Ухвала
від 18.11.2015 по справі 757/42876/15-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/42876/15-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 листопада 2015 року Cлідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві провадження за клопотанням прокурора відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про арешт майна,-

В С Т А Н О В И В :

Прокурор відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва з клопотанням про арешт майна.

В обґрунтування клопотання зазначив, що в провадженні першого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Міжрегіонального головного управління ДФС - ЦО з ОВП знаходиться кримінальне провадження № 32015100110000251, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10.09.2015 відносно службових осіб ТОВ «Волиньтабак» (код ЄДРПОУ 21736857) за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Під час досудового розслідування кримінального провадження встановлено, що директор ТОВ «Волиньтабак» та інші невстановлені особи застосовують злочинну схему ухилення від сплати податку на додану вартість та акцизного податку, суть якої полягає в тому, що зобов`язання по сплаті до державного бюджету зазначених загальнодержавних податків перекладалася на суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб), які їх не сплачували і були створені або придбані з метою прикриття незаконної діяльності та здійснення видів діяльності, щодо яких є заборона.

Згідно отриманих даних ТОВ «Торгова компанія «Мегаполіс-Україна» здійснювало реалізацію на адресу ТОВ «Волиньтабак» тютюнових виробів.

На рахунки ТОВ «ТК «Мегаполіс-Україна» кошти ТОВ «Волиньтабак» перераховувало з власних рахунків, зокрема з рахунку № НОМЕР_1 ,відкритого в ПАT «ПУМБ», МФО 334851.

Зазначені тютюнові вироби ТОВ «Волиньтабак» в наступному реалізує споживачам через мережу із понад 200 власних та /або орендованих магазинів (у тому числі в кафе, барах, ларьках, інших суб`єктах господарювання громадського харчування), розташованих на території Волинської, Львівської та інших областей.

Так, в період з 01.01.2013 по 31.07.2015 службові особи ТОВ «Волиньтабак» зазначили в податковій звітності з податку на додану вартість загальний обсяг фінансово-господарських операцій з придбання у суб`єктів господарювання усіх форм власності товарів, робіт та послуг на загальну суму 1 816,4 млн.грн., з яких обсяг придбаних товарів у ТОВ «Торгова компанія «Мегаполіс-Україна» склав 1 597,57 млн.грн., у тому числі ПДВ 266,2 млн.грн. що складає 87,9 відсотків по відношенню до загального обсягу операцій з придбання.

У січні місяці 2015 року службові особи ТОВ «Волиньтабак» почали діяти за розробленим злочинним планом, направленим на отримання прихованих від оподаткування прибутків та ухилення від сплати податку на додану вартість і акцизного податку шляхом реалізації тютюнових виробів за готівкові кошти без застосування реєстраторів розрахункових операцій та відповідного обліку цих операцій у бухгалтерському обліку і податковій звітності підприємства, безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання, або ж реалізації товарних партій цих тютюнових виробів особам, які здійснюють їх незаконне перевезення до країн Європейської Союзу з приховуванням від митного контролю.

Усвідомлюючи необхідність відображення по бухгалтерському і податковому обліку підприємства операцій з продажу тютюнових виробів та одночасної мінімізації визначеного прибутку, як фінансового результату реалізації, у січні місяці 2015 року, за невстановлених слідством обставин, службові особи ТОВ «Волиньтабак» вступили в попередню змову з невстановленими особами, яким були підконтрольні підприємства з ознаками фіктивності - суб`єкти підприємницької діяльності (юридичні особи), які були створені або придбані з метою прикриття незаконної діяльності та здійснення видів діяльності, щодо яких є заборона:ТОВ «КулПродакт» (код ЄДРПОУ 39324160), ТОВ «Вісенталь Торг», (код ЄДРПОУ 39329331), ТОВ «Траф Альянс» (код ЄДРПОУ 39338409),ТОВ «Проект-Актив»(код ЄДРПОУ 39379760),ТОВ «Тріада Гранд»(код ЄДРПОУ 39333712),ТОВ «Укрпрод»(код ЄДРПОУ 39439121),ТОВ «Укрбілд ЛТД»(код ЄДРПОУ 39428963),ТОВ «Дан Компані»(код ЄДРПОУ 39313447),ТОВ «ЕвробілдКомпані» (код ЄДРПОУ 39089657), ТОВ «СтрайдТрейд»(код ЄДРПОУ 39314608),ТОВ «Софтмаркет Плюс» (код ЄДРПОУ 39328228),ТОВ «Медпромбіз» (код ЄДРПОУ 39652209), ТОВ «Лєтуаль» (код ЄДРПОУ 39329347), ТОВ «АртріксТрейд» (код ЄДРПОУ 39314152) тощо, про те, що останні повинні надавати службовим особам ТОВ «Волиньтабак`реквізити зазначених фіктивних підприємств, установчі, реєстраційні дані, накладні, податкові накладні, договори та інші бухгалтерські і податкові документи, виготовлені із використанням печаток та підписів підставних осіб, відповідно до яких ці підприємства начебто здійснили придбання тютюнових виробів у ТОВ «Волиньтабак» за ціною, що майже не перевищує вартість придбання цих товарів у ТОВ «Торгова компанія «Мегаполіс-Україна».

Використовуючи таку схему щодо мінімізації сум податкового зобов`язання ТОВ «Волиньтабак`з одного боку ухилялось від сплати податку на додану вартість, механізм обчислення якого базується на співставленні сум податкового зобов`язання і сум податкового кредиту, з іншого боку, використовуючи схему яка приховувала факт реалізації тютюнових виробів кінцевим споживачам за максимальними роздрібними цінами які встановлені на підакцизні товари виробниками або імпортерами товарів шляхом декларування таких цін у порядку, встановленому Податковим кодексом України,тобто факт здійснення роздрібної торгівлі,ТОВ «Волиньтабак» створювало вигляд оптової торгівлі - діяльності по придбанню і відповідному перетворенню товарів для наступної їх реалізації суб`єктам господарювання роздрібної торгівлі, іншим суб`єктам господарювання, тим самим ухилялось від сплати акцизного податку.

Згідно податкових накладних, а також податкової звітності з податку на додану вартість, яка надавалась ТОВ «Волиньтабак» та ТОВ «КулПродакт» до відповідних територіальних органів ДПІ ДФС України установлено, що ТОВ «Волиньтабак», в період з 01.01.2015 по 31.07.2015, реалізувало в адресу ТОВ «КулПродакт», яке не отримувало відповідної ліцензії на вид господарської діяльності - оптоваторгівля тютюновими виробами, тютюнових виробів на загальну суму 475 млн.грн., у тому числі ПДВ в сумі 79 млн.грн. отримавши кошти з рахунків ТОВ «КулПродакт» № НОМЕР_2 , відкритого в АТ «УкрСиббанк», МФО 351005 та № НОМЕР_3 , відкритого в ПАТ «Дiамантбанк», МФО 320854.

Використовуючи в період з 01.01.2015 по 31.07.2015 зазначену злочинну схему проведення начебто фінансово-господарських операцій з ТОВ «КулПродакт» та іншими підприємствами, директор ТОВ «Волиньтабак» ОСОБА_4 , який є службовою особою та інші невстановлені особи умисно ухилились від сплати до державного бюджету податку на додану вартість, що входить в систему оподаткування, в сумі 79 млн.грн., що є особливо великим розміром, тим-самим вчинили суспільно небезпечні діяння у вигляді злочину передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, за яке застосовується покарання у тому числі з конфіскацією майна.

Здобуті внаслідок вчинення кримінального правопорушення зазначені вище кошти в сумі 79 млн.грн., які не були сплачені до державного бюджету, знаходяться на банківських рахунках, в Українській гривні та доларах США, що належатьТОВ «Волиньтабак», зокрема на рахунку № НОМЕР_1 та № НОМЕР_1 , відкритих в ПАT «ПУМБ», МФО 334851, що обумовлює необхідність їх арешту у відповідності до положень ч. 2 ст. 167, ст. 170 КК України.

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 зазначив про відмову в підтриманні вищевказаного клопотання, у зв`язку з чим просив залишити його без розгляду.

Статтею 22 КПК України передбачено, що кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом. Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом.

Згідно зі ст. 173 КПК України, за результатами розгляду клопотання слідчий суддя приймає рішення про його задоволення або про відмову в задоволенні клопотання, частково чи повністю.

Слідчий суддя, з огляду на вищевказану процесуальну позицію прокурора, яка є проявом конституційного принципу диспозитивності, та положення ст. 173 КПК України, вважає необхідним клопотання прокурора про арешт майна залишити без задоволення.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 107, 167, 170, 172,173 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

В задоволенні клопотання прокурора відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про арешт майна, - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційного суду м. Києва протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.11.2015
Оприлюднено22.03.2023
Номер документу54029164
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —757/42876/15-к

Ухвала від 18.11.2015

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Тарасюк К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні