Ухвала
від 12.11.2015 по справі 921/903/15-г/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

"12" листопада 2015 р.Справа № 921/903/15-г/17 ОКРЕМА УХВАЛА

Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Андрусик Н.О.

розглянувши справу

за позовом: виконувача обов'язки прокурора Бережанського району в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області, м.Тернопіль

за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача:

- Шибалинської сільської ради, с.Шибалин Бережанського району Тернопільської області

- Державної інспекції сільського господарства в Тернопільській області, м.Тернопіль,

до відповідача: приватного підприємства "Галицькі аграрні інвестиції", м.Галич Івано-Франківської області

про зобов'язання виготовити правовстановлюючі документи для оформлення права користування земельною ділянкою, площею 8,6га; відшкодувати 16932,76грн шкоди, завданої використанням земельної ділянки без правовстановлюючих документів,

ВСТАНОВИВ:

Виконувач обов'язки прокурора Бережанського району Тернопільської області звернувся 31.08.2015р. (згідно відтиску штампу вхідної кореспонденції суду за №942 від 31.08.2015р.) до господарського суду Тернопільської області з позовом в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області, м.Тернопіль, до приватного підприємства "Галицькі аграрні інвестиції", м.Галич Івано-Франківської області, про зобов'язання відповідача виготовити правовстановлюючі документи для оформлення права користування земельною ділянкою, площею 8,6га та відшкодувати 16932,76грн шкоди, завданої використанням земельної ділянки без правовстановлюючих документів, на якій знаходяться будівлі, що належать відповідачу на праві власності.

В ході розгляду даної справи господарським судом виявлено порушення Шибалинським сільським головою ОСОБА_1М вимог чинного законодавства щодо розпорядження земельною ділянкою сільськогосподарського призначення, площею 8,6га, яка знаходиться на території Шибалинської сільської ради за межами населеного пункту.

Так, судом було встановлено, що 22.06.2015 року Шибалинською сільською радою прийнято рішення №513 "Про розгляд проекту Тимчасової угоди з приватним підприємством "Галицькі аграрні інвестиції". Дане рішення, як вбачається з преамбули, прийнято з метою зобов'язати ПП "Галицькі аграрні інвестиції" належно оформити право землекористування земельною ділянкою, площею 8,6 га, що знаходиться за межами населеного пункту на території Шибалинської сільської ради. На виконання даного рішення приватному підприємству "Галицькі аграрні інвестиції" надіслано підписаний зі сторони органу місцевого самоврядування проект тимчасової угоди про порядок одержання доходів місцевого бюджету за фактичне землекористування на території Шибалинської сільської ради земельною ділянкою, площею 8,6га (тимчасову угоду №21) в двох примірниках, встановивши строк прийняття пропозиції - до 30.06.2015р., що вбачається з супровідного листа №188 від 22.06.2015р. та пояснень сільського голови №326/02-12 від 09.10.2015 року, а також із відзиву відповідача б/н від 21.09.2015 року.

Згідно інформації, наданої Відділом управління Держгеокадастру у Бережанському районі Тернопільської області (лист №10-190-0.61-1325/2-15 від 28.05.2015р.) земельна ділянка, яка використовується приватним підприємством "Галицькі аграрні інвестиції", площею 8,6га, знаходиться на території Шибалинської сільської ради за межами населеного пункту та відноситься до категорії земель сільськогосподарського призначення державної форми власності.

Земельним кодексом України (ст.ст. 123, 124, 134, 135) визначено порядок передачі в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній чи комунальній власності.

Статтею 83 ЗК України (в редакції ЗУ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності" №5245-УІ) визначено, що землі, які належать на праві власності територіальним громадам сіл, селищ, міст, є комунальною власністю. У комунальній власності перебувають: а) усі землі в межах населених пунктів, крім земельних ділянок приватної та державної власності; б) земельні ділянки, на яких розташовані будівлі, споруди, інші об'єкти нерухомого майна комунальної власності незалежно від місця їх розташування. У державній власності перебувають усі землі України, крім земель комунальної та приватної власності (ч. 1 ст. 84 ЗК України).

Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності", який набрав чинності з 01.01.2013 р., визначено, що з дня набрання чинності цим Законом землями комунальної власності відповідних територіальних громад вважаються: а) земельні ділянки: на яких розташовані будівлі, споруди, інші об'єкти нерухомого майна комунальної власності відповідної територіальної громади; які перебувають у постійному користуванні органів місцевого самоврядування, комунальних підприємств, установ, організацій; б) всі інші землі, розташовані в межах відповідних населених пунктів, крім земельних ділянок приватної власності та земельних ділянок, зазначених у підпунктах "а" і "б" пункту 4 цього розділу (п.3). У державній власності залишаються, зокрема, усі інші землі, розташовані за межами населених пунктів, крім земельних ділянок приватної власності та земельних ділянок, зазначених у підпункті "а" пункту 3 цього розділу (п. 4). В п.7 передбачено, що з дня набрання чинності цим Законом землі державної та комунальної власності в Україні вважаються розмежованими.

Судом встановлено, що спірна земельна ділянка, на якій знаходяться будівлі та споруди, що належать товариству на праві приватної власності за адресою: с.Шибалин, вул.Шкільна, 19 Бережанського району Тернопільської області знаходиться за межами населеного пункту, відтак, відповідно до ч.1 ст.84 ЗК України та п.4 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності", знаходиться у державній власності. До земель запасу Шибалинської сільської ради Бережанського району Тернопільської області дана земельна ділянка не відноситься в силу вищенаведених норм Закону та з огляду на те, що така не перебуває у комунальній власності.

У зв'язку з цим право розпорядження (передання у власність чи користування) даною земельною ділянкою в силу приписів ч.4 ст.122 Земельного кодексу України належить центральному органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів та його територіальних органів.

10 вересня 2014 року згідно постанови Кабінету Міністрів України №442 "Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади" утворено Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) шляхом перетворення Державного агентства земельних ресурсів України (Держземагенство).

Держгеокадастр є центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику, зокрема, у сфері земельних відносин та Державного земельного кадастру, та, відповідно до покладених на нього завдань, розпоряджається землями державної власності сільськогосподарського призначення в межах, визначених Земельним кодексом України (п.1, підпункт 31 пункту 4, п.7 Положення про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 січня 2015 року №15). Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області є розпорядником земель державної власності сільськогосподарського призначення в межах, визначених Земельним кодексом України, на території Тернопільської області (пп.13 п.4 Положення про Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області, затвердженого наказом Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру №1 від 03.03.2015р.).

Таким чином, на момент прийняття Шибалинською сільською радою рішення №514, відповідно до вищенаведених норм закону розпорядником даної земельної ділянки, що розташована по вул.Шкільна, 19 в с.Шибалин і знаходиться за межами населеного пункту, є Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області.

Повноваження сільських рад у галузі земельних відносин на території сіл визначені статтею 12 ЗК України, підпунктами"а", "в" якої передбачено повноваження рад розпоряджатися землями територіальних громад та надавати їх у користування із земель комунальної власності відповідно до цього Кодексу.

Відповідно до ч.1 ст.19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

В свою чергу, згідно ст.43 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" сільський голова укладає від імені територіальної громади, ради та її виконавчого комітету договори відповідно до законодавства, а з питань, віднесених до виключної компетенції ради, подає їх на затвердження відповідної ради.

Статтею 71 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" передбачено, що територіальні громади, органи та посадові особи місцевого самоврядування самостійно реалізують надані їм повноваження.

З огляду на наведене суд констатує, що в даному випадку Шибалинська сільська рада при прийнятті рішення 22.06.2015 року діяла всупереч вимог закону, оскільки не була наділена повноваженнями по укладенню договорів щодо стягнення коштів за фактичне користування ПП "Галицькі аграрні інвестиції" землею, що не належить до комунальної власності територіальної громади села Шибалин.

Окрім того, дії щодо проведення реєстрації даного правочину в книзі реєстрації договорів оренди землі також суперечать закону, зокрема, статті 125 Земельного кодексу України та Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", відповідно до яких визначено систему органів державної реєстрації прав, та до якої органи місцевого самоврядування не віднесено.

Наведене переконливо свідчить про перевищення владних повноважень органом місцевого самоврядування в особі Шибалинського сільського голови ОСОБА_1.

Відповідно до ст.90 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, виявивши при вирішенні господарського спору порушення законності або недоліки в діяльності підприємства, установи, організації, державного чи іншого органу, виносить окрему ухвалу, при цьому незалежно від того, чи є такі органи, посадові особи підприємств учасниками господарського процесу. Окрема ухвала надсилається посадовій особі або органу, які за своїми повноваженнями повинні усунути виявлені господарським судом недоліки чи порушення (постанова пленуму Вищого Господарського Суду України №18 від 26.12.2011р. "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції").

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст.86, 90 ГПК України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Направити Шибалинській сільській раді Бережанського району Тернопільської області (с.Шибалин Бережанського району Тернопільської області) в особі голови ОСОБА_1 окрему ухвалу з метою усунення виявлених судом порушень земельного законодавства України.

2. Зобов'язати Шибалинську сільську раду Бережанського району Тернопільської області в місячний строк з моменту отримання даної окремої ухвали повідомити господарський суд Тернопільської області про вжиті заходи.

3. Невиконання судового рішення (окремої ухвали) є підставою, зокрема, для притягнення до адміністративної відповідальності відповідно до ч.1 ст.185 6 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Суддя Н.О. Андрусик

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення12.11.2015
Оприлюднено09.12.2015
Номер документу54002872
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —921/903/15-г/17

Судовий наказ від 01.12.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Судовий наказ від 01.12.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Ухвала від 12.11.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Рішення від 12.11.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Ухвала від 29.10.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Ухвала від 29.10.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Ухвала від 15.10.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Ухвала від 22.09.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Ухвала від 03.09.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні