Постанова
від 10.05.2011 по справі 2а-1263/11/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" травня 2011 р.                               Справа № 2a-1263/11/0970

м. Івано-Франківськ

          Суддя Івано-Франківського окружного адміністративного суду Главач І.А. розглянувши матеріали адміністративної справи за позовом Калуської об'єднаної державної податкової інспекції до Калуської міської організації Української республіканської партії «Собор»про припинення юридичної особи,

ВСТАНОВИВ:

08.04.2011 року Калуська об'єднана державна податкова інспекція звернулася з адміністративним позовом до Калуської міської організації Української республіканської партії «Собор»про припинення юридичної особи. Позовні вимоги мотивувала тим, що відповідач не знаходиться за вказаним у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців місцезнаходженням, з 01.01.2009 року не подає органам державної податкової служби документів податкової звітності відповідно до закону, а тому у відповідності до вимог ч.2 ст.38 ЗУ "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб–підприємців" підлягає припиненню.

11.04.2011 року відповідно до п.3 ч.1 ст.183-2 Кодексу адміністративного судочинства України винесено ухвалу про відкриття скороченого провадження по даній адміністративній справі та на виконання ч.3 ст.183-2 КАС України відповідачу за адресою, яка зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, направлено копію ухвали про відкриття скороченого провадження, копію позовної заяви з доданими до неї документами та запропоновано у десятиденний строк з дня отримання копії даної ухвали подати заперечення проти позову. Однак кореспонденція, направлена відповідачу, повернулася на адресу суду з відміткою працівника поштового зв'язку «за зазначеною адресою не проживає».

Згідно ч.11 ст.35 КАС України розписку про одержання повістки (повістку у разі неможливості вручити її адресату чи відмови адресата її одержати) належить негайно повернути до адміністративного суду. У разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

У відповідності до вимог п. 3 ч. 5 ст. 183-2 КАС України справа повинна бути розглянута у порядку скороченого провадження не пізніше трьох днів, у разі якщо протягом семи днів з дня закінчення строку, передбаченого частиною третьою цієї статті, до суду не надійшло заперечення відповідача та за умови, що справа не розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Враховуючи те, що до суду не було подано заперечення відповідача проти заявленого позову та те, що справа не розглядається судом за місцезнаходженням відповідача, поданий Калуською об'єднаною державною податковою інспекцією позов до Калуської міської організації Української республіканської партії «Собор»про припинення юридичної особи підлягає розгляду в строк, визначений п.3 ч.5 ст.183-2 КАС України.

Розглянувши матеріали позовної заяви, дослідивши наявні докази, суддя прийшов до висновку про обґрунтованість позовних вимог з наступних мотивів.

Судом встановлено, що 25.12.1998 року Калуська міська організація Української республіканської партії «Собор»зареєстрована виконавчим комітетом Калуської міської ради Івано-Франківської області як юридична особа (код ЄДРПОУ - 20551268) та взята на податковий облік як платник податків Калуською об'єднаною державною податковою інспекцією.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.9 Закону України “Про систему оподаткування” у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин, платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані: вести бухгалтерський облік, складати звітність про фінансово-господарську діяльність і забезпечувати її зберігання у терміни, встановлені законами; подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Аналогічно, п.п.16.1.3 п.16.1 ст.16 Податкового кодексу України, який набрав чинності з 01.01.2011 року, встановлено, що платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

З матеріалів справи вбачається, 29.03.2011 року позивачем проведено невиїзну документальну перевірку своєчасності подання податкової звітності Калуською міською організацією Української республіканської партії «Собор», за результатами якої складено акт № 1540.

В даному акті зафіксовано факт не подання відповідачем до Калуської об'єднаної державної податкової інспекції з 01.01.2009 року звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій.

Крім того, з довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 29.03.2011 року вбачається, що 24.09.2010 року державним реєстратором Калуської міської ради Івано-Франківської області щодо юридичної особи - Калуської міської організації Української республіканської партії «Собор» внесено запис № 1120143 0005 000318 про відсутність юридичної особи за вказаною адресою.

Підпунктом 20.1.12 пункту 20.1 ст.20 Податкового кодексу України встановлено, що органи державної податкової служби мають право у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Згідно абзаців 5, 6 ч.2 ст.38 ЗУ "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб–підприємців" підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону; наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

У відповідності до вимог п.п.11.10 п.11 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України 22.12.2010 року за № 979, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30.12.2010 року за № 1439/18734, якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом та у разі неподання протягом одного року в органи державної податкової служби податкових декларацій, документів податкової звітності, наявності в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням, то керівник органу державної податкової служби приймає рішення у вигляді розпорядження відносно платника податків - про звернення до суду або господарського суду із заявою (позовною заявою) про винесення судового рішення щодо припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, відміни державної реєстрації припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

З акту невиїзної документальної перевірки від 29.03.2011 року за № 1540 вбачається, що у відповідача, станом на 29.03.2011 року, заборгованість по платежах відсутня.

Таким чином, суд зазначає, що позивач наділений правом звернутися до суду із позовною заявою про припинення юридичної особи.

Відповідно до ч.1 ст.33 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає вимоги позивача обґрунтованими, а позов таким, що підлягає до задоволення.

На підставі ст.124 Конституції України, керуючись ст.ст.11, 71, 86, 162, 183-2, 256 КАС України, суддя

                                         ПОСТАНОВИВ:

          

позов задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу Калуської міської організації Української республіканської партії «Собор» (вул. Шевченка, 8, м. Калуш, Івано-Франківська область, 77300, код – 20551268).

Постанову допустити до негайного виконання.

Згідно ч.2 ст.38 ЗУ “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” копію постанови, після набрання нею законної сили, направити державному реєстратору виконавчого комітету Калуської міської ради Івано-Франківської області.

Постанова за результатами скороченого провадження може бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання копії постанови сторонами або іншою особою, яка брала участь у справі. Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку також іншими особами у зв'язку з тим, що суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

У разі оскарження в апеляційному порядку постанови, прийнятої у скороченому провадженні, ухвала суду апеляційної інстанції по такій справі є остаточною і оскарженню не підлягає.

          Постанова складена 10.05.2011 року о 15:00 год.

          Суддя                                                   Главач І.А.

          

          

Дата ухвалення рішення10.05.2011
Оприлюднено04.12.2015
Номер документу53902322
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1263/11/0970

Постанова від 10.05.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Главач І.А.

Ухвала від 11.04.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Главач І.А.

Постанова від 10.05.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Главач І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні