Постанова
від 10.01.2011 по справі 2а-17212/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01014, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

10 січня 2011 року 17:05 № 2а-17212/10/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі: Головуючого - судді Дегтярьової О.В., при секретарі судового засідання Безсчасній Я.С., за участю представників позивача -ОСОБА_1 (довіреність від 04.01.2011р. № 03/08), розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного Фонду України в Дарницькому районі міста Києва доКиївської міської туберкульозної лікарні № 1 з диспансерним відділенням простягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених на пільгових умовах, в розмірі 53 448, 63 грн., - В С Т А Н О В И В:

До Окружного адміністративного суду м. Києва звернулось Управління Пенсійного Фонду України в Дарницькому районі м. Києва з позовом до Київської міської туберкульозної лікарні № 1 з диспансерним відділенням про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених на пільгових умовах, в розмірі 53 448, 63 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач має заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове пенсійне страхування»в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів «а», «б»-«з»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (Список № 1 та № 2) в сумі 53 448, 63 грн. за період з серпня по листопад 2010 року.

У судовому засіданні 10 січня 2011 року представник позивача підтримав позовні та просив задовольнити позовні вимоги.

У судові засідання 23 грудня 2010 року та 10 січня 2011 року уповноважені представники відповідача не з'явились.

Відповідач належним чином повідомлений судом про дату, час та місце судового розгляду відповідно до вимог ст. 33, ст. 35 Кодексу адміністративного судочинства України.

Від відповідача відзив на позовну заяву, заперечень проти позову, будь-яких пояснень, заяв чи клопотань до суду не надходило, а тому суд на підставі ст. 71, ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України вирішує справу на підставі наявних у справі доказів.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини справи, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню з огляду на таке.

Київська міська туберкульозна лікарня № 1 з диспансерним відділенням знаходиться на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Дарницькому районі м. Києва, як платник внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»застрахованим особам, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, призначається пенсія за віком на пільгових умовах, в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення». При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Згідно ч. 2 Прикінцевих положень, Підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, (яким призначена пенсія відповідно до п. «а»ч. 1 cт. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»), у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Згідно абзацом 4 п. 1 ст. 2 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування»№ 400 від 26.06.1997р. (зі змінами та доповненнями) об'єктом оподаткування для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону (суб'єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднань, бюджетних, громадських та інших установ та організацій, об'єднань громадян та інших юридичних осіб, а також фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників; філій, відділень та інших відокремлених підрозділів платників, що не мають статусу юридичної особи, розташованих на території іншої, ніж платник збору, територіальної громади), крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «б»- «з»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»(зокрема, особам, які були зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України), до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України «Про пенсійне забезпечення». Згідно абз. 3 п. 1 ст. 4 цього ж Закону на обов'язкове державне пенсійне страхування встановлюється ставка збору в розмірі 100 відсотків від об'єкта оподаткування, визначеного абзацом четвертим п. 1 ст. 2 цього Закону.

Згідно розділу 6 Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», затвердженої Постановою Пенсійного фонду України 19.12.2003 р №21-1 розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 «Прикінцевих положень»Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць. Не сплачені та/або несвоєчасно сплачені суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, зазначених в абзаці другому пункту 6.1 Інструкції, стягуються з нарахуванням пені та штрафних санкцій відповідно до норм Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами».

Крім того, як вбачається з матеріалів справи та встановлено в ході судового засідання Управлінням Пенсійного фонду України у Дарницькому районі м. Києва відповідачу були виставлені розрахунки фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, що підлягають відшкодуванню за Списком № 1 за жовтень-листопад 2010 року та за Списком № 2 за серпень-листопад 2010 року, які були отримані особисто бухгалтером КП Київської міської туберкульозної лікарні № 1 з диспансерним відділенням ОСОБА_2, копії яких наявні в матеріалах справи.

Доказів сплати відповідачем за цими розрахунками суду не надано.

Таким чином, Київська міська туберкульозна лікарня № 1 з диспансерним відділенням має заборгованість до Пенсійного фонду з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «а», «б»- «з»статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»наступним працівникам (особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та особам, які були зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України):

- ОСОБА_3, яка згідно довідки КМТЛ № 1 від 01.08.2002р № 69. працювала на посаді медсестри палатної 2-го стаціонарного відділення, а з 01.02.1995р. працює повний робочий день на посаді рентгенлаборанта рентгенкабінету. Згідно цієї довідки право на пільгову пенсію за Списком № 1 підтверджене матеріалами атестації робочого місця та відповідними наказами по підприємству. Заборгованість за жовтень -листопад 2010р. становить 1 281, 40 грн.

- ОСОБА_4, який згідно довідки КМТЛ № 1 від 30.07.2009р. у період з 22.12.1983р по 05.05.1999р. та з 10.12.1999р. по теперішній час працює повний робочий день на посаді лікаря-рентгенологічного кабінету. Згідно цієї довідки право на пільгову пенсію за Списком № 1 підтверджене матеріалами атестації робочого місця та відповідними наказами по підприємству. Заборгованість за жовтень-листопад 2010 року становить 3 729, 10 грн.

- ОСОБА_5, яка згідно від довідок КМТЛ № 1 від 16.06.2006р. № 82 та № 83 повний робочий день працює на посаді молодшої медсестри-палатної стаціонарного відділення з 03.09.1992 р. Право на пільгову пенсію за Списком № 2 підтверджене матеріалами атестації робочого місця та відповідними наказами по підприємству. Заборгованість за серпень-листопад 2010р. становить 3 529, 76 грн.

- ОСОБА_6, яка згідно довідки КМТЛ № 1 від 04.04.2007р. № 82 та № 27 працювала на посаді молодшої медсестри-палатної у період з 01.03.1995р. по 06.04.2007р. Згідно цієї довідки право на пільгову пенсію за Списком № 2 підтверджене матеріалами атестації робочого місця та відповідними наказами по підприємству. Заборгованість за серпень-листопад 2010р. становить 4 387, 63 грн.

- ОСОБА_7, яка згідно довідки КМТЛ № 1 від 14.05.2008р. № 52 повний робочий день працювала на посаді молодшої медсестри-палатної акушерського відділення у період з 01.04.1981р. по 23.06.2006р. Право на пільгову пенсію за Списком № 2 підтверджене матеріалами атестації робочого місця та відповідними наказами по підприємству. Заборгованість за серпень-листопад 2010р. становить 3 960, 29 грн.

- ОСОБА_8, яка згідно довідки КМТЛ № 1 від 09.2008р. № 106 повний робочий день працювала на посаді молодшої медсестри-палатної акушерського відділення у період з 14.03.1994р. по 13.03.2004р. Право на пільгову пенсію за Списком № 2 підтверджене матеріалами атестації робочого місця та відповідними наказами по підприємству. Заборгованість за серпень-листопад 2010р. становить 2 999, 32 грн.

- ОСОБА_9, яка згідно довідки КМТЛ № 1 від 18.02.2008р. № 29 повний робочий день працює на посаді молодшої медсестри-палатної акушерського відділення з 11.11.1994р. Право на пільгову пенсію за Списком № 2 підтверджене матеріалами атестації робочого місця та відповідними наказами по підприємству. Заборгованість за серпень - листопад 2009р. становить 3 482, 86 грн.

- ОСОБА_10, яка згідно довідки КМТЛ № 1 від 17.04.2006 р. №34/ок повний робочий день працювала на посаді молодшої медсестри по догляду за хворими другого відділення стаціонару у період з 01.08.1984р. по 12.06.1986р., та на посаді санітарки-буфетниці другого відділення стаціонару - у період з 12.06.1986р. по 22.06.1989р. Крім того, згідно довідки від 18.02.2006р. ОСОБА_10 повний робочий день працювала на посаді санітарки-палатної стаціонарного відділення у період з 14.11.1989р. по 16.11.1994р. Право на пільгову пенсію за Списком № 2 підтверджене матеріалами атестації робочого місця та відповідними наказами по підприємству. Заборгованість за серпень-листопад 2010р. становить 2 852, 92 грн.

- ОСОБА_11, яка згідно довідки КМТЛ № 1 від 07.07.2008р. № 78 повний робочий день працювала на посаді медсестри акушерського відділення у період з 01.08.1985р. по 18.02.1998р., на посаді медсестри палати новонароджених акушерського відділення - у період з 19.02.1998р. по 30.09.2004р., та працює на посаді молодшої медсестри-палатної акушерського відділення - з 01.11.2004р. по теперішній час. Право на пільгову пенсію за Списком № 2 підтверджене матеріалами атестації робочого місця та відповідними наказами по підприємству. Заборгованість за серпень-листопад 2010р. становить 3 470, 96 грн.

- ОСОБА_12, яка згідно довідки КМТЛ № 1 від 07.10.2009р. № 74 повний робочий день працює на посаді молодшої медсестри-палатної акушерського відділення з 19.05.1986р. Право на пільгову пенсію за Списком № 2 підтверджене матеріалами атестації робочого місця та відповідними наказами по підприємству. Заборгованість за серпень-листопад 2010 року становить 4 010, 80 грн.

- ОСОБА_13, яка згідно довідки КМТЛ № 1 від 20.04.2010р. № 47 повний робочий день працює на посаді молодшої медсестри-палатної другого відділення з 19.02.1991р. по 31.10.1993р., з 23.01.1995р. по 31.08.2005р., з 01.05.2006р. по теперішній час. Право на пільгову пенсію за Списком № 2 підтверджене матеріалами атестації робочого місця та відповідними наказами по підприємству. Заборгованість за серпень-листопад 2010 року становить 4 017, 59 грн.

- ОСОБА_14, яка згідно довідки КМТЛ № 1 від 08.04.2010р. № 43 повний робочий день працює на посаді медичної сестри-палатної другого стаціонарного легеневого відділення з 01.08.1978р. по 10.10.1983р., з 05.03.1986р. по теперішній час. Право на пільгову пенсію за Списком № 2 підтверджене матеріалами атестації робочого місця та відповідними наказами по підприємству. Заборгованість за вересень-листопад 2010 року становить 12 688, 09 грн.

- ОСОБА_15, яка згідно довідки КМТЛ № 1 від 08.04.2010р. № 34 повний робочий день працювала на посаді санітарки з 01.03.1992р по 22.03.1993р., а з 23.03.1993р. по теперішній час-на посаді сестри-господині третього стаціонарного легеневого відділення денного перебування. Право на пільгову пенсію за Списком № 2 підтверджене матеріалами атестації робочого місця та відповідними наказами по підприємству. Заборгованість за жовтень-листопад 2010 року становить 8 820, 48 грн.

Всього було нараховано за Списком № 1 - 5 010, 50 грн., за Списком № 2 - 54 220, 70 грн.

Загальна сума, що підлягає до сплати з врахуванням часткової оплати в розмірі 5 782, 57 грн. становить 53 448, 63 грн., що також підтверджується довідкою позивача від 10 січня 2011 року № 8/05.

Згідно зі ст. 23 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»спори, що виникають із правовідносин за цим Законом, вирішуються органами Пенсійного фонду та в судовому порядку.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Кодексу адміністративного судочинства України суд при вирішенні справи керується принципом законності, відповідно до якого органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їхні посадові і службові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Отже, враховуючи викладене, та з огляду на те, що відповідачем не надано суду доказів, які б спростовували доводи позивача, позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст. ст. 69 - 71, ст. 94, ст. ст. 158-163, ст. 167, ст. 186, ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

1. Адміністративний позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Комунального підприємства Київської міської туберкульозної лікарні № 1 з диспансерним відділенням (місцезнаходження: 02175, м. Київ, вул. Харківське шосе, 121/3, ідентифікаційний код 01993960) на користь Управління Пенсійного фонду України в Дарницькому районі міста Києва (місцезнаходження: 02091, м. Київ, вул. Вербицького, 9, ідентифікаційний код 26087926) суму заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, в розмірі 53 448 (п'ятдесят три тисячі чотириста сорок вісім) грн. 63 коп.

Постанова набирає законної сили відповідно до ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена за правилами, встановленими в ст. ст. 185 - 187 Кодексу адміністративного судочинства України відповідно.

Суддя ОСОБА_16

Дата ухвалення рішення10.01.2011
Оприлюднено01.12.2015
Номер документу53804002
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-17212/10/2670

Постанова від 10.01.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Дегтярьова О.В.

Ухвала від 10.12.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Дегтярьова О.В.

Ухвала від 01.12.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Дегтярьова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні