Ухвала
від 26.11.2015 по справі 757/44678/15-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/44678/15-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 листопада 2015 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах першого слідчого відділу управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про проведення обшуку в рамках досудового розслідування в кримінальному провадженні за № 12014100060000228 від 22.01.2014, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 365, ст. 4 ст. 41, ч. 3 ст. 365, ч. 3 ст. 27, п.п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115 КК України,

В С Т А Н О В И В :

у провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах першого слідчого відділу управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , погоджене із прокурором відділу процесуального керівництва слідчих управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку за місцем можливого проживання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме у домоволодінні (житлові та нежитлові приміщення, інші споруди, земельна ділянка), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

За змістом клопотання, Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України розслідується кримінальне провадження № 12014100060000228, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22.01.2014.

Так, у даному кримінальному провадженні розслідується епізод, внесений 21.03.2015 до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за фактом легалізації (відмивання) доходів, вчинення дій спрямованих на приховування чи маскування незаконного походження коштів в особливо великих розмірах, перевищення влади та службових повноважень службовими особами ГУМВС України в Харківській області за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 365 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що заступник начальника УПЗСЕ ГУ МВС України в Харківській області ОСОБА_6 та інші службові особи ГУМВС України в Харківській області, у період 2014 -2015 років, діючи умисно, з корисних мотивів, перевищуючи свої владні повноваження, організували утворення та подальшу незаконну діяльність на території Харківської області ряду підконтрольних підприємств, зокрема ТОВ "ВЛАДІМАКС" (код ЄДРПОУ 31557941), ТОВ "АРГО-ЛІЗИНГ" (код ЄДРПОУ 31557339), ТОВ "МІРАМАКС" (код ЄДРПОУ 31557978), ТОВ «СПІЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО "ФАЙВЕЛ" (код ЄДРПОУ 30989640), які відносяться до тіньової економіки та задіяні у схемах по відмиванню і приховування незаконно здобутих коштів від злочинної діяльності.

При цьому у ході досудового слідства проведеними слідчими діями встановлено, що до вчинення вказаних злочинів причетний директор ТОВ "АРГО-ЛІЗИНГ" (код ЄДРПОУ 31557339) ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (батько ОСОБА_6 та ОСОБА_7 ).

Слідчий зазначає, що враховуючи наявність доказів, які вказують на причетність директора ТОВ "АРГО-ЛІЗИНГ" ОСОБА_5 та службових осіб ГУМВС України в Харківській області (на теперішній час Управління Національної поліції України в Харківській області) до вчинення кримінального правопорушення та те, що здобутих на даний момент доказів недостатньо для встановлення та притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності за ст.ст. 364, 365, 209 КК України, а в інший спосіб їх отримати неможливо, з метою підтвердження факту вчинення ними та іншими працівниками правоохоронних органів вищевказаних кримінальних правопорушень та відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а саме: зброї, набоїв до зброї, грошових коштів та інших предметів та речей, які мають значення для розслідування даного кримінального провадження, - виникла необхідність у проведенні обшуку за місцем фактичного проживання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , працюючого: директор ТОВ "АРГО-ЛІЗИНГ" (код ЄДРПОУ 31557339), за адресою: Харківська область, Харківський район, с. Циркуни, вул. Папаніна, будинок 46, в зв`язку з чим клопотання просить задовольнити.

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно право власності на вищевказане майно належить ОСОБА_5 .

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

В судовому засіданні слідчий, яким внесене клопотання, клопотання підтримав, посилаючись на викладені в ньому доводи та на долучені до матеріалів клопотання документи.

Судовим розглядом встановлено, що Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України розслідується кримінальне провадження № 12014100060000228, в тому числі за епізодом за фактом легалізації (відмивання) доходів, вчинення дій спрямованих на приховування чи маскування незаконного походження коштів в особливо великих розмірах, перевищення влади та службових повноважень службовими особами ГУМВС України в Харківській області за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 365 КК України.

Обшук, у відповідності з ст. 234 КПК України, проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведене наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке наряду з іншими відомостями, повинно містити відомості про речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

Заслухавши пояснення сторони кримінального провадження, дослідивши матеріали клопотання, яким обґрунтовується внесене клопотання, враховуючи правову кваліфікацію правопорушення, відомості за яким внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, слідчий суддя дійшов висновку, що слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, дані про яке містяться у витягу з ЄРДР, що вишукувані речі та документи мають значення для досудового розслідування та відомості, які в них містяться, можуть бути доказами під час судового розгляду, та можуть знаходитися за місцем проживання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме у домоволодінні (житлові та нежитлові приміщення, інші споруди, земельна ділянка), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно право власності на вищевказане майно належить ОСОБА_5 , відтак, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав для задоволення даного клопотання.

Разом з цим, виходячи з аналізу положень ст. 234 КПК України, слідчий суддя не вбачає підстав для надання дозволу на відшукання та вилучення «зброї та набоїв до зброї, вибухових пристроїв, інших предметів, що мають будь-які ознаки зброї, набоїв до зброї, вибухових пристроїв тощо», оскільки, стороною кримінального провадження не доведено істотне значення даних речей для досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом вчинення службовими особами ГУМВС України в Харківській області за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 365 КК України.

Також не підлягають задоволенню вимоги клопотання про надання дозволу на відшукання та вилучення «інших предметів та речей, які підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди», оскільки вказаний перелік є неконкретизованим та не індивідуалізованим.

Крім того, слідчий суддя не вбачає підстав для надання дозволу на відшукання та вилучення «комп`ютерної техніки (комп`ютерів, ноутбуків тощо)», оскільки, метою проведення обшуку, в першу чергу, є виявлення та фіксація відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, і вказаної мети можливо досягти без вилучення комп`ютерної та портативної техніки, а з вилученням носіїв інформації з такої техніки.

Наряду з цим, вважаю виправданим обмеження прав власника житла чи іншого володіння на його недоторканість в межах даного кримінального провадження.

Таким чином, подане клопотання підлягає частковому задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 234-236, 309 КПК України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В :

клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах першого слідчого відділу управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про проведення обшуку в рамках досудового розслідування в кримінальному провадженні за № 12014100060000228 від 22.01.2014, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 365, ст. 4 ст. 41, ч. 3 ст. 365, ч. 3 ст. 27, п.п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115 КК України задовольнити частково.

Надати старшому слідчому в особливо важливих справах першого слідчого відділу управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 дозвіл на проведення обшуку за місцем можливого проживання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме у домоволодінні (житлові та нежитлові приміщення, інші споруди, земельна ділянка), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно право власності на вищевказане майно належить ОСОБА_5 , з метою відшукання і вилучення речей та предметів, які підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; надані з метою схилення до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та (або) матеріального забезпечення кримінального правопорушення чи як винагорода за його вчинення; набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення, доходи від них, або на які було спрямоване кримінальне правопорушення, а саме:

- грошей у будь-якій валюті, цінних паперів, розрахункових документів за допомогою яких можуть здійснюватися безготівкові розрахунки: акредитивів, розрахункових чеків (чеки), банківських платіжних карток, векселів, інкасових доручень (розпоряджень), платіжних доручень, платіжних вимог, платіжних вимог-доручень та інших цінностей та речей, правомірність походження яких не підтверджена належними доказами;

- документів, які містять зафіксовані відомості, які можуть бути використані як доказ фактів чи обставин у кримінальному провадженні, чорнових записів, блокнотів, щоденників, печаток підприємств тощо; зокрема первинно фінансово-господарських документів, які містять відомості про проведенні незаконні операції ТОВ "ВЛАДІМАКС" (код ЄДРПОУ 31557941), ТОВ "АРГО-ЛІЗИНГ" (код ЄДРПОУ 31557339), ТОВ "МІРАМАКС" (код ЄДРПОУ 31557978), ТОВ «СПІЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО "ФАЙВЕЛ" (код ЄДРПОУ 30989640) та інших підприємств через які відмиваються незаконно отриманні грошові кошти;

- відшукання комп`ютерної техніки (комп`ютерів, ноутбуків тощо), та вилучення носіїв інформації з такої техніки, відшукання та вилучення накопичувачів флеш пам`яті, жорстких дисків, переносних носіїв інформації, засобів зв`язку (мобільні телефони, планшети тощо), на яких можуть зберігатися дані про вчинення злочинів пов`язаних вчиненням дій спрямованих на приховування чи маскування незаконного походження коштів в особливо великих розмірах.

В решті вимог клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Виготовлено в 2-ох оригінальних примірниках

Прим. № 1 - зберігається у справі №757/44678/15-к

Прим. № 2 та належним чином завірена копія ухвали видано старшому слідчому в особливо важливих справах першого слідчого відділу управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 ..

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.11.2015
Оприлюднено22.03.2023
Номер документу53913882
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку в рамках досудового розслідування в кримінальному провадженні за № 12014100060000228 від 22.01.2014, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 365, ст. 4 ст. 41, ч. 3 ст. 365, ч. 3 ст. 27, п.п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115 КК України

Судовий реєстр по справі —757/44678/15-к

Ухвала від 26.11.2015

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Гладун Х. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні