Ухвала
від 04.03.2013 по справі 2а/0370/3118/12
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

за наслідками провадження за нововиявленими обставинами

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 березня 2013 року Справа № 2а/0370/3118/12

Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Костюкевича С.Ф.,

при секретарі судового засіданні Кравчик В. В.,

за участю представника позивача Ярошика Т.В.,

представника відповідача Самчука А.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Луцьку заяву Товарної біржі «Захід» про перегляд за нововиявленими обставинами постанови Волинського окружного адміністративного суду від 19 жовтня 2012 року в адміністративній справі за позовом Луцької об`єднаної державної податкової інспекції Волинської області Державної податкової служби до Товарної біржі «Захід» про припинення юридичної особи,

ВСТАНОВИВ:

28.09.2012 року Луцька об`єднана державна податкова інспекція Волинської області Державної податкової служби звернулася з адміністративним позовом до Товарної біржі «Захід» про припинення юридичної особи.

Постановою Волинського окружного адміністративного суду від 19.10.2012 року в адміністративній справі за позовом Луцької об`єднаної державної податкової інспекції Волинської області Державної податкової служби до Товарної біржі «Захід» про припинення юридичної особи адміністративний позов задоволено повністю, припинено юридичну особу Товарну біржу «Захід» (43016, Волинська обл., місто Луцьк, вулиця Ковельська, будинок 1, код ЄДРПОУ 36181306), зобов'язано державного реєстратора провести дії, передбачені пунктами 3, 6 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" та спрямовані на припинення юридичної особи Товарної біржі «Захід». Вказана постанова суду від 19.10.2012 року не була оскаржена в апеляційному порядку та набрала законної сили.

08.01.2013 року Товарна біржа «Захід» звернилася в суд із заявою про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами, в якій просили скасувати постанову від 19.10.2012 року та прийняти нову, якою в задоволенні позову Луцької об`єднаної державної податкової інспекції Волинської області Державної податкової служби до Товарної біржі «Захід» про припинення юридичної особи відмовити у зв'язку з наведеними нововиявленими обставинами.

Ухвалою судді Волинського окружного адміністративного суду від 09.01.2013 року було відкрито провадження в справі за нововиявленими обставинами.

В судовому засіданні представник відповідача - Товарної біржі «Захід» вимоги заяви підтримав.

Представник позивача - Луцької ОДПІ в судовому засіданні постанову суду про припинення юридичної особи просив скасувати, посилаючись на те, що податковою інспекцією за її довідкою № 1035 від 04.02.2013 р. підтверджено фактичне місцезнаходження платника податків. Крім того при скасуванні рішення суду просив позовну заяву Луцької ОДПІ до Товарної біржі «Захід» про припинення юридичної особи - залишити без розгляду.

Дослідивши письмові докази, суд приходить до висновку, що заява про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами підлягає до задоволення, в зв'язку з чим слід скасувати постанову Волинського окружного адміністративного суду від 19.10.2012 року, а позовну заяву Луцької об`єднаної державної податкової інспекції Волинської області Державної податкової служби до Товарної біржі «Захід» про припинення юридичної особи - залишити без розгляду, з огляду на наступне.

Відповідно до частини першої статті 245 КАС України постанова або ухвала суду, що набрала законної сили, може бути переглянута у зв'язку з нововиявленими обставинами. Згідно із пунктом 1 частини другої статті 245 КАС України підставами для перегляду судового рішення за нововиявленими обставинами є істотні для справи обставини, які не були і не могли бути відомі особі, яка звертається із заявою, на час розгляду справи. Як передбачено частиною першою статті 249 КАС України заява про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами подається до суду тієї інстанції, який першим допустив помилку при вирішенні справи внаслідок незнання про існування цієї обставини.

Згідно із частиною першою статті 253 КАС України суд може скасувати постанову чи ухвалу у справі і прийняти нову постанову чи ухвалу або залишити заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами без задоволення. При ухваленні нового судового рішення суд користується повноваженнями суду відповідної інстанції.

В судовому засіданні встановлено, що відповідачу не було відомо про розгляд справи про припинення юридичної особи з об'єктивних причин. Дане підприємство не змінювало юридичну чи фактичну адресу місцезнаходження, що вбачається з оглянутого в судовому засіданні договору оренди нежитлового приміщення від 03.01.2012 р. за місцем реєстрації, та поданих за цей період до податкової інспекції та інших державних органів передбачених звітів та декларацій.

Оскільки зазначені вище обставини є істотними для справи, не були відомі позивачу на час розгляду справи, а незнання судом про існування цих обставин призвело до помилки при вирішенні справи, що і стверджено в судовому засіданні представником позивача де визнано вимоги заяви за нововиявленими обставинами, тому суд приходить до висновку, що постанову Волинського окружного адміністративного суду від 19.10.2012 року слід скасувати.

Разом з тим, позовну заяву Луцької об`єднаної державної податкової інспекції Волинської області Державної податкової служби до Товарної біржі «Захід» про припинення юридичної особи на підставі пункту 5 частини першої статті 155 КАС України слід залишити без розгляду у зв'язку з її відкликанням, роз'яснивши при цьому позивачеві, що залишення позовної заяви без розгляду не позбавляє права повторно звернутися до адміністративного суду в загальному порядку.

Керуючись статтями 155, 165, 245 - 247, 249, 252-253 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами задовольнити.

Скасувати постанову Волинського окружного адміністративного суду від 19 жовтня 2012 року в адміністративній справі № 2а/0370/3118/12 за позовом Луцької об`єднаної державної податкової інспекції Волинської області Державної податкової служби до Товарної біржі «Захід» про припинення юридичної особи і прийняти нову ухвалу.

Позовну заяву Луцької об`єднаної державної податкової інспекції Волинської області Державної податкової служби до Товарної біржі «Захід» про припинення юридичної особи залишити без розгляду.

Копію ухвали надіслати особам, які беруть участь у справі, та державному реєстратору.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого статтею 186 КАС України, якщо таку апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Львівського апеляційного адміністративного суду через Волинський окружний адміністративний суд. Апеляційна скарга на ухвалу подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Львівського апеляційного адміністративного суду.

Головуючий С.Ф. Костюкевич

СудВолинський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення04.03.2013
Оприлюднено03.12.2015
Номер документу53901555
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0370/3118/12

Ухвала від 04.03.2013

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Костюкевич Сергій Федорович

Ухвала від 09.01.2013

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Костюкевич Сергій Федорович

Ухвала від 26.02.2013

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Костюкевич Сергій Федорович

Постанова від 19.10.2012

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Плахтій Наталія Борисівна

Ухвала від 28.09.2012

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Плахтій Наталія Борисівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні