Ухвала
від 21.01.2010 по справі 32/4
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

УХВАЛА

Справа № 32/4

21.01.10

За позовом          Іноземного підприємства «Українська медійна група»

до           Фонду державного майна України

про визнання недійсним інформаційного повідомлення про проведення

конкурсу, визнання недійсним протоколу засідання конкурсної комісії, визнання недійсним наказів

Суддя Хрипун О.О.

Представники сторін: не викликались

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Іноземне підприємство «Українська медійна група»звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Фонду Державного майна України про визнання недійсним інформаційного повідомлення про проведення конкурсу з продажу пакета акцій Відкритого акціонерного товариства «Київський центральний універмаг»у кількості 24398234 шт., що становить 39,647 % статутного фонду Відкритого акціонерного товариства «Київський центральний універмаг»з використанням відкритості пропонування ціни за принципом аукціону, що було опубліковане 16.12.2009 у Додатку до Державного інформаційного бюлетеня про приватизацію; визнання недійсним наказів Фонду Державного майна України про затвердження уточненого плану розміщення акцій Відкритого акціонерного товариства «Київський центральний універмаг»та про зобов'язання Фонду державного майна України провести новий конкурс з продажу пакету акцій Відкритого акціонерного товариства «Київський центральний універмаг»у кількості 24398234 шт., що становить 39,647 % статутного фонду.

В обґрунтування заявлених вимог Позивач зазначив, що в ході підготовки до проведення конкурсу відбулися численні порушення з боку Фонду державного майна України, що унеможливлює дотримання принципів відкритості та законності приватизації, встановлених Законом України «Про приватизацію державного майна». При цьому, за твердженням Позивача, на момент подання позову підготовка до проведення конкурсу триває, а сам конкурс призначено на 5 лютого 2009 року.

Позивач вважає, що в разі якщо конкурс буде проведено, не зважаючи на порушення, допущені ФДМУ, результат викупу пакету акцій Відкритого акціонерного товариства «Київський центральний універмаг»буде визнано недійсними у зв'язку з порушенням процедури та норм чинного законодавства.

При цьому в обґрунтування порушення своїх прав та охоронюваних законом інтересів Позивач зазначив, що він зацікавлений в придбанні виставленого на продаж Фондом державного майна пакету акцій ВАТ «Київський центральний універмаг»розміром 39,647 % статутного фонду (капіталу) товариства та кількістю акцій 24 398 324 шт., а тому є потенційним покупцем такого пакету акцій, для чого 28.12.2009 подав до Фонду держмайна заяву (лист) про видачу пакету конкурсної документації, 29.12.2009 уклав із Фондом державного майна України договір про конфіденційність № 622 від 29.12.2009.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 20.01.2010 порушено провадження у справі № 32/4.

21.01.2010 до загального відділу канцелярії Господарського суду міста Києва надійшло клопотання Іноземного підприємство «Українська медійна група»про вжиття заходів до забезпечення позову шляхом:

- заборони Фонду державного майна вчиняти будь-які дії, направлені на проведення конкурсу з продажу пакета акцій Відкритого акціонерного товариства «Київський центральний універмаг»у кількості у кількості 24398234 шт., що становить 39,647 % статутного фонду Відкритого акціонерного товариства «Київський центральний універмаг»з використанням відкритості пропонування ціни за принципом аукціону, в тому числі приймати конкурсні пропозиції та підтвердні документи, розпечатувати підтвердні документи, здійснювати експертизу відомостей, які містяться в підтвердних документах, за підсумками експертизи складати та затверджувати протокол з переліком учасників, які допущені до подання конкурсних пропозицій ціни, реєструвати конкурсні пропозиції учасників конкурсу, оголошувати зміст конкурсних пропозицій учасників конкурсу, проводити конкурс у вигляді торгів «з голосу», вести та затверджувати протокол конкурсу, оголошувати та затверджувати результати конкурсу, укладати за результатами конкурсу договір купівлі-продажу;

- накладення арешту на пакет акцій Відкритого акціонерного товариства «Київський центральний універмаг»у кількості 24398234 шт., що становить 39,647 % статутного фонду ВАТ «Київський центральний універмаг»та заборону вчиняти будь-які правочини стосовно даного пакета акцій.

В обґрунтування поданого клопотання Позивач зазначив, що невжиття заходів до забезпечення позову суттєво ускладнить та зробить неможливим виконання рішення господарського суду у разі задоволення позовних вимог, оскільки Відповідач до цього часу може провести конкурс з продажу пакета акцій Відкритого акціонерного товариства «Київський центральний універмаг»всупереч закону, і держава втратить право власності на пакет акцій, тоді проведення нового конкурсу дуже ускладниться або стане неможливим.

Відповідно до ст. 66 ГПК України господарський суд за заявою сторони, прокурора чи його заступника, який подав позов, або з своєї ініціативи має право вжити заходів до забезпечення позову. Забезпечення позову допускається в будь-якій стадії провадження у справі, якщо невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду.

Таким чином, заходи до забезпечення позову застосовуються господарським судом як засіб запобігання можливим порушенням майнових прав чи охоронюваних законом інтересів особи та як гарантія реального виконання рішення суду.

Згідно зі ст. 67 Господарського процесуального кодексу України, позов забезпечується:

- накладанням арешту на майно або грошові суми, що належать відповідачеві;

-          забороною відповідачеві вчиняти певні дії;

-          забороною іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета спору;

-          зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку.

Судом враховано, що викладені у клопотанні обставини свідчать про те, що існує очевидна небезпека утруднення виконання рішення господарського суду у випадку задоволення позову та завдання Позивачу значних збитків. Крім того, суд враховує, що існує зв'язок між визначеним предметом спору й заходами до забезпечення позову, і заходи щодо забезпечення позову є адекватними позовним вимогам та спрямовані на попередження порушень прав і охоронюваних законом інтересів Позивача й забезпечення виконання рішення суду.

Таким чином, розглянувши подану заяву про вжиття заходів до забезпечення позову, враховуючи його терміновість, зважаючи на фактичні обставини суд дійшов висновку, що клопотання Позивача є обґрунтованими та підлягає задоволенню.

Суд враховує, що викладені у заяві обставини свідчать про те, що існує очевидна небезпека утруднення виконання рішення господарського суду у випадку задоволення позову та завдання Позивачу значних збитків. Крім того, суд враховує, що існує зв'язок між визначеним предметом спору й заходами забезпечення позову, і заходи забезпечення позову є адекватними позовним вимогам та спрямовані на попередження порушень прав і охоронюваних законом інтересів Позивача й забезпечення виконання рішення суду.

Згідно зі ст. 18 Закону України «Про виконавче провадження»ухвала господарського суду про забезпечення позову є виконавчим документом.

Керуючись ст. ст. 66, 67, 86 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

Заяву Іноземного підприємства «Українська медійна група»(м. Київ, проспект Перемоги, 44, код ЄДРПОУ 32855322, р/р 26005262400842 в Першій Київській філії ВАТ «Ві Ей Бі банк»м. Києва МФО 380537) про вжиття заходів до забезпечення позову задовольнити.

З метою забезпечення позову до вирішення спору по суті та набрання рішенням у даній справі законної сили:

- заборонити Фонду державного майна України (01133, м. Київ, вул. Кутузова, 18/9, код ЄДРПОУ 0032945, р/р № 37183500900028 ОПЕРУ ДКУ м. Києва, МФО 820172) вчиняти будь-які дії, направлені на проведення конкурсу з продажу пакета акцій Відкритого акціонерного товариства «Київський центральний універмаг»(01001, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 2, код ЄДРПОУ 01564880) у кількості у кількості 24398234 шт., що становить 39,647 % статутного фонду Відкритого акціонерного товариства «Київський центральний універмаг»з використанням відкритості пропонування ціни за принципом аукціону, в тому числі приймати конкурсні пропозиції та підтвердні документи, розпечатувати підтвердні документи, здійснювати експертизу відомостей, які містяться в підтвердних документах, за підсумками експертизи складати та затверджувати протокол з переліком учасників, які допущені до подання конкурсних пропозицій ціни, реєструвати конкурсні пропозиції учасників конкурсу, оголошувати зміст конкурсних пропозицій учасників конкурсу, проводити конкурс у вигляді торгів «з голосу», вести та затверджувати протокол конкурсу, оголошувати та затверджувати результати конкурсу, укладати за результатами конкурсу договір купівлі-продажу;

- накласти арешт на пакет акцій Відкритого акціонерного товариства «Київський центральний універмаг»(01001, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 2, код ЄДРПОУ 01564880) у кількості 24398234 шт., що становить 39,647 % статутного фонду ВАТ «Київський центральний універмаг», та заборонити вчиняти будь-які правочини стосовно даного пакета акцій.

Відповідно до ст. 115 Господарського процесуального кодексу України ухвала господарського суду набирає законної сили негайно та підлягає обов'язковому виконанню на всій території України. Строк пред'явлення ухвали до виконання - до 20.01.2013.

В силу ст. 124 Конституції України та ст. 115 Господарського процесуального кодексу України ця ухвала є обов'язковою для виконання всіма органами, організаціями та посадовими особами на всій території України.

Ухвала про забезпечення позову підлягає оскарженню в порядку і строки, визначені Господарським процесуальним кодексом України.

Стягувачем за цією ухвалою є Іноземне підприємство «Українська медійна група»(м. Київ, проспект Перемоги, 44, код ЄДРПОУ 32855322, р/р 26005262400842 в Першій Київській філії ВАТ «Ві Ей Бі банк»м. Києва МФО 380537), а боржником - Фонд державного майна України (01133, м. Київ, вул. Кутузова, 18/9, код ЄДРПОУ 0032945, р/р № 37183500900028 ОПЕРУ ДКУ м. Києва, МФО 820172).

Суддя                                                                       О.О.Хрипун

Дата ухвалення рішення21.01.2010
Оприлюднено10.12.2015

Судовий реєстр по справі —32/4

Ухвала від 05.10.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Крутько Олена Василівна

Ухвала від 07.12.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

Ухвала від 28.11.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

Ухвала від 24.11.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

Ухвала від 01.02.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

Ухвала від 21.01.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

Ухвала від 05.09.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Картавцева Ю.В.

Постанова від 14.02.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г

Рішення від 20.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Постанова від 07.11.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні