Вирок
від 26.03.2013 по справі 320/1699/13-к
МЕЛІТОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу 26.03.2013

Справа № 320/1699/13- к

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 березня 2013 року Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області в складі:

головуючого судді - Зимогляд В.В.,

при секретарі - Галикіної Н.Г.,

за участю прокурора - Щербини О.О.,

обвинуваченого - ОСОБА_1

захисника - адвоката Малишенко Д.О.

потерпілої - ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м. Мелітополя Запорізької області, не працюючого, громадянина України, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 раніше не судимого в силу ст. 89 КК України,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 286 ч. 2 КК України,

ВСТАНОВИВ:

19.12.2012 року близько 21 години 00 хвилин, водій ОСОБА_1, керуючи автомобілем ВАЗ-21102, реєстраційний номер НОМЕР_1, рухався по пр. Б.Хмельницького в м. Мелітополі, в південному напрямку. На шляху прямування водій ОСОБА_1, маючи об'єктивну можливість своєчасно виявити автомобіль Volvo FН-12, реєстраційний номер НОМЕР_2, з напівпричепом Lamberet, реєстраційний номер НОМЕР_3, який стояв біля правого краю проїзної частини пр. Б.Хмельницького, по ходу руху на південь, і маючи технічну можливість запобігти на нього наїзд, своєчасно не знизив швидкість і не вжив заходів до безпечного об'їзду перешкоди, в результаті чого в районі АЗС «Укрнафта» по пр. Б.Хмельницького 113, скоїв на нього наїзд. В результаті ДТП пасажир автомобіля ВАЗ-21102, реєстраційний номер НОМЕР_1, ОСОБА_5, отримав тілесні ушкодження від яких помер на місці ДТП, пасажир автомобіля ВАЗ-21102, реєстраційний номер НОМЕР_1, ОСОБА_3, отримала тяжкі тілесні ушкодження. У діях ОСОБА_1, є порушення п. 12.3 Правил дорожнього руху України, згідно якого: «у разі виникнення небезпеки для руху або перешкоди, яку водій об'єктивно спроможний виявити, він повинен негайно вжити заходів для зменшення швидкості аж до зупинки транспортного засобу або безпечного для інших учасників руху об'їзду перешкоди.» Порушення п. 12.3 ПДР України, скоєне водієм ОСОБА_1, знаходиться у причинному зв'язку з ДТП і її наслідками.

Згідно з висновком судової медичної експертизи № 891 від 20.12.2012 року причиною смерті пасажира автомобіля ВАЗ-21102, реєстраційний номер НОМЕР_1, ОСОБА_5, який сидів на передньому пасажирському сидінні стала закрита тупа травма грудної клітки з розривом грудної аорти над аортальним клапаном, що викликало тампонаду серця кров'ю. Тілесні ушкодження у ОСОБА_5, кваліфікуються наступним чином:

- закрита тупа травма грудної клітини, як небезпечна для життя, що спричинила смерть, має ознаки тяжких тілесних ушкоджень і полягає в прямому причинному зв'язку з настанням смерті;

- закрита внутрішньочерепна травма у живих осіб звичайно оцінюється по результату, але не менше, ніж як тілесні ушкодження середнього ступеня тяжкості, в прямому причинному зв'язку зі смертю не складається;

- садна шиї, ніг і правої руки - легкі тілесні ушкодження, в причинному зв'язку зі смертю не складається.

Згідно з висновками судово-медичної експертизи № 52 від 24.01.2013 року пасажиру автомобіля ВАЗ-21102 реєстраційний номер НОМЕР_1, ОСОБА_3, яка сиділа на задньому пасажирському сидінні, були заподіяні тілесні ушкодження: важка черепно-мозкова травма (забиття головного мозку; осколкові переломи стінок правої гайморової пазухи, правої очниці, правої виличної дуги зі зміщенням уламків; крововиливу в правій гайморовій пазусі і обох лобових пазухах; рана, синці м'яких тканин голови), що супроводжувалася небезпечним для життя станом - мозкової комою; закриті уламкові переломи правої ліктьової кістки зі зміщенням уламків і правої променевої кістки без зміщення уламків; синець правого плечового суглоба. Зазначені тілесні ушкодження у ОСОБА_3, кваліфікуються наступним чином:

- в області голови - тяжкі, небезпечні для життя;

- в області правого передпліччя - середньої тяжкості, які потягли за собою тривалий (понад 21 день) розлад здоров'я;

- в області правого плечового суглоба - легкі.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_1 свою вину у вчиненні кримінального правопорушення за ст. 286 ч. 2 КК України визнав в повному обсязі та пояснив, що 19.12.2012 року близько 21-00 годині він рухався в м. Мелітополі по пр. Б. Хмельницького у південному напрямку зі швидкістю близько 60 км/год. Його засліпило світло фар зустрічного автомобіля, в наслідок чого він не помітив вантажний автомобіль, який стояв біля узбіччя. Коли він помітив автомобіль, він почав різко гальмувати, в результаті чого втратив змогу керувати автомобілем та не зміг уникнути зіткнення з вантажним автомобілем.

Враховуючи те, що обвинувачений ОСОБА_1 в повному обсязі визнав свою вину у вчиненні інкримінованого йому органами досудового розслідування кримінального правопорушення при обставинах, викладених в обвинувальному акті, правильно розуміє зміст цих обставин та відсутні сумніви щодо добровільності та істинності його позиції суд відповідно до ч. 3 ст. 349 КПК України визнає недоцільним дослідження доказів стосовно тих фактичних обставин справи, які ніким не оспорюються та обмежитись допитом обвинуваченого та потерпілих.

Суд кваліфікує дії обвинуваченого ОСОБА_1 за ст. 286 ч. 2 КК України, як порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинили загибель одного потерпілого та спричинення тяжких тілесних ушкоджень другій потерпілій.

Вирішуючи питання про призначення покарання, суд враховує ступінь тяжкості вчинених кримінальних правопорушень, особу винного та обставини, що пом'якшують та обтяжують покарання.

Так обвинувачений ОСОБА_1 раніше притягувався до кримінальної відповідальності, і хоча є не судимим в силу ст. 89 КК України, це характеризує його як особу.

Однак, він щиро розкаявся у вчиненому, активно сприяв розкриттю кримінального правопорушення, вину та розмір цивільного позову визнав повністю, позитивно характеризується за місцем мешкання, що в сукупності дозволяє суду обрати йому покарання не пов'язане з позбавленням волі.

Цивільний позов, заявлений Мелітопольським міжрайонним прокурором, підлягає повному задоволенню у зв'язку з визнанням цього позову обвинуваченим.

Керуючись ст.ст. 373, 374 КПК України (в редакції 2012 року), суд

ЗАСУДИВ:

ОСОБА_1 визнати винним у вчинені кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України та призначити покарання у вигляді 5 /п'яти/ років позбавлення волі, з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 3 /три/ роки.

На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_1 , звільнити від відбуття призначеного основного покарання, якщо він протягом 3 / трьох / років не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов'язки.

Відповідно до ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_1 наступні обов'язки:

- не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу кримінально-виконавчої інспекції;

- повідомляти кримінально-виконавчу інспекцію про зміну місця проживання;

- періодично з'являтися для реєстрації в кримінально-виконавчу інспекцію.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м. Мелітополя Запорізької області, ідентифікаційний номер НОМЕР_4, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1, на користь Мелітопольської міської Ради, р/р 31416544700013 код ЄДРПОУ 01992877, код ОКПО 34676932 банк УДК ГУДК у Запорізькій області, місцевий бюджет м. Мелітополя 24060300 МФО 813015 витрати на лікування потерпілого у розмірі 2302 /дві тисячі триста дві/ гривні 50 копійок.

Речовий доказ, а саме:

- автомобіль VOLVO FH-12, реєстраційний номер НОМЕР_2, з напівпричепом Lamberet, реєстраційний номер НОМЕР_3, що знаходиться на відповідальному зберіганні у ОСОБА_6, згідно розписці від 20.12.2012 року - повернути власнику.

- автомобіль ВАЗ 21102, реєстраційний номер НОМЕР_1, що знаходиться на відповідальному зберіганні у ОСОБА_1, згідно розписці від 20.12.2012 року - повернути власнику.

- фрагмент уламку пластику з цоколем лампи з лівого заднього ліхтаря, 6 ламп правого заднього ліхтаря з напівпричепа Lamberet, реєстраційний номер НОМЕР_3, та дві лампи з передньої правої блок-фари з автомобіля ВАЗ 21102 реєстраційний номер НОМЕР_1, що знаходяться в камері речових доказів МВ УМВС України в Запорізькій області, згідно квитанції 0119053 - повернути власнику.

Вирок набирає законної сили через тридцять днів з моменту його проголошення, якщо не буде оскаржений. Вирок може бути оскаржений до апеляційного суду Запорізької області шляхом подачі апеляційної скарги через Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Копію вироку вручити негайно після його проголошення обвинуваченому та прокурору.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Суддя: В.В. Зимогляд

Дата ухвалення рішення26.03.2013
Оприлюднено03.12.2015
Номер документу53883101
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —320/1699/13-к

Вирок від 26.03.2013

Кримінальне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Зимогляд В. В.

Ухвала від 28.02.2013

Кримінальне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Зимогляд В. В.

Ухвала від 11.02.2013

Кримінальне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Зимогляд В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні