Ухвала
від 26.11.2015 по справі 640/19068/15-к
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 640/19068/15-к

н/п 1-кп/640/698/15

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"26" листопада 2015 р. Київський районний суд м. Харкова у складі колегії судів:

головуючого судді - ОСОБА_1

суддів - ОСОБА_2 , ОСОБА_3

за участю секретаря - ОСОБА_4

прокурора - ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Харкова клопотання прокурора, який здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, прокурора відділу 04/4 прокуратури Харківської області молодшого радника юстиції ОСОБА_6 про звільнення ОСОБА_7 підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 258-3 КК України у кримінальному провадженні внесеного в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 220152220000000294 від 06.08.2015 року відносно:

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Харкова, освіти середньої, тимчасово не працюючого, не одруженого, раніше не судимого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.258-3 КК України.

ВСТАНОВИВ:

В період з 04 травня по 08 липня 2015 року громадянин ОСОБА_7 за відповідним оголошенням був прийнятий охоронцем складських та виробничих приміщень ТОВ «Стронг-Маркет» (код ЄДРПОУ 34859528), які знаходяться та розташовані за адресою: Харківська область, м. Богодухів, вул. Садова, буд. № 4. Діяльність вказаного підприємства пов`язана зі зберіганням та торгівлею продукцією тваринного походження, а саме кишковою оболонкою яловичини для виробництва різноманітних ковбасних виробів.

Будучи прийнятим на роботу та працюючи охоронцем на вказаному підприємстві, приблизно на початку червня 2015 року (більш точна дата слідством не встановлена) ОСОБА_7 познайомився з не встановленою слідством особою на ім`я ОСОБА_8 , яка повідомила йому, що має щільні стосунки з представниками (сепаратистами та бойовиками) самопроголошеної республіки «ДНР». Має можливості безперешкодного потрапляння до м. Донецьк (на тимчасово окуповані території) та переміщувати у значних розмірах продукти харчування: м`ясні, рибні та молочні вироби, а також кишкову продукцію, яка є сировиною для виготовлення м`ясної продукції (ковбас) на відповідних харчових підприємствах. Частину переміщеної та виробленої м`ясної продукції ОСОБА_8 в подальшому безкоштовно передає для утримання озброєних людей зі сторони самопроголошеної терористичної організації «ДНР». Також під час даної розмови ОСОБА_8 повідомив, що кишкову продукцію можливо поставляти за гарною ціною на ПАТ «Горлівський м`ясокомбінат» та отримувати гарний заробіток.

З урахуванням зазначеного, маючи корисливий мотив, ОСОБА_7 за власною ініціативою вирішив продавати представнику терористичної організації «ДНР» на ім`я ОСОБА_8 кишкову сировину за якою ОСОБА_8 самостійно на протязі травня, червня 2015 року приїжджав до м. Харкова. Передача кишкової сировини, яка знаходилась у бочках об`ємом триста літрів кожна, здійснювалась на одній із автомобільних стоянок ТЦ «Барабашово», яка розташована на території Київського району м. Харкова.

Продукція, яка реалізовувалась особі на ім`я ОСОБА_8 , мала спливший термін придатності та підлягала утилізації (знищенню), яку ОСОБА_7 повинен був здійснювати за домовленістю з директором ТОВ «Стронг-Маркет» ОСОБА_9 , але не здійснював, оскільки без відома директора даного підприємства реалізовував її особі на ім`я ОСОБА_8 під виглядом придатної для споживання, за що отримував грошові цінності, які витрачав на власні потреби. За період травня-червня 2015 року ОСОБА_7 було реалізовано шість бочок з кишковою сировиною.

В подальшому, оцінивши та проаналізувавши свої дії, які були пов`язані зі сприянням діяльності терористичній організації шляхом надання представникам цієї організації продуктів харчування, у тому числі кишкової сировини, ОСОБА_7 добровільно з`явився та повідомив органи державної влади в особі співробітника Управління СБ України в Харківській області про те, що він своїми діями здійснив сприяння вищезазначеної терористичної організації.

Своїми діями ОСОБА_7 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.258-3 КК України, тобто створення терористичної групи чи терористичної організації, керівництво такою групою чи організацією або участь у ній, а так само організаційне чи інше сприяння створенню або діяльності терористичної групи чи терористичної організації.

В судовому засіданні підозрюваний ОСОБА_7 вину у скоєні злочину визнав повністю, щиро розкаявся та пояснив про обставини вчинення кримінального правопорушення як вказано в описовій частині ухвали.

В клопотанні про звільненні особи від кримінальної відповідальності прокуратур просить звільнити ОСОБА_7 від кримінальної відповідальності.

ОСОБА_7 проти звільнення його від кримінальної відповідальності у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 258-3 КК України на підставі ч.2 ст. 258-3 КК України не заперечував, що підтверджено в судовому засіданні.

Потерпіла особа по справі відсутня.

Колегія судів, вислухав пояснення учасників кримінального провадження, приходить до наступного.

В порядку п.14 ст. 36 КПК України прокурор, здійснюючи нагляд за додерженням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням, уповноважений звертатися до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

В силу п.1.п.2 ч.2 ст. 283 КПК України прокурор зобов`язаний у найкоротший строк після повідомлення особі підозри здійснити з таких дій:

1/. закрити кримінальне провадження;

2/. звернутися до суду з клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності;.

На підставі п.2 ч.3 ст. 314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти рішення про закриття провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8 частини першої або частиною другою статті 284 цього Кодексу.

В порядку п.1 ч.2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінального провадження.

В силу ст. 285 КПК України особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно п.2 ст. 258-3 КК України звільняється від кримінальної відповідальності за діяння, передбачене частиною першою цієї статті, особа, крім організатора і керівника терористичної організації, яка добровільно повідомила правоохоронний орган про відповідну терористичну діяльність, сприяла її припиненню або розкриттю злочинів, вчинених у зв`язку із створенням або діяльністю такої групи чи організації, якщо в її діях немає іншого злочину.

В порядку ч.1 ст. 286 КПК України звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом.

З урахуванням наведеного, колегія суддів вважає, що клопотання про звільнення ОСОБА_7 виконано відповідно вимогам ст. 287 КПК України, ч.2 ст. 258-3 КК України передбачені підстави звільнення від кримінальної відповідальності за діяння, передбачене ч.1 ст. 258-3 цієї статті, ОСОБА_7 припинив свою протиправну злочинну діяльність, а саме: сприяння терористичній організації шляхом надання її представникам продуктів харчування, та добровільно повідомив орган державної влади в особі співробітників Управління СБ України в Харківській області про вчинене на внаслідок цього вжито заходів щодо по заподіяння шкоди інтересам України.

Також в судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_7 раніше не судимий, до кримінальної відповідальності притягується вперше, будь якої шкоди інтересам держави протиправним діянням ним не заподіяно, наявні матеріали свідчать про наявність достатніх об`єктивних підстав, що підозрюваний ОСОБА_7 не є організатором або керівником терористичної організації «Донецька народна республіка ».

Таким чином, є усі законні підстави для задоволення клопотання прокурора прокуратури Харківської області молодшого радника юстиції ОСОБА_6 про звільнення ОСОБА_7 від кримінальної відповідальності.

Керуючись ч.1, ч.2 ст. 258-3 КК України, ст. 36, 283, 284, 285, 286, 287 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора, який здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, прокурора відділу 04/4 прокуратури Харківської області молодшого радника юстиції ОСОБА_6 про звільнення ОСОБА_7 підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 258-3 КК України у кримінальному провадженні внесеного в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 220152220000000294 від 06.08.2015 року задовольнити.

Звільнити від кримінальної відповідальності ОСОБА_7 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України, на підставі ч. 2 ст. 258-3 КК України.

Закрити кримінальне провадження, внесеного в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 220152220000000294 від 06.08.2015 року стосовно ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на підставі п.1 ч. 2 ст. 284 КПК України.

Ухвала може бути оскаржена до апеляційного суду Харківської області через Київський районний суд м. Харкова протягом семи днів з дня її оголошення.

Якщо ухвалу суду було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження обчислюється з дня отримання копії ухвали.

Головуючий суддя - ОСОБА_1

Суддя - ОСОБА_2

Суддя - ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення26.11.2015
Оприлюднено22.03.2023
Номер документу53911098
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення ОСОБА_7 підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 258-3 КК України у кримінальному провадженні внесеного в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 220152220000000294 від 06.08.2015 року відносно: ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Харкова, освіти середньої, тимчасово не працюючого, не одруженого, раніше не судимого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.258-3 КК України

Судовий реєстр по справі —640/19068/15-к

Ухвала від 26.11.2015

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Сенаторов В. М.

Ухвала від 10.11.2015

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Сенаторов В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні