Рішення
від 24.11.2015 по справі 922/5724/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" листопада 2015 р.Справа № 922/5724/15

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Прохорова С.А.

при секретарі судового засідання Пустоваловій І.С.

розглянувши справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Металіст-Арена", м. Харків до Товариства з обмеженою відповідальністю "Всесвітні-Мандри", м. Харків про стягнення 6000 грн. за участю представників сторін:

позивача - Деркач Ю.С. за довіреністю №14 від 16.02.15

відповідача - не з"явився

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Металіст-Арена" 19.10.2015р. звернулося до господарського суду Харківської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Всесвітні-Мандри» про стягнення заборгованості за договором оренди №44А-14 від 01.01.2014, в розмірі 6 000 грн.

В обґрунтування позову позивач посилається на неналежне виконання відповідачем своїх зобов'язань за договором оренди №44А-14 від 01.01.2014, в частині повної та своєчасної сплати платежів, встановлених договором; в якості правових підстав позову - на положення ст. ст. 525, 526, 530, 610, 612, 625 Цивільного кодексу України.

Ухвалою суду від 20.10.2015 було порушено провадження по справі.

Розгляд справи було відкладено на 24.11.2015, у зв'язку з неявкою в судове засідання представників сторін.

Представник позивача у судовому засіданні 24.11.2015 р. позовні вимоги підтримує в повному обсязі та наполягає на їх задоволенні.

Також представник позивача звернувся до суду із заявою (вх. №46773 від 20.11.15) про долучення до матеріалів справи доказів, поданих до суду, які досліджені судом та долучені до матеріалів справи.

Відповідач в судове засідання свого представника не направив, відзив на позов та докази на виконання ухвали суду про порушення провадження у справі не надав. Про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Норми ст. 22 Господарського процесуального кодексу України зобов'язують сторони добросовісно користуватись належними їм процесуальними правами.

В силу вимог ч.1 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен при вирішенні судом питання щодо його цивільних прав та обов'язків має право на судовий розгляд упродовж розумного строку.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

За висновками суду, в матеріалах справи достатньо документів, які мають значення для правильного вирішення спору, внаслідок чого справа може бути розглянута за результатами повного та всебічного розгляду спору.

З'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно та повно дослідивши надані учасниками судового процесу докази, суд встановив наступне.

Між Товариством з обмеженою відповідальністю «Металіст-Арена» - Орендодавцем (Позивач по справі) та Товариством з обмеженою відповідальністю «ВСЕСВІТНІ-МАНДРИ» - Орендарем (Відповідач по справі) був укладений Договір оренди № 44А-14 від 01 січня 2014 року (Договір).

Згідно п. 2.1. Договору у порядку та на умовах, визначених цим Договором, Орендодавець зобов'язується передати Приміщення, визначені у пункті 2.2. цього Договору, Орендарю в строкове платне користування, а Орендар зобов'язується прийняти Приміщення у Дату початку і сплачувати Орендодавцеві орендну плату та інші платежі в строки та на умовах, визначених цим Договором.

Відповідно до п. 2.2., п. 1.1. Договору приміщення, що передаються в оренду Орендарю - це нежитлові приміщення загальною площею 15,73 кв. м., що знаходяться на першому поверсі нежитлової будівлі - Південної трибуни стадіону «Металіст» за адресою: м. Харків, вул. Плеханівська, 65, літ. «В-3», план розміщення яких визначається у Додатку № 1 до Договору.

Договором встановлений строк оренди - 35 календарних місяців від дати підписання Акту передачі приміщень в оренду (п. 6.1. Договору).

Згідно п. 4.1. Договору передача приміщень Орендодавцем Орендарю оформлюється Актом передачі приміщень в оренду, який укладається Орендодавцем та Орендарем.

01 січня 2014 року Орендодавець передав, а Орендар прийняв у строкове платне користування Приміщення за Договором згідно з Актом передачі приміщень в оренду (Додаток №2 до Договору).

Згідно зі ст. 762 Цивільного кодексу України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється Договором найму.

Згідно п. 7.1. ціна Договору складається з суми Орендної плати, Компенсації витрат за Комунальні послуги та Компенсації витрат за Експлуатаційні послуги за весь Строк оренди.

Відповідно до п. 7.2. Договору протягом Строку оренди Орендар повинен щомісячно сплачувати Орендодавцеві Орендну плату, що визначається за формулою:

Орендна плата = Площа Приміщень х Базовий тариф,

Де:

Базовий тариф - розмір плати за один квадратний метр Приміщень, який становить суму еквівалентну 15,00 доларам США за офіційним курсом Національного банку України, встановленим на дату надання Орендодавцем Орендареві рахунку для сплати останнім Орендної плати за відповідний місяць, за який надається такий рахунок.

Відповідно до п.п. 7.2.1., 7.2.2. Договору сплата Орендної плати здійснюється у національній валюті України - у гривні по офіційному курсу Національного банку України І гривні до долара США на дату надання Орендодавцем Орендареві рахунку для сплати останнім Орендної плати за відповідний календарний місяць. Якщо згідно офіційного курсу Національного банку України гривні до долара США на дату сплати Орендної плати розмір Орендної плати за поточний місяць оренди менше ніж розмір Орендної плати за попередній місяць оренди, то Орендна плата за поточний місяць оренди сплачується Орендарем у розмірі Орендної плати за попередній місяць оренди.

Відповідно до п. 7.3. Договору Орендна плата сплачується Орендарем за кожен календарний місяць оренди Приміщення згідно із умовами цього Договору, починаючи від дати підписання Сторонами Акту передачі Приміщення в оренду та закінчуючи датою підписання Сторонами Акту повернення Приміщення з оренди, та незалежно від фактичного часу користування Орендарем Приміщенням.

Згідно п. 7.6. Договору Орендну плату за кожен календарний місяць оренди Приміщень Орендар сплачує авансовим платежем не раніше 1 (першого) і не пізніше 5 (п'ятого) числа кожного календарного місяця оренди на підставі відповідного рахунку-фактури, наданого Орендодавцем, в розмірі, що визначається відповідно до п. 7.2 цього Договору.

Згідно п. 7.7. Договору неотримання рахунку, за умови невжиття Орендарем заходів по його отриманню, не звільняє Орендаря від обов'язку щодо його своєчасної сплати та відповідальності за його несплату або несвоєчасну сплату.

Згідно п. 7.10. Договору компенсація витрат за Комунальні послуги та Компенсація витрат за Експлуатаційні послуги не входять до Орендної плати і сплачується Орендарем на користь Орендодавця на підставі окремих рахунків.

Відповідно до п. 7.11. Договору Орендар компенсує в повному обсязі Орендодавцеві витрати за Комунальні послуги (зокрема послуги електропостачання, теплопостачання (опалення), води та водовідведення), спожиті в орендованому Приміщенні. Розмір таких витрат визначається на підставі показань лічильників та даних, отриманих Орендодавцем від постачальників зазначених послуг. Згідно п. 7.12. Компенсація витрат за Комунальні послуги здійснюється Орендарем щомісяця, починаючи з першого місяця оренди протягом 5 банківських днів з дати отримання від Орендодавця відповідного рахунку на компенсацію витрат за Комунальні послуги за попередній календарний місяць користування Приміщеннями.

Згідно п. 7.13. Договору, починаючи з першого місяця оренди Орендар повинен щомісячно компенсувати Орендодавцеві витрати за Експлуатаційні послуги, надані у звітному місяці, розмір яких визначається за формулою:

Компенсація витрат за експлуатаційні послуги = Площа Приміщень х Тариф експлуатаційних послуг,

Де: Тариф експлуатаційних послуг - величина, яка визначається як еквівалент 2,4 доларів США за один квадратний метр за офіційним курсом Національного банку України, встановленим на дату надання Орендодавцем Орендареві рахунку для сплати останнім Орендної плати за відповідний місяць, за який здійснюється відшкодування.

Згідно п. 7.14. Договору Сплата Компенсації витрат за Експлуатаційні послуги здійснюється Орендарем щомісяця авансовим платежем протягом 5 (п'яти) календарних днів з дати отримання від Орендодавця відповідного рахунку за поточний місяць користування Приміщеннями.

Додатковою угодою №1 від 28 лютого 2014 року до Договору оренди № 44А-14 від 01 січня 2014 року було доповнено Договір п. 7.2.4. та п. 7.13.3., згідно з якими у період з 01 березня 2014 року по 31 липня 2014 року Орендна плата за поточний місяць оренди сплачується Орендарем у розмірі Орендної плати за попередній місяць оренди; компенсація Орендодавцеві витрат за Експлуатаційні послуги за поточний місяць сплачується Орендарем у розмірі Компенсації Орендодавцеві витрат за надані Експлуатаційні послуги за попередній місяць оренди.

Додатковою угодою №2 від 01 серпня 2014 року до Договору оренди № 44А-14 від 01 січня 2014 року було доповнено Договір п. 7.2.5. та п. 7.13.4., згідно з якими у період з 01 серпня 2014 року по 31 жовтня 2014 року Орендна плата за поточний місяць оренди сплачується Орендарем у розрахунку за базовим тарифом - 120,00 гривень з ПДВ; компенсація витрат за Експлуатаційні послуги у розрахунку за базовим тарифом - 19,20 гривень з ПДВ.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідно до вищевказаних умов Договору Позивач здійснював виставлення рахунків-фактур щодо орендної плати, компенсації за комунальні послуги та експлуатаційні послуги, починаючи з 02 січня 2014 року. Позивачем були виставлені рахунки-фактури: від 02.01.2014р., 31.01.2014р. (за січень 2014р.); від 03.02.2014р., 03.03.2014р. (за лютий 2014р.); від 03.03.2014р., від 31.03.2014р. (за березень 2014р.); від 01.04.2014р., 30.04.2014р. (за квітень 2014р.); від 05.05.2014р., 31.05.2014р. (за травень 2014р.); від 02.06.2014р„ 30.06.2014р. (за червень 2014р.); від 01.07.2014р., 31.07.2014р. (за липень 2014р.); від 01,08.2014р., 31.08.2014р. (за серпень 2014р.); від 01.09.2014р., 30.09.2014р. (за вересень 2014р.). Загальна сума до сплати за рахунками склала 20 763,06 грн.

Фактично, Відповідачем було сплачено лише частково,

Згідно п. 7.9. Договору у кожному фактичному місяці користування Приміщенням Сторони підписують Акт прийому-передачі послуг (щодо Орендної плати, Компенсації за спожиті Комунальні послуги, Експлуатаційні послуги), який підтверджує факт виконання Сторонами своїх обов'язків за Договором.

Факт належного виконання Сторонами своїх обов'язків за Договором підтверджується підписаними Сторонами Актами прийому-передачі послуг, а саме від 31.01.2014р. (за січень 2014р.); від 28.02.2014р. (за лютий 2014р.); від 31.03.2014р. (за березень 2014р.); від 30.04.2014р. (за квітень 2014р.); від 31.05.2014р. (за травень 2014р.); від 30.06.2014р. (за червень 2014р.); від 31.07.2014р. (за липень 2014р.); від 31,08.2014р. (за серпень 2014р.); від 30.09.2014р. (за вересень 2014р.).

Відповідач не здійснив оплату вартості наданих Позивачем послуг за Договором у повному обсязі, а саме лише у розмірі 6000,00 грн.

Згідно п.п. 10.4.3. Договору Орендодавець зобов'язується сплачувати Орендну плату, компенсувати витрати за Комунальні послуги та за Експлуатаційні послуги на умовах і в строки, передбачені цим Договором.

Відповідно до п. 7.8. Договору у разі несплати та/або не здійснення компенсації Орендарем будь-яких платежів, передбачених цим Договором, у строки та терміни, встановлені в цьому Договорі, cторони цим підтверджують, що таке невиконання Орендарем своїх грошових зобов'язань протягом строку у 5 (п'ять) календарних днів Орендодавець може вважати пропозицією Орендаря на дострокове припинення дії цього Договору. Про відповідне рішення Орендодавця щодо дострокового припинення дії цього Договору за ініціативою Орендаря Орендодавець повідомляє Орендаря протягом 5 календарних днів з дати, визначеної в п.8.6. статті 8 цього Договору, при цьому до грошових зобов'язань Орендаря застосовуються положення п.8.6. статті 8 цього Договору.

Згідно п.п. 10.1.4. Договору якщо Орендар прострочує компенсацію Комунальних послуг більш ніж протягом 5 (п'ять) календарних днів з кінцевої дати оплати та відсутні кошти Забезпечувального платежу для погашення заборгованості, Орендодавець має право відключити водопостачання, опалення, зупинити подачу електроенергії письмово повідомивши Орендаря про наступне відключення за 2 (два) календарних днів до такого відключення та застосувати до Орендаря положення статті 8 цього Договору.

12.06.2014р. Відповідач був ознайомлений під підпис з листом-попередженням щодо сплати платежів у розмірі 10 507,85 грн. з терміном сплати до 14.06.2014р. Відповідач був поставлений до відома про відповідальність за невиконання та несвоєчасне виконання зобов'язань за Договором, у тому числі про право Позивача нарахувати штрафні санкції та звернутися до суду за захистом своїх законних інтересів щодо стягнення заборгованості. Однак, у вищевказаний строк Відповідач дану суму так і не сплатив.

Згідно п. 17.7. Договору дострокове розірвання цього Договору можливе за взаємною згодою його Сторін, що оформлюється додатковим правочином (угодою) до цього Договору, про що ініціююча Сторона зобов'язана повідомити іншу Сторону за 2 (два) календарні місяці до запланованої дати дострокового припинення дії цього Договору, одностороння відмова від виконання цього Договору не допускається, за винятком підстав, передбачених в п. 7.8 ст.7 та п.п. 17.10. та 17.11. ст. 17 цього Договору.

Листом від 01.08.2014р. вих. № 136 Відповідач гарантував Позивачу сплату боргу та просив достроково розірвати Договір з 01 жовтня 2014 року.

02.09.2014р. Відповідачу було повторно надано під підпис лист-попередження про зобов'язання сплати заборгованості за Договором на загальну суму 9601,19 грн. до 05.09.2014р.

Згідно з Додатковою угодою №3 від 30.09.2014р. Договір був достроково розірваний. Відповідно до п. З даної Додаткової угоди Сторонами підтверджено, що станом на дату розірвання договору заборгованість Орендаря на користь Орендодавця за Договором оренди №44А-14 від 01.01.2014р. становить 9906,34 грн. з урахування ПДВ. Орендар зобов'язався погасити заборгованість у вищевказаному розмірі до 30.11.2014р. (п. 4 Додаткової угоди №3). Приміщення було повернуто Орендарем Орендодавцеві згідно з Актом від 30 вересня 2014 року.

03.02.2015р. Відповідач частково погасив заборгованість за Договором у розмірі 3906,34

02.06.2015р. Позивачем була направлена претензія на суму 6000,00 грн. на адресу Відповідача з вимогою погасити заборгованість.

Таким чином, на теперішній час, заборгованість Відповідача перед Позивачем за Договором оренди № 44А-14 від 01.01.2014р. складає 6000,00 грн.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором. Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом.

Відповідно до ст. 525, ч. 1 ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ч. 1 ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Зважаючи на встановлені факти та вимоги вищезазначених норм, а також враховуючи, що відповідач в установленому ст.ст. 32, 33 ГПК України порядку обставини, які повідомлені позивачем не спростував, відзив на позов не надав, суд дійшов висновку, що позовні вимоги обґрунтовані, підтверджуються наявними у матеріалах справи доказами та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, витрати зі сплати судового збору у розмірі 1218,00грн., покладаються на відповідача.

Враховуючи викладене та керуючись статтями 6, 8, 19, 124, 129 Конституції України, статтями 525, 526, 530, 549-552, 610, 611, 612, 625, Цивільного кодексу України , ст. 193 Господарського кодексу України, ст.ст. 1, 4, 12, 43, 44, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Всесвітні-Мандри» (м. Харків, Фесенківський в'їзд, 9, кв. 110, код ЄДРПОУ 37458671) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Металіст-Арена" (м. Харків, вул. Плеханівська, 65, код ЄДРПОУ 34860423) 6000 грн. заборгованості та 1218,00 грн. судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 27.11.2015 р.

Суддя С.А. Прохоров

(справа №922/5724/15)

Дата ухвалення рішення24.11.2015
Оприлюднено03.12.2015
Номер документу53899377
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 6000 грн

Судовий реєстр по справі —922/5724/15

Рішення від 24.11.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 20.10.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 03.11.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні