Постанова
від 11.04.2011 по справі 2а-2140/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01014, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

11 квітня 2011 року 10:42 № 2а-2140/11/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі: Головуючого - судді Дегтярьової О.В., при секретарі судового засіданні ОСОБА_1, розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Новороздільського міського центру зайнятості до Орендного тресту «Південзахідхімрембудмонтаж» про стягнення заборгованості зі страхових внесків в розмірі 1 130, 15 грн., - В С Т А Н О В И В:

Новороздільським міським центром заявлені позовні вимоги до Орендного тресту «Південзахідхімрембудмонтаж» про стягнення заборгованості зі страхових внесків в розмірі 1 130, 15 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилався на те, що відповідачем не сплачено страхові внески, які ним самостійно визначені згідно поданого розрахунку.

11 квітня 2011 року представник позивача в судове засідання не з'явився, до суду подав письмове клопотання про розгляд справи за його відсутності.

У судові засідання 28 лютого, 15 березня, 28 березня та 11 квітня 2011 року відповідач не з'явився, належним чином повідомлений про дату, час та місце судового розгляду відповідно до вимог ст. 33, ст. 35 Кодексу адміністративного судочинства України.

З огляду на вищенаведене, суд відповідно до ст. 71, ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України вирішує справу за відсутності представника відповідача на основі наявних у справі доказів.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини справи, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з огляду на таке.

Відповідно до п. 4 ст. 1 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробітті»від 02 березня 2000 року № 1533 -ІІІ (в редакції на момент виникнення спірних правовідносин) (далі -Закон № 1533 -ІІІ) страхувальники - роботодавці та застраховані особи, які відповідно до цього Закону сплачують страхові внески.

Згідно з положеннями ст. 4 Закону № 1533 - ІІІ страхуванню на випадок безробіття підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), включаючи тих, які проходять альтернативну (невійськову) службу, а також тих, які працюють неповний робочий день або неповний робочий тиждень, та на інших підставах, передбачених законодавством про працю.

Особа набуває статусу застрахованої особи з дня укладання трудового договору, з цього дня починається сплата страхових внесків. Сплата страхових внесків припиняється з дня розірвання трудового договору.

Роботодавець набуває статусу платника страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття з дня реєстрації відповідно до пункту 1 частини другої статті 35 цього Закону.

В силу ст. 12 Закону № 1533 -ІІІ виконавча дирекція Фонду є виконавчим органом правління Фонду, який забезпечує виконання рішень правління. Функції виконавчої дирекції Фонду покладаються на органи державної служби зайнятості.

Виконавча дирекція Фонду організовує виконання рішень правління Фонду та забезпечує дотримання законодавства України про страхування на випадок безробіття, діє від імені Фонду та підзвітна йому в межах та порядку, передбачених статутом Фонду.

Функції робочих органів виконавчої дирекції Фонду покладаються на центр зайнятості Автономної Республіки Крим, обласні, Київський і Севастопольський міські, районні, міськрайонні, міські та районні у містах центри зайнятості.

Виконавча дирекція Фонду та її робочі органи: 1) ведуть реєстр платників страхових внесків; 2) провадять збір страхових внесків; 3) здійснюють оперативне розпорядження фінансовими ресурсами Фонду в межах затвердженого бюджету; 4) виплачують забезпечення та надають соціальні послуги, передбачені цим Законом; 5) контролюють правильність нарахування, своєчасність сплати страхових внесків, а також витрат за страхуванням на випадок безробіття; 6) представляють інтереси Фонду в судових та інших органах; 7) представляють Фонд у взаємовідносинах з органами державної влади та органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями, об'єднаннями громадян з питань соціального захисту, а також органами соціального страхування на випадок безробіття зарубіжних країн, міжнародними організаціями, діяльність яких пов'язана із захистом соціальних прав людини; 8) готує та подає на розгляд правління Фонду: пропозиції щодо вдосконалення законодавства про обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття; пропозиції щодо розміру страхових внесків на наступний рік; проект бюджету та звіт про виконання бюджету Фонду; пропозиції щодо розміру резерву коштів Фонду; звіт про діяльність.

Частиною третьою ст. 17 Закону № 1533 -ІІІ передбачено, що роботодавці та застраховані особи сплачують страхові внески один раз на місяць в день одержання роботодавцями в установах банків коштів на оплату праці.

У разі ліквідації або реорганізації роботодавець зобов'язаний провести повний розрахунок щодо сплати страхових внесків до Фонду на день ліквідації або реорганізації та звернутися за місцем його реєстрації як платника страхових внесків для зняття з обліку.

Відповідно до положень ст. 35 Закону № 1533 -ІІІ роботодавець має право: брати участь в управлінні страхуванням на випадок безробіття через своїх представників відповідно до цього Закону і статуту Фонду; на судовий захист своїх прав.

Роботодавець зобов'язаний: 1) зареєструватися у виконавчій дирекції Фонду за місцем свого знаходження як платник страхових внесків у 10-денний строк з дня отримання ним свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності або з дня укладення трудового договору з найманим працівником; 2) своєчасно та в повному розмірі сплачувати страхові внески; 3) надавати виконавчій дирекції Фонду відомості в установленому порядку про: прийняття на роботу працівників; заробітну плату працівників, використання робочого часу тощо; сплату страхових внесків, у тому числі застрахованими особами; ліквідацію чи реорганізацію підприємства, установи, організації, зміну юридичної адреси.

Частиною другою ст. 38 Закону № 1533 -ІІІ передбачено, що не сплачені в строк страхові внески, пеня і штраф стягуються в доход Фонду із страхувальника у безспірному порядку.

Строк давності у разі стягнення страхових внесків, пені, та фінансових санкцій, передбачених цією статтею, не застосовується.

Спори, що виникають із правовідносин за цим Законом, вирішуються в судовому порядку (ст. 39 Закону № 1533 -ІІІ).

Відповідно до п. 6.7 Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18 грудня 2000 року № 339, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16 січня 2001 року за № 30/5221 (в редакції на момент виникнення спірних правовідносин) (далі -Інструкція), яка визначає порядок реєстрації та обліку платників страхових внесків, обчислення і сплати роботодавцями та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття та контролю за сплатою страхових внесків, роботодавці щокварталу складають у двох примірниках розрахункову відомість про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (додаток 5), один екземпляр якої подається до центру зайнятості за місцем реєстрації платника в такі строки: 10 квітня, 10 липня, 10 жовтня, 15 січня.

Усі примірники розрахункової відомості підписуються керівником і головним бухгалтером підприємства або організації, виконавцем та завіряються печаткою. Другий примірник звіту, завірений центром зайнятості, залишається в бухгалтерії платника страхових внесків.

В силу п. 9.4 Інструкції днем сплати страхових внесків та пені вважається: а) при перерахуванні платежу з рахунка платника - день списання установою банку суми платежу; б) при внесенні готівкою - день унесення готівки у банківську установу чи підприємство зв'язку.

В ході судового розгляд було встановлено, що Орендний трест «Південзахідхімрембудмонтаж»має відокремлений підрозділ -Ремонтно-будівельно-монтажне управління № 3 без права юридичної особи.

Ремонтно-будівельно-монтажне управління № 3 зареєстроване у Новороздільському міському центрі зайнятості як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття.

15 січня 2003 року Ремонтно-будівельно-монтажне управління № 3 подало до Новороздільського міського центру зайнятості розрахункову відомість за IV квартал 2002 року про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Згідно цієї розрахункової відомості сума страхових внесків до сплати, в тому числі недоїмка, складає 1 130, 15 грн. (рядок 7).

Відповідачем не надано доказів сплати страхових внесків в розмірі 1 130, 15 грн. згідно цієї відомості.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених ст. 72 Кодексу.

Оскільки доказів, які б спростовували доводи позивача, суду не надано, судом встановлено наявність у відповідача заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття в розмірі 1 130, 15 грн.

З урахуванням вищевикладеного, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог.

Відповідно до ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України судові витрати стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст. 2, ст. 9, ст. ст. 69 - 71, ст. 94, ст. ст. 158-163, ст. 167, ст. 186, ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

1. Адміністративний позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Орендного тресту «Південзахідхімрембудмонтаж»(місцезнаходження: 01032, м. Київ, вул. Жилянська, 110, ідентифікаційний код 00205825) на користь Новороздільського міського центру зайнятості (81652, Львівська область, м. Новий Розділ, вул. Шевченка, 6а, ідентифікаційний код 26411893) суму заборгованості зі страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття в сумі 1 130 (одна тисяча сто тридцять) грн. 15 коп.

Постанова набирає законної сили відповідно до ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена за правилами, встановленими в ст. ст. 185 - 187 Кодексу адміністративного судочинства України відповідно.

Суддя ОСОБА_2 Дата виготовлення та підписання повного тексту постанови - 15 квітня 2011 року.

Дата ухвалення рішення11.04.2011
Оприлюднено01.12.2015
Номер документу53804083
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2140/11/2670

Постанова від 11.04.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Дегтярьова О.В.

Ухвала від 16.02.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Дегтярьова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні