Рішення
від 01.12.2015 по справі 712/9392/15-ц
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа №712/9392/15ц

Провадження №2/712/2783/15ц

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 листопада 2015 року Соснівський районний суд м. Черкаси в складі:

головуючого - судді Мельник І.О.

за участю секретаря - Хоменко А.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 обласного інституту післядипломної освіти пердагогічних працівників, Департаменту освіти і науки ОСОБА_2 обласної державної адміністрації, треті особи які не заявляють самостійних вимог, ОСОБА_3 обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, санаторій - профілакторій "Мрія" ОСОБА_2 обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників в особі голови ліквідаційної комісії - головного лікаря ОСОБА_4, про стягнення заробітної плати та вихідної допомоги, невиплаченої при звільнені працівника,

В С Т А Н О В И В:

Позивачка звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 обласного інституту післядипломної освіти пердагогічних працівників, Департаменту освіти і науки ОСОБА_2 обласної державної адміністрації про стягнення заробітної плати та вихідної допомоги, не виплаченої при звільнені працівника. В обґрунтування своїх вимог вказує, що вона працювала в санаторії профілакторії «Мрія», який є структурним підрозділом ОСОБА_2 обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників, з 02.02.2013 року по 23.03.2015 року на посаді чергової медичної сестри. Наказом від 23 січня 2015 року № 12 її звільнено на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП України у зв'язку із ліквідацією підприємства. На неодноразові звернення до керівництва відповідача їй відмовляють у наданні довідки про розмір середньомісячної заробітної плати та сум заборгованості по заробітній платі. Просить суд стягнути з відповідача заборгованість по заробітній платі, середній заробіток за весь період затримки розрахунку, грошову компенсацію за невикористану відпустку, вихідну допомогу та моральну шкоду.

В судовому засіданні позивачка позовні вимоги підтримала та просила позов задовольнити, пояснив, що їй при звільненні не виплатили належні кошти.

В судовому засіданні представник відповідача ОСОБА_2 обласного інституту працівників післядипломної освіти педагогічних працівників заперечував проти задоволення позову, обґрунтовуючи тим, що вони не є роботодавцями позивача й не відповідають за фінансування (нарахування) й виплату заробітної плати медичному персоналу ліквідованого санаторія - профілакторію «Мрія». Трудовий договір позивач укладала з санаторієм-профілакторієм «Мрія», який і є роботодавцем останньої, тому згідно положень КЗпП України повинен здійснювати оплату заробітної плати як особі, яка перебуває з ним в трудових відносинах, оскільки саме такі права та обов'язки роботодавця визначені Положенням про відокремлений підрозділ санаторію-профілакторію ОСОБА_2 обласного інституту працівників післядипломної освіти педагогічних працівників.

Представни відпопідача - Департаменту освіти і науки ОСОБА_2 обласної державної адміністрації скерував письмові заперечення та просив в позові до їй установи відмовити, так як вони є неналежним відповдіачем в даному спорі.

Третя особа на стороні відповідача ОСОБА_3 обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в судове засідання свого представника не направив, але подав до суду заяву про розгляд справи без участі представника третьої особи та пояснили що не можуть надати жодної інформації з питань викладених в позовній заяві, така інформація наявна лише в санаторію-профілакторію «Мрія» або ОСОБА_2 обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників.

Представник третьої особи на стороні відповідача санаторія-профілакторія «Мрія» ОСОБА_2 обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників в судове засідання не з'явився, причини неявки суду не повідомив хоча про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Вивчивши матеріали справи, заслухавши пояснення сторін, суд вважає, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно з ст. 21 КЗпП України трудовий договір є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Відповідно до трудової книжки ОСОБА_1 працювала в санаторії профілакторії «Мрія» починаючи з 02.02.2013 та була звільнена з посади 23.03.2015 року у зв'язку з ліквідацією санаторію профілакторію «Мрія» згідно з ч.1 ст.40 КЗпП України.

Відповідно до ст.40 п.1 КзпП України трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом лише у випадках змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників.

Судом встановлено, що санаторій-профілакторій «Мрія» ОСОБА_2 обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників відповідно до наказу Міністерства охорони здоров'я України від 28.10.2002 № 385 "Про затвердження переліків закладів охорони здоров'я, лікарських, провізорських посад та посад молодших спеціалістів з фармацевтичною освітою у закладах охорони здоров'я", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12.11.2002 за №892/7180, належить до санаторно-курортних закладів, основною функцією яких є надання послуг, пов'язаних із санаторно-курортним лікуванням та оздоровленням застрахованих осіб і членів їх сімей, студентів та учнів професійно-технічних закладів.

У 2006 році після проведення реорганізації, санаторій-профілакторій «Мрія» було включено як відокремлений структурний підрозділ (із самостійним балансом та банківськими рахунками) до структури ОСОБА_2 обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників. Форма власності санаторію - державна, комунальне майно ОСОБА_2 обласної ради.

Згідно з наказом начальника Головного управління освіти і науки ОСОБА_2 облдержадміністрації від 01.12.2008 р. № 641, враховуючи пропозиції Головного контрольно-ревізійного управління в Черкаській області від 27.06.2008 р. №23-03/52-3677, встановлено, що з 01 січня 2009 року здійснюється господарське утримання санаторіїв-профілакторіїв «Мрія» і «Зміна» за видатками, передбаченими в обласному бюджеті на виконання обласної програми «Вчитель», за кодом функціональної класифікації 070807 «Інші освітні програми». Окрім того, п.2.3. даного наказу станом на 01.01.2009 р. затверджено в установленому порядку структуру і штатні розписи ОІПОПП санаторіїв-профілакторіїв «Мрія» і «Зміна». Наказом ректора ОСОБА_2 ОІПОПП за №01-03/06 від 23.01.2012 р., відповідно до постанови Правління ФССзТВП від 16.06.2011 р. №31, затверджено Положення про санаторій-профілакторій «Мрія» ОСОБА_2 обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників. Вказаний медичний заклад мав власне керівництво (головного лікаря) та самостійний баланс і банківські рахунки, право на проведення платіжних операцій, прийняття-звільнення працівників тощо.

При цьому, багаторічне функціонування (господарська діяльність) оздоровниці санаторію-профілакторію «Мрія» відбувалося за рахунок часткового фінансування двох державних структур (ОСОБА_2 ОІПОПП та ОСОБА_2 виконавчої дирекції ФСС з ТВП) згідно чинного законодавства.

Так, згідно з ст. 48 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" за рахунок коштів загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, у межах асигнувань, що визначаються щорічно при затвердженні бюджету Фонду на наступний фінансовий рік, здійснюється часткове фінансування санаторіїв-профілакторіїв підприємств, установ, навчальних закладів та організацій, утримання дитячо-юнацьких спортивних шкіл, дитячих оздоровчих таборів і позашкільного обслуговування, у тому числі придбання дитячих новорічних подарунків, в порядку, визначеному правлінням Фонду.

Санаторій-профілакторій «Мрія» зареєстрований як роботодавець (страхувальник) в ОСОБА_2 виконавчій дирекції ФССзТВП за реєстраційним № 710111006678. Крім того, санаторій-профілакторій підпорядкований лише по господарській частині ректору ОСОБА_2 ОІПОПП та працює під методичним керівництвом і фінансовим контролем обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової непрацездатності.

Санаторій - профілакторій очолює головний лікар, до компетенції якого відноситься приймання та звільнення з роботи працівників санаторію - профілакторію, розроблення штатного розпису, фонду оплати праці, які затверджуються Фондом.

Умови часткового фінансування санаторіїв-профілакторіїв підприємств, установ, навчальних закладів та організацій за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності передбачені Порядком часткового фінансування санаторіїв-профілакторіїв за рахунок коштів Фонду, що затверджений Постановою ФССТВП від 25.02.2009 р. №16, яка зареєстрована в Мін'юсті України від 30.04.2009 р. №394/16410.

Згідно з п.1.4 Порядку №16, за рахунок коштів Фонду передбачаються витрати (часткове фінансування) на харчування, лікування, культобслуговування, проведення медичних консультацій спеціалістами, оплату праці та підвищення кваліфікації медичних працівників санаторіїв-профілакторіїв, які утримуються за рахунок коштів Фонду, оплату послуг та інших видатків.

Кожного року між санаторієм-профілакторієм, ОСОБА_2 ОІПОПП та Фондом укладались трьохсторонні угоди, які визначали обов'язки сторін щодо забезпечення роботи санаторію-профілакторію, порядку організації його роботи та джерел фінансування, що відповідало як п. 1.4 вказаного Положення, так і вимогам ст.ст. 20, 48 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування з тимчасової непрацездатності та витратами зумовленими похованням». Відповідно до укладених договорів на часткове фінансування розроблявся і кошторис відокремленого підрозділу санаторію-профілакторію «Мрія» ОСОБА_2 ОІПОПП (форма 15-ФСС з ТВП/1), в якому були передбачені витрати на заробітну плату найманих працівників.

Так, витрати на лікування і харчування відпочиваючих та оплату праці медпрацівникам здійснювалися за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (згідно договорів на часткове фінансування), а витрати на господарське утримання закладу здійснювалися за рахунок коштів обласного бюджету через ОСОБА_2 ОІПОПП. Згідно пункту 1.3. «Порядку і умов часткового фінансування санаторіїв-профілакторіїв за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності» від 25.02.2009р. №16 часткове фінансування санаторіїв-профілакторіїв здійснювалося в межах асигнувань, передбачених бюджетом Фонду за статтею «Оздоровчі заходи» та кошторисом відділення Фонду щодо відновлення здоров'я застрахованих осіб та членів їх сімей.

У зв'язку з набранням чинності 1 січня 2015 року Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов`язкового державного страхування та легалізації фонду оплати праці» від 28 грудня 2014 року такі функції Фонду, як часткове фінансування санаторіїв-профілакторіїв, не передбачено.

Внаслідок відсутності правових підстав для здійснення такого фінансування зазначена трьохстороння угода на 2015 рік вже не укладалась.

Враховуючи припинення часткового фінансування санаторно-курортного лікування за рахунок ФССТВП, ЧОІПОПП прийняв рішення про закриття санаторію-профілакторію «Мрія» та створення ліквідаційної комісії, яка мала займатися питанням розрахунку за кредиторською заборгованістю. При цьому санаторій-профілакторій «Мрія» ОСОБА_2 обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників зареєстрований як роботодавець (страхувальник) в ОСОБА_2 виконавчій дирекції ФССТВП за реєстраційним №710111006678.

З матеріалів справи вбачається, що 05.11.2015 року санаторій-профілакторій «Мрія» ОСОБА_2 обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників за рішенням ОСОБА_2 обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників було ліквідовано, що підтверджується витягом з державного реєстру.

Власником санаторію-профілакторію «Мрія» є ОСОБА_2 обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників, оскільки Санаторій-профілакторій «Мрія» є його відокремленим структурним підрозділом.

У трудовій книжці позивача зроблено запис від 23.03.2015 р. про звільнення ОСОБА_1 у зв'язку з ліквідацією санаторію-профілакторію «Мрія» ОСОБА_2 обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників (за п.1 ст.40 КЗпПУ), запис зроблено головою ліквідаційної комісії санаторію - головним лікарем ОСОБА_4

В даному випадку трудовий договір позивач укладала з санаторієм-профілакторієм «Мрія» ОСОБА_2 обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників, який був роботодавцем останньої, однак, враховуючи те, що 05.11.2015 санаторій-профілакторій «Мрія» ліквідовано, відповідальність по виплаті заборгованостей по заробітній платі колишніх працівників санаторію повинен нести ОСОБА_2 обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників ОСОБА_2 міської ради як власник санаторію.

Крім того, питання з приводу припинення (ліквідації) юридичної особи урегульовані положеннями ст. 105-112 ЦК України, які зокрема встановлюють, що в разі припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатора з моменту призначення переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи. Голова комісії, її члени або ліквідатор юридичної особи представляють її у відносинах з третіми особами та виступають у суді від імені юридичної особи, яка припиняється.

Згідно з ст. 1 Закону України «Про оплату праці» заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану роботу.

Статтею 116 КЗпП України встановлено, що при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

Відповідно до статті 83 Кодексу Законів про Працю та статті 24 Закону України «Про відпустки» у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки.

Статтею 6 Закону «Про відпустки» визначено загальну тривалість щорічної відпустки для працівників за відпрацьований робочий рік. Щорічна відпустка не може бути менше, ніж 24 календарних дні.

Як вбачається з довідки санаторію-профілакторію «Мрія» розмір місячної заробітної плати молодшої медичної сестри складає 1 499,10грн.

Відповідно до ст. 44 КЗпП України при припиненні трудового договору з підстав, зазначених у пункті 6 статті 36 та пунктах 1,2 і 6 статті 40 цього Кодексу, працівникові виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку.

Отже, оскільки позивача звільнили на підставі п.1 ст. 40 КЗпП України, то відповідач повинен був виплатити вихідну допомогу в розмірі не менше 1499,10 грн.

Таким чином , до стягнення з ОСОБА_2 обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників на користь ОСОБА_1 підлягає заборгованість по сплаті заробітної плати в сумі 6 890,20 грн., компенсація за невикористану відпустку в сумі 1 345,21 грн., та вихідна допомога, передбачена ст. 44 КЗпП України, у розмірі середнього місячного заробітку в сумі 9 450,14 грн., а всього 17 685,55 грн.

При подачі позову даної категорії позивач був звільнений від оплати судового збору, тому відповідно до ст.88 ЦПК України оплата судового збору покладається на відповідача пропорційно до задоволеної частини позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 15 ЦК України, ст.ст. 36, 40, 44, 49, 116 КЗпП України, ст.ст. 5, 10, 11, 57-60, 88, 212-215, 218 ЦПК України,

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 обласного інституту післядипломної освіти пердагогічних працівників, Департаменту освіти і науки ОСОБА_2 обласної державної адміністрації, треті особи які не заявляють самостійних вимог, ОСОБА_3 обласне відділення Фонду соціальног страхування з тимчасової втрати працездатності, санаторій - профілакторій "Мрія" ОСОБА_2 обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників в особі голови ліквідаційної комісії - головного лікаря ОСОБА_4, про стягнення заробітної плати та вихідної допомоги, невиплаченої при звільнені працівника задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників (код ЄДРПОУ 02139133, адреса: м. Черкаси, вул. Бидгощська, 38/1) на користь ОСОБА_1 заборгованість по заробітній платі в сумі 68900,20 грн., вихідну допомогу в сумі 9 450,14 грн., компенсацію за невикористану відпустку в сумі 1345,21 грн, а всього 17685,55 грн.

Стягнути з ОСОБА_2 обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників (код ЄДРПОУ 02139133, адреса: м. Черкаси, вул. Бидгощська, 38/1) на користь держави судовий збір в сумі 1218 грн.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до апеляційного суду Черкаської області через Соснівський районний суд м. Черкаси протягом десяти днів з дня проголошення рішення. особами, які брали участь у справі, але не були присутніми під час постанрвлення рішення - утой же строк з дня отримання його копії.

Головуючий:

Дата ухвалення рішення01.12.2015
Оприлюднено07.12.2015
Номер документу53983140
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заробітної плати та вихідної допомоги, невиплаченої при звільнені працівника

Судовий реєстр по справі —712/9392/15-ц

Ухвала від 05.10.2016

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Мельник І. О.

Рішення від 01.12.2015

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Мельник І. О.

Рішення від 27.11.2015

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Мельник І. О.

Ухвала від 02.09.2015

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Мельник І. О.

Ухвала від 17.08.2015

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Мельник І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні