Ухвала
від 24.11.2015 по справі 922/5021/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"24" листопада 2015 р.Справа № 922/5021/15 вх. № 5021/15

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Міньковського С.В.

при секретарі судового засідання Юр'євій Л.М.

за участю сторін: розпорядник майна - ОСОБА_1

розглянувши клопотання розпорядника майна про усунення керівника боржника

По справі за заявою ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області, м. Харків

до ТОВ "Житлово-комунальний союз України"

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Розпорядник майна ТОВ "Житлово-комунальний союз" арбітражний керуючий ОСОБА_1 звернувся до суду з клопотанням про відсторонення керівника ТОВ "Житлово-комунальний союз" від посади та покладення його обов’язків на розпорядника майна в зв’язку з тим, що останній перешкоджає діям розпорядника майна, направлених на виконання приписів ст.ст. 22, 23 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» (далі Закон про банкрутство), а саме: не надає на письмові запити розпорядника майна документи, які необхідні для проведення аналізу фінансової, господарської та інвестиційної діяльності боржника, виявлення ознак фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства, документів щодо розгляду вимог конкурсних кредиторів, керівні органі боржника відсутні за місцезнаходженням.

В жодне судове засідання представник боржника або його керівник не з’явилися, поважні причини неявки до суду не представив, хоча належним чином повідомлений Ухвалою господарського суду. Зазначене свідчить про те, що керівник боржника свідомо ухиляється від участі в судових засіданнях, не виконує вимоги суду з моменту порушення справи про банкрутство, перешкоджає виконувати належним чином обов’язки розпоряднику майна боржника.

Розглянувши клопотання розпорядника майна про відсторонення керівника ТОВ "Житлово-комунальний союз" від посади та покладення його обов’язків на розпорядника майна боржника ОСОБА_1, документи додані до клопотання, вислухавши пояснення учасника процесу, суд встановив, що ухвалою господарського суду Харківської області в підготовчому засіданні суду від 21.09.2015 р. було введено процедуру розпорядження майном боржника, призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого ОСОБА_1, зобов'язавши розпорядника майна надати суду відомості про результат розгляду вимог кредиторів, скласти реєстр вимог кредиторів в строк до 10.11.15 р., провести аналіз фінансової, господарської та інвестиційної діяльності боржника, розглянути сумісно з боржником вимоги конкурсних кредиторів.

На виконання приписів Закону про банкрутство та вимог ухвали суду, розпорядник майна боржника на адресу керівника боржника ОСОБА_2 (витяг з ЄДР № 21052341 від 20.08.2015 р.) направлялися листи-повідомлення щодо надання необхідних копій документів та відомостей з метою проведення аналізу фінансової, господарської та інвестиційної діяльності боржника, розгляду грошових вимог конкурсних кредиторів, що надали свої заяви до господарського суду, бухгалтерської та господарської документації. Свідоме порушення вимог Закону про банкрутство та суду на протязі тривалого часу керівником боржника, свідчить про явне ігнорування керівником боржника вимог Закону, вимог розпорядника майна та законних приписів господарського суду.

Пунктом 2 ст. 18 Закону про банкрутство передбачено, що у процедурі розпорядження майном за клопотанням розпорядника майна, сторін або інших учасників провадження у справі про банкрутство, що містять підтверджені відомості про перешкоджання керівником боржника виконанню повноважень розпорядника майна, а також про вчинення керівником боржника дій, що порушують права та законні інтереси боржника або кредиторів, господарський суд має право відсторонити керівника боржника від посади та покласти виконання його обов’язків на розпорядника майна.

Отже, ненадання керівником боржника розпоряднику майна бухгалтерських документів та відомостей, з метою проведення розпорядником майна інвентаризації активів боржника та аналізу фінансово-господарської та інвестиційної діяльності ТОВ "Житлово-комунальний союз", виявлення ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства, є фактично порушенням прав кредиторів щодо належного освідомлення розпорядником майна сторін, учасників провадження і суду про фінансове становище боржника, перешкоджає наданню відомостей, що створюють умови відновлення платоспроможності боржника через застосування до боржника відповідних судових процедур банкрутства та свідчить про уникнення можливостей для задоволення вимог сукупності кредиторів боржника. Крім того, бездіяльність керівника боржника створює реальну загрозу неможливості здійснити розпоряднику майна обов’язки, що передбачені ст.22-23 Закону про банкрутство, зокрема, розглянути розпорядником майна, сумісно з боржником, вимоги конкурсних кредиторів, які надіслали свої заяви до суду у місячний термін, а в разі заперечень, надати рішення боржника про невизнання або часткове визнання вимог кредиторів, що унеможливлює у передбачений Законом про банкрутство строк затвердити суду реєстр вимог кредиторів.

Зазначене вище, стає обґрунтованою підставою для задоволення клопотання розпорядника майна боржника про відсторонення керівника боржника ТОВ "Житлово-комунальний союз" ОСОБА_2 та покладення виконання обов’язків керівника ТОВ "Житлово-комунальний союз" на розпорядника майна боржника ОСОБА_1

Керуючись п.2 ст.18, ст.ст. 22, 23 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» , ст. 86 ГПК України,

УХВАЛИВ:

1. Клопотання розпорядника майна задовольнити.

2. Відсторонити керівника ТОВ "Житлово-комунальний союз" ОСОБА_2 та покласти виконання обов’язків керівника ТОВ "Житлово-комунальний союз" на розпорядника майна боржника арбітражного керуючого ОСОБА_1.

3. Зобов’язати керівника боржника передати розпоряднику майна боржника протягом трьох днів бухгалтерську та іншу документацію боржника, печатки і штампи.

4. Ухвалу направити розпоряднику майна, боржнику, ОСОБА_2

Суддя Міньковський С.В.

Дата ухвалення рішення24.11.2015
Оприлюднено03.12.2015
Номер документу53834099
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —922/5021/15

Ухвала від 25.10.2016

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Постанова від 25.10.2016

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 22.09.2016

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 20.09.2016

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 02.09.2016

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 25.07.2016

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Постанова від 16.12.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 24.11.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 24.11.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 16.11.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні