травні 2007 року, ОСОБА_7 , вступивши у злочинну змову із невстановленими слідством особами та заступником директора Інституту біоколоїдної хімії НАН України ОСОБА_23 , який займав посаду, пов`язану із виконанням організаційно-розпорядчих обов`язків, склали договір №2-Ок/06 від 03.04.06 щодо спільної розробки ветеринарних препаратів з додатками, зокрема технічним завданням, в який внесли завідомо неправдиві дані про дату його укладання, а також про відповідність розроблюваних ветеринарних препаратів технічним умовам ТУ 550 0583467801-93/02-99, які в дійсності відносяться до виробництва харчової добавки „Окарин, що не містить в собі колоїдних металів.

Крім того, ОСОБА_7 , за попередньою змовою із невстановленими слідством особами та заступником директора Інституту біоколоїдної хімії НАН України ОСОБА_23 , створили видимість передачі згідно листа №27/4-1 від 27.04.07 до зазначеного інституту зразків нібито виготовлених ТОВ „Бамм Сервіс Груп у січні-квітні 2007 року ветеринарних препаратів „Окар Ag, Pt, Au, для проведення їх аналізу, підробивши в ньому підпис директора ТОВ „Бамм Сервіс Груп ОСОБА_22 .

У подальшому, заступник директора Інституту біоколоїдної хімії ОСОБА_23 , зловживаючи своїм службовим становищем, діючи за попередньою змовою із ОСОБА_7 та невстановленими слідством особами, склав завідомо неправдиві та підробні документи, а саме: протокол аналізу ветеринарних препаратів від 12.05.07 та лист за №29/197-01-6 від 12.05.07, якими підтверджено проведення такого аналізу та наявність об`єкту дослідження, в які вніс завідомо неправдиві дані про відповідність наданих на дослідження ТОВ „Бамм Сервіс Груп „ветеринарних препаратів технічним умовам ТУ 550 0583467801-93/02-99, які в дійсності відносяться до виробництва харчової добавки „Окарин, що не містить в собі колоїдних металів, а також про склад цих препаратів.

При цьому, аналіз ветеринарних препаратів, який затверджено особисто заступником директора ОСОБА_23 та відбитком печатки інституту, складено від імені співробітників Інституту біоколоїдної хімії ОСОБА_32 та ОСОБА_33 , підписи яких підроблено невстановленими слідством особами, та які фактично не мали ніякого відношення до вказаного дослідження.

Відповідно до висновку № 2 від 12.05.09 комплексної судово-хімічної та біологічної експертизи, для виробництва та обігу речовини, яка відповідно до договору №2-Ок/06 від 03.04.06 розроблялась Інститутом біоколоїдної хімії та нібито виготовлена ТОВ „Бамм Сервіс Груп відповідно до сертифікатів виробника, необхідне отримання відповідних дозволів та ліцензій. При цьому вказана речовина повністю не відповідає ТУ 550 0583467801-93/02-99, оскільки вказані технічні умови відносяться до виробництва харчової добавки „Окарин, що не містить в собі колоїдних металів та не є сировиною для виробництва харчової добавки „Окарин.

Зазначені підроблені документи, в які внесено завідомо неправдиві дані, в подальшому було використано учасниками злочинної групи ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_6 , ОСОБА_13 та невстановленими слідством особами для підтвердження „фактичної наявності так-званих ветеринарних препаратів „Окар Ag, Pt, Au в державних податкових інспекціях, які проводили документальні перевірки правомірності заявлених до відшкодування сум ПДВ.

Крім того, в якості підприємства, що нібито передало в оренду ТОВ „Бамм Сервіс Груп обладнання для виробництва ветеринарного препарату, ОСОБА_7 та невстановленою слідством особою було використано підконтрольне їм ТОВ „НВКП „Проект-А код ЄДРПОУ 33911513, що зареєстроване у Києво-Святошинському районі Київської області, засновником якого без мети зайняття підприємницькою діяльністю в листопаді 2005 року було запрошено ОСОБА_18 .. На посаду директора ОСОБА_7 та невстановленою слідством особою у серпні 2006 року, всупереч Закону України „Про підприємництво в Україні від 07.02.91, підшукано та згідно протоколу №2 від 14.08.06 загальних зборів засновників, який на прохання ОСОБА_7 підписала ОСОБА_18 , призначено малозабезпеченого ОСОБА_21 , що у подальшому не мав відношення до діяльності зазначеного підприємства і тим більше обладнання для виробництва ветеринарних препаратів на адресу ТОВ „Бамм Сервіс Груп, не передавав.

В якості підприємства, що використане ОСОБА_7 як нібито орендодавець складських приміщень та зберігач ветеринарних препаратів, в період з 01.03.07 по 01.10.07 було підібране ТОВ „НВКП „Паритет код ЄДРПОУ 33794617, що зареєстроване у Києво-Святошинському районі Київської області і де ОСОБА_7 перебував засновником.

У серпні 2006 року, ОСОБА_7 та невстановленою слідством особою документально, шляхом складання протоколу №2 від 01.08.06 зборів учасників товариства, створено видимість передачі підприємства ОСОБА_17 , якого всупереч Закону України „Про підприємництво в Україні від 07.02.91, згідно цього ж протоколу оформлено на посаду директора ТОВ „НВКП „Паритет, та який у подальшому не мав ніякого відношення до діяльності зазначеного підприємства і більш того, будь-яких договорів на зберігання ветеринарних препаратів „Окар Ag, Pt, Au та актів інвентаризації не складав та не підписував.

Як склад, ОСОБА_7 було використано приміщення заводу художньої кераміки ТОВ „Стоун-С код ЄДРПОУ 33415718 за адресою: Хмельницька область, м. Полонне, вул. А.Герасимчука,166, де ОСОБА_7 також являвся засновником.

Крім того, для створення видимості постачання ветеринарних препаратів „Окар Ag, Pt, Au на адреси підприємств Одеської області, які в подальшому повинні були незаконно заявити до відшкодування ПДВ з державного бюджету, ОСОБА_7 за допомогою невстановленою слідством особи, зареєстровані у м. Славутич Київської області суб`єкти підприємницької діяльності, такі як: ТОВ „ВКП „Граніт-М код ЄДРПОУ 34028364, ТОВ „ПФГ „Союз код ЄДРПОУ 34028343, ПП „НВО „Прогрес код ЄДРПОУ 34028379, ТОВ „ПЕК „Альянс код ЄДРПОУ 34028359.

Для цього, ОСОБА_7 та невстановленою слідством особою були підшукані у якості засновників та директорів, всупереч Закону України „Про підприємництво в Україні від 07.02.91, без мети зайняття господарською діяльністю малозабезпечені особи. Так, у якості засновника та директора ТОВ „ВКП „Граніт-М, згідно протоколу №1 та наказу про призначення від 21.08.06 оформлено ОСОБА_19 , який після реєстрації підприємства у відповідних державних органах та ДПІ у м.Славутич, ніякого відношення до діяльності товариства не мав.

У якості засновника та директора ТОВ „ПФГ „Союз, ОСОБА_7 та невстановленою слідством особою, згідно протоколу №1 та наказу про призначення від 21.08.06, оформлено ОСОБА_16 , який після реєстрації підприємства у відповідних державних органах та ДПІ у м. Славутич, ніякого відношення до діяльності товариства не мав.

У якості засновника та директора ТОВ НВО «Прогрес», ОСОБА_7 та невстановленою слідством особою, згідно протоколу № 1 та наказу про призначення від 21.08.06, оформлено ОСОБА_15 , який після реєстрації підприємства у відповідних державних органах та ДПІ у м. Славутич, ніякого відношення до діяльності товариства не мав.

Також ОСОБА_7 та невстановленою слідством особою у якості засновника та директора ТОВ „ПЕК „Альянс, згідно протоколу №1 та наказу про призначення від 21.08.06, оформлено ОСОБА_18 , яка після реєстрації підприємства у відповідних державних органах та ДПІ у м. Славутич, ніякого відношення до діяльності товариства не мала.

За вказівкою невстановленою слідством особи, яка діяла за попередньою змовою з ОСОБА_7 , у квітні травні 2007 року, ОСОБА_18 , ОСОБА_16 , ОСОБА_15 , ОСОБА_19 , відкриті рахунки підприємств у одній і тій же банківській установі - Київській філії КБ „Західінкомбанк ТзОВ, а саме - № НОМЕР_1 по ТОВ «ВКП «Граніт-М», № НОМЕР_2 по ТОВ «ПФГ «Союз», № НОМЕР_3 по ТОВ «НВО «Прогрес», № НОМЕР_4 по ТОВ «ПЕК «Альянс».

Крім того, в період з 01.01.07 по 01.08.07, за участю та під керівництвом невстановленої слідством особи, у якої знаходились реєстраційні документи та печатки ТОВ „ВКП „Граніт-М, ТОВ „ПФГ „Союз, ПП „НВО „Прогрес, ТОВ „ПЕК „Альянс, ТОВ „Бамм Сервіс Груп, ТОВ „НВКП „Паритет, та перебували у його повному віданні та зберігались в офісі, за змовою з іншими учасниками злочинної групи, були складені первинні документи вказаних підприємств, в яких підроблено підписи від імені ОСОБА_18 , ОСОБА_16 , ОСОБА_15 , ОСОБА_19 , ОСОБА_22 , ОСОБА_17 , а саме: податкові накладні, видаткові накладні, договори з приводу документального оформлення операцій купівлі-продажу з підприємствами Одеської області та зберігання ветеринарних препаратів „Окар Ag, Pt, Au, а також податкові декларації з податку на додану вартість та податку на прибуток, в які вносились завідомо неправдиві дані про проведені вказаними підприємствами фінансово-господарські операції.

У червні 2007 року, що підтверджено висновком проведених судово-почеркознавчих експертиз після документального оформлення операцій з купівлі-продажу ветеринарних препаратів „Окар Ag, Pt, Au, з метою реалізації злочинного наміру на заволодіння чужим майном, первинні документи щодо яких складено та підроблено від імені ОСОБА_18 , ОСОБА_16 , ОСОБА_15 , ОСОБА_19 , невстановленою слідством особою за попередньою змовою з ОСОБА_7 на посади директорів, без мети зайняття господарською діяльністю, були призначені інші особи, а саме: ОСОБА_24 призначена як директор ТОВ „ПФГ „Союз, ОСОБА_25 , як директор ТОВ „Прогрес, ОСОБА_26 , як директор ТОВ „ПЕК „Альянс, ОСОБА_27 як директор ТОВ „Граніт-М, які будучи необізнаними в проведених фіктивних операціях з „ветеринарними препаратами, від імені вказаних підприємств за вказівками ОСОБА_7 та невстановленої слідством особи відвідували ДПІ у м. Славутич, з метою проведення зустрічних перевірок і підтвердження здійснених попередніми директорами операцій, пов`язаних із купівлею-продажем „ветеринарних препаратів „Окар Ag, Pt, Au.

В липні 2007 року, ОСОБА_7 , за попередньою змовою з ОСОБА_8 та невстановленими слідством особами, діючи за раніше розробленим планом, направленим на підтвердження незаконно заявлених підприємствами Одеської області до відшкодування сум ПДВ з державного бюджету, безпосередньо надавав для підпису новопризначеним керівникам ТОВ „НВКП „Граніт-М, ТОВ „ПФГ „Союз, ПП „НВО „Прогрес, ПП „ПЕК „Альянс ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 та ОСОБА_27 довідки ДПІ про результати зустрічних документальних перевірок вказаних підприємств по взаємовідносинах з виробником „ветеринарних препаратів ТОВ „Бамм Сервіс Груп, та підприємствами, зареєстрованими в Одеській області, в яких зазначено про те, що під час перевірок порушень податкового законодавства не виявлено, після чого особисто завіряв їх відбитками печаток зазначених підприємств, які у нього знаходились.

Крім того, підприємства, що повинні були виступити кінцевими покупцями ветеринарних препаратів „Окар Ag, Pt, Au та в послідуючому незаконно заявити до відшкодування з державного бюджету податок на додану вартість, у період з 01.01.07 по 01.06.07, були задіяні на території Одеської області у змові між собою ОСОБА_8 та іншими учасниками злочинної групи та невстановленими слідством особами.

Зазначеними підприємствами стали: ПП „Ікар-2003 код ЄДРПОУ 25426728, з 07.04.07 директор ОСОБА_28 , з 03.07.07 по 25.10.07 директор ОСОБА_6 , ТОВ „Артекс код ЄДРПОУ 31478467, директор ОСОБА_20 , ПП „Амра код ЄДРПОУ 32927611, директор ОСОБА_9 , ДП „Мелопт ТОВ „Агро-Південь код ЄДРПОУ 24545566, директор ОСОБА_11 , ПП „Ллойд-Юг код ЄДРПОУ 33507232, ОСОБА_12 , ТОВ „Одеський торговий дім код ЄДРПОУ 34321469, директор ОСОБА_34 , ПП „Архонт-Трейдер код ЄДРПОУ 33722151, директор ОСОБА_13 , ПП „Южтранстехснаб код ЄДРПОУ 33722186, директор ОСОБА_9 , ТОВ „Мастер-Фіш код ЄДРПОУ 32151079, директор ОСОБА_29 , ПП „Сиблес код ЄДРПОУ 33865939, директор ОСОБА_35 .

Таким чином, ОСОБА_7 , за попередньою змовою з ОСОБА_8 ,. та невстановленими слідством особами, в період з вересня 2006 року по липень 2007 року, з метою прикриття незаконної діяльності, направленої на незаконне відшкодування ПДВ з державного бюджету та ухилення від сплати податків, на території м. Києва, Київської та Одеської областей, створили (придбали) ряд суб`єктів підприємницької діяльності для проведення видимості здійснення операцій купівлі-продажу ветеринарних препаратів Окар-Ag, Окар-Au та Окар-Pt, а саме: ТОВ „Бамм Сервіс Груп (виробник препарату), ТОВ „НВКП „Граніт-М, ТОВ „ПФГ „Союз, ПП „НВО „Прогрес, ПП „ТЕК „Альянс (постачальники товару), ТОВ „Стоун - С та ТОВ „Паритет (орендодавці та зберігачі продукції на складах), ТОВ «НВКП «Проект-А» (орендодавець обладнання для виготовлення ветпрепаратів), ПП „Архонт-Трейдер, ТОВ „Мастер-Фіш, ПП „Ікар-2003, ТОВ „Одеський торговий дім, ДП „Мелопт ТОВ „Агро-Південь, ПП „Ллойд-Юг, ТОВ „Артекс, ПП „Южтранстехснаб, ПП „Амра, ПП „Сиблес (кінцеві споживачі товару, які заявляли до відшкодування з бюджету ПДВ), а рахунки цих підприємств, відкрили в одній банківській установі - Одеській, Київській філіях та головному офісі КБ „Західінкомбанк ТзОВ.

Для створення видимості оплати за ветеринарні препарати „Окар Ag, Pt, Au, директор ПП „Амра ОСОБА_9 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_8 та невстановленими слідством особами, в період квітня травня 2007 року, уклав з КБ „Західінкомбанк ТзОВ (м. Луцьк) кредитні договори №2504/07-612 від 25.04.07 про надання короткострокового кредиту (овердрафту) на суму 10 000 000 грн. та №1605/07-612 від 16.05.07 про надання короткострокового кредиту (овердрафту) на суму 25 000 000 грн.

В подальшому, шляхом одночасного надання до банківської установи, що знаходиться у м. Луцьк Волинської області та її філій у м. Києві та Одесі, пакету платіжних доручень про перерахування грошових коштів ніби-то за поставлені „ветеринарні препарати, одна і та ж сума грошових коштів, отримана ОСОБА_9 на рахунок ПП „Амра як короткостроковий кредит, у розмірі 10 000 000 грн. та 25 000 000 грн., протягом 25.04.07, 26.04.07, 23.05.07, 25.05.07, 30.05.07 та 31.05.07, неодноразово перераховувалась по колу між підприємствами ТОВ „ВКП „Граніт-М, ТОВ „ПФГ „Союз, ТОВ „НВО „Прогрес, ТОВ „ПЕК „Альянс, ПП „Архонт-Трейдер, ТОВ „Мастер-Фіш, ПП „Ікар-2003, ТОВ „Одеський торговий дім, ДП „Мелопт ТОВ „Агро-Південь, ПП „Ллойд-Юг, ТОВ „Артекс, ПП „Южтранстехснаб, ПП „Амра, ПП „Сиблес, за рахунок чого здійснювалась видимість розрахунків між усіма задіяними у злочинній схемі підприємствами та в подальшому поверталась на рахунок ПП „Амра для погашення отриманого короткострокового кредиту.

18.04.2007 року, учасниками злочинної групи, які діяли за раніше розробленим злочинним планом, у Приморському районі м.Одеса було придбано ПП „Ікар-2003, у якості засновника та директора якого, всупереч Закону України „Про підприємництво в Україні від 07.02.91, без мети зайняття фінансово-господарською діяльністю, рішенням № 9 від 18.04.2007 р., невстановленою слідством особою призначено малозабезпеченого ОСОБА_28 , який у подальшому не мав відношення до діяльності вказаного підприємства та виконував вказівки зазначених осіб.

23.04.07, ОСОБА_28 , на прохання та в присутності невстановленої слідством, відкрив поточний рахунок № НОМЕР_5 ПП „Ікар-2003 у тій же банківській установі, що і рахунки попередніх задіяних у злочинній схемі підприємств, тобто Одеській філії КБ „Західінкомбанк ТзОВ.

В подальшому, в період з 01.03.2007р. по 01.01.2008 р, від імені ОСОБА_28 , як директора ПП „Ікар-2003, з метою створення видимості здійснення фінансово-господарських операцій з купівлі-продажу „ветеринарних препаратів „Окар Ag, Pt, Au, були складені фіктивні документи - договори, податкові накладні, видаткові накладні, акти прийому-передачі з підприємствами ТОВ „Бамм Сервіс Груп, ТОВ „НВКП „Граніт-М, ТОВ „ПЕК „Альянс, ТОВ „НВО „Прогрес, ПП „Ллойд-Юг, ПП „Сиблес, в яких підписи ОСОБА_28 підроблено учасниками злочинного угрупування.

За результатами документального оформлення псевдо операцій купівлі-продажу ветеринарних препаратів „Окар Ag, Pt, Au, тобто підготовки усіх необхідних первинних та розрахункових документів, за рахунок яких створено видимість їх виробництва, зберігання, постачання та оплати, учасники злочинної групи у складі: ОСОБА_8 , ОСОБА_36 , інших учасників злочинної групи та невстановлених слідством осіб, які здійснювали фактичне керівництво ПП „Ікар-2003, в період квітня-червня 2007 року, згідно п.п. 7.5.1 п.7.5 ст. 7 Закону України Про податок на додану вартість, отримали право для вказаного підприємства відобразити податок на додану вартість в розмірі 29 989 502 грн., з суми нібито придбаних „ветеринарних препаратів в податковій звітності як податковий кредит.

В червні 2007 року учасниками злочинної групи та невстановленими слідством особами, які діяли від імені директора ПП „Ікар-2003 ОСОБА_28 , в порушення п.п. 7.4.1, п.п. 7.4.5 п. 7.4 ст. 7 Закону України Про податок на додану вартість від 03 квітня 1997 року, без наміру здійснення угод, з метою незаконного відшкодування з державного бюджету податку на додану вартість та отримання за допомогою підроблених документів права на податковий кредит на загальну суму 29989502 грн., без понесення будь-яких витрат, достовірно знаючи про неіснування „ветеринарних препаратів „Окар Ag, Pt, Au і фіктивність їх виробника - ТОВ „Бамм Сервіс Груп та постачальників: ТОВ „ВКП „Граніт-М, ТОВ „ПФГ „Союз, ТОВ „НВО „Прогрес, ТОВ „ПЕК „Альянс, ПП „Сиблес, використовуючи їх реквізити, використано документи про придбання ветеринарних препаратів, які фактично не придбавались, надано до ДПІ у м. Іллічівськ Одеської області податкову декларацію з податку на додану вартість ПП „Ікар-2003 за травень 2007 року, підробивши в ній підпис ОСОБА_28 як директора, та в яку, у розділ податковий кредит безпідставно включено до податкового кредиту податок на додану вартість на загальну суму 29 989 502 грн. як надмірну сплату ПДВ по придбанню ветеринарних препаратів та як суму, що підлягає бюджетному відшкодуванню у рахунок зменшення податкових зобов`язань з ПДВ наступних податкових періодів.

03.07.2007 р., ОСОБА_8 та невстановлена слідством особа, після документального оформлення операцій купівлі-продажу ветеринарних препаратів, первинні документи щодо яких складено та підроблено від імені ОСОБА_28 , запропонували стати директором ПП „Ікар-2003 за винагороду ОСОБА_6 , який переслідуючи корисливі мотиви, погодився із призначенням на вказану посаду.

В подальшому, в період липня 2007 року, в м. Одеса, директор ПП «Ікар-2003» ОСОБА_6 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_8 та невстановленими слідством особами, достовірно знаючи про не існування «ветеринарних препаратів» та про їх відсутність на складах вказаного підприємства, використав підроблені від імені ОСОБА_28 псевдо документи щодо проведення фінансово-господарських операцій з купівлі-продажу „ветеринарних препаратів „Окар Ag, Pt, Au, акти інвентаризацій цих препаратів ніби-то проведених на складі у м. Полонне Хмельницької області, а також завідомо неправдиві та підроблені документи про розробку та виробництво „ветеринарних препаратів під час проведення в період червня-липня 2007 року ДПІ у Приморському районі м. Одеса документальної перевірки ПП „Ікар-2003 з питань підтвердження заявленої до відшкодування суми ПДВ в розмірі 29 989 502 грн., в рахунок майбутніх платежів в декларації з ПДВ за травень 2007 року, складеній від імені колишнього директора вказаного підприємства ОСОБА_28

11.07.2007 року, директор ПП «Ікар-2003» ОСОБА_6 , дотримуючись заздалегідь спланованого злочинного плану, направленого на ухилення від сплати податків, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_8 та невстановленою слідством особою в ДПІ у Приморському районі м. Одеса від співробітників податкової інспекції отримав направлення на проведення виїзної документальної перевірки.

В подальшому, ОСОБА_8 , який діяв за попередньою змовою з ОСОБА_6 та іншими учасниками злочинної групи, через громадянку ОСОБА_37 надав у період червня-липня 2007 року, до ДПІ у Приморському районі м. Одеса для проведення документальної перевірки ПП „Ікар-2003 псевдо документи щодо проведення фінансово-господарських операцій з купівлі-продажу ветеринарних препаратів „Окар Ag, Pt, Au, акти інвентаризацій цих препаратів нібито проведених на складі у м. Полонне Хмельницької області, а також завідомо неправдиві та підроблені документи про розробку та виробництво „ветеринарних препаратів.

За результатами проведення працівниками ДПІ у Приморському районі м. Одеса перевірки ПП „Ікар-2003, після здійснення зустрічних перевірок з псевдо виробником товару ТОВ „Бамм Сервіс Груп та транзитними підприємствами: ТОВ „ВКП „Граніт-М, ТОВ „ПФГ „Союз, ТОВ „ПЕК „Альянс та ТОВ „НВО „Прогрес щодо підтвердження виробництва та постачання препарату, складено акт №6137/23-5012/25426728, яким підтверджено заявлену ПП „Ікар-2003 до відшкодування суму ПДВ в розмірі 29 989 502 грн. у зменшення податкових зобов`язань наступних звітних періодів, який було підписано директором вказаного підприємства ОСОБА_6 .

В подальшому, в період з 01.06.07 по 01.11.07, директор ПП «Ікар-2003» ОСОБА_6 , достовірно знаючи про незаконність сформованого податкового кредиту з ПДВ за рахунок нібито проведених операцій з купівлі-продажу неіснуючих "ветеринарних препаратів" за вказівкою ОСОБА_8 , та невстановлених слідством осіб, які діяли за попередньою змовою з іншими учасниками злочинної групи, використав незаконно заявлений ПП «Ікар-2003» до відшкодування з бюджету податок на додану вартість в розмірі 29989502 грн., в рахунок зменшення податкових зобов`язань наступних звітних періодів шляхом погашення податкових векселів при імпорті товарів на митну територію України.

Отже, ОСОБА_6 , за попередньою змовою з ОСОБА_8 та невстановленими слідством особами, які діяли від ПП «Ікар-2003», зменшивши податкові зобов`язання наступних звітних періодів шляхом погашення податкових векселів при імпорті товарів на митну територію України, ухилився від сплати до бюджету податку на додану вартість на суму 29989502 грн., що є особливо великим розміром.

Крім того, при вищевикладених обставинах, в липні 2007 року, в м. Одеса, директор ПП «Ікар-2003» ОСОБА_6 , достовірно знаючи про не існування «ветеринарних препаратів» та про їх відсутність на складах вказаного підприємства, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_8 , та невстановленими слідством особами, використав підроблені від імені ОСОБА_28 первинні документи щодо придбання цих препаратів на суму 175 016 050 грн., та склав, підписав і надав до ДПІ у Приморському районі м. Одеса податкову декларацію з ПДВ за червень 2007 року з розрахунком суми бюджетного відшкодування, в яких в порушення п.п.7.7.1 та п.п.7.7.2 п.7.7 ст.7 Закону України „Про податок на додану вартість, незаконно заявив до відшкодування з державного бюджету суму ПДВ в розмірі 35000000 грн. у зменшення податкових зобов`язань наступних звітних періодів.

Однак з незалежних від директора ПП «Ікар-2003» ОСОБА_6 обставин, сума незаконно сформованого від`ємного значення з податку на додану вартість в розмірі 35000000 грн. не була ним використана для несплати до Державного бюджету України податку на додану вартість.

Крім того, ОСОБА_6 , за попередньою змовою з ОСОБА_8 та іншими учасниками злочинної групи та невстановленими слідством особами вчинив службове підроблення, тобто внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, а також складання і видачу завідомо неправдивих документів, для їх використання в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах.

Так, при вищевикладених обставинах, в липні 2007 року, в м. Одеса, директор ПП «Ікар-2003» ОСОБА_6 , достовірно знаючи про не існування «ветеринарних препаратів» та про їх відсутність на складах вказаного підприємства, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_8 та невстановленими слідством особами, усвідомлюючи покладену на себе відповідальність та злочинність своїх дій, переслідуючи мету зменшення зобов`язань зі сплати до бюджету податків в період з 01.07.07 по 20.08.07, склав документ державної податкової звітності податкову декларацію з податку на додану вартість за червень 2007 року, в яку умисно вніс неправдиві відомості, а саме: в рядку 25.2 Розділу ІІІ декларації (Сума що підлягає бюджетному відшкодуванню у зменшення податкових зобов`язань з ПДВ наступних податкових періодів) безпідставно відобразив суму податку на додану вартість що підлягає бюджетному відшкодуванню у зменшення податкових зобов`язань з ПДВ наступних податкових періодів в розмірі 35000000 грн., за рахунок вартості придбання неіснуючих ветеринарних препаратів у ТОВ «Бамм Сервіс Груп» та ТОВ «ВКП «Граніт-М» на суму 175016050 грн.

Після складання вказаної податкової декларації з податку на додану вартість за червень 2007 року і внесення до неї неправдивих відомостей, директор ПП „Ікар-2003 ОСОБА_6 підписав її, поставив на ній відбиток печатки підприємства та подав до ДПІ у Приморському районі м. Одеса, чим здійснив замах на ухилення від сплати податку на додану вартість на суму 35000 00 грн.

Крім того, директором ПП «Ікар-2003» ОСОБА_6 складено та підписано наступні завідомо неправдиві документи державної податкової звітності, а саме: податкову декларацію ПП „Ікар-2003 за липень 2007 року за вх. №145899 від 20.08.07 в якій у рядку 6 Розділу І безпідставно включено дані про відстрочення сплати ПДВ в розмірі 3 447 659 грн., шляхом оформлення податкового векселя, за рахунок незаконно сформованого по операціях з придбання неіснуючих «ветеринарних препаратів» від`ємного значення з ПДВ в розмірі 29 989 502 грн., задекларованого у зменшення податкових зобов`язань наступних звітних періодів податкової декларації з ПДВ за травень 2007 року; податкову декларацію ПП „Ікар-2003 за серпень 2007 року за вх. №156977 від 20.09.07 в якій у рядку 6 Розділу І безпідставно включено дані про відстрочення сплати ПДВ в розмірі 7 187 423 грн., шляхом оформлення податкового векселя, за рахунок незаконно сформованого по операціях з придбання неіснуючих «ветеринарних препаратів» від`ємного значення з ПДВ в розмірі 29 989 502 грн., задекларованого у зменшення податкових зобов`язань наступних звітних періодів податкової декларації з ПДВ за травень 2007 року; податкову декларацію ПП „Ікар-2003 за вересень 2007 року за вх. №191498 від 22.10.07 в якій у рядку 6 Розділу І безпідставно включено дані про відстрочення сплати ПДВ в розмірі 16 592 913 грн., шляхом оформлення податкового векселя, за рахунок незаконно сформованого по операціях з придбання неіснуючих «ветеринарних препаратів» від`ємного значення з ПДВ в розмірі 29 989 502 грн., задекларованого у зменшення податкових зобов`язань наступних звітних періодів податкової декларації з ПДВ за травень 2007 року.

Після складання вищевказаних податкових декларацій з податку на додану вартість за липень-вересень 2007 року, і внесення до них неправдивих відомостей, директор ПП «Ікар-2003» ОСОБА_6 підписав їх, завірив відбитком печатки ПП «Ікар-2003», та подав до ДПІ у Приморському районі м. Одеса, де вони були зареєстровані.

Крім того, директором ПП «Ікар-2003» ОСОБА_6 складено та підписано наступні завідомо неправдиві документи: реєстр податкових векселів ПП „Ікар-2003 до декларації за червень 2007 року; реєстр податкових векселів за червень 2007 року загальний; реєстр погашених податкових векселів ПП „Ікар-2003 до декларації з ПДВ за червень 2007 року, в яких зазначено про використання податкових векселів, оформлених за рахунок незаконно сформованого по операціях з придбання неіснуючих «ветеринарних препаратів» від`ємного значення з ПДВ в розмірі 29989502 грн., задекларованого у зменшення податкових зобов`язань наступних звітних періодів податкової декларації з ПДВ за травень 2007 року.

Таким чином директор ПП «Ікар-2003» ОСОБА_6 , в період з 03.07.07 по 25.10.07, в м. Одеса, за вказівкою ОСОБА_8 та невстановлених слідством осіб, які діяли за попередньою змовою з іншими учасниками злочинної групи, використав незаконно заявлений ПП «Ікар-2003» до відшкодування з бюджету податок на додану вартість в розмірі 29989502 грн., в рахунок зменшення податкових зобов`язань наступних звітних періодів шляхом погашення податкових векселів при імпорті товарів на митну територію України, а також вчинив замах на ухилення від сплати податку на додану вартість на суму 35000000 грн.

Не погоджуючись з вироком суду, не оспорюючи фактичних обставин вчинення злочинів, прокурор подав апеляцію, в якій просить вирок Києво Святошинського районного суду від 06.04.2012 року щодо ОСОБА_6 змінити, в частині засудження ОСОБА_6 за ч. 2 ст.27, ч.2 ст. 28, ч.2 ст.366 КК України скасувати, та звільнити його від кримінальної відповідальності за даними статтями в зв`язку із закінченням строків давності, передбачених ст..49 КК України. Вважати ОСОБА_6 засудженим до покарання, визначеного судом першої інстанції.

Заслухавши доповідача, думку прокурора, який частково підтримав апеляцію та просив звільнити ОСОБА_6 від подальшого відбування покарання, призначеного судом першої інстанції за 2 ст.27, ч.2 ст. 28, ч.2 ст.366 КК України, в решті просив залишити вирок без змін, обговоривши доводи апеляції, та вивчивши матеріали справи, колегія суддів приходить до наступних висновків.

Вчинення ОСОБА_6 злочинів, передбачених за ч.3 ст.212; ч.2 ст.15, ч.3 ст.212; ч.2 ст.27, ч.2 ст.28, ч.2 ст.366 КК доведено зібраними по справі доказами, які були досліджені судом першої інстанції і прокурор їх в апеляції не оспорює.

Покарання, призначене ОСОБА_6 є справедливим, необхідним та достатнім для його виправлення та попередження вчинення ним нових злочинів, відповідає загальним засадам призначення покарання, визначеним ст.65 КК України.

Щодо доводів апеляції прокурора про необхідність звільнення ОСОБА_6 від кримінальної відповідальності за ч. 2 ст.27, ч.2 ст. 28, ч.2 ст.366 КК України, є помилковими по наступним підставам.

Згідно вимог п.3 ч.1 ст.49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло п`ять років - у разі вчинення злочину середньої тяжкості, за який передбачене покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі.

Підставою звільнення особи від кримінальної відповідальності за ст.49 КК України визнається благополучне закінчення певних строків давності з дня вчинення злочину до набрання законної сили обвинувальним вироком суду, яким особа засуджена за вчинений нею злочин певної тяжкості.

Крім того, при вирішення питання щодо звільнення особи від кримінальної відповідальності на підставі ст..49 КК України, необхідна обов`язкова згода цієї особи.

Згідно із ч.5 ст.74 Кримінального кодексу України особа може бути за вироком суду звільнена від покарання на підставах, передбачених ст.49 КК, тобто у зв`язку із закінченням строків давності.

Так, з матеріалів кримінальної справи вбачається, що ОСОБА_6 вчинив злочин передбачений ч.2 ст.27, ч.2 ст.28, ч.2 ст.366 КК України, санкція якого передбачає найсуворіше покарання у виді позбавлення волі строком до 5 (п`яти) років, що відповідно до ст. 12 КК України вказаний злочин відносить до злочинів середньої тяжкості і на сьогоднішній день з дня його вчинення - минуло більше п`яти років.

За даних обставин, враховуючи те, що в матеріалах справи не міститься будь-яких відомостей про те, що засуджений ОСОБА_6 дає згоду на звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі ст.49 КК України, колегія суддів приходить до висновку про необхідність звільнення ОСОБА_6 від подальшого відбування покарання, призначеного судом першої інстанції за ч.2 ст.27, ч.2 ст.28, ч.2 ст.366 КК України у зв`язку із закінченням строків давності. В решті вирок необхідно залишити без змін.

Також, враховуючи те, що ухвалою колегії суддів Апеляційного суду Київської області від 03 вересня 2014 року оголошено розшук засудженого ОСОБА_6 , та змінено засудженому ОСОБА_6 запобіжний захід з підписки про невиїзд на взяття під варту та ухвалено утримувати його в Київському СІЗО ДДУ з ПВП в м. Києві та Київській області, то колегія суддів вважає, що запобіжних захід у виді взяття під варту необхідно скасувати та припинити розшук засудженого.

На підставі вищевикладеного, колегія суддів приходить до висновків, що апеляція прокурора підлягає до часткового задоволення, вирок Києво-Святошинського районного суду Київської області від 6 квітня 2012 року стосовно ОСОБА_6 зміні, в частині призначеного покарання ОСОБА_6 за скоєння злочинів, передбачених ч.2 ст.27, ч.2 ст.28, ч.2 ст.366 КК України, в решті вирок необхідно залишити без змін.

На підставі наведеного і керуючись ст.ст. 362, 365-367, 376-377, 379 КПК України, колегія суддів,-

у х в а л и л а :

Апеляцію прокурора задовольнити частково.

Вирок Києво-Святошинського районного суду Київської області від 6 квітня 2012 року стосовно ОСОБА_6 змінити, звільнити засудженого ОСОБА_6 від відбування призначеного за ч. 2 ст.27, ч.2 ст. 28, ч.2 ст.366 КК України покарання в зв`язку із закінченням строків давності.

Вважати ОСОБА_6 засудженим до покарання:

-за ч.3 ст.212 КК України у виді штрафу розміром 29989502 грн. в дохід держави з позбавленням права займати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків строком на 2 (два) роки на підставі ст. 77 без конфіскації майна;

-за ч.2 ст.15, ч. 3 ст.212 КК України із застосуванням ч.1 ст.69 КК України у виді штрафу розміром 191250 грн. в дохід держави з позбавленням права займати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків строком на 3 (три) роки на підставі ст.77 КК України без конфіскації майна.

На підставі ч.1 ст.70 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим покаранням остаточно ОСОБА_6 призначено покарання у виді штрафу розміром 29989502 грн. в дохід держави з позбавленням права займати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов`язків, строком на 3 (три) роки, на підставі ст.77 КК України без конфіскації майна.

Запобіжний захід стосовно ОСОБА_6 у вигляді взяття під варту скасувати, розшук ОСОБА_6 - припинити.

В решті вирок залишити без змін.

С У Д Д І:

СудАпеляційний суд Київської області
Дата ухвалення рішення24.11.2015
Оприлюднено21.03.2023
Номер документу53784667
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-207/12

Ухвала від 16.12.2016

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Бурбела Ю. С.

Ухвала від 18.10.2016

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Бурбела Ю. С.

Ухвала від 04.10.2016

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Бурбела Ю. С.

Ухвала від 25.08.2016

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Бурбела Ю. С.

Ухвала від 01.03.2016

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Грабовий П. С.

Постанова від 12.02.2016

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Ольшевська Н. В.

Ухвала від 15.01.2016

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Грабовий П. С.

Ухвала від 24.11.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Київської області

Рудніченко О. М.

Постанова від 29.12.2011

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Комнацький О. В.

Постанова від 28.10.2013

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Дмитрук Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні