Постанова
від 25.11.2015 по справі 804/13325/15
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 листопада 2015 р. Справа № 804/13325/15 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого суддіРябчук О.С. при секретаріСкупейко І.М. за участю: представника позивача прокурора Армашова І.М. Колесніченко В.І. розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Дніпропетровську адміністративну справу за позовом в.о. Новомосковського міжрайонного прокурора Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Новомосковської районної державної адміністрації Дніпропетровської області, Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області до державного реєстратора відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Новомосковського міськрайонного управління юстиції Дніпропетровської області Куліш Олени Юріївни, Новомосковського міськрайонного управління юстиції Дніпропетровської області, третя особа - Приватне підприємство «Техсервіс», про визнання протиправним та скасування рішення, зобов'язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

31 серпня 2015 р. до Дніпропетровського окружного адміністративного суду звернувся в.о. Новомосковського міжрайонного прокурора Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Новомосковської районної державної адміністрації Дніпропетровської області, Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області (далі - позивачі) з адміністративним позовом до державного реєстратора відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Новомосковського міськрайонного управління юстиції Дніпропетровської області Куліш Олени Юріївни, Новомосковського міськрайонного управління юстиції Дніпропетровської області (далі - відповідачі), третя особа - Приватне підприємство «Техсервіс», з вимогами, з урахуванням уточнень, про:

- визнання протиправним та скасування рішення державного реєстратора прав на нерухоме майно Реєстраційної служби Новомосковського міськрайонного управління юстиції Дніпропетровської області Куліш О.Ю.№ 20026162 від 16.03.2015 р. про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_1, розташованої на території Губинихської селищної ради Новомосковського району Дніпропетровської області, за Приватним підприємством «Техсервіс» (ідентифікаційний код 25517342);

- зобов'язання Новомосковського міськрайонного управління юстиції Дніпропетровської області внести до Державного реєстру прав на нерухоме майно запис про скасування державної реєстрації права оренди земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_1, розташованої на території Губинихської селищної ради Новомосковського району Дніпропетровської області, за Приватним підприємством «Техсервіс» (ідентифікаційний код 25517342).

Прокурор в судовому засіданні позовні вимоги підтримала, просила суд задовольнити позов в повному обсязі.

Представник позивача - Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, в судовому засіданні позовні вимоги підтримала, просила суд задовольнити позов в повному обсязі. В обґрунтування позовних вимог зазначила наступне. Реєстраційною службою Новомосковського міськрайонного управління юстиції Дніпропетровської області здійснено державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки від 26.12.2012 р., укладеного Приватним підприємством «Техсервіс» та Новомосковською районною державною адміністрацією Дніпропетровської області. Предметом договору була земельна ділянка кадастровий номер НОМЕР_1, розташована на території Губинихської селищної ради Новомосковського району Дніпропетровської області, площею 32,5331 га. Підставою для укладення договору було розпорядження Новомосковської районної державної адміністрації Дніпропетровської області № 1022-р-12 від 25.12.2012 р. Проте, дане розпорядження в автоматизованій системі діловодства Новомосковської районної державної адміністрації Дніпропетровської області відсутнє, договори оренди з Приватним підприємством «Техсервіс» не укладались. Крім того, державну реєстрацію земельної ділянки з кадастровим номером НОМЕР_1, відповідно до витягу, наданого Приватним підприємством «Техсервіс», проведено управлінням Держземагенства у Новомосковському районі Дніпропетровської області 23.10.2013 р., що виключає можливість формування та державної реєстрації вказаної земельної ділянки на момент прийняття розпорядження № 1022-р-12 від 25.12.2012 р. та укладення договору оренди 26.12.2012 р. Враховуючи викладене, рішення державного реєстратора прав на нерухоме майно Реєстраційної служби Новомосковського міськрайонного управління юстиції Дніпропетровської області Куліш О.Ю. № 20026162 від 16.03.2015 р. про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_1 суперечить вимогам чинного законодавства та підлягає скасуванню, в зв'язку з чим до Державного реєстру прав на нерухоме майно має бути внесено запис про скасування державної реєстрації права оренди земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_1, розташованої на території Губинихської селищної ради Новомосковського району Дніпропетровської області, за Приватним підприємством «Техсервіс».

Представник позивача - Новомосковської районної державної адміністрації Дніпропетровської області, в судове засідання не з'явився, позивач надав пояснення по справі, в яких викладено клопотання про розгляд справи за відсутності представника. В поясненнях позивач підтримав позовні вимоги в повному обсязі, просив позов задовольнити та зазначив, що розпорядження № 1022-р-12 від 25.12.2012 р. в автоматизованій системі діловодства Новомосковської районної державної адміністрації Дніпропетровської області відсутнє, як і договір оренди з Приватним підприємством «Техсервіс» від 26.12.2012 р. Розпорядження за № 1022-р-12 не має відношення до Приватного підприємства «Техсервіс».

Відповідач - державний реєстратор відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Новомосковського міськрайонного управління юстиції Дніпропетровської області Куліш Олена Юріївна, в судове засідання не з'явилась, надала клопотання про розгляд справи без її участі. В письмових поясненнях на адміністративний позов в обґрунтування своєї позиції відповідач зазначила про таке. Державним реєстратором при розгляді заяви Приватного підприємства «Техсервіс» встановлено відсутність підстав для відмови в державній реєстрації прав та винесено рішення про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки. Державним реєстратором були вчинені всі необхідні заходи, що передують реєстрації. Відповідальність за достовірність відомостей в документах, які подані до реєстрації, несе заявник.

Представник відповідача - Новомосковського міськрайонного управління юстиції Дніпропетровської області, в судове засідання не з'явився, відповідач надав клопотання про розгляд справи за відсутності представника, вирішення позовних вимог залишив на розсуд суду.

Представник третьої особи - Приватного підприємства «Техсервіс», в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи третя особа повідомлена належним чином, що підтверджується матеріалами справи.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення прокурора, представника позивача, суд приходить до наступного висновку.

16.03.2015 р. державним реєстратором прав на нерухоме майно Реєстраційної служби Новомосковського міськрайонного управління юстиції Дніпропетровської області Куліш О.Ю. винесено рішення № 20026162 про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_1, розташованої на території Губинихської селищної ради Новомосковського району Дніпропетровської області, за Приватним підприємством «Техсервіс».

Відповідно до листа Новомосковського міжрайонного прокурора від 28.08.2015 р. № 77-2206 за результатами вивчення стану дотримання законодавства про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень встановлено, що державним реєстратором Новомосковського міськрайонного управління юстиції Дніпропетровської області Куліш О.Ю., в порушення вимог ст.ст. 24, 28-1 Закону України «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень» прийнято рішення № 20026162 від 16.03.2015 р. та проведено державну реєстрацію права оренди земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_1, розташованої на території Губинихської селищної ради Новомосковського району Дніпропетровської області, при невідповідності заявлених прав наданим документам, що їх посвідчують, наявності розбіжностей щодо об'єкту оренди, що містяться в Державному земельному кадастрі, а також невідповідності суттєвих умов договору, який був поданий до реєстрації.

Згідно до наявного в матеріалах справи договору оренди земельної ділянки від 26.12.2012 р., сторонами договору є Новомосковська районна державна адміністрація (Орендодавець) та Приватне підприємство «Техсервіс» (Орендар).

Відповідно до п. 2.1 розділу 2 договору в оренду передається земельна ділянка, площею 32,5331 га, кадастровий номер НОМЕР_1, розташована на території Губинихської селищної ради Новомосковського району Дніпропетровської області.

В зазначеному договорі міститься посилання на розпорядження Новомосковської районної державної адміністрації Дніпропетровської області № 1022-р-12 від 25.12.2012 р. «Про затвердження ПП «Техсервіс» проекту із землеустрою щодо відведення земельної ділянки на умовах оренди».

Сторонами не заперечується, що посадовою особою Приватного підприємства «Техсервіс» до заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень подано договір оренди земельної ділянки від 26.12.2012 р., копію розпорядження Новомосковської районної державної адміністрації Дніпропетровської області № 1022-р-12 від 25.12.2012 р. «Про затвердження ПП «Техсервіс» проекту із землеустрою щодо відведення земельної ділянки на умовах оренди», копію витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку № НВ-1200881282014 від 23.05.2014 р.

З гідно з поясненнями прокурора та Новомосковської районної державної адміністрації Дніпропетровської області дане розпорядження в базі даних програми «Облік-ОДА 2003» Новомосковської районної державної адміністрації Дніпропетровської області відсутнє, договору оренди з Приватним підприємством «Техсервіс» від 26.12.2012 р. не знайдено.

В обґрунтування позовних вимог прокурором до матеріалів справи надано копію розпорядження Новомосковської районної державної адміністрації Дніпропетровської області № 1022-р-12 від 26.12.2012 р., яке має назву: «Про припинення опіки над малолітніми дітьми ОСОБА_6, 202 р.н., ОСОБА_7, 2005 р.н. та ОСОБА_8, 2003 р.н.».

Згідно з копією витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку № НВ-1200881282014 від 23.05.2014 р., яку надано для проведення державної реєстрації права оренди, дата державної реєстрації земельної ділянки - 04.11.2013 р., орган реєстрації - Управління Держземагенства у Новомосковському районі Дніпропетровської області, інформація про документацію із землеустрою - проведення інвентаризації земель під час здійснення землеустрою 23.10.2013 р., ДП «Дніпропетровський інститут землеустрою».

Відповідно до листа Управління Держземагенства у Новомосковському районі Дніпропетровської області від 21.09.2015 р. № 0-406-0.8-1561/2-15 витяг № НВ-1200881282014 від 23.05.2014 р. на замовлення Управління Держземагенства у Новомосковському районі Дніпропетровської області державним кадастровим реєстратором не надавався.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 2 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» державна реєстрація речових прав на нерухоме майно (далі - державна реєстрація прав) - офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно, обтяження таких прав шляхом внесення відповідного запису до Державного реєструречових прав на нерухоме майно.

Згідно до ч. 1 ст. 5 вказаного Закону України у Державному реєстрі прав реєструються речові права та їх обтяження на земельні ділянки, а також на об'єкти нерухомого майна, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких неможливе без їх знецінення та зміни призначення, а саме: підприємства як єдині майнові комплекси, житлові будинки, будівлі, споруди (їх окремі частини), квартири, житлові та нежитлові приміщення.

Згідно до ч.ч. 1, 4 ст. 15 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» державна реєстрація прав та їх обтяжень проводиться в такому порядку: 1) прийняття і перевірка документів, що подаються для державної реєстрації прав та їх обтяжень, реєстрація заяви; 2) встановлення факту відсутності підстав для відмови в державній реєстрації прав та їх обтяжень, зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав та/або їх обтяжень; 3) прийняття рішення про державну реєстрацію прав та їхобтяжень, відмову в ній або зупинення державної реєстрації; 4) внесення записів до Державного реєстру прав; 5) видача свідоцтва про право власності на нерухомемайно у випадках, встановлених статтею 18 цього Закону; 6) надання витягів з Державного реєстру прав про зареєстровані права та/або їх обтяження.

Державній реєстрації підлягають виключно заявлені права та їх обтяження за умови їх відповідності законодавству і поданим документам.

Відповідно до ст. 26 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» записи до Державного реєстру прав вносяться на підставі прийнятого рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень.

У разіскасування на підставірішення суду рішення про державнуреєстрацію прав до Державного реєстру прав вноситься запис про скасуваннядержавноїреєстрації прав.

Згідно до ч. 1 ст. 69 Кодексу адміністративного судочинства України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх представників, показань свідків, письмових і речових доказів, висновків експертів.

Відповідно до ч.ч. 1, 4 ст. 70 Кодексу адміністративного судочинства України належними є докази, які містять інформацію щодо предмету доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмету доказування. Обставини, які за законом повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися ніякими іншими засобами доказування, крім випадків, коли щодо таких обставин не виникає спору.

Згідно до ч. 3 ст. 86 Кодексу адміністративного судочинства України суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього кодексу.

В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Оцінюючи усі докази, досліджені судом, у їх сукупності, суд приходить до наступного висновку.

З матеріалів справи, а саме, з пояснень прокурора та позивачів, копії розпорядження Новомосковської районної державної адміністрації Дніпропетровської області № 1022-р-12 від 26.12.2012 р., яке має назву: «Про припинення опіки над малолітніми дітьми ОСОБА_6, 202 р.н., ОСОБА_7, 2005 р.н. та ОСОБА_8, 2003 р.н.», листа Управління Держземагенства у Новомосковському районі Дніпропетровської області від 21.09.2015 р. № 0-406-0.8-1561/2-15 вбачається, що державним реєстратором прийнято рішення про реєстрацію права оренди на земельну ділянку, площею 32,5331 га, кадастровий номер НОМЕР_1, розташованої на території Губинихської селищної ради Новомосковського району Дніпропетровської області, за Приватним підприємством «Техсервіс», на підставі: розпорядження № 1022-р-12 від 25.12.2012 р. «Про затвердження ПП «Техсервіс» проекту із землеустрою щодо відведення земельної ділянки на умовах оренди», яке не видавалось Новомосковською районною державною адміністрацією Дніпропетровської області; договору оренди земельної ділянки від 26.12.2012 р., який відсутній в Новомосковській районній державній адміністрації Дніпропетровської області; витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку № НВ-1200881282014 від 23.05.2014 р., який на замовлення Управління Держземагенства у Новомосковському районі Дніпропетровської області державним кадастровим реєстратором не надавався.

Третьою особою - Приватним підприємством «Техсервіс», не надано доказів в спростування наведених обставин.

Відповідно до положень ст. 15 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»заявлені права підлягають державній реєстрації за умови їх відповідності законодавству і поданим документам.

В зв'язку з тим, що розпорядження № 1022-р-12 від 25.12.2012 р. «Про затвердження ПП «Техсервіс» проекту із землеустрою щодо відведення земельної ділянки на умовах оренди» не видавалось Новомосковською районною державною адміністрацією Дніпропетровської області; договір оренди земельної ділянки від 26.12.2012 р. відсутній в Новомосковській районній державній адміністрації Дніпропетровської області; витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку № НВ-1200881282014 від 23.05.2014 р. на замовлення Управління Держземагенства у Новомосковському районі Дніпропетровської області державним кадастровим реєстратором не надавався вказані документи не є такими, які дають підстави для здійснення реєстрації права оренди, тому державна реєстрація права оренди земельної ділянки за Приватним підприємством «Техсервіс» не відповідає вимогам ст. 15 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Таким чином, рішення про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки підлягає скасуванню.

Відповідно до положень ст. 26 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» уразіскасування на підставірішення суду рішення про державнуреєстрацію прав до Державного реєстру прав вноситься запис про скасуваннядержавноїреєстрації прав.

Враховуючи викладене, позовні вимоги в.о. Новомосковського міжрайонного прокурора Дніпропетровської області є обґрунтованими та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст. ст.ст. 2, 8, 10, 11, 69, 71, 86, 94, 158-163, 186 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов в.о. Новомосковського міжрайонного прокурора Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Новомосковської районної державної адміністрації Дніпропетровської області, Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області до державного реєстратора відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Новомосковського міськрайонного управління юстиції Дніпропетровської області Куліш Олени Юріївни, Новомосковського міськрайонного управління юстиції Дніпропетровської області, третя особа - Приватне підприємство «Техсервіс», про визнання протиправним та скасування рішення, зобов'язання вчинити певні дії - задовольнити в повному обсязі.

Визнати протиправним та скасувати рішення державного реєстратора прав на нерухоме майно Реєстраційної служби Новомосковського міськрайонного управління юстиції Дніпропетровської області Куліш О.Ю. № 20026162 від 16.03.2015 р. про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_1, розташованої на території Губинихської селищної ради Новомосковського району Дніпропетровської області, за Приватним підприємством «Техсервіс» (ідентифікаційний код 25517342).

Зобов'язати Новомосковське міськрайонне управління юстиції Дніпропетровської області внести до Державного реєстру прав на нерухоме майно запис про скасування державної реєстрації права оренди земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_1, розташованої на території Губинихської селищної ради Новомосковського району Дніпропетровської області, за Приватним підприємством «Техсервіс» (ідентифікаційний код 25517342).

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги через Дніпропетровський окружний адміністративний суд з одночасним направленням копії апеляційної скарги особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі складення постанови у повному обсязі, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

У разі якщо справа розглядалась судом за місцезнаходженням суб'єкта владних повноважень і він не був присутній у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, але його було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо у суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Повний текст постанови складено 27 листопада 2015 року

Суддя (підпис) Постанова не набрала законної сили станом на 27.11.2015 Суддя З оригіналом згідно Помічник судді О.С. Рябчук О.С.Рябчук М.М.Бухтіярова

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення25.11.2015
Оприлюднено03.12.2015
Номер документу53901628
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/13325/15

Постанова від 25.11.2015

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рябчук Олена Сергіївна

Постанова від 25.11.2015

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рябчук Олена Сергіївна

Ухвала від 03.09.2015

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рябчук Олена Сергіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні