Ухвала
від 27.11.2015 по справі 814/4186/15
МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про відмову у відкритті провадження в адміністративній справі

27 листопада 2015 р. Справа № 814/4186/15

м. Миколаїв

Суддя Миколаївського окружного адімністративного суду Князєв В.С., розглянувши матеріали за

позовомПриватного підприємства ІВК-Україна , вул. Леніна, 75, смт. Криве Озеро, Кривоозерський район, Миколаївська область, 55104; адреса для листування: пр. Жовтневий, 28, м. Миколаїв, 54034 до відповідачаВідділу Державної виконавчої служби Кривоозерського районного управління юстиції Миколаївської області, вул. Шевченка, 1, смт. Криве Озеро, Кривоозерський район, Миколаївська область, 55104 провизнання дій неправомірними, скасування постанови від 09.10.2006р., в с т а н о в и в:

Приватне підприємство ІВК-Україна звернулось до суду з позовом до Відділу Державної виконавчої служби Кривоозерського районного управління юстиції Миколаївської області про визнання дій відповідача неправомірними та скасування постанови щодо накладення арешту на майно КАШБП Агрошляхбуд .

Як вбачається із тексту позовної заяви, предметом оскарження в даній справі є дії державного виконавця щодо відмови скасування постанови про арешту майна КАШБП Агрошляхбуд та постанови від 09.10.2006 року про накладення арешту на майно КАШБП Агрошляхбуд в порядку виконання рішення господарського суду міста Миколаєва (про стягнення з КАШБП Агрошляхбуд на користь ТОВ Укртрансстрой заборгованості), тобто за виконавчим документом виданим Господарським судом міста Миколаєва.

Частиною 1 статті 181 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що учасники виконавчого провадження (крім державного виконавця) та особи, які залучаються до проведення виконавчих дій, мають право звернутися до адміністративного суду із позовною заявою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби порушено їхні права, свободи чи інтереси, а також якщо законом не встановлено інший порядок судового оскарження рішення, дій чи бездіяльності таких осіб.

Відповідно до ст. 121-2 ГПК України скарги на дії чи бездіяльність органів Державної виконавчої служби щодо виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів можуть бути подані стягувачем, боржником або прокурором протягом десяти днів з дня вчинення оскаржуваної дії, або з дня, коли зазначеним особам стало про неї відомо, або з дня, коли дія мала бути вчинена. Скарги на дії органів Державної виконавчої служби розглядаються господарським судом, про час і місце якого повідомляються ухвалою стягувач, боржник чи прокурор та орган виконання судових рішень. Неявка боржника, стягувача, прокурора чи представника органу Державної виконавчої служби в судове засідання не є перешкодою для розгляду скарги. За результатами розгляду скарги виноситься ухвала, яка надсилається стягувачеві, боржникові та органові виконання судових рішень.

Частиною 4 статті 82 Закону України Про виконавче провадження встановлено, що рішення, дії чи бездіяльність державного виконавця або іншої посадової особи державної виконавчої служби щодо виконання судового рішення можуть бути оскаржені сторонами до суду, який видав виконавчий документ.

Отже, критеріями визначення юрисдикції судів щодо вирішення справ з приводу оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної виконавчої служби щодо виконання судового рішення є юрисдикційна належність суду, який видав виконавчий документ, та статус позивача як сторони у виконавчому провадженні.

У розумінні статті 8 Закону України Про виконавче провадження сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник. При цьому судам слід враховувати, що до сторін, які можуть оскаржити рішення, дії або бездіяльність державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби, належать також їх представники за законом чи договором.

Таким чином, до юрисдикції адміністративних судів належать усі справи з приводу оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної виконавчої служби щодо виконання судових рішень на підставі виконавчих документів, виданих судами всіх юрисдикцій, за винятком тих, які видано загальними та господарськими судами у разі звернення до суду сторін відповідного виконавчого провадження чи їхніх представників.

З огляду на зазначене вище, позивач (правонаступник боржника - КАШБП Агрошляхбуд ), як сторона виконавчого провадження, має право звернутися з заявою до господарського суду міста Миколаєва.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 109 КАС України, якщо заяву не належить розглядати в порядку адміністративного судочинства, суддя відмовляє у відкритті провадження в адміністративній справі.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону України Про судовий збір судовий збір підлягає поверненню.

Враховуючи викладене, керуючись п.1 ч.1 ст.109 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В :

1. Відмовити у відкритті провадження у адміністративній справі.

2. Копію ухвали про відмову у відкритті провадження у адміністративній справі надіслати позивачу разом із позовною заявою й усіма доданими до неї матеріалами.

3. Повернути Приватному підприємству ІВК-Україна (код ЄДРПОУ 03585544) судовий збір у сумі 1218,00 грн., сплачений за квитанцією № 0.0.441455158.1 від 29.09.2015 року.

Ухвала може бути оскаржена особою, яка подала позовну заяву.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. Якщо ухвалу було постановлено у письмовому провадженні або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя В.С. Князєв

СудМиколаївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.11.2015
Оприлюднено04.12.2015
Номер документу53939792
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —814/4186/15

Ухвала від 27.11.2015

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Князєв В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні