Ухвала
від 18.04.2014 по справі 758/4410/14-к
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/4410/14-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 квітня 2014 року слідчий суддя Подільського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого слідчого управління фінансових розслідувань ДПІ у Подільському районі ГУ Міндоходів у м. Києві ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання слідчого про тимчасовий доступ до документів, -

В С Т А Н О В И В :

Слідчий СУ ФР ДПІ у Подільському районі ГУ Міндоходів у м. Києві ОСОБА_3 , за згодою прокурора прокуратури Подільського району м. Києва ОСОБА_4 , звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до документів, відповідно до якого в провадженні органу досудового розслідування знаходиться кримінальне провадження внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32013110070000188 від 05 листопада 2013 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) в період часу з 01 травня 2011 року по 30 листопада 2011 року отримували природний газ за заниженими цінами від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), який в подальшому, використовуючи реквізити та банківські рахунки ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), реалізовувався реально діючим суб`єктам господарювання по ринковим цінам. Різниця в ціні з рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) спрямовувалася на рахунки підприємств з ознаками фіктивності. Відповідно до податкової звітності податковий кредит ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » формувався за рахунок податкових накладних, отриманих від підприємств з ознаками фіктивності: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_8 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ).

Допитаний в якості свідка засновник ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) ОСОБА_5 , повідомила, що зареєструвала вказане товариство за грошову винагороду без мети зайняття господарською діяльністю.

В ході допиту засновника та директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_6 , останній повідомив, що зареєстрував вказане товариство на своє ім`я за грошову винагороду та ніякого відношення до його діяльності не має. ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) має стан платника податків 11 (припинено, але не знято з обліку). Основним видом діяльності товариства є оптова торгівля іншими непродовольчими товарами споживчого призначення. Місцезнаходження службових осіб ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " на теперішній час не встановлене. ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) має стан платника податків 12 (припинено, але не знято з обліку). Основним видом діяльності товариства є інші види оптової торгівлі. Місцезнаходження службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » на теперішній час не встановлене.

Так, службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " умисно ухилились від сплати податків в значних розмірах, чим скоїли злочин, передбачений ч. 1 ст. 212 КК України.

Згідно бази даних податкової служби « ІНФОРМАЦІЯ_11 » встановлено, що ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) відкрито рахунок № НОМЕР_11 в АТ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (МФО НОМЕР_12 ). ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) відкрито рахунок № НОМЕР_13 в АТ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (МФО НОМЕР_12 ).

Під час досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі до документів ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) та ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), які становлять банківську таємницю та перебувають у володінні АТ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (МФО НОМЕР_12 ), а саме, заяв про відкриття та закриття рахунків, карток із зразками підписів та відбитком печатки, договорів на здійснення розрахунково-касового обслуговування, договірів про використання системи «Клієнт-Банк», протоколів системи «Банк-Клієнт», наказів про призначення на посади, руху коштів.

Зазначені документи ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " та ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " необхідно вилучити в АТ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (МФО НОМЕР_12 ) з метою встановлення осіб причетних до відкриття та використання рахунків, відповідальних осіб за здійснення фінансових операцій по рахункам, що у інший спосіб встановити неможливо, а також, для дослідження обставин перерахування та подальшого руху грошових коштів під час здійснення фінансових операцій.

У органа досудового розслідування є підстави вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, та дадуть можливість відповідно до ч. 2 ст. 9 КПК України всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень, з метою притягнення до відповідальності винних осіб в міру своєї вини.

У судовому засіданні слідчий СУ ФР ДПІ у Подільському районі ГУ Міндоходів у м. Києві ОСОБА_3 внесене до суду клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Зважаючи на те, що слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення документів, доступ до яких необхідно отримати, подане клопотання вважаю за можливе розглядати без виклику представника АТ « ІНФОРМАЦІЯ_12 ».

Заслухавши пояснення слідчого, вивчивши матеріали справи, приходжу до висновку про необхідність задоволення даного клопотання слідчого з наступних підстав.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку, є банківською таємницею.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність» інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

З наданих матеріалів кримінального провадження вбачається, що у випадку надання АТ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " документів щодо відкриття та обслуговування рахунку ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " № НОМЕР_11 та рахунку ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " № НОМЕР_13 у органа досудового розслідування з`явиться можливість їх опрацювання, встановлення осіб, причетних до їх відкриття та використання, тобто осіб, причетних до вчинення злочину.

Враховуючи те, що в судовому засіданні доведено наявність у досудового слідства підстав вважати, що документи, які перебувають у АТ " ІНФОРМАЦІЯ_12 ", мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, можливість використання як доказів встановлених обставин, неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, вбачаю достатні обґрунтовані підстави для задоволення поданого клопотання.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. ст. 159 - 166, 309 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого СУ ФР ДПІ у Подільському районі ГУ Міндоходів у м. Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів задовольнити.

Надати старшому слідчому СУ ФР ДПІ у Подільському районі ГУ Міндоходів у м. Києві ОСОБА_3 тимчасовий доступ до документів з можливістю вилучення їх копій, які знаходяться у володінні АТ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (МФО НОМЕР_12 ), що містять банківську таємницю клієнтів банку - ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) та ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), та які стосуються відкриття і обслуговування рахунку ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " № НОМЕР_11 та рахунку ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " № НОМЕР_13 , за період часу 01 травня 2011 року по день винесення ухвали слідчого судді, а саме,

- карток із зразками підписів та відбитком печатки, договорів на здійснення розрахунково-касового обслуговування, договорів про використання системи «Клієнт-Банк», актів прийому-передачі виконаних робіт, технічної документації щодо проведення працівниками банку інсталяції на комп`ютери суб`єктів господарювання ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " та ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " вказаної системи, документів з даними про місце проведення вказаної інсталяції та документів, які підтверджують факт видачі та отримання ключів доступу до системи «Клієнт банк»; протоколів системи «Банк-Клієнт», в яких міститься дата та час з`єднання (включаючи години, хвилини та секунди з`єднання), електронне ім`я користувача, назва операції та ІР адреса клієнта; витягу з журналу протоколів логіків; документації, яка свідчить про отримання від працівників банку електронної картки зі зразком підпису службових осіб підприємств, наказів про призначення на посади;

- інформації, як на паперових носіях, так і в електронному вигляді, яка міститься в відомостях про рух коштів, з повною розшифровкою кредитових і дебетових перерахувань, із зазначенням реквізитів учасників фінансових операцій, МФО банків, номерів рахунків, дати, суми, реквізитів платіжних документів, номерів референсів, призначення платежів, що свідчить про обіг коштів по вказаним рахункам.

Ухвала слідчого судді виготовлена в двох примірниках, один з яких знаходиться в матеріалах даного клопотання.

Строк дії ухвали становить тридцять днів з дня постановлення ухвали.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку, з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів, відповідно до положень ст. 166 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.04.2014
Оприлюднено06.01.2023
Номер документу53914093
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до документів

Судовий реєстр по справі —758/4410/14-к

Ухвала від 18.04.2014

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Швиденко В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні