Рішення
від 30.11.2015 по справі 756/4607/15-ц
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

30.11.2015 Справа № 756/4607/15-ц

Справа № 756/4607/15-ц

Провадження № 2/756/3128/15

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

16 листопада 2015 року Оболонський районний суд міста Києва в складі:

головуючого судді - Шумейко О.І.,

при секретарі - Мишковець М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за позовом публічного акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» до ОСОБА_1, третя особа: товариство з обмеженою відповідальністю «Звєзда Рибака», про звернення стягнення на предмет іпотеки,

в с т а н о в и в:

У березні 2015 року позивач звернувся до суду в порядку цивільного судочинства з позовом до ОСОБА_1, третя особа: ТОВ «Звєзда Рибака», про звернення стягнення на предмет іпотеки.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що у квітні 2013 року в рамках генеральної угоди між банком та ТОВ «Звєзда Рибака» укладено кредитний договір, за умовами якого позивач відкрив позичальнику кредитну лінію з лімітом заборгованості в розмірі 3750000 грн., строком до 28 квітня 2014 року під 22,9% річних, з метою фінансування обігових коштів.

В порядку забезпечення виконання позичальником зобов'язань за вказаним кредитним договором між позивачем та відповідачем по справі укладено іпотечний договір, відповідно до якого останній поручився за виконання позичальником усіх його зобов'язань, що випливають з Генеральної угоди, укладеної між банком та товариством. Предметом іпотеки за вказаним договором є житловий будинок та земельна ділянка, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1.

Позичальник неналежним чином виконує свої зобов'язання щодо повернення отриманих кредитних коштів та сплати процентів за користування кредитними коштами, допустив порушення встановлених договором строків повернення кредиту. Станом на 10 березня 2015 року загальний розмір заборгованості ТОВ «Звєзда Рибака» за кредитним договором, укладеним в рамках генеральної угоди, становив 7151319,65 грн.

За таких обставин, позивач просить в рахунок погашення заборгованості ТОВ «Звєзда Рибака» перед позивачем за зобов'язаннями, що виникли з кредитного договору № 88113К3 від 29 жовтня 2012 року, укладеного в рамках генеральної угоди від 26 жовтня 2012 року № 88112N3, у розмірі 7151319,65 грн. звернути стягнення на предмет іпотеки за іпотечним договором від 29 жовтня 2012 року № 88112Z12 - житловий будинок, загальною площею 956,00 кв.м., та земельну ділянку, площею 0,06 га, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1, які належать на праві власності ОСОБА_1, шляхом продажу на прилюдних торгах у межах процедури виконавчого провадження за початковою ціною реалізації, визначеної в ході виконавчого провадження суб'єктом оціночної діяльності відповідно до чинного законодавства України.

Від представника позивача на адресу суду надійшла заява про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги підтримує, проти ухвалення у справі заочного рішення не заперечує.

Відповідач та третя особа явку своїх представників у судове засідання не забезпечили, про час та місце розгляду справи повідомлялися.

За таких обставин, суд ухвалив провести заочний розгляд справи на підставі наявних у матеріалах справи доказів.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані у справі докази, суд встановив наступне.

26 жовтня 2012 року між позивачем та третьою особою - ТОВ «Звєзда рибака» укладено генеральну угоду № 88112N3, за умовами якої банк проводить кредитні операції в межах лімітів, визначених у п. 4.5. даної угоди, на підставі та з урахуванням умов кредитного договору, укладеного в рамках цієї генеральної угоди. Банком встановлено позичальникові загальний ліміт заборгованості за генеральною угодою у розмірі 3750000 грн.

29 квітня 2013 року між позивачем та третьою особою - ТОВ «Звєзда рибака» укладено кредитний договір № 88113К3, відповідно до якого банк відкрив позичальнику відновлювану кредитну лінію на умовах забезпеченості, повернення, відкличності, строковості, платності та цільового характеру. Ліміт кредитної лінії - 3750000 грн., термін погашення кредитну до 28 квітня 2014 року. Проценти за користування кредитом сплачуються позичальником, виходячи із встановленої банком процентної ставки, у розмірі 22,9% річних. (п. 3.1, 3.2 кредитного договору)

Розмір комісії за управління кредитом: 0,1% від ліміту кредитної заборгованості.

Відповідно до п. 3.2.10 кредитного договору розмір комісії за зобов'язання щодо надання кредиту становить 2,0% річних.

За положеннями п.п. 3.4.1, 3.5.1 кредитного договору позичальник зобов'язаний погасити кредит та сплатити банкові проценти за користування кредитом. Строки погашення кредиту встановлені у графіку вибірки та зниження ліміту заборгованості. Проценти за користування кредитом сплачуються щомісячно з 1 по 7 число кожного місяця (у січні та травні - до 15 числа).

Згідно з п. 4.1 кредитного договору позичальник зобов'язаний сплатити банкові комісію за управління кредитом у розмірі 0,1% від ліміту кредитної заборгованості щомісяця по 7 число місяця, наступного за розрахунковим, (у січні та травні - по 15 число).

За умовами п. 4.1 кредитного договору комісія за управління кредитом нараховується за період нарахування комісії за управління кредитом, але не більше 90 календарних днів з дати кінцевого терміну погашення кредиту, у разі невиконання позичальником зобов'язань з повернення основного боргу за договором, у національній валюті України та підлягає сплаті щомісяця по 7 число місяця, наступного за розрахунковим. Комісія за зобов'язання щодо надання кредиту нараховується щомісяця в останній банківський день у національній валюті України на суму різниці між лімітом заборгованості, зменшеним на суму ліміту кредитної лінії, та фактичною заборгованістю за основним боргом за кредитом. Комісія підлягає сплаті щомісяця по 7 число місяця, наступного за розрахунковим. Нарахування комісії за зобов'язання щодо надання кредиту припиняється з дати кінцевої вибірки кредиту, тобто по 28 квітня 2014 року.

Відповідно до п. 5.3.1 кредитного договору протягом дії договору позичальник повинен надавати до банку такі документи: завірені копії фінансової звітності позичальника, форми статистичної звітності, розшифровки дебіторської та кредиторської заборгованості, довідки про наявність заборгованості за кредитами в інших банках, довідки про рух грошових коштів, звіт з екологічних та соціальних питань за формою, наведеною у додатку 2 до цього договору, тощо. Зазначені документи надаються щокварталу не пізніше 25-го числа кожного першого місяця кварталу, наступного за звітним.

Також позичальник зобов'язався спрямовувати та підтримувати протягом строку дії кредитного договору чисті щоквартальні грошові надходження на рахунках, відкритих в банку, на рівні не менше ніж 95% від чистих грошових надходжень позичальника, а також здійснювати протягом строку дії кредитного договору в акредитованій банком страховій компанії безперервне страхування майна, що надається в іпотеку банку з метою забезпечення зобов'язань позичальника за цим договором на суму його загальної заставної вартості. (п.п. 5.1.7, 5.1.3.6 кредитного договору)

Згідно з п. 5.1.8 кредитного договору протягом всього строку дії кредитного договору, а саме протягом кожного останнього місяця строку дії попереднього звіту про незалежну оцінку вартості предметів забезпечення, надавати АТ «Укрексімбанк» актуальний звіт про незалежну оцінку вартості предметів забезпечення, виконаний в акредитованій АТ «Укрексімбанк» оціночній компанії.

Відповідно до п. 7.2, 3.2 кредитного договору у разі невиконання зобов'язань згідно з п.п. 3.4.1, 3.5.1, 4.1 договору, позичальник сплачує банкові пеню у гривнях у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла у період, за який сплачується пеня.

За умовами п. 7.4 кредитного договору у разі невиконання позичальником будь-якого зі своїх зобов'язань, визначених п.п. 5.1.7, 5.3.1 договору, банк застосовує до позичальника штрафні санкції у вигляді сплати останнім на користь банку грошових коштів у розмірі 6375,00 грн. щомісячно за кожне окреме порушення протягом строку невиконання зазначених зобов'язань. Штрафна санкція підлягає сплаті протягом 10 банківських днів з початку кожного місяця, наступного за місяцем, у якому зобов'язання не виконане/продовжує не виконуватися.

Відповідно до п. 7.5 кредитного договору у разі невиконання позичальником зобов'язання, вигаченого п.п. 5.1.3.6 цього договору, банк застосовує до позичальника штрафні санкції у вигляді сплати останнім на користь банку грошових коштів у розмірі 6375 грн. щомісячно за кожне окреме порушення.

Кредитний договір укладений в письмовій формі та підписаний представниками сторін договору.

В порядку забезпечення виконання зобов'язань позичальника за кредитним договором, 29 жовтня 2012 року між позивачем та відповідачем укладено іпотечний договір № 88112Z12, за умовами якого іпотекою за цим договором забезпечуються вимоги іпотекодержателя, що випливають з генеральної угоди № 88112N3 від 26 жовтня 2012 року з усіма чинними кредитними договорами, які укладаються в рамках генеральної угоди, їй підпорядковуються та є додатками до генеральної угоди, укладеної між банком та ТОВ «Звєзда рибака».

Відповідно до п. 1.3 іпотечного договору предметом іпотеки, що є забезпеченням викладених у кредитному договорі зобов'язань боржника, є нерухоме майно іпотекодавця - земельна ділянка та житловий будинок, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1. Житловий будинок, загальною площею 956,0 кв.м., житловою площею 485,9 кв.м., складається з житлового будинку, цокольного поверху, підвалу та мезоніну. Земельна ділянка, площею 0,0600 га, має цільове призначення для індивідуального житлового будівництва.

За домовленістю сторін на дату укладення цього договору загальна заставна вартість предмета іпотеки складає 6724000 грн.

Згідно з п. 5.1, 5.2 іпотечного договору у разі невиконання або неналежного виконання боржником умов кредитного договору іпотекодержатель має право вимагати дострокового виконання зобов'язання боржником, а в разі невиконання - звернути стягнення на предмет іпотеки.

Звернення стягнення на предмет іпотеки здійснюється на підставі рішення суду, виконавчого напису нотаріуса, шляхом реєстрації права власності на предмет іпотеки на підставі цього договору або шляхом позасудового врегулювання на підставі договору про задоволення вимог іпотекодержателя.

Відповідно до п. 2.1.5 іпотечного договору іпотекодержатель має право за рахунок предмета іпотеки задовольнити в повному обсязі вимоги, що випливають з кредитного договору на момент фактичного задоволення, включаючи проценти, неустойку, пеню, а також інші збитки, завдані порушенням основного зобов'язання чи умов цього договору.

За умовами п. 5.7 іпотечного договору реалізація предмета іпотеки у разі звернення на нього стягнення за рішення суду або за виконавчим написом нотаріуса проводиться, якщо інше не передбачено рішення суду, шляхом продажу на прилюдних торгах у межах процедури виконавчого провадження з дотримання вимог чинного законодавства України.

Іпотечний договір укладений між сторонами у письмовій формі, посвідчений приватним нотаріусом КМНО Семенець О.М., реєстровий № 1203, 1204.

У відповідності до положення ст. 526 ЦПК зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно з ч. 1 ст. 1054 ЦК України кредитодавець зобов'язується за кредитним договором надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

За приписами ч. 1 ст. 1049 ЦК України позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти) у такій самій сумі у строк та в порядку, що встановлені договором.

Відповідно до ст. 1056-1 ЦК України процентна ставка за кредитом може бути фіксованою та змінюваною. Тип процентної ставки визначається договором.

Розмір процентів, тип процентної ставки, (фіксована або змінювана) та порядок їх сплати за кредитним договором визначаються в договорі залежно від кредитного ризику, наданого забезпечення, попиту і пропозиції, які склалися на кредитному ринку, строку користування кредитом, розміру облікової ставки та інших факторів.

За приписами ч. 2 ст. 1050 ЦК України якщо договором встановлений обов'язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів.

Відповідно до ст. 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Статтею 625 ЦК України встановлено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Матеріалами справи підтверджено, що у жовтні 2012 року між позивачем та третьою особою - ТОВ «Звєзда рибака» укладено генеральну угоду, в рамках якої між тим ж самими сторонами 29 квітня 2013 року укладено кредитний договір № 88113К3.

У період з 30 квітня 2013 року по 25 жовтня 2013 року банком на користь позичальника видано кредитні кошти у загальній сумі 3756928,63 грн., з яких 28 серпня 2013 року позичальником повернуто 10000 грн.

Крім того, позичальником здійснена сплата процентів за користування кредитними коштами у загальному розмірі 539748,74 грн. за період з 30 квітня 2013 року по 28 лютого 2014 року. Також за аналогічний період позичальником була сплачена комісія за управління кредитом у загальній сумі 37750,00 грн. та комісія за зобов'язання щодо надання кредиту у розмірі 19920,40 грн. Починаючи з березня 2014 року, позичальник припинив виконувати свої зобов'язання щодо повернення отриманого кредиту, сплати процентів за користування кредитними коштами та комісій.

Станом на 10 березня 2015 року заборгованість позичальника ТОВ «Звєзда рибака» перед банком за кредитним договором від 29 квітня 2013 року № 88113К3 становить 7151319,65 грн., у тому числі: прострочена заборгованість за кредитом - 3746928,63 грн., прострочена заборгованість по сплаті процентів за користування кредитними коштами - 893798,61 грн., прострочена комісія за управління кредитом - 18145,16 грн., пеня - 418683,33 грн., три проценти річних відповідно до ст. 625 ЦК України - 127780,24 грн., інфляційні втрати - 1291233,68 грн., штрафні санкції за порушення умов п.п. 5.3.1, 5.1.3.6, 5.1.7, 5.1.8 кредитного договору - 654750,00 грн.

Дослідивши розрахунок суми заборгованості позичальника перед банком, суд погоджується з такими розрахунками, оскільки останні відповідають вищенаведеним положенням кредитного договору та вимогам чинного законодавства України.

Відповідно до ст. 572 ЦК України в силу застави кредитор (заставодержатель) має право у разі невиконання боржником (заставодавцем) зобов'язання, забезпеченого заставою, одержати задоволення за рахунок заставленого майна переважно перед іншими кредиторами цього боржника, якщо інше не встановлено законом (право застави).

Згідно зі ст.ст. 575, 577 ЦК України іпотекою є застава нерухомого майна, що залишається у володінні заставодавця або третьої особи. Якщо предметом застави є нерухоме майно, а також в інших випадках, встановлених законом, договір застави підлягає нотаріальному посвідченню.

Відповідно до ст.3 Закону України «Про іпотеку» іпотека виникає на підставі договору, закону або рішення суду. У разі порушення боржником основного зобов'язання відповідно до іпотеки іпотекодержатель має право задовольнити забезпечені нею вимоги за рахунок предмета іпотеки переважно перед іншими особами, права чи вимоги яких на передане в іпотеку нерухоме майно зареєстровані після державної реєстрації іпотеки.

Частиною 1 статті 33 Закону України «Про іпотеку» передбачено, що у разі невиконання або неналежного виконання боржником основного зобов'язання іпотекодержатель вправі задовольнити свої вимоги за основним зобов'язанням шляхом звернення стягнення на предмет іпотеки. Право іпотекодержателя на звернення стягнення на предмет іпотеки також виникає з підстав, встановлених ст.12 цього Закону.

За приписами ст. 12 Закону України «Про іпотеку» у разі порушення іпотекодавцем обов'язків, встановлених іпотечним договором, іпотекодержатель має право вимагати дострокового виконання основного зобов'язання, а в разі його невиконання - звернути стягнення на предмет іпотеки.

Згідно з ст.35 Закону України «Про іпотеку» у разі порушення основного зобов'язання та/або умов іпотечного договору іпотекодержатель надсилає іпотекодавцю та боржнику, якщо він є відмінним від іпотекодавця, письмову вимогу про усунення порушення. В цьому документі зазначається стислий зміст порушених зобов'язань, вимога про виконання порушеного зобов'язання у не менш ніж тридцятиденний строк та попередження про звернення стягнення на предмет іпотеки у разі невиконання цієї вимоги. Якщо протягом встановленого строку вимога іпотекодержателя залишається без задоволення, іпотекодержатель вправі прийняти рішення про звернення стягнення на предмет іпотеки шляхом позасудового врегулювання на підставі договору. Положення частини першої цієї статті не є перешкодою для реалізації права іпотекодержателя звернутись у будь-який час за захистом своїх порушених прав до суду у встановленому законом порядку.

Відповідно до ст. 39 Закону України «Про іпотеку» у разі задоволення судом позову про звернення стягнення на предмет іпотеки у рішенні суду зазначаються: загальний розмір вимог та всі його складові, що підлягають сплаті іпотекодержателю з вартості предмета іпотеки; опис нерухомого майна, за рахунок якого підлягають задоволенню вимоги іпотекодержателя; заходи щодо забезпечення збереження предмета іпотеки або передачі його в управління на період до його реалізації, якщо такі необхідні; спосіб реалізації предмета іпотеки шляхом проведення прилюдних торгів або застосування процедури продажу, встановленої статтею 38 цього Закону; пріоритет та розмір вимог інших кредиторів, які підлягають задоволенню з вартості предмета іпотеки; початкова ціна предмета іпотеки для його подальшої реалізації.

Матеріалами справи підтверджено, що відповідач є власником земельної ділянки та житлового будинку, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1. Вказане нерухоме майно передано в іпотеку банку в якості забезпечення виконання зобов'язань ТОВ «Звєзда рибака» по кредитному договору від 29 квітня 2013 року № 88113К3. Позичальник допустив порушення вимог кредитного договору, що виявилося у порушенні строків повернення кредиту, сплати процентів за користування кредитними коштами та комісій. Такі порушення договірних зобов'язань стали підставою для звернення позивача із письмовими вимогами від 19 вересня 2014 року до позичальника та іпотекодавця, в яких позивач просив погасити прострочену кредитну заборгованість та нараховані штрафні санкції. Зазначені вимоги залишені відповідачем та третьою особою без задоволення.

За таких обставин, суд доходить висновку про наявність підстав для задоволення позову та вирішує звернути стягнення на предмет іпотеки у рахунок погашення заборгованості третьої особи по кредитному договору.

Відповідно до ст. 88 ЦПК України суд присуджує до стягнення з відповідача на користь позивача судовий збір у сумі 3654 грн.

Керуючись ст.ст. 4, 10, 11, 60, 88, 209, 212-215 Цивільного процесуального кодексу України, суд

в и р і ш и в:

Позов публічного акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» до ОСОБА_1, третя особа: товариство з обмеженою відповідальністю «Звєзда Рибака», про звернення стягнення на предмет іпотеки - задовольнити.

У рахунок погашення заборгованості товариства з обмеженою відповідальністю «Звєзда Рибака», код ЄДРПОУ 31833837, перед публічним акціонерним товариством «Державний експортно-імпортний банк України», код ЄДРПОУ 00032112, за кредитним договором від 29 квітня 2013 року № 88113К3, укладеним в рамках генеральної угоди від 26 жовтня 2012 року № 88112N3, у загальній сумі 7151319 (сім мільйонів сто п'ятдесят одна тисяча триста дев'ятнадцять) гривні 65 копійок, що складається із простроченої заборгованості за кредитом у розмірі 3746928 (три мільйони сімсот сорок шість тисячі дев'ятсот двадцять вісім) гривень 63 копійки, простроченої заборгованості по сплаті процентів за користування кредитними коштами у сумі 893798 (вісімсот дев'яносто три тисячі сімсот дев'яносто вісім) гривень 61 копійка, простроченої комісії за управління кредитом у сумі 18145 (вісімнадцять тисяч сто сорок п'ять) гривень 16 копійок, пені у розмірі 418683 (чотириста вісімнадцять тисяч шістсот вісімдесят три) гривні 33 копійки, три проценти річних у сумі 127780 (сто двадцять сім тисяч сімсот вісімдесят) гривень 24 копійки, інфляційні втрати у розмірі 1291233 (один мільйон двісті дев'яносто одна тисяча двісті тридцять три) гривні 68 копійок, штрафні санкції у сумі 654750 (шістсот п'ятдесят чотири тисячі сімсот п'ятдесят) гривень, звернути стягнення на предмет іпотеки, а саме: земельну ділянку, площею 0,0600 га, цільове призначення для індивідуального житлового будівництва, кадастровий номер: НОМЕР_2, та житловий будинок, загальною площею 956,0 кв.м., житловою площею 485,9 кв.м., які розташовані за адресою: АДРЕСА_1, що належить на праві власності ОСОБА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, шляхом проведення прилюдних торгів за початковою ціною, встановленою на рівні, не нижчому за звичайні ціни на цей вид майна, на підставі оцінки, проведеної суб'єктом оціночної діяльності/незалежним експертом на стадії оцінки майна під час проведення виконавчих дій.

Стягнути з ОСОБА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, на користь публічного акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України», код ЄДРПОУ 00032112, судовий збір у сумі 3654 (три тисячі шістсот п'ятдесят чотири) гривні.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 10 днів з дня отримання його копії.

Рішення судом може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду м. Києва через Оболонський районний суд міста Києва шляхом подання в 10-денний строк з дня проголошення рішення суду апеляційної скарги.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя О.І. Шумейко

Дата ухвалення рішення30.11.2015
Оприлюднено04.12.2015
Номер документу53913514
СудочинствоЦивільне
Сутьзвернення стягнення на предмет іпотеки

Судовий реєстр по справі —756/4607/15-ц

Рішення від 20.10.2016

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Шумейко О. І.

Рішення від 30.11.2015

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Шумейко О. І.

Рішення від 16.04.2015

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Шумейко О. І.

Рішення від 05.05.2015

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Шумейко О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні