Ухвала
від 10.11.2015 по справі п/811/587/15
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

і м е н е м У к р а ї н и

10 листопада 2015 рокусправа № П/811/587/15 Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді: Сафронової С.В.

суддів: Поплавського В.Ю. Чепурнова Д.В.

за участю секретаря судового засідання: Олійник Р.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпропетровську апеляційну скаргу Кіровоградської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Кіровоградській області на постанову Кіровоградського окружного адміністративного суду від 24 березня 2015 року у справі № П/811/587/15 за адміністративним позовом Кіровоградської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Кіровоградській області до про припинення підприємницької діяльності, -

ВСТАНОВИЛА:

27.02.2015 року Кіровоградською об'єднаною державною податковою інспекцією Головного управління ДФС у Кіровоградській області звернулась до суду першої інстанції з адміністративним позовом до Фермерського господарства «Кравчук О.В.» про припинення юридичної особи у зв'язку з неподанням податкової звітності протягом більше як 1 року.

Постановою Кіровоградського окружного адміністративного суду від 24 березня 2015 року у задоволенні адміністративного позову відмовлено у повному обсязі.

Зазначена постанова суду першої інстанції оскаржена в апеляційному порядку позивачем по справі з підстав неправильного застосування норм матеріального права, що призвело до неправильного вирішення спору у цій справі, у зв'язку з чим просить його скасувати та прийняти нове рішення про задоволення позовних вимог у повному обсязі.

Перевіривши законність і обґрунтованість постанови суду першої інстанції, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга в межах її доводів не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідач - Фермерське господарство Кравчук О.В. зареєстроване в якості юридичної особи, перебуває на обліку в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (ідентифікаційний код 36415836), зареєстроване за юридичною адресою: 26245, Кіровоградська обл., Маловисківський район, с.Плетений Ташлик, вул.Ктовського, буд.17, про що свідчить Витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (а.с. 19-21).

Податковий орган звернувся до суду з позовом про припинення юридичної особи - Фермерське господарство Кравчук О.В з підстав неподання останнім податкової звітності більше року. З тексту позову вбачається, що відповідачем остання податкова звітність подана 2009 рік - 09.02.2010 року, з цього часу податкова звітність не подавалась, що відображено в довідці контролюючого органу № 151/10/11-08-15 від 12.02.2015 року.

Відмовляючи у задоволенні позовних вимог, суд першої інстанції виходив з того, що припинення юридичної особи можливе за відсутності боргових зобов'язань перед державною чи іншими суб'єктами. Суд першої інстанції вказував, що у ФГ «Кравчук О.В..» існує непогашений ним борг, який унеможливлює припинення юридичної особи з огляду на наявність боргового зобов'язання.

Судова колегія апеляційної інстанції погоджується з висновком суду першої інстанції та зазначає наступне.

Позивач - Кіровоградська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Державної фіскальної служби Кіровоградській області є суб'єктом владних повноважень, який в даних правовідносинах реалізує надані йому Законом України «Про державну податкову службу в Україні» та Податковим кодексом України повноваження.

Згідно п. 17 ст. 11 Закону «Про державну податкову службу в Україні» органи державної податкової служби мають право звертатися до судових органів із заявою про скасування державної реєстрації.

Відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб - підприємців, регулює Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» № 755 IV від 15.05.2003 року (далі по тексту Закон №755 ).

Статтею 38 Закону № 755 визначено порядок державної реєстрації припинення юридичної особи на підставі судового рішення, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи.

Відповідно до ч. 2 ст. 38 вказаного закону однією з підстав для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, є: неподання протягом року органам доходів і зборів податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Судом першої інстанції встановлено, що Фермерське господарство Кравчук О.В. не подає фіскальному органу податкову звітність з 09.02.2010 року та у відповідача відсутня заборгованість перед державним бюджетом всіх рівнів.

Проте, судом першої інстанції встановлено та підтверджується матеріалами справи, що у відповідача наявна заборгованість перед Українським державним фондом підтримки фермерських господарств в розмірі 89600 грн. (а.с.22-23).

Суд першої інстанції, відмовляючи в задоволенні позову дійшов висновку, що відповідач, погоджуючись з позовом податкового органу, фактично намагається уникнути обов'язку повернути державі одержану фінансову допомогу, а наявність боргу вказує, що у даному випадку припинення юридичної особи можливе виключно у зв'язку з неплатоспроможністю господарства (банкротство), з чим погоджується колегія суддів.

Колегією суддів не приймається до уваги посилання апелянта на ту обставину, що на момент подання позову позивачу не було відомо про наявність заборгованості відповідача перед Українським державним фондом підтримки фермерських господарств, оскільки вказана інформація наявна на час постановлення судового рішення.

Враховуючи викладене, судова колегія доходить висновку, що судом першої інстанції належним чином з'ясовані обставини справи та дано їм відповідну правову оцінку. Порушень норм матеріального чи процесуального права, які могли призвести до зміни чи скасування рішення суду першої інстанції не встановлено, а тому апеляційну скаргу слід залишити без задоволення, а рішення суду першої інстанції - без змін.

Керуючись п.1 ч.1 ст. 198, ст. 200, 206 КАС України, судова колегія, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Кіровоградської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Кіровоградській області - без задоволення.

Постанову Кіровоградського окружного адміністративного суду від 24 березня 2015 року - залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення, але може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України в порядку та строки, встановлені статтею 212 Кодексу адміністративного судочинства України.

Головуючий: С.В. Сафронова

Суддя: В.Ю. Поплавський

Суддя: Д.В. Чепурнов

Дата ухвалення рішення10.11.2015
Оприлюднено04.12.2015
Номер документу53940594
СудочинствоАдміністративне
Сутьприпинення підприємницької діяльності

Судовий реєстр по справі —п/811/587/15

Ухвала від 10.11.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Сафронова С.В.

Ухвала від 04.06.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Сафронова С.В.

Постанова від 24.03.2015

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Р.І. Брегей

Ухвала від 27.02.2015

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Р.І. Брегей

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні