Вирок
від 04.12.2015 по справі 320/4459/13-к
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу Справа № 320/4459/13-к

Апеляційний суд Запорізької області

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Єдиний унікальний №320/4459/13-к

№ провадження11-кп/778/1766/15 Головуючий 1 інст. ОСОБА_1

Категорія ч.4 ст.368 КК України Доповідач 2 інст. ОСОБА_2

4 грудня 2015 р. м. Запоріжжя

Судова колегія по кримінальним справам Апеляційного суду Запорізької області у складі

головуючого судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

з участю секретарів ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,

прокурора ОСОБА_7 ,

потерпілого ОСОБА_8 ,

захисника обвинуваченого ОСОБА_9 адвоката ОСОБА_10 ,

захисника обвинуваченого ОСОБА_11 адвоката ОСОБА_12 ,

захисника обвинуваченого ОСОБА_13 адвоката ОСОБА_14 ,

захисника обвинуваченого ОСОБА_15 адвоката ОСОБА_16 ,

обвинувачених ОСОБА_11 , ОСОБА_13 , ОСОБА_15 , ОСОБА_9 ,

розглянув в апеляційному порядку у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження за апеляційними скаргами прокурора, який приймав участь у розгляді справи судом першої інстанції, потерпілих ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_8 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 на вирок Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області від 27.07.2015 року відносно

ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Мелітополя Запорізької області, громадянина України, який має вищу освіту, одруженого, має двох неповнолітніх дітей 1998 та 2007 років народження, не працюючого, який зареєстрований та мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

якого виправдано за недоведеністю обвинувачення у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28 ч. 4 ст. 368; ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 364; ч. 3 ст. 209; ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України.

Міра запобіжного заходу відносно ОСОБА_13 у вигляді застави та покладених додаткових обмежень - скасована.

Повернуто ОСОБА_22 застава в грошовій сумі в розмірі 172050 гривень, внесена ним за ОСОБА_13 ;

Цей вирок відносно ОСОБА_11 , обвинуваченого за ч.3 ст.28, ч.2 ст.364; ч.3 ст368 КК України, ОСОБА_15 , обвинуваченого за ч.3 ст.28, ч.2 ст.364 КК України, а також ОСОБА_9 , кримінальне провадження відносно якого по обвинуваченню за ч.3 ст.28, ч.4 ст.368; ч.3 ст.209; ч.3 ст.28, ч.1 ст.364 КК України закрито на підставі п.2 ч.1 ст.284 КПК України, а по обвинуваченню його за ч.3 ст.28, ч.1 ст.366 КК України закрито на підставі п.3 ч.1 ст.284 КПК України, набрав законної сили.

ВСТАНОВИЛА:

У вироку місцевого суду зазначено, що відповідно до обвинувального акту ОСОБА_23 , відповідно до рішення Мелітопольської міської ради № 2 від 09 листопада 2010 року, обраний на посаду Мелітопольського міського голови і є посадовою особою місцевого самоврядування 3 категорії 5 рангу.

Відповідно до п. 1 розподілу обов`язків, затверджених розпорядженням Мелітопольського міського голови № 79-р від 08 лютого 2011 року, Мелітопольський міський голова ОСОБА_23 несе відповідальність за діяльність Виконавчого комітету міської ради, за виконання покладених на Виконавчий комітет завдань і за здійснення ним своїх повноважень; забезпечує виконання Конституції України, законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, інших органів виконавчої влади вищого рівня на території міста Мелітополя.

Згідно з п. 1 примітки до ст. 364 КК України, ОСОБА_23 є посадовою особою і відповідно до п. 2 примітки до ст. 368 КК України займає відповідальне становище.

Згідно з розпорядженням Мелітопольського міського голови № 237-К від 03 травня 2007 року, ОСОБА_11 призначений на посаду заступника Мелітопольського міського голови, тобто є особою, яка постійно здійснює функції представника влади, і відповідно до займаної посади є державним службовцем 4 категорії 6 рангу.

Відповідно до п. 6 розподілу обов`язків, затверджених розпорядженням Мелітопольського міського голови № 79-р від 08 лютого 2011 року, заступник Мелітопольського міського голови ОСОБА_11 несе відповідальність за дотримання виконавчими органами Мелітопольської міської ради повноважень, передбачених Законом України «Про місцеве самоврядування України» в частині додержання вимог чинного законодавства у сфері правового забезпечення, містобудування та архітектури, у сфері регулювання земельних відносин, транспорту і зв`язку.

Згідно з п. 1 примітки до ст. 364 КК України, ОСОБА_11 є посадовою особою і відповідно до п. 2 примітки до ст. 368 КК України займає відповідальне становище.

Згідно з розпорядженням Мелітопольського міського голови № 1063-к від 13 грудня 2010 року, ОСОБА_13 призначений на посаду заступника Мелітопольського міського голови, тобто є особою, яка постійно здійснює функції представника влади, і відповідно до займаної посади є державним службовцем 4 категорії 7 рангу.

Відповідно до п. 4 розподілу обов`язків, затверджених розпорядженням Мелітопольського міського голови № 79-р від 08 лютого 2011 року, заступник Мелітопольського міського голови ОСОБА_13 несе відповідальність за здійснення відповідними виконавчими органами Мелітопольської міської ради та її Виконавчого комітету повноважень, передбачених Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», щодо забезпечення дотримання вимог чинного законодавства у сфері соціально-економічного розвитку міста, бюджету та фінансів, планування та обліку соціального захисту населення. Серед інших обов`язків, ОСОБА_13 забезпечує керівництво економічною роботою на території міста, сприяє забезпеченню ефективного використання фінансових ресурсів, організовує роботу з питань тендерних закупівель та регуляторної політики.

Згідно з п. 1 примітки до ст. 364 КК України, ОСОБА_13 є посадовою особою і відповідно до п. 2 примітки до ст. 368 КК України займає відповідальне становище.

Згідно з розпорядженням Мелітопольського міського голови № 465-К від 08 липня 2009 року, ОСОБА_9 призначений на посаду директора КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод».

Відповідно до контракту з керівником комунального підприємства «Мелітопольський асфальтобетонний завод» Мелітопольської міської ради Запорізької області від 07 серпня 2009 року, ОСОБА_9 здійснює поточне (оперативне) керівництво підприємством, організовує його виробничо-господарську, соціально-побутову та іншу діяльність, забезпечує виконання завдань підприємства, передбачених законодавством, статутом підприємства та контрактом, таким чином є особою, що постійно обіймає посаду, яка пов`язана з виконанням організаційно-розпорядчих і адміністративно-господарських обов`язків.

Згідно з п. 1 примітки до ст. 364 КК України, ОСОБА_9 є службовою особою.

Згідно з розпорядженням Мелітопольського міського голови № 79-к від 01 лютого 2010 року, ОСОБА_15 призначений на посаду завідуючого сектора транспорту та зв`язку Виконавчого комітету Мелітопольської міської ради та згідно з п. 1 примітки до ст. 364 КК України є посадовою особою, і відповідно до займаної посади є державним службовцем 6 категорії 11 рангу.

Згідно з п. 1 примітки до ст. 364 КК України, ОСОБА_15 є представником влади і посадовою особою і відповідно до п. 2 примітки до ст.368 КК України є службовою особою, що займає відповідальне становище.

В посадові обов`язки ОСОБА_15 входило, в тому числі, здійснення контролю за підприємствами, що здійснюють пасажирські перевезення за договорами, укладеними Мелітопольською міською радою.

Приблизно на початку лютого 2011 року у ОСОБА_23 , неодноразово засудженого за вчинення корисливих злочинів, судимості за вчинення яких зняті в установленому законом порядку, виник умисел на створення стійкого об`єднання декількох осіб, які б попередньо зорганізувались для того, щоб, явно зловживаючи владою та своїм службовим становищем, систематично вимагати і отримувати хабарі в особливо великому розмірі від керівників підприємств, які на законних підставах, тобто за наявності укладених договорів на перевезення по автобусним маршрутам загального користування, здійснюють перевезення пасажирів в м. Мелітополі.

Реалізуючи вказаний умисел, приблизно на початку лютого 2011 року, ОСОБА_23 залучив до реалізації свого умислу двох заступників Мелітопольського міського голови: ОСОБА_11 , який безпосередньо відповідає за дотримання виконавчими органами Мелітопольської міської ради повноважень, передбачених Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» в частині додержання вимог чинного законодавства у сфері транспорту, і ОСОБА_13 , який має організаторські здібності, тривалий час працював на керівних посадах на виробничих підприємствах в м. Мелітополі, обізнаний в економічних та фінансових питаннях, а також підпорядкованого ОСОБА_11 начальника сектора транспорту та зв`язку виконавчого комітету Мелітопольської міської ради ОСОБА_15 , який має певний стаж роботи у сфері транспорту та зв`язку, був особисто знайомий з керівниками підприємств, які здійснюють перевезення автобусними маршрутами загального користування в м. Мелітополі.

Зазначені особи за задумом ОСОБА_23 повинні в інтересах злочинної групи, зловживаючи власними службовими повноваженнями, вимагати, отримувати та в подальшому легалізовувати грошові кошти, отримані ними в якості хабарів від керівників підприємств, що здійснюють перевезення автобусними маршрутами загального користування в м. Мелітополі.

При цьому ОСОБА_23 повідомив кожній із залучених ним осіб єдиний план злочинної діяльності групи, встановив взаємозв`язок між діями окремих учасників, необхідний для досягнення визначеної ОСОБА_23 мети, діяльності, розподілив ролі між вказаними особами, які були призначені ним на посади працівників Виконавчого комітету Мелітопольської міської ради і перебували в його підпорядкуванні, розробив єдиний план, відомий та схвалений усіма учасниками групи.

Відповідно до плану злочинних дій, члени організованої групи, які є представниками влади і займають відповідальне становище ОСОБА_23 , ОСОБА_11 і ОСОБА_15 , повинні, явно зловживаючи своїми власними повноваженнями щодо дотримання виконавчими органами Мелітопольської міської ради повноважень, передбачених Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», законодавства у сфері транспорту, вимагати з керівників підприємств, які здійснюють перевезення автобусними маршрутами загального користування в м. Мелітополі, умисно створювати умови, за якими особи вимушені давати хабарі з метою запобігання шкідливим наслідкам щодо своїх прав і законних інтересів.

При цьому ОСОБА_23 визначив розмір незаконної винагороди із розрахунку 340 грн. з одного автобусу в місяць, який з відома членів організованої групи здійснював перевезення в м. Мелітополі, вживав заходів щодо маскування протиправних дій організованої ним злочинної групи, визначав періодичність і спосіб отримання хабарів, а також спосіб їх використання, контролював та керував діями усіх учасників групи під час реалізації злочинного плану протиправної діяльності.

ОСОБА_11 , усвідомлюючи свою роль в організованій злочинній групі в якості співвиконавця, згідно з планом злочинних дій, зловживаючи владними повноваженнями, розуміючи, що його дії заподіють тяжкі наслідки охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян керівникам підприємств-перевізників, юридичним особам, державним інтересам, повідомляв керівникам підприємств-перевізників пасажирів вимогу про сплату встановленого ОСОБА_23 розміру і спосіб сплати незаконної винагороди. Повідомляв їх про те, що в разі сплати ними вказаного розміру хабара він, використовуючи своє службове становище заступника Мелітопольського міського голови, а також службове становище інших членів організованої групи, забезпечить не проведення відносно них перевірок працівниками підпорядкованого йому сектора транспорту Виконавчого комітету Мелітопольської міської ради.

Погрожував, що в разі невиконання зазначених вимог, він та інші учасники організованої групи перешкоджатимуть нормальній роботі підприємств-перевізників.

Отримував і накопичував у себе грошові кошти, отримані в якості хабара, як безпосередньо від керівників підприємств, які здійснюють перевезення автобусними маршрутами загального користування в м. Мелітополі, так і від свого підлеглого - ОСОБА_15 , після чого, з відома ОСОБА_23 , передавав їх ОСОБА_13 , давав вказівки по використанню коштів, одержаних внаслідок суспільно небезпечних дій, що передували легалізації (відмиванню) доходів, вчиняв фінансові операції з вказаними коштами.

ОСОБА_13 , усвідомлюючи свою роль в організованій злочинній групі в якості співвиконавця, згідно з планом злочинних дій, накопичував отримані від ОСОБА_11 грошові кошти, отримані останнім в якості хабарів від керівників підприємств, які здійснювали перевезення автобусними маршрутами загального користування в м. Мелітополі за не перешкоджання діяльності вказаним підприємствам і за погодженням з ОСОБА_23 розподіляв суми винагороди поміж учасниками організованої групи, давав вказівки по використанню коштів, одержаних внаслідок суспільно небезпечних дій, що передували легалізації (відмиванню) доходів, вчиняв фінансові операції з вказаними коштами.

ОСОБА_15 , усвідомлюючи свою роль в організованій злочинній групі в якості співвиконавця, згідно з планом злочинних дій, зловживаючи владними повноваженнями, розуміючи, що його дії заподіють тяжкі наслідки охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян керівникам підприємств-перевізників, юридичним особам, державним інтересам, вимагав від керівників підприємств-перевізників пасажирів сплати встановленої ОСОБА_23 незаконної винагороди, повідомляв про спосіб її сплати. Повідомляв їм, що в разі сплати ними вказаного хабара він, використовуючи своє службове становище начальника сектора транспорту Виконавчого комітету Мелітопольської міської ради, забезпечить не проведення відносно них перевірок працівниками підпорядкованого йому сектора. Погрожував їм, що в разі невиконання зазначених вимог, він та інші учасники організованої групи перешкоджатимуть нормальній роботі підприємств-перевізників. Отримував від керівників підприємств, які на законних підставах здійснюють перевезення автобусними маршрутами загального користування в м. Мелітополі, хабарі за не перешкоджання діяльності вказаним підприємствам, після чого передавав їх ОСОБА_11 .

Таким чином, у лютому 2011 року ОСОБА_23 , ОСОБА_11 , ОСОБА_13 і ОСОБА_15 попередньо зорганізувались в організовану групу, тобто стійке об`єднання для зловживання владою і службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян керівникам підприємств-перевізників, юридичних осіб, державним інтересам, з метою систематичного отримання хабарів в особливо великому розмірі службовими особами, які займають відповідальне становище в будь-якому вигляді з використанням наданої їм влади і службового становища, об`єднане одним планом з розподілом функцій учасників групи, спрямованих на досягнення цього плану, відомого всім учасникам групи.

Учасники даної організованої групи ОСОБА_23 , ОСОБА_13 та ОСОБА_11 вчинили ряд злочинів у період з лютого 2011 року по 12 листопада 2012 року, ОСОБА_15 - в період з лютого 2011 року по травень 2012 року, а ОСОБА_9 з липня 2012 року, тобто з моменту його входження в організовану злочинну групу, і по 12 листопада 2012 року, при наступних обставинах.

Так, ОСОБА_23 в лютому 2011 року, перебуваючи у своєму службовому кабінеті, розташованому за адресою м. Мелітополь, вул. Карла Маркса, буд. 5, зловживаючи владою та службовим становищем Мелітопольського міського голови, розуміючи, що діє всупереч інтересам служби і може спричинити шкідливі наслідки охоронюваним законом інтересам КП «Чистота-2», державним інтересам у сфері правового забезпечення діяльності транспорту, підриваючи авторитет державних органів і органів місцевого самоврядування, діючи умисно, з корисливих мотивів, у складі організованої групи разом із ОСОБА_11 , ОСОБА_13 , ОСОБА_15 , висунув директору КП «Чистота-2» ОСОБА_24 вимогу щомісячно передавати йому хабара із розрахунку 340 гривень на місяць за кожен автобус, що належить КП «Чистота-2», який буде офіційно здійснювати пасажирські перевезення автобусними маршрутами загального користування в м. Мелітополі.

При цьому ОСОБА_23 повідомив ОСОБА_24 , що він, використовуючи своє службове становище Мелітопольського міського голови, забезпечить не проведення стосовно КП «Чистота-2» перевірок підпорядкованими йому спеціалістами сектора транспорту Мелітопольської міської ради щодо роботи автомобілів вказаного підприємства і не притягнення винних осіб до відповідальності. В іншому випадку ОСОБА_23 погрожував ОСОБА_24 з використанням свого службового становища перешкоджати нормальній роботі КП «Чистота-2» з перевезення громадян автобусними маршрутами загального користування в м. Мелітополі.

Також ОСОБА_23 повідомив ОСОБА_24 , що грошові кошти в якості хабара він повинен буде передавати заступнику Мелітопольського міського голови ОСОБА_11 .

Таким чином, умисними діями ОСОБА_23 директор КП «Чистота-2» ОСОБА_24 , а в подальшому й інші керівники вказаного підприємства, були поставлені у становище, при якому вимушені давати хабарі з метою запобігання шкідливим наслідкам щодо своїх прав і законних інтересів.

Виконуючи зазначені вимоги ОСОБА_23 , директор КП «Чистота-2» ОСОБА_24 , перебуваючи в службовому кабінеті ОСОБА_11 за адресою: АДРЕСА_2 , передав ОСОБА_11 : в лютому 2011 року хабар у розмірі 19 720 грн., в березні 2011 року хабар у розмірі 20 400 грн. і у квітні 2011 року 25 160 грн., а всього грошові кошти в якості хабара на загальну суму 65 280 грн.

У подальшому в період з травня 2011 року по травень 2012 року хабарі у розмірі 36 000 грн. щомісячно ОСОБА_11 в його службовому кабінеті передавав начальник транспортної дільниці КП «Чистота-2» ОСОБА_25 . Ним було передано ОСОБА_11 грошові кошти в якості хабара на загальну суму 432 000 грн.

Таким чином, всього в період з лютого 2011 року по травень 2012 року директором КП «Чистота-2» ОСОБА_24 та начальником транспортної дільниці вказаного підприємства ОСОБА_25 передано ОСОБА_11 готівкові грошові кошти в якості хабара на загальну суму 497 280 грн., яка відповідно ОСОБА_11 передавалася ОСОБА_13 .

На початку березня 2011 року на виконання попередньої домовленості з ОСОБА_23 , ОСОБА_11 за участі завідуючого сектора транспорту та зв`язку Виконавчого комітету Мелітопольської міської ради ОСОБА_15 в службовому кабінеті ОСОБА_11 за адресою: м. Мелітополь, вул. Карла Маркса, буд. 5, провів нараду з директорами підприємств, автобуси яких на законних підставах здійснювали маршрутні перевезення пасажирів маршрутами загального користування в Мелітополі: ТОВ «АТП АСА», ПП «Крісгрант», ПП «Рейс», ПП «Транзит» і ПП «Автосвіт».

Під час наради, зловживаючи службовим становищем заступника Мелітопольського міського голови та наданою державою владою, ОСОБА_11 , умисно, з корисливих мотивів, всупереч інтересам служби, розуміючи, що його дії можуть заподіяти шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян керівникам підприємств-перевізників, державним інтересам у сфері правового забезпечення діяльності транспорту та підривають авторитет державних органів і органів місцевого самоврядування, у складі організованої групи разом із ОСОБА_23 , ОСОБА_13 та ОСОБА_15 , кожному із директорів вказаних підприємств висунув вимогу щодо щомісячної сплати хабара із розрахунку 340 грн. за законну роботу кожного автобусу на місяць, що належить вказаним підприємствам, і які, з відома ОСОБА_11 і ОСОБА_15 будуть здійснювати пасажирські перевезення автобусними маршрутами загального користування в м. Мелітополі.

При цьому ОСОБА_11 і ОСОБА_15 повідомили керівникам зазначених підприємств, що вони, використовуючи своє посадове становище, забезпечать не проведення стосовно них перевірок підпорядкованими спеціалістами сектора транспорту Мелітопольської міської ради щодо роботи автомобілів за маршрутами і не притягнення винних осіб до відповідальності.

Також ОСОБА_11 повідомив, що грошові кошти в якості хабара вони повинні будуть передавати ОСОБА_15 , з яким він і ОСОБА_23 попередньо зорганізувались в злочинну групу з метою скоєння вказаних злочинів.

В іншому випадку ОСОБА_11 і ОСОБА_15 погрожували з використанням свого службового становища, перешкоджати нормальній роботі вказаних підприємств з перевезення громадян автобусними маршрутами загального користування в м. Мелітополі.

Таким чином, директор ПП «Транзит» ОСОБА_20 , директор ПП «Рейс» ОСОБА_19 , директор ПП «Автосвіт» ОСОБА_17 , директор ПП «Крісгрант» ОСОБА_18 , заступник генерального директора ТОВ «АТП АСА» ОСОБА_8 були поставлені у становище, при якому вони вимушені давати хабарі з метою запобігання шкідливим наслідкам щодо своїх прав і законних інтересів.

Виконуючи зазначені вимоги ОСОБА_11 і ОСОБА_15 , директор ПП «Транзит» ОСОБА_20 , перебуваючи на території домоволодіння ОСОБА_15 за адресою: АДРЕСА_3 , передав останньому: у березні 2011 року хабар у розмірі 13 600 грн., у квітні 2011 року хабар у розмірі 13 600 грн., а всього готівкові грошові кошти на загальну суму 27 200 грн. Після чого, ОСОБА_15 передав вказану суму ОСОБА_11 , а той у свою чергу ОСОБА_13 .

Виконуючи зазначені вимоги ОСОБА_11 і ОСОБА_15 , директор ПП «Рейс» ОСОБА_19 , перебуваючи на території домоволодіння за адресою: АДРЕСА_3 , передав ОСОБА_15 : у березні 2011 року хабар у розмірі 10 200 грн., у квітні 2011 року хабар у розмірі 10 200 грн., а всього готівкові грошові кошти на загальну суму 20 400 грн. Після чого, ОСОБА_15 передав вказану суму ОСОБА_11 , а той - ОСОБА_13 .

Виконуючи зазначені вимоги ОСОБА_11 і ОСОБА_15 , директор ПП «Автосвіт» ОСОБА_17 , перебуваючи на території домоволодіння за адресою: АДРЕСА_3 , передав ОСОБА_15 : у березні 2011 року хабар у розмірі 7 140 грн., у квітні 2011 року хабар у розмірі 7 140 грн., а всього готівкові грошові кошти на загальну суму 14 280 грн. Після чого, ОСОБА_15 передав вказану суму ОСОБА_11 , а той - ОСОБА_13 .

Виконуючи зазначені вимоги ОСОБА_11 і ОСОБА_15 , директор ПП «Крісгрант» ОСОБА_18 , перебуваючи на території домоволодіння за адресою: АДРЕСА_3 , передав ОСОБА_15 : у лютому 2011 року хабар у розмірі 5000 грн., у березні 2011 року хабар у розмірі 5 000 грн., а всього готівкові грошові кошти на загальну суму 10 000 грн. Після чого, ОСОБА_15 передав вказану суму ОСОБА_11 , а той - ОСОБА_13 .

Виконуючи зазначені вимоги ОСОБА_11 і ОСОБА_15 , заступник генерального директора ТОВ «АТП АСА» ОСОБА_8 , перебуваючи у власному будинку, розташованому за адресою: АДРЕСА_4 , передав ОСОБА_15 : у березні 2011 хабар у розмірі 30 000 грн. Після чого, ОСОБА_15 передав вказану суму ОСОБА_11 , а той - ОСОБА_13 .

Всього за період з лютого 2011 року по травень 2012 року ОСОБА_23 , ОСОБА_11 , ОСОБА_13 і ОСОБА_15 , діючи в складі організованої злочинної групи, одержали від директора ПП «Транзит» ОСОБА_20 , директора ПП «Рейс» ОСОБА_19 , директора ПП «Автосвіт» ОСОБА_17 , директора ПП «Крісгрант» ОСОБА_18 та заступника генерального директора ТОВ «АТП АСА» ОСОБА_8 , директора КП «Чистота-2» ОСОБА_24 та начальника транспортної дільниці вказаного підприємства ОСОБА_25 у якості хабара грошові кошти на загальну суму 599 160 грн.

Крім того, впродовж 2011 року Виконавчим комітетом Мелітопольської міської ради в особі міського голови ОСОБА_23 та управлінням праці та соціального захисту населення Мелітопольської міської ради з перевізником в особі генерального директора ТОВ «АТП АСА» ОСОБА_26 укладено договори про надання послуг з перевезення пільгових категорій громадян та договори на фінансування пільг населення відповідно.

На початку вересня 2011 року у ОСОБА_23 , який достовірно знав про виділення ТОВ «АТП АСА» на виконання вищевказаних договорів з бюджету міста грошових коштів в розмірі 600 000 грн., виник умисел на одержання хабарів від керівників ТОВ «АТП АСА» за фінансування підприємства з бюджету за перевезення пільгових категорій громадян.

Реалізуючи вказаний умисел, ОСОБА_23 надав ОСОБА_11 вказівку при особистій зустрічі з керівником ТОВ «АТП АСА» примусити останнього до давання хабара за отримання бюджетних коштів за перевезення пільгових категорій громадян.

На початку вересня 2011 року на виконання вказівки ОСОБА_23 , ОСОБА_11 у своєму службовому кабінеті за адресою: м. Мелітополь, вул. Карла Маркса, буд. 5, висунув заступнику генерального директора ТОВ «АТП АСА» ОСОБА_8 вимогу сплатити 45 000 грн. за фінансування підприємства з бюджету за перевезення пільгових категорій громадян та повідомив його, що в разі несплати хабара таке фінансування буде припинено.

Таким чином, умисними діями ОСОБА_23 і ОСОБА_11 заступник генерального директора ТОВ «АТП АСА» ОСОБА_8 був поставлений у становище, при якому він вимушений давати хабарі з метою запобігання шкідливим наслідкам щодо своїх прав і законних інтересів.

Виконуючи зазначені вимоги ОСОБА_23 і ОСОБА_11 , ОСОБА_8 , в середині вересня 2011 року, перебуваючи в службовому кабінеті за адресою: м. Мелітополь, вул. Карла Маркса, буд. 5, передав ОСОБА_11 у якості хабара грошові кошти у сумі 40 000 грн. і в грудні 2011 року 5 000 грн., а всього на загальну суму 45 000 грн.

Продовжуючи свою злочинну діяльність та бажаючи отримати можливість вчинення дій, спрямованих на приховання і маскування незаконного походження коштів, а також отримання можливості вчинення фінансових операцій з коштами, одержаними внаслідок суспільно небезпечного діяння одержання хабарів у особливо великому розмірі, поєднаного з їх вимаганням, вчиненого за попередньою змовою організованою групою осіб, шляхом зловживання службовим становищем та наданою державою владою службовою особою, яка займає відповідальне становище, у квітні 2011 року ОСОБА_23 повідомив ОСОБА_13 , ОСОБА_11 і ОСОБА_15 про зміну способу одержання хабарів з готівки на безготівкові перекази грошових коштів на розрахунковий рахунок БО «МАРР». Зазначене було схвалено усіма учасниками злочинного угрупування.

При цьому, ОСОБА_23 надав вказівку ОСОБА_15 і ОСОБА_11 про те, щоб вони при особистих зустрічах з керівниками підприємств перевізників примусили їх сплачувати у раніше визначеній сумі хабара із розрахунку 340 грн. з одного автобуса, який здійснює перевезення пасажирів в м. Мелітополі, на визначений ним розрахунковий рахунок БО «Мелітопольське агентство регіонального розвитку».

Так, в квітні 2011 року, перебуваючи на території домоволодіння за адресою: АДРЕСА_3 , начальник сектора транспорту та зв`язку Виконавчого комітету Мелітопольської міської ради ОСОБА_15 повідомив директора ПП «Транзит» ОСОБА_20 про необхідність подальшої сплати грошових коштів шляхом перерахування у безготівковому вигляді.

При цьому ОСОБА_15 запросив ОСОБА_20 у службовий кабінет за адресою: Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Карла Маркса, буд. 5, де вказав на необхідність подальшого перерахування грошових коштів у безготівковому вигляді із розрахунку 340 грн. за кожен автобус, що належить вказаному підприємству за те, що ПП «Транзит» буде надано можливість подальшої безперешкодної роботи по перевезенню пасажирів в м. Мелітополі.

При цьому ОСОБА_15 надав ОСОБА_20 аркуш паперу з реквізитами для перерахування грошових коштів, одержувачем яких є Благодійна організація «Мелітопольське агентство регіонального розвитку».

Виконуючи зазначені вимоги ОСОБА_15 , директор ПП «Транзит» ОСОБА_20 перераховував на розрахунковий рахунок благодійної організації «Мелітопольське агентство регіонального розвитку»: 13 травня 2011 року грошові кошти в сумі 13 600 грн., 10 червня 2011 року 13 600 грн., 08 липня 2011 року 13 600 грн., 22 серпня 2011 року 13 600 грн., 15 вересня 2011 року 13 600 грн., 06 жовтня 2011 року 13 600 грн., 09 листопада 2011 року 13 600 грн., 07 грудня 2011 року 13 600 грн., 11 січня 2012 року 13 600 грн., 13 лютого 2012 року 13 600 грн., 14 березня 2012 року 13 600 грн., 09 квітня 2012 року 13 600 грн., 10 травня 2012 року 13 600 грн., на загальну суму 163 200 грн.

В квітні 2011 року ОСОБА_15 , у своєму службовому кабінеті, розташованому за адресою: АДРЕСА_2 , вказав директору ПП «Рейс» ОСОБА_19 на необхідність подальшого перерахування грошових коштів в безготівковому вигляді з розрахунку 340 грн. за кожен автобус, що належить вказаному підприємству, за можливість подальшої безперешкодної роботи по перевезенню пасажирів в м. Мелітополі.

При цьому ОСОБА_15 надав ОСОБА_19 аркуш паперу з реквізитами для перерахування благодійної допомоги, одержувачем якої є Благодійна організація «Мелітопольське агентство регіонального розвитку».

Виконуючи зазначені вимоги ОСОБА_15 , директор ПП «Рейс» ОСОБА_19 перераховував на розрахунковий рахунок Благодійної організації «Мелітопольське агентство регіонального розвитку» безготівкові грошові кошти: 13 травня 2011 року в сумі 10 200 грн., 10 червня 2011 року - 10 200 грн., 08 липня 2011року 10 200 грн., 22 серпня 2011 року 10 200 грн., 16 вересня 2011 року 10 200 грн., 06 жовтня 2011 року 10 200 грн., 09 листопада 2011 року 10 200 грн., 07 грудня 2011 року 10 200 грн., 11 січня 2012 року 10 200 грн., 13 лютого 2012 року 10 200 грн., 14 березня 2012 року 10 200 грн., 09 квітня 2012 року 10 200 грн., 10 травня 2012 року 10 200 грн., на загальну суму 132 600 грн.

В квітні 2011 року ОСОБА_15 в своєму службовому кабінеті, розташованому за адресою: Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Карла Маркса, буд. 5, вказав заступнику генерального директора ТОВ «АТП АСА» ОСОБА_8 на необхідність подальшого перерахування грошових коштів в безготівковому вигляді з розрахунку 340 грн. за кожен автобус, що належить вказаному підприємству, за можливість подальшої безперешкодної роботи по перевезенню пасажирів в м. Мелітополі.

При цьому ОСОБА_15 надав ОСОБА_27 аркуш паперу з реквізитами для перерахування благодійної допомоги, одержувачем якої є Благодійна організація «Мелітопольське агентство регіонального розвитку».

Виконуючи зазначені вимоги ОСОБА_15 , заступник генерального директора ТОВ «АТП АСА» ОСОБА_8 перераховував на розрахунковий рахунок Благодійної організації «Мелітопольське агентство регіонального розвитку» безготівкові грошові кошти: 18 травня 2011 року в сумі 26 930 грн., 24 червня 2011 року 26 930 грн., 26 липня 2011 року 24 059 грн., 09 серпня 2011 року 29 287 грн., 08 вересня 2011 року 28 950 грн., 07 жовтня 2011 року 34 673 грн., 04 листопада 2011 року 35 020 грн., 10 лютого 2012 року 35 000 грн., 05 березня 2012 року 35 000 грн. самостійно, а 10 квітня 2012 року 35 020 грн. і 07 травня 2012 року 35 020 грн. через дружину ОСОБА_27 - ОСОБА_28 , на загальну суму 345 889 грн.

В квітні 2011 року ОСОБА_15 в своєму службовому кабінеті, розташованому за адресою: Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Карла Маркса, буд. 5, вказав директору ПП «Автосвіт» ОСОБА_17 на необхідність подальшого перерахування грошових коштів в безготівковому вигляді з розрахунку 340 грн. за кожен автобус, що належить вказаному підприємству, за можливість подальшої безперешкодної роботи по перевезенню пасажирів в м. Мелітополі.

При цьому ОСОБА_15 надав ОСОБА_17 аркуш паперу з реквізитами для перерахування благодійної допомоги, одержувачем якої є благодійна організація «Мелітопольське агентство регіонального розвитку».

Виконуючи зазначені вимоги ОСОБА_15 , директор ПП «Автосвіт» ОСОБА_17 перераховував на розрахунковий рахунок Благодійної організації «Мелітопольське агентство регіонального розвитку» безготівкові грошові кошти: 10 травня 2011 року в сумі 7 140 грн., 03 червня 2011 року 7 140 грн., 08 липня 2011 року 6 460 грн., 05 серпня 2011 року 6 120 грн., 06 вересня 2011 року 5 100 грн., 06 жовтня 2011 року 5 440 грн., 02 листопада 2011 року 5 440 грн., 06 грудня 2012 року 5 440 грн., 06 січня 2012 року 5 440 грн., 13 лютого 2012 року 5 440 грн., 07 березня 2012 року 5 440 грн., 10 квітня 2012 року 5 440 грн., 11 травня 2012 року 5 440 грн., на загальну суму 75 480 грн.

Крім того, в листопаді 2011 року Мелітопольський міський голова ОСОБА_23 в своєму службовому кабінеті, розташованому за адресою: Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Карла Маркса, буд. 5, виказав директору ПП «Мотор-Експрес» ОСОБА_21 вимогу перераховувати щомісячно на розрахунковий рахунок Благодійного фонду «Мелітопольське агентство регіонального розвитку» грошові кошти з розрахунку 340 грн. за кожний автобус, що належить вказаному підприємству. В іншому випадку ОСОБА_23 погрожував, з використанням свого службового становища, перешкоджати нормальній роботі вказаного підприємства з перевезення громадян за автобусними маршрутами загального користування в м. Мелітополі.

Виконуючи зазначені вимоги ОСОБА_23 , директор ПП «МоторЕкспрес» ОСОБА_21 перерахував на розрахунковий рахунок Благодійної організації «Мелітопольське агентство регіонального розвитку» безготівкові грошові кошти: 1 грудня 2011 року під вигаданим іменем ОСОБА_29 - 6 800 грн. і 11 січня 2012 року 5 000 грн., а від свого імені - 12 квітня 2012 року 4 500 грн., 04 травня 2012 року 2 600 грн., 18 травня 2012 року 2 800 грн., на загальну суму 21 700 грн.

Всього за період з травня 2011 по травень 2012 року внаслідок злочинної діяльності членів організованої групи в складі ОСОБА_23 , ОСОБА_11 ОСОБА_13 і ОСОБА_15 на рахунок № НОМЕР_1 , відкритого у ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України», який належить Благодійній організації «Мелітопольське агентство регіонального розвитку», у якості хабара надійшли грошові кошти на загальну суму 738 869 грн.

Продовжуючи свою злочинну діяльність та бажаючи отримати можливість вчинення дій, спрямованих на приховання і маскування незаконного походження коштів, а також отримання можливості вчинення фінансових операцій з коштами, одержаними внаслідок суспільно небезпечного діяння одержання хабарів у особливо великому розмірі, поєднаного з їх вимаганням, вчиненого за попередньою змовою організованою групою осіб, шляхом зловживання службовим становищем та наданою державою владою службовою особою, яка займає відповідальне становище, повідомив інших учасників організованої ним групи ОСОБА_13 та ОСОБА_11 про зміну способу одержання хабарів з переказів грошових коштів БО «МАРР» на внесення грошових коштів на розрахунковий рахунок КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод», або в касу вказаного підприємства, про що вони дійшли згоди.

У липні 2011 року ОСОБА_23 надав вказівку ОСОБА_11 про те, щоб він при особистих зустрічах з керівниками підприємств - перевізників примусив їх сплачувати у раніше визначеній сумі хабара із розрахунку 340 грн. з одного автобуса, який законно здійснює перевезення пасажирів в м. Мелітополі, на визначений ним розрахунковий рахунок КП «МАБЗ» або в касу вказаного підприємства.

ОСОБА_11 , розуміючи протиправність своїх дій, діючи у складі організованої злочинної групи, згідно з планом, розробленим ОСОБА_23 та відомим іншим членам групи, у липні 2012 року довів до відома директора КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод» ОСОБА_9 зміст плану дій як учасника організованої групи, який полягав у тому, що представники влади, які займають відповідальне становище ОСОБА_23 і ОСОБА_11 повинні, зловживаючи владою та службовим становищем щодо дотримання виконавчими органами Мелітопольської міської ради повноважень, передбачених Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», законодавства у сфері транспорту, вимагати від керівників підприємств, які здійснюють перевезення автобусними маршрутами загального користування в м. Мелітополі хабарі, тобто створювати умови, за яких особи вимушені були давати хабарі з метою запобігання шкідливим наслідкам щодо своїх прав і законних інтересів, забезпечувати сплату хабарів на розрахунковий рахунок КП «МАБЗ» або в касу вказаного підприємства.

Натомість ОСОБА_11 зажадав від ОСОБА_9 узгодженості дій з іншими членами організованої групи в частині розпорядження ним грошовими коштами, як посадовою особою, що має право підпису документів, які є обов`язковими під час здійснення операцій за поточним рахунком КП «МАБЗ».

В ході зустрічі з ОСОБА_11 . ОСОБА_9 погодився з тим, що в подальшому ОСОБА_23 і ОСОБА_11 будуть приймати рішення про зміст і характер вчинення фінансових операцій з грошовими коштами, які будуть надходити на вказаний розрахунковий рахунок від підприємств-перевізників.

ОСОБА_9 , усвідомлюючи свою роль в організованій злочинній групі в якості співвиконавця, згідно з планом злочинних дій накопичував одержані від керівників підприємств, що займаються пасажирськими перевезеннями маршрутами загального користування в м. Мелітополі кошти, вів облік вказаних грошових коштів, за вказівкою ОСОБА_11 і ОСОБА_23 вчиняв фінансові операції з грошовими коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, складав і видавав завідомо неправдиві документи, що спричинило тяжкі наслідки.

Таким чином, у липні 2012 року ОСОБА_9 увійшов до складу організованої ОСОБА_23 групи, в яку входили ОСОБА_11 , ОСОБА_13 і ОСОБА_15 , які попередньо зорганізувались в стійке об`єднання осіб для вчинення зловживання владою та службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним правам і інтересам окремих громадян і юридичних осіб, систематичного отримання хабарів в особливо великому розмірі службовими особами, які займають відповідальне становище, в будь-якому вигляді з використанням наданої їм влади і службових повноважень, об`єднані одним планом з розподілом функцій учасників групи, спрямованих на досягнення цього плану, відомого всім учасникам групи і легалізацію (відмивання) грошових коштів, здобутих завідомо злочинним шляхом.

Так, ОСОБА_11 , розуміючи протиправність своїх дій, діючи у складі організованої злочинної групи, згідно з планом, розробленим ОСОБА_23 та відомим іншим членам групи, спрямованим на постійне отримання хабарів від керівників підприємств, які здійснюють перевезення автобусними маршрутами загального користування в м. Мелітополі, 07 червня 2012 року в денний час, перебуваючи в своєму службовому кабінеті, розташованому за адресою: м. Мелітополь, вул. Карла Маркса, 5, діючи умисно, з корисливих мотивів, за попереднім узгодженням розміру хабара з ОСОБА_23 , вимагав від ОСОБА_21 передавати йому щомісячно хабара у розмірі 100 доларів США за кожен автобус, що належить ПП «Мотор-Експрес», який з його відома буде незаконно здійснювати пасажирські перевезення автобусним маршрутом загального користування №1 (Залізничний вокзал - вул. Белякова) в м. Мелітополі.

При цьому ОСОБА_11 повідомив ОСОБА_21 , що він, використовуючи своє посадове становище, не буде перешкоджати здійсненню ПП «Мотор-Експрес» перевезень за вказаним маршрутом без укладення з Виконавчим комітетом Мелітопольської міської ради договору на перевезення пасажирів автомобільним транспортом, а також забезпечить не проведення стосовно ПП «Мотор-Експрес» перевірок фахівцями сектору транспорту Мелітопольської міської ради щодо незаконної роботи автомобілів ПП «Мотор-Експрес» за вказаним маршрутом і не притягнення винних осіб до відповідальності.

При цьому, ОСОБА_11 повідомив ОСОБА_21 , що грошові кошти в якості хабара йому необхідно буде передавати щомісяця директору КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод» ОСОБА_9 .

У разі відмови в даванні хабара, ОСОБА_11 погрожував ОСОБА_21 з використанням свого службового становища заборонити перевезення громадян на автобусах, що належать ПП «Мотор-Експрес», автобусним маршрутом загального користування № 1 в м. Мелітополі.

Таким чином, ОСОБА_21 був поставлений у таке становище, при якому він був вимушений дати хабар.

Виконуючи зазначені вимоги ОСОБА_11 , ОСОБА_21 , перебуваючи на території КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод» за адресою: Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Олександра Невського, 119, передав ОСОБА_9 для ОСОБА_11 та ОСОБА_23 : 20 липня 2012 року хабар у розмірі 11 200 грн., 10 серпня 2012 року хабар у розмірі 1 400 доларів США, що за курсом НБУ на цей день становило 11 190,20 грн., 10 вересня 2012 року хабар у розмірі 1 400 доларів США, що за курсом НБУ на цей день становило 11 190,20 грн., 10 жовтня 2012 року хабар у розмірі 5 195,45 грн. і 350 доларів США, що за курсом НБУ на цей день становило 2 797,55 грн., на суму 7 993 грн. і 12 листопада 2012 року хабар у розмірі 1 000 доларів США, що за курсом НБУ на цей день становило 7 993 грн. на загальну суму 49 566,4 грн.

На початку серпня 2012 року на виконання вказівки Мелітопольського міського голови ОСОБА_23 , ОСОБА_11 у своєму службовому кабінеті за адресою: м. Мелітополь, вул. Карла Маркса, буд. 5 провів нараду з директорами підприємств, автобуси яких на законних підставах здійснювали маршрутні перевезення пасажирів маршрутами загального користування в Мелітополі: ТОВ «АТП АСА», ПП «Крісгрант», ПП «Рейс», ПП «Транзит», ПП «Мотор-Експрес» і ПП «Автосвіт».

Під час наради, зловживаючи службовим становищем заступника Мелітопольського міського голови, розуміючи, що його дії заподіють тяжкі наслідки охоронюваним правам і інтересам вказаних керівників підприємств-перевізників, юридичних осіб, державним інтересам, кожному із директорів вказаних підприємств ОСОБА_11 висунув вимогу щодо щомісячної сплати хабара із розрахунку 340 грн. на місяць за офіційну роботу кожного автобуса, що належить вказаним підприємствам, і які з відома ОСОБА_11 і ОСОБА_15 будуть здійснювати пасажирські перевезення автобусними маршрутами загального користування в м. Мелітополь.

При цьому ОСОБА_11 повідомив керівникам зазначених підприємств, що вони, використовуючи своє посадове становище, забезпечать не проведення стосовно них перевірок підпорядкованими спеціалістами сектора транспорту Мелітопольської міської ради щодо роботи автобусів за маршрутами і не притягнення винних осіб до відповідальності.

Також ОСОБА_11 повідомив, що грошові кошти в якості хабара вони повинні будуть передавати шляхом перерахування на розрахунковий рахунок КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод» або вносити в касу зазначеного підприємства.

При цьому ОСОБА_11 повідомив керівників зазначених підприємств що він, використовуючи своє посадове становище, забезпечить не проведення стосовно них перевірок підпорядкованими йому спеціалістами сектору транспорту Мелітопольської міської ради щодо роботи автомобілів за маршрутами і не притягнення винних осіб до відповідальності.

В іншому випадку ОСОБА_11 погрожував з використанням свого службового становища перешкоджати нормальній роботі вказаних підприємств з перевезення громадян автобусними маршрутами загального користування в м. Мелітополі.

Виконуючи зазначені вимоги ОСОБА_11 , директор ПП «Автосвіт» ОСОБА_17 перерахував на розрахунковий рахунок КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод»: 08 серпня 2012 року грошові кошти в сумі 4 080 грн., 06 вересня 2012 року 4 080 грн., 04 жовтня 2012 року 5 100 грн., на загальну суму 13 260 грн.

Виконуючи зазначені вимоги ОСОБА_11 , заступник генерального директора ТОВ «АТП АСА» ОСОБА_8 перерахував на розрахунковий рахунок КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод»: 11 вересня 2012 року грошові кошти в сумі 15 000 грн., 11 жовтня 2012 року 10 000 грн., на загальну суму 25 000 грн.

Виконуючи зазначені вимоги ОСОБА_11 , директор ПП «Крісгрант» ОСОБА_18 перерахував на розрахунковий рахунок КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод»: 12 вересня 2012 року грошові кошти в сумі 4 420 грн., 26 жовтня 2012 року 2 000 грн., на загальну суму 6 420 грн.

Виконуючи зазначені вимоги ОСОБА_11 , директор ПП «Транзит» ОСОБА_20 перерахував на розрахунковий рахунок КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод»: 26 жовтня 2012 року грошові кошти в сумі 3 000 грн.

Виконуючи зазначені вимоги ОСОБА_11 , директор ПП «Рейс» ОСОБА_19 перерахував на розрахунковий рахунок КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод»: 26 жовтня 2012 року грошові кошти в сумі 2 000 грн.

Крім того, ОСОБА_11 , розуміючи протиправність своїх дій, діючи у складі організованої злочинної групи, згідно з розробленим ОСОБА_23 та відомим іншим членам групи спільним планом злочинних дій, спрямованим на постійне отримання хабарів від керівників підприємств, які здійснюють перевезення автобусними маршрутами загального користування в м. Мелітополі, 10 вересня 2012 року в денний час, перебуваючи у своєму службовому кабінеті, розташованому за адресою: м. Мелітополь, вул. Карла Маркса, буд. 5, висунув ОСОБА_21 вимогу передачі хабара в розмірі 340 гривень на місяць за кожен автобус, що належить ПП «Мотор-Експрес», який з його відома буде офіційно здійснювати пасажирські перевезення автобусними маршрутами загального користування № 12 (Залізничний вокзал вул. І.Франка.) і № 27-а (База РПС - Районна лікарня) в м. Мелітополі, згідно з договором № 256/юр і № 255/юр між ПП «Мотор-Експрес» та Виконавчим комітетом Мелітопольської міської ради від 01 жовтня 2010 року.

При цьому ОСОБА_11 повідомив ОСОБА_21 , що він, використовуючи своє посадове становище, за попередньою домовленістю з ОСОБА_23 забезпечить не проведення стосовно ПП «Мотор-Експрес» перевірок підпорядкованими йому спеціалістами сектора транспорту Мелітопольської міської ради щодо роботи автобусів ПП «Мотор-Експрес» за вказаними маршрутами і не притягнення винних осіб до відповідальності.

Також ОСОБА_11 повідомив ОСОБА_21 , що грошові кошти в якості хабара він повинен буде передавати директору КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод» ОСОБА_9 .

У разі відмови в наданні хабара ОСОБА_11 погрожував ОСОБА_21 з використанням свого службового становища заборонити перевезення громадян на автобусах, що належать ПП «Мотор-Експрес», автобусним маршрутом загального користування № 1 в м. Мелітополі і перешкоджати нормальній роботі ПП «Мотор-Експрес» з перевезення громадян автобусними маршрутами загального користування № 12 та № 27-а в м. Мелітополі.

Виконуючи зазначені вимоги ОСОБА_11 , ОСОБА_21 , перебуваючи на території КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод» за адресою: Запорізька область м. Мелітополь вул. Олександра Невського, 119, передав ОСОБА_9 : 10 жовтня 2012 року - 10 200 грн., 12 листопада 2012 року - 10 200 грн., на загальну суму 20 400 грн.

Всього за період з липня 2012 року по листопад 2012 року внаслідок злочинної діяльності членів організованої групи в складі ОСОБА_23 , ОСОБА_11 , ОСОБА_13 і ОСОБА_9 на розрахунковий рахунок № НОМЕР_2 ПАТ «ВТБ Банк», який належить КП «МАБЗ», і в касу вказаного підприємства одержано внаслідок суспільно небезпечного діяння одержання хабарів у особливо великому розмірі, поєднаного з їх вимаганням, вчиненого за попередньою змовою організованою групою осіб, шляхом зловживання владою та службовим становищем службовими особами, які займають відповідальне становище, грошових коштів на загальну суму 119 646,4 грн.

Таким чином, за період злочинної діяльності організованої групи в складі ОСОБА_23 , ОСОБА_11 , ОСОБА_13 , ОСОБА_15 і ОСОБА_9 внаслідок умисного вчинення службовими особами дій, які виразилися в зловживанні владою та службовим становищем, заподіяно істотну шкоду охоронюваним законом державним інтересам, які виразилися в порушенні правильної діяльності апарату органів державної влади, діяльності апарату органів місцевого самоврядування, зміст яких визначається законодавством України, у підриві авторитету органів державної влади і органів місцевого самоврядування, а також керівникам підприємств-перевізників ТОВ «АТП АСА», ПП «Крісгрант», ПП «Рейс», ПП «Транзит», ПП «Мотор-Експрес», ПП «Автосвіт» та Комунальному підприємству «Чистота-2», яким завдано матеріальний збиток у сумі 1502 675,4 грн., що в 250 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, і спричинило тяжкі наслідки.

За весь період злочинної діяльності організованої групи в складі ОСОБА_23 , ОСОБА_11 , ОСОБА_13 , ОСОБА_15 і ОСОБА_9 вчинено одержання хабарів у особливо великому розмірі, поєднане з їх вимаганням, за попередньою змовою організованою групою осіб, шляхом зловживання владою та службовим становищем службовими особами, які займають відповідальне становище на загальну суму 1502 675,4 грн.

Таким чином, своїми умисними діями, які виразилися в одержанні службовою особою в будь-якому вигляді хабара за виконання в інтересах того, хто дає хабара, будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища, в особливо великому розмірі, службовою особою, яка займає відповідальне становище, поєднаному з вимаганням хабара, вчиненому у складі організованої групи, ОСОБА_13 скоїв злочин, передбачений ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 368 КК України (в редакції станом на 12.11.2012 року).

Крім того, своїми умисними діями, які виразилися у зловживанні владою і службовим становищем, вчиненому у складі організованої групи, тобто умисному, з корисливих мотивів використанні службовою особою влади та службового становища, всупереч інтересам служби, якщо вони завдали істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян, державним інтересам, інтересам юридичних осіб, що спричинило тяжкі наслідки, ОСОБА_13 скоїв злочин, передбачений ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України (в редакції станом на 12.11.2012 року).

Продовжуючи свою злочинну діяльність та бажаючи отримати можливість вчинення дій, спрямованих на приховування і маскування незаконного походження коштів, а також отримання можливості вчинення фінансових операцій з коштами, одержаними внаслідок суспільно небезпечного діяння одержання хабарів у особливо великому розмірі, поєднаного з їх вимаганням, вчиненого у складі організованої групи, з використанням влади і службового становища службовою особою, яка займає відповідальне становище, у квітні 2011 року у ОСОБА_23 виник умисел на легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Реалізуючи вказаний умисел, ОСОБА_23 прийняв рішення про те, що в подальшому грошові кошти в якості хабарів керівники підприємств-перевізників повинні сплачувати під виглядом перерахування благодійної допомоги на розрахунковий рахунок № НОМЕР_1 філії ВАТ «Державний експортно-імпортний банк України» в м. Запоріжжі, який належить Благодійній організації «Мелітопольське агентство регіонального розвитку» (в подальшому - БО «МАРР»).

Також ОСОБА_23 повідомив інших учасників організованої ним групи ОСОБА_13 , ОСОБА_11 і ОСОБА_15 про зміну способу отримання хабарів з готівки на безготівкові перекази грошових коштів на розрахунковий рахунок БО «МАРР», які в цілому схвалили вказані зміни до плану злочинної діяльності.

У квітні 2011 року ОСОБА_11 на виконання вказівки ОСОБА_23 зустрівся з керівниками вказаної Благодійної організації головою правління БО «МАРР» ОСОБА_30 і заступником голови правління виконавчим директором БО «МАРР» ОСОБА_31 , яким не розкрив злочинний умисел групи, а саме - не повідомив про те, що грошові кошти будуть надходити на розрахунковий рахунок БО «МАРР» від підприємств-перевізників в якості хабарів.

При цьому ОСОБА_11 зажадав від них, як від посадових осіб, що мають право підпису документів, які є обов`язковими під час здійснення операцій за поточним рахунком № НОМЕР_3 , відкритого в філії ВАТ «Державний експортно-імпортний банк України» в м. Запоріжжі, виконувати його вказівки щодо здійснення конкретних фінансових операцій з грошовими коштами БО «МАРР», а саме на закупівлю товарів та послуг.

В ході зустрічі ОСОБА_32 і ОСОБА_33 погодились з тим, що в подальшому ОСОБА_11 , як засновник вказаної Благодійної організації, і вказані ним особи будуть приймати рішення про зміст і характер вчинення фінансових операцій з грошовими коштами, які будуть надходити на вказаний розрахунковий рахунок.

Після чого ОСОБА_23 , діючи умисно в складі організованої ним групи з ОСОБА_11 і ОСОБА_13 , в період часу з травня 2011 року по травень 2012 року з метою приховування і маскування незаконного походження зазначених коштів під добровільну пожертву для проведення статутної діяльності БО «МАРР» надавав вказівки голові правління БО «МАРР» ОСОБА_34 і заступнику голови правління виконавчому директору БО «МАРР» ОСОБА_35 , які не були обізнані про злочинне походження зазначених грошових коштів та вчинення фінансових операцій з вказаними коштами, тобто використання (відмивання) коштів - предмету злочину, на суму 738 869 грн., які надійшли на розрахунковий рахунок БО «МАРР» внаслідок вчинення суспільно небезпечних протиправних діянь, що передували легалізації (відмиванню) доходів.

Вказані кошти використано на здійснення господарської діяльності, спрямованої на виконання статутних цілей і завдань Благодійної організації «Мелітопольське агентство регіонального розвитку» на закупівлю товарів і оплату послуг, а саме: на закупівлю у фізичної особи - підприємця ОСОБА_36 тротуарної плитки відповідно до договорів поставки № 23/05 від 23 травня 2011 року, № 01/04 від 24 червня 2011 року, № 04/06 від 24 червня 2011 року, № 30/10 від 05 жовтня 2011 року, № 07/11 від 07 листопада 2011 року, № 32/10 від 06 жовтня 2011 року. Так, 23 травня 2011 року на розрахунковий рахунок ФОП ОСОБА_36 , БО «МАРР» перераховано - 100 000 грн., 01 липня 2011 року 200 000 грн., 25 липня 2011 року 100 000 грн., 26 серпня 2011 року 50 000 грн., 08 вересня 2011 року 13590 грн., 06 жовтня 2012 року 100 000 грн., 16 листопада 2011 року 55 000 грн., 26 грудня 2011року - 100 000 грн., 29 травня 2012 року 20 500 грн.

Продовжуючи свою злочинну діяльність та бажаючи отримати можливість вчинення дій, спрямованих на приховування і маскування незаконного походження коштів, а також отримання можливості вчинення фінансових операцій з коштами, одержаними внаслідок суспільно небезпечного діяння одержання хабарів у особливо великому розмірі, поєднаного з їх вимаганням, вчиненого за попередньою змовою організованою групою осіб, з використанням влади і службового становища службовими особами, які займають відповідальне становище, у липні 2012 року ОСОБА_23 прийняв рішення про те, що в подальшому грошові кошти в якості хабарів керівники підприємств-перевізників повинні сплачувати на розрахунковий рахунок № НОМЕР_2 ПАТ «ВТБ Банк», який належить КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод» (далі КП «МАБЗ»), або в касу вказаного підприємства.

В той же час ОСОБА_11 зажадав від ОСОБА_9 узгодженості дій з іншими співучасниками в частині розпорядження ним грошовими коштами, як посадовою особою, що має право підпису документів, які є обов`язковими під час здійснення операцій за поточним рахунком КП «МАБЗ».

В ході зустрічі з ОСОБА_11 . ОСОБА_9 погодився з тим, що в подальшому ОСОБА_23 і ОСОБА_11 будуть приймати рішення про зміст і характер вчинення фінансових операцій з грошовими коштами, які будуть надходити на вказаний розрахунковий рахунок від підприємств-перевізників.

ОСОБА_9 , усвідомлюючи свою роль в організованій злочинній групі в якості співвиконавця, згідно з планом злочинних дій, накопичував грошові кошти, отримані від керівників підприємств, що займаються пасажирськими перевезеннями по маршрутам загального користування в м. Мелітополі, вів облік вказаних грошових коштів, за вказівкою ОСОБА_11 і ОСОБА_23 вчиняв фінансові операції з грошовими коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, складав і видавав завідомо неправдиві документи.

Таким чином, у липні 2012 року ОСОБА_9 увійшов до складу організованої ОСОБА_23 групи, в яку входили ОСОБА_11 , ОСОБА_13 і ОСОБА_15 , які попередньо зорганізувались в стійке об`єднання осіб для вчинення зловживання владою та службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним правам і інтересам окремих громадян і юридичних осіб, систематичного отримання хабарів в особливо великому розмірі, службовими особами, які займають відповідальне становище в будь-якому вигляді з використанням наданої їм влади і службових повноважень, об`єднані одним планом з розподілом функцій учасників групи, спрямованих на досягнення цього плану, відомого всім учасникам групи і легалізацію (відмивання) грошових коштів, здобутих завідомо злочинним шляхом.

За період з липня 2012 року по листопад 2012 року внаслідок злочинної діяльності членів організованої групи в складі ОСОБА_23 , ОСОБА_11 , ОСОБА_13 і ОСОБА_9 на розрахунковий рахунок № НОМЕР_2 ПАТ «ВТБ Банк», який належить КП «МАБЗ», і в касу вказаного підприємства одержано внаслідок суспільно-небезпечного діяння одержання хабарів у особливо великому розмірі, поєднаного з їх вимаганням, вчиненого у складі організованої групи, шляхом зловживання владою та службовим становищем службовими особами, які займають відповідальне становище, грошових коштів на загальну суму 119 646,4 грн., які використані у господарській діяльності, спрямованій на виконання статутних цілей і завдань КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод», а саме: на виплату заробітної плати робітникам комунального підприємства, згідно з видатковими касовими ордерами від 05 липня 2012 року на суму 25 833 грн., від 05 липня 2012 рок на суму 8397, 79 грн., від 20 серпня 2012 року на суму 7 132, 36 грн., від 20 серпня 2012 року на суму 2 845,39 грн., від 20 серпня 2012 року на суму 6322, 76 грн., від 20 серпня 2012 року на суму 6 459, 65 грн., від 06 вересня 2012 року на суму 6 337, 58 грн., від 06 вересня 2012 року на суму 6 356, 98 грн., від 21 вересня 2012 року на суму 1 975 грн., від 11 жовтня 2012 року на суму 4272, 52 грн., від 11 жовтня 2012 року на суму 3 310, 68 грн., від 11 жовтня 2012 року на суму 1 053,10 грн., від 24 жовтня 2012 року на суму 6 136,77 грн., від 24 жовтня 2012 року на суму 2 6312,41 грн., від 26 жовтня 2012 року на суму 975 грн., від 26 жовтня 2012 року на суму 6 000 грн.

Таким чином, всього за весь період злочинної діяльності членів організованої групи в складі ОСОБА_23 , ОСОБА_11 , ОСОБА_13 , ОСОБА_15 і ОСОБА_9 , з метою приховування і маскування незаконного походження коштів, маючи можливість вчинення фінансових операцій з коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів одержання хабара у особливо великому розмірі, поєднаного з їх вимаганням, вчиненого у складі організованої групи, шляхом зловживання владою та службовим становищем службовими особами, які займають відповідальне становище легалізовано (відмито) коштів на суму 858 515,4 грн., а саме: використано на здійснення господарської діяльності, спрямованої на виконання статутних цілей і завдань Благодійної організації «МАРР» і КП «МАБЗ» на закупівлю ними товарів і оплату послуг, оплату виробничих потреб підприємства КП «МАБЗ».

Своїми умисними діями, які виразилися у вчиненні фінансових операцій чи правочинів з коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, а також вчиненні дій, спрямованих на приховування чи маскування незаконного походження таких коштів, використання коштів або іншого майна, одержаних внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, вчиненими організованою групою, ОСОБА_13 скоїв злочин, передбачений ч. 3 ст. 209 КК України.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, бажаючи приховати і маскувати незаконне походження коштів, отриманих в якості хабарів на розрахунковий рахунок № НОМЕР_2 ПАТ «ВТБ Банк», який належить КП «МАБЗ», у жовтні 2012 року у ОСОБА_23 виник умисел на складання і видачу завідомо неправдивих офіційних документів, а саме: договорів підряду, нібито укладених керівниками підприємств, які здійснюють пасажирські перевезення в м. Мелітополь з КП «МАБЗ», як підстав для вже одержаних хабарів так і для їх одержання в подальшому.

ОСОБА_23 повідомив інших учасників організованої ним групи - ОСОБА_13 , ОСОБА_11 і ОСОБА_9 про необхідність складання завідомо неправдивих документів договорів підряду між підприємствами-перевізниками і КП «МАБЗ», які в цілому схвалили вказані зміни до плану злочинної діяльності.

Директор КП «МАБЗ» ОСОБА_9 , діючи в організованій злочинній групі у складі ОСОБА_23 , ОСОБА_11 і ОСОБА_13 , діючи умисно, з метою маскування злочинного походження грошових коштів, одержаних на розрахунковий рахунок КП «МАБЗ» в якості хабарів, за погодженням з ОСОБА_11 дав вказівку своїй підлеглій - начальнику кошторисно-договірного відділу ОСОБА_37 , яка не була повідомлена ним про злочинні наміри, складати завідомо неправдиві офіційні документи - договори підряду з керівниками підприємств-перевізників і акти виконаних будівельних робіт форми КБ - 2В до них.

ОСОБА_9 дав вказівку ОСОБА_37 вносити до складених нею договорів завідомо неправдиві відомості про час укладання угоди і предмету договору, а саме про те, що керівники підприємств-перевізників нібито до початку сплати грошових коштів на розрахунковий рахунок КП «МАБЗ» замовили виконання поточного ремонту дорожнього покриття КП «МАБЗ».

Ціна кожного складеного завідомо неправдивого договору підряду і вартості виконаних будівельних робіт в актах форми КБ-2В до них за вказівкою ОСОБА_9 порівнювалася ОСОБА_38 до розміру вже сплачених на рахунок КП «МАБЗ» грошових коштів, одержаних в якості хабарів.

При цьому ОСОБА_9 достовірно знав, що фактично керівники підприємств-перевізників договори підряду на проведення ремонту дорожнього покриття не укладали, а КП «МАБЗ» вказані роботи на замовлення керівників підприємств-перевізників не виконувались.

Так, 10 жовтня 2012 року за вказівкою ОСОБА_9 в приміщенні КП «МАБЗ», розташованого за адресою: Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Олександра Невського, буд. 119, ОСОБА_39 склала договір підряду №32 від 20 липня 2012 року з ПП «Мотор-Експрес» начебто на поточний ремонт дорожнього покриття, договірна ціна якого становить 51 840 грн.

З метою надання видимості фактичного виконання вказаного договору 10 жовтня 2012 року за вказівкою ОСОБА_9 складені завідомо неправдиві документи: акт приймання виконаних будівельних робіт № 1047 за серпень 2012 року, акт приймання виконаних будівельних робіт № 1069 за вересень 2012 року та акт приймання виконаних будівельних робіт № 1066 за вересень 2012 року (форми КБ - 2В).

Вищевказані завідомо неправдиві офіційні документи в той же день підписані ОСОБА_9 , завірені печаткою підприємства та 10 жовтня 2012 року видані за вказівкою ОСОБА_9 директору ПП «Мотор-Експрес» ОСОБА_21 для підписання останнім.

10 жовтня 2012 року за вказівкою ОСОБА_9 в приміщенні КП «МАБЗ», розташованого за адресою: Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Олександра Невського, буд.119, ОСОБА_39 склала договір підряду № 38с від 08 серпня 2012 року з ПП «Автосвіт» начебто на поточний ремонт дорожнього покриття, договірна ціна якого становить 13 260 грн.

З метою надання видимості фактичного виконання вказаного договору 10 жовтня 2012 року за вказівкою ОСОБА_9 . ОСОБА_38 складено завідомо неправдивий документ - акт приймання виконаних будівельних робіт № 1065 за вересень 2012 року (форми КБ - 2В).

Вищевказані завідомо неправдиві офіційні документи в той же день підписані ОСОБА_9 , завірені печаткою підприємства та в подальшому, на початку жовтня 2012 року видані за вказівкою ОСОБА_9 директору ПП «Автосвіт» ОСОБА_17 для підписання.

24 жовтня 2012 року за вказівкою ОСОБА_9 в приміщенні КП «МАБЗ», розташованого за адресою: Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Олександра Невського, буд. 119, ОСОБА_39 склала договір підряду № 58 від 18 жовтня 2012 року з ПП «Рейс» начебто на поточний ремонт дорожнього покриття, договірна ціна якого становить 2 000 грн.

З метою надання видимості фактичного виконання вказаного договору 24 жовтня 2012 року за вказівкою ОСОБА_9 . ОСОБА_38 складено завідомо неправдивий документ - акт приймання виконаних будівельних робіт № 1075 за жовтень 2012 року (форми КБ - 2В.)

Вищевказані завідомо неправдиві офіційні документи в той же день підписані ОСОБА_9 та завірені печаткою підприємства. Директору ПП «Рейс» ОСОБА_19 вказані офіційні документи для підпису надані не були, та підпис останнього у вказаному договорі підряду відсутній.

24 жовтня 2012 року за вказівкою ОСОБА_9 в приміщенні КП «МАБЗ», розташованого за адресою: Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Олександра Невського, буд. 119, ОСОБА_39 склала договір підряду № 57 від 18 жовтня 2012 року з ПП «Транзит» начебто на поточний ремонт дорожнього покриття, договірна ціна якого становить 25 000 грн.

З метою надання видимості фактичного виконання вищевказаному договору 24 жовтня 2012 року за вказівкою ОСОБА_9 ОСОБА_38 складено завідомо неправдивий документ - акт приймання виконаних будівельних робіт № 1074 за жовтень 2012 року (форми КБ - 2В).

Вищевказані завідомо неправдиві офіційні документи в той же день ОСОБА_9 підписані та завірені печаткою підприємства. Директору ПП «Транзит» ОСОБА_20 вказані офіційні документи для підпису надані не були, підпис останнього у вказаному договорі підряду відсутній.

13 листопада 2012 року за вказівкою ОСОБА_9 в приміщенні КП «МАБЗ», розташованого за адресою: Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Олександра Невського, буд. 119, ОСОБА_39 склала договір підряду № 52 від 11 вересня 2012 року з ТОВ «АТП АСА» начебто на поточний ремонт дорожнього покриття, договірна ціна якого становить 25 000 грн.

З метою надання видимості фактичного виконання вказаного договору за вказівкою ОСОБА_9 ОСОБА_38 10 жовтня 2012 року складено завідомо неправдиві документи: акт приймання виконаних будівельних робіт № 1067 за вересень 2012 року, акт приймання виконаних будівельних робіт № 1070 за вересень 2012 року (форми КБ - 2В).

Вищевказані завідомо неправдиві офіційні документи ОСОБА_9 підписано та завірено печаткою підприємства та в листопаді 2012 року вони були видані за вказівкою ОСОБА_9 директору ТОВ «АТП АСА» ОСОБА_26 для підписання останнім.

30 жовтня 2012 року за вказівкою ОСОБА_9 в приміщенні КП «МАБЗ», розташованого за адресою: Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Олександра Невського, буд. 119, ОСОБА_39 склала договір підряду № 55 від 12 вересня 2012 року з ПП «Крісгрант» начебто на поточний ремонт дорожнього покриття, договірна ціна якого становить 4420 грн.

З метою надання видимості виконання вищевказаному договору 30 жовтня 2012 року за вказівкою ОСОБА_9 ОСОБА_38 складено завідомо неправдиві документи: акт приймання виконаних будівельних робіт № 1068 за вересень 2012 року і акт приймання виконаних будівельних робіт № 1072 за жовтень 2012 року (форми КБ - 2В)

Вищевказані завідомо неправдиві офіційні документи в той же день підписані ОСОБА_9 і завірені печаткою підприємства та, за вказівкою ОСОБА_9 , видані директору ПП «Крісгрант» ОСОБА_40 для підписання.

Своїми умисними діями, які виразилися в службовому підробленні, тобто складанні і видачі завідомо неправдивих офіційних документів, вчиненому у складі організованої групи, ОСОБА_13 скоїв злочин, передбачений ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України.

На думку місцевого суду обвинувачення ОСОБА_13 в скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28 ч. 4 ст. 368, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 28 ч.1 ст. 366 КК України, не найшло свого підтвердження в суді, у зв`язку з чим ОСОБА_13 виправдано.

Ухвалою Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області по справі № 320/4459/13-к від 08 квітня 2015 року кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_23 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за ознаками кримінального правопорушення передбаченного ч. 4 ст. 358, ч. 1 ст. 384, ч.3 ст.28 ч. 4 ст. 368, ч.3 ст. 28 ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України закрито у зв`язку зі смертю обвинуваченого.

Ухвалою судової колегії по кримінальним справам Апеляційного суду Запорізької області від 21.10.2015 року вирок Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області від 27.07.2015 року відносно ОСОБА_11 , ОСОБА_15 , ОСОБА_9 , ОСОБА_13 змінено.

По епізоду вимагання хабара на початку вересня 2011 року у заступника генерального директора ТОВ «АТП АСА» ОСОБА_8 у сумі 45 000 грн. дії ОСОБА_11 перекваліфікувати ч.3 ст.28, ч.4 ст.368 КК України на ч.3 ст.368 КК України по признаку одержання хабара службовою особою, яка займає відповідальне становище, за попередньою змовою групою осіб, поєднаною з вимаганням хабара.

В решті вирок в частині обвинувачення ОСОБА_11 , ОСОБА_15 , ОСОБА_9 у вимаганні хабарів, тобто за ч.3 ст.28, ч.4 ст.368 КК України, а також за ч.3 ст.209 КК України скасовано, а кримінальне провадження по справі закрито на підставі п.2 ч.1 ст.284 КПК України.

Виправдувальний вирок відносно ОСОБА_13 за недоведеністю вини по обвинуваченню за ч.3 ст.28, ч.4 ст.368 КК України, а також за ч.3 ст.209 КК України скасовано, а кримінальне провадження по справі за цим обвинуваченням закрито на підставі п.2 ч.1 ст.284 КПК України, а відносно виправдання ОСОБА_13 за недоведеністю вини по обвинуваченню за ч.3 ст.28, ч.1 ст.366 КК України вирок місцевого суду залишено без зміни.

Цей же вирок в частині обвинувачення ОСОБА_11 , ОСОБА_9 за ч.3 ст.28, ч.1 ст.366 КК України скасовано, а кримінальне провадження по справі закрито на підставі п.3 ч.1 ст.284 КПК України.

Цей же вирок в частині обвинувачення ОСОБА_9 за ч.3 ст.28, ч.1 ст.364 КК України скасовано, а кримінальне провадження по справі закрито на підставі п.2 ч.1 ст.284 КПК України.

В апеляційній скарзі прокурора ставиться питання про скасування судового рішення в частині виправдання ОСОБА_13 .

Прокурор просить винести новий вирок, яким визнати ОСОБА_13 винним у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28 ч. 4 ст. 368; ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 364; ч. 3 ст. 209; ч. 3ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України, з призначенням основного покарання у вигляді 10 років позбавлення волі та призначення відповідно додаткового покарання.

Потерпілі в своїх апеляціях просять скасувати вирок в частині виправдання ОСОБА_13 та постановити новий вирок, яким визнати ОСОБА_13 винним у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28 ч. 4 ст. 368; ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 364; ч. 3 ст. 209; ч. 3ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України, з задоволенням їх позовів.

Заслухав суддю-доповідача, апелянтів, яки підтримали свої апеляції, ОСОБА_13 та його захисника, які заперечували проти задоволення апеляційних скарг, розглянув матеріали кримінального провадження, судова колегія знаходить частково обґрунтованими доводи апеляційних скарг.

В судовому засіданні ОСОБА_13 , обгрунтовуючи свою позицію, пояснив, що до складу організованої злочинної групи він не входив. Він був заступником міського голови ОСОБА_23 , виконував лише ті розпорядження, які входили до кола його обов`язків, визначених Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», посадовою інструкцією та розпорядженням міського голови.

Відповідно до розподілу обов`язків заступників міського голови, він сприяв забезпеченню ефективного використання фінансових ресурсів шляхом участі у діяльності комісій Виконавчого комітету по контролю за фінансово-господарською діяльністю комунальних підприємств, яка була створена відповідно до Розпоряджень Мелітопольського міського голови № 575 від 01.12.2010 р. № 583-р від 30.08.2011 р. № 471-р від 30.07.2012 р. згідно яких був затверджений персональний склад комісії, та «Положення» якими визначалися напрямки її діяльності. На комунальні підприємства, рішенням відповідної комісії, яка складалась з працівників виконкому та залучених фахівців інших комунальних підприємств, періодично, за встановленим комісією графіком, направлялись фахівці для перевірки їх фінансової діяльності, в тому числі по ефективному використанню бюджетних коштів, комунального майна, своєчасної виплати працівникам цих підприємств заробітної плати.

В межах цієї діяльності члени комісії здійснювали перевірки, але звіти про цю діяльність доповідались на засіданнях комісії. Відвідували і такі підприємства як КП «Чистота-2» та КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод», але він, ОСОБА_13 , особисто не направляв на перевірки членів комісії і вони йому особисто не звітували про результати перевірки. Йому відомо, що під час таких перевірок були встановлені факти несвоєчасної виплати заробітної прати працівникам КП «Чистота-2», неефективного використання директором цього підприємства ОСОБА_41 майна цього підприємства, у зв`язку з чим, в подальшому, директор цього підприємства розпорядженням міського голови ОСОБА_23 був звільнений із займаної посади.

Цими ж фахівцями перевірялась фінансово-господарська діяльність КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод», директором якого був ОСОБА_9 , результати цієї перевірки доповідались на засіданні комісії. У цій доповіді не озвучувались окремо взаємовідносини цього підприємства з автоперевізниками, оскільки досліджувались лише загальні показники його діяльності надходження бюджетних коштів, їх використання, інші надходження, зазначені у бухгалтерських документах. Директор цього підприємства ОСОБА_9 ніколи не спілкувався з ним та не доповідав про надходження від автоперевізників грошових коштів та їх використання

До його, ОСОБА_13 , обов`язків не входив контроль за роботою підприємств перевізників пасажирів, тому порядок роботи цих підприємств, умови співпраці з органами місцевого самоврядування та інші питання цієї діяльності йому не відомі.

Як заступник міського голови він спілкувався з ОСОБА_11 , але лише як з іншим заступником міського голови, та їх спілкування не стосувалось взаємовідносин ОСОБА_11 з керівниками підприємств-автоперевізників.

Йому нічого не відомо про плату автоперевізниками по 340 гривень з кожного маршрутного таксі, та він ніколи не отримував від ОСОБА_11 готівкових грошових коштів та не приймав участі у розподілі коштів, отриманих ОСОБА_11 від автоперевізників. Вважає, що ОСОБА_11 оговорює його з метою отримання покарання, не пов`язаного з позбавленням волі.

У листопаді 2012 року, коли ОСОБА_11 був затриманий працівниками правоохоронних органів за підозрою у вчиненні злочинів, а потім звільнений з-під варти, він, ОСОБА_13 , разом з іншими заступниками міського голови, ОСОБА_42 та ОСОБА_43 , вирішили заспокоїти ОСОБА_11 , надати йому моральну підтримку. Тому, 23 листопада 2012 року, після роботи, вони зустрічались з ОСОБА_44 у приміщенні одного з приватних підприємств. Під час розмови ОСОБА_45 казав їм, що він брав у перевізників близько 100000 гривень. Він, ОСОБА_13 , на це порекомендував повернути ці кошти перевізникам.

Йому відомо про існування Благодійного фонду «Мелітопольська агенція регіонального розвитку», але він не був учасником цього фонду. Аналоги такого фонду існували ще до того, як він був обраний депутатом ради та заступником міського голови.

Декілька разів, як правило, напередодні свят, він дзвонив співзасновнику цього фонду ОСОБА_46 та цікавився про надходження до фонду коштів та просив, надати фінансову допомогу для організації урочистих заходів у місті.

Цей фонд не підпорядковувався йому та Виконавчому комітету, тому він не вимагав звітів про надходження та використання цим фондом отриманих коштів.

У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_11 показав, що, приблизно в лютому 2011 року, Мелітопольський міський голова ОСОБА_23 , перебуваючи у своєму службовому кабінеті, висунув директору КП «Чистота-2» ОСОБА_24 вимогу щомісячно передавати йому гроші із розрахунку 340 гривень на місяць за кожен автобус, що належить КП «Чистота-2», який буде офіційно здійснювати пасажирські перевезення автобусними маршрутами загального користування в м. Мелітополі, а в іншому випадку ОСОБА_23 погрожував ОСОБА_24 , з використанням свого службового становища, перешкоджати нормальній роботі КП «Чистота-2» з перевезення громадян автобусними маршрутами загального користування в м. Мелітополі.

Також ОСОБА_23 повідомив ОСОБА_24 , що грошові кошти він повинен буде передавати йому, тобто ОСОБА_11 , як заступнику Мелітопольського міського голови.

Виконуючи зазначені вимоги ОСОБА_23 , директор КП «Чистота-2» ОСОБА_24 , перебуваючи в його службовому кабінеті передав за лютий, березень, квітень 2011 року грошові кошти на загальну суму 65 280 грн.

В подальшому в період з травня 2011 року по травень 2012 року гроші у розмірі 36 000 грн. щомісячно йому в службовому кабінеті передавав начальник транспортної дільниці КП «Чистота-2» ОСОБА_25 .

Таким чином, йому, як заступнику Мелітопольського міського голови, були передані грошові кошти на загальну суму 432 000 грн.

А всього в період з лютого 2011 року по травень 2012 року директором КП «Чистота-2» ОСОБА_24 та начальником транспортної дільниці вказаного підприємства ОСОБА_25 йому, ОСОБА_11 , були передані готівкові грошові кошти на загальну суму 497 280 грн., які він в подальшому за вказівкою ОСОБА_23 , передавав заступнику Мелітопольського міського голови ОСОБА_13 .

На початку березня 2011 року на виконання попередньої домовленості з ОСОБА_23 , він, ОСОБА_11 , за участю завідуючого сектора транспорту та зв`язку Виконавчого комітету Мелітопольської міської ради ОСОБА_15 , в своєму службовому кабінеті провів нараду з директорами підприємств, автобуси яких на законних підставах здійснювали маршрутні перевезення пасажирів маршрутами загального користування в Мелітополі: ТОВ «АТП АСА», ПП «Крісгрант», ПП «Рейс», ПП «Транзит» і ПП «Автосвіт».

Під час наради він, ОСОБА_11 , висунув вимогу щодо щомісячної сплати грошей із розрахунку 340 грн. за законну роботу кожного автобусу на місяць, що належить вказаним підприємствам, і які, з його і ОСОБА_15 відома, будуть здійснювати пасажирські перевезення автобусними маршрутами загального користування в м. Мелітополі.

При цьому він і ОСОБА_15 повідомили керівникам зазначених підприємств, що вони, використовуючи своє посадове становище, забезпечать не проведення стосовно них перевірок підпорядкованими спеціалістами сектора транспорту Мелітопольської міської ради щодо роботи автомобілів за маршрутами і не притягнення винних осіб до відповідальності.

Також ОСОБА_11 повідомив, що грошові кошти вони повинні будуть передавати ОСОБА_15 , за вказівкою ОСОБА_23 .

В іншому випадку він і ОСОБА_15 погрожували з використанням свого службового становища, перешкоджати нормальній роботі вказаних підприємств з перевезення громадян автобусними маршрутами загального користування в м. Мелітополі.

Таким чином, директор ПП «Транзит» ОСОБА_20 , директор ПП «Рейс» ОСОБА_19 , директор ПП «Автосвіт» ОСОБА_17 , директор ПП «Крісгрант» ОСОБА_18 , заступник генерального директора ТОВ «АТП АСА» ОСОБА_8 були поставлені у становище, при якому вони були вимушені давати гроші з метою запобігання шкідливим наслідкам.

Виконуючи зазначені вимоги, у березні і квітні 2011 року передали ОСОБА_15 : ОСОБА_20 грошові кошти на загальну суму 27 200 грн.; ОСОБА_19 грошові кошти на загальну суму 20 400 грн.; ОСОБА_17 грошові кошти на загальну суму 14 280 грн.; ОСОБА_18 грошові кошти на загальну суму 10 000 грн.; ОСОБА_8 грошові кошти у розмірі 30 000 грн.

Всі ці гроші він, ОСОБА_11 , отримав від ОСОБА_15 і передав їх ОСОБА_13 , як було встановлено ОСОБА_23 .

Крім того, впродовж 2011 року Виконавчим комітетом Мелітопольської міської ради в особі міського голови ОСОБА_23 та управлінням праці та соціального захисту населення Мелітопольської міської ради з перевізником в особі генерального директора ТОВ «АТП АСА» ОСОБА_26 укладено договори про надання послуг з перевезення пільгових категорій громадян та договори на фінансування пільг населення відповідно.

На початку вересня 2011 року у ОСОБА_23 , який достовірно знав про виділення ТОВ «АТП АСА» на виконання вищевказаних договорів з бюджету міста грошових коштів в розмірі 600 000 грн., виник умисел на одержання хабарів від керівників ТОВ «АТП АСА» за фінансування підприємства з бюджету за перевезення пільгових категорій громадян.

Реалізуючи вказаний умисел, ОСОБА_23 надав йому, ОСОБА_11 , вказівку при особистій зустрічі з керівником ТОВ «АТП АСА» примусити останнього до давання хабара за отримання бюджетних коштів за перевезення пільгових категорій громадян.

На початку вересня 2011 року на виконання вказівки ОСОБА_23 він, ОСОБА_11 , у своєму службовому кабінеті висунув заступнику генерального директора ТОВ «АТП АСА» ОСОБА_8 вимогу сплатити 45 000 грн. за фінансування підприємства з бюджету за перевезення пільгових категорій громадян та повідомив його, що в разі несплати хабара таке фінансування буде припинено.

Виконуючи зазначені вимоги, ОСОБА_8 в середині вересня 2011 року, перебуваючи в службовому кабінеті, передав йому, ОСОБА_11 , у якості хабара грошові кошти у сумі 40 000 грн. і в грудні 2011 року 5 000 грн., а всього на загальну суму 45 000 грн.

Приблизно у квітні 2011 року ОСОБА_23 повідомив йому, ОСОБА_11 , ОСОБА_13 і ОСОБА_15 про зміну способу одержання з перевізників грошових коштів у безготівковій форі, тобто з переказом грошових коштів у зазначених розмірах на розрахунковий рахунок БО «Мелітопольське агентство регіонального розвитку».

Так, в квітні 2011 року ОСОБА_15 , повідомив потерпілих про необхідність подальшої сплати грошових коштів шляхом перерахування у безготівковому вигляді.

При цьому ОСОБА_15 надав потерпілим аркуш паперу з реквізитами для перерахування грошових коштів, одержувачем яких є Благодійна організація «Мелітопольське агентство регіонального розвитку».

Виконуючи зазначені вимоги ОСОБА_15 , потерпілі перераховували на розрахунковий рахунок благодійної організації «Мелітопольське агентство регіонального розвитку» з травня 2011 року по травень 2012 року грошові кошти, а саме: ОСОБА_20 на загальну суму 176 800 грн., ОСОБА_19 на загальну суму 132 600 грн., ОСОБА_8 на загальну суму 345 889 грн., ОСОБА_17 на загальну суму 75 480 грн., ОСОБА_21 на загальну суму 21 700 грн.

У липні 2011 року ОСОБА_23 сказав йому, ОСОБА_11 , про те, щоб він при особистих зустрічах з керівниками підприємств - перевізників примусив їх сплачувати у раніше визначеній сумі, із розрахунку 340 грн. з одного автобуса, який законно здійснює перевезення пасажирів в м. Мелітополі, на визначений ним розрахунковий рахунок КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод» або в касу вказаного підприємства.

Він, ОСОБА_11 , у липні 2012 року довів до відома директора КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод» ОСОБА_9 зміст плану ОСОБА_23 і зажадав від ОСОБА_9 узгодженості дій в частині розпорядження ним грошовими коштами, як посадовою особою, що має право підпису документів, які є обов`язковими під час здійснення операцій за поточним рахунком КП «МАБЗ».

В ході зустрічі ОСОБА_9 погодився з тим, що в подальшому ОСОБА_23 і він, ОСОБА_11 , будуть приймати рішення про зміст і характер вчинення фінансових операцій з грошовими коштами, які будуть надходити на вказаний розрахунковий рахунок від підприємств-перевізників.

ОСОБА_9 накопичував одержані від керівників підприємств, що займаються пасажирськими перевезеннями маршрутами загального користування в м. Мелітополі, кошти, вів облік вказаних грошових коштів, за вказівкою ОСОБА_11 , ОСОБА_13 і ОСОБА_23 вчиняв фінансові операції з грошовими коштами.

Крім того, 07 червня 2012 року в денний час, перебуваючи в своєму службовому кабінеті, розташованому за адресою:м. Мелітополь, вул. Карла Маркса, 5, він, ОСОБА_11 , за попереднім узгодженням розміру хабара з ОСОБА_23 , вимагав від ОСОБА_21 передавати йому щомісячно хабара у розмірі 100 доларів США за кожен автобус, що належить ПП «Мотор-Експрес», який з його відома буде незаконно здійснювати пасажирські перевезення автобусним маршрутом загального користування №1 (Залізничний вокзал - вул. Белякова) в м. Мелітополі.

При цьому він, ОСОБА_11 , повідомив ОСОБА_21 , що не буде перешкоджати здійсненню ПП «Мотор-Експрес» перевезень за вказаним маршрутом без укладення з Виконавчим комітетом Мелітопольської міської ради договору на перевезення пасажирів автомобільним транспортом, а також забезпечить не проведення стосовно ПП «Мотор-Експрес» перевірок фахівцями сектору транспорту Мелітопольської міської ради щодо незаконної роботи автомобілів ПП «Мотор-Експрес» за вказаним маршрутом і не притягнення винних осіб до відповідальності.

При цьому він, ОСОБА_11 , повідомив ОСОБА_21 , що грошові кошти в якості хабара останньому необхідно буде передавати щомісяця директору КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод» ОСОБА_9 .

Виконуючи зазначені вимоги, ОСОБА_21 , перебуваючи на території КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод», передав ОСОБА_9 у період з липня по листопад 2012 року гроші у гривнах і у доларах США на загальну суму 49 566,4 грн.

На початку серпня 2012 року на виконання вказівки Мелітопольського міського голови ОСОБА_23 , він, ОСОБА_11 , у своєму службовому кабінеті провів нараду з директорами підприємств, автобуси яких на законних підставах здійснювали маршрутні перевезення пасажирів маршрутами загального користування в Мелітополі: ТОВ «АТП АСА», ПП «Крісгрант», ПП «Рейс», ПП «Транзит», ПП «Мотор-Експрес» і ПП «Автосвіт».

Під час наради, він, ОСОБА_11 , висунув вимогу щодо щомісячної сплати грошових коштів із розрахунку 340 грн. на місяць за офіційну роботу кожного автобуса, що належить вказаним підприємствам, і які, з відома ОСОБА_11 і ОСОБА_15 , будуть здійснювати пасажирські перевезення автобусними маршрутами загального користування в м. Мелітополі.

Також він, ОСОБА_11 , повідомив, що зазначені грошові кошти вони повинні будуть передавати шляхом перерахування на розрахунковий рахунок КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод» або вносити в касу зазначеного підприємства.

Виконуючи зазначені вимоги, у період з серпня по жовтень 2012 року директор підприємств перевізників перерахували на розрахунковий рахунок КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод» грошові кошти, а саме: ОСОБА_17 на загальну суму 13 260 грн., ОСОБА_8 на загальну суму 25 000 грн., ОСОБА_18 на загальну суму 6 420 грн., ОСОБА_20 в сумі 3 000 грн., ОСОБА_19 в сумі 2 000 грн.

Вказані кошти використано на здійснення господарської діяльності, спрямованої на виконання статутних цілей і завдань Благодійної організації «Мелітопольське агентство регіонального розвитку», на закупівлю товарів і оплату послуг, а саме на закупівлю у фізичної особи - підприємця ОСОБА_36 тротуарної плитки відповідно до договорів поставки з травня 2011 року по травень 2012 року. Та на виплату зарплати робітникам КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод».

ОСОБА_9 свою вину в скоєнні кримінальних злочинів, передбачених 3 ст. 28 ч. 4 ст. 368, ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 364, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України фактично не визнав та суду пояснив наступне.

Відповідно до контракту з керівником Комунального підприємства «Мелітопольський асфальтобетонний завод» Мелітопольської міської ради Запорізької області від 07 серпня 2009 року, він, ОСОБА_9 , здійснює поточне (оперативне) керівництво підприємством, організовує його виробничо-господарську, соціально-побутову та іншу діяльність, забезпечує виконання завдань підприємства, передбачених законодавством, статутом підприємства та контрактом.

У липні 2012 року заступник Мелітопольського голови ОСОБА_11 довів до його відома, як директора КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод», що на підприємство будуть надходити від підприємств-перевізників грошові кошти на ремонт доріг.

В ході зустрічі з ОСОБА_11 він, ОСОБА_9 , погодився з тим, що в подальшому ОСОБА_23 і ОСОБА_11 будуть приймати рішення про зміст і характер вчинення фінансових операцій з грошовими коштами, які будуть надходити на вказаний розрахунковий рахунок від підприємств-перевізників.

Він накопичував одержані від керівників підприємств зазначені грошові кошти, вів облік вказаних грошових коштів, за вказівкою ОСОБА_11 , ОСОБА_13 і ОСОБА_23 вчиняв фінансові операції з грошовими коштами, пов`язані з ремонтом доріг міста Мелітополя.

Так, за період з липня по листопад 2012 року на завод поступили гроші від ОСОБА_21 на загальну суму 69 966,4 грн., від ОСОБА_17 на загальну суму 13 260 грн., від ОСОБА_8 на загальну суму 25 000 грн.,від ОСОБА_18 на загальну суму 6 420 грн., від ОСОБА_20 в сумі 3 000 грн., від ОСОБА_19 в сумі 2 000 грн.

Всього за вказаний період надійшли грошові кошти на загальну суму 119 646,4 грн., які використані у господарській діяльності, спрямованій на виконання статутних цілей і завдань КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод», а саме: на виплату заробітної плати робітникам комунального підприємства, а також на здійснення господарської діяльності, спрямованої на виконання статутних цілей і завдань КП «МАБЗ», на закупівлю ними товарів і оплату послуг, оплату виробничих потреб підприємства КП «МАБЗ».

Начальник кошторисно-договірного відділу ОСОБА_39 складала договори підряду з керівниками підприємств-перевізників і акти виконаних будівельних робіт форми КБ - 2В до них, в яких зазначались відомості про час укладання угоди і предмету договору, а саме про те, що керівники підприємств-перевізників до початку сплати грошових коштів на розрахунковий рахунок КП «МАБЗ» замовили виконання поточного ремонту дорожнього покриття КП «МАБЗ».

Ціна кожного складеного договору підряду і вартості виконаних будівельних робіт в актах форми КБ-2В до них порівнювалася до розміру вже сплачених на рахунок КП «МАБЗ» грошових коштів.

ОСОБА_47 доповнив, що декілька разів телефонував ОСОБА_13 і доповідав про надходження до каси підприємства грошових коштів від керівників транспортних підприємств, які займалися пасажирськими перевезеннями мешканців м. Мелітополя.

Обвинувачений ОСОБА_15 вину в інкримінованих йому злочинах не визнав у повному обсязі та суду надав наступні покази.

Згідно з розпорядженням Мелітопольського міського голови № 79-к від 01 лютого 2010 року він, ОСОБА_15 , був призначений на посаду завідуючого сектора транспорту та зв`язку Виконавчого комітету Мелітопольської міської ради. В його посадові обов`язки входило, в тому числі, здійснення контролю за підприємствами що здійснюють пасажирські перевезення за договорами укладеними з Мелітопольською міською радою.

Згідно своїх посадових обов`язків він підпорядковувався як міському голові м. Мелітополя - ОСОБА_23 так і заступнику міського голови ОСОБА_11 .

Він мав певний стаж роботи у сфері транспорту та зв`язку, був особисто знайомий з керівниками підприємств, які здійснюють перевезення автобусними маршрутами загального користування в м. Мелітополі і перебував з ними в дружніх стосунках.

Він, як керівник відділу транспорту і зв`язку, дійсно, на початку березня 2011 року був присутнім на нараді, яку проводив заступник міського голови ОСОБА_11 в своєму службовому кабінеті з директорами підприємств, автобуси яких на законних підставах здійснювали маршрутні перевезення пасажирів маршрутами загального користування в Мелітополі: ТОВ «АТП АСА», ПП «Крісгрант», ПП «Рейс», ПП «Транзит» і ПП «Автосвіт».

Під час проведення наради ОСОБА_11 наголосив на необхідності надання благодійної допомоги на розвиток м. Мелітополя у розмірі 340 грн. щомісяця с кожного транспортного засобу, після чого можна спокійно працювати.

Він на цій нараді не висловлював погроз на адресу керівників підприємств, які приймали участь в нараді, які б можна було трактувати як погрози та вимагання.

ОСОБА_15 в судовому засіданні підтвердив, що особисто вів облік працюючих в місті транспортних засобів, які займалися перевезенням мешканців міста, контролював роботу на окремих маршрутах, що входило до його посадових обов`язків.

Він особисто ніколи не вимагав від керівників транспортних підприємств сплачувати хабарі, не погрожував розірванням договорів на перевезення мешканців м. Мелітополя.

ОСОБА_15 суду пояснив, що дійсно у березні, квітні 2011 року за його домашньою адресою керівники зазначених вище підприємств передавали йому пакети для подальшої передачи їх ОСОБА_11 , а саме такі пакети передавали ОСОБА_20 , ОСОБА_19 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_8 .

Всі пакети, отримані ним від зазначених вище осіб, він особисто передавав ОСОБА_11 .

Про те, що було у цих пакетах йому було не відомо .

Також ОСОБА_15 суду показав, що хабарів від керівників підприємств-перевізників ніколи не вимагав, не отримував і будь кому не передавав.

Крім того, обвинувачений ОСОБА_15 заперечував що він, як керівник відділу транспорту і зв`язку Мелітопольської міської ради, погрожував і примушував керівників транспортних підприємств, які займаються пасажирськими перевезеннями мешканців м. Мелітополя, перераховувати будь-які грошові кошти на розрахунковий рахунок Благодійної організації «Мелітопольське агентство регіонального розвитку».

Потерпілий ОСОБА_21 пояснив, що у лютому 2011 року його та директорів інших підприємств-перевізників: ТОВ «АТП «АСА»», ПП «Транзит», ПП «Рейс», ПП «Автосвіт», ПП «Крісгрант» викликав до себе заступник міського голови Мелітополя ОСОБА_11 на нараду. На даній нараді також був присутній начальник сектора транспорту і зв`язку виконкому Мелітопольської ради ОСОБА_15 , де ОСОБА_11 повідомив всім присутнім, що за узгодженням із ОСОБА_23 перевізники повинні платити по 340 грн. в місяць за кожну одиницю транспорту. Гроші повинні передаватися готівкою ОСОБА_15 , а потім, після створення благодійної організації, на розрахунковий рахунок даної організації. ОСОБА_11 пояснив, що зібрані гроші будуть йти на благоустрій міста. При цьому, чому саме по 340 грн., він не пояснив. Потерпілий розумів, що якби в дійсності гроші б шли на благоустрій міста, то навіщо тоді їх готівкою повинні були передавати ОСОБА_15 . Він зазначив, що його підприємство платить всі необхідні податки, з яких і оплачуються роботи для благоустрою міста.

ОСОБА_15 неодноразово дзвонив потерпілому і говорив, що він не виконує своїх зобов`язань - не оплачує по 340 грн. за автобус. Він відповідав, що не має можливості. Реакція з боку ОСОБА_15 була негайною, тому що практично щомісяця приїжджали до потерпілого з перевірками працівники автомобільної інспекції в Запорізькій області, за результатами яких складалися протоколи і він піддавався штрафам у розмірі 1700 грн. Потерпілий також пояснив, що у листопаді 2011 року його до себе в кабінет викликав заступник Мелітопольського міського голови ОСОБА_11 і повів його до Мелітопольського міського голови ОСОБА_23 . Тоді ж, у кабінеті ОСОБА_23 , відбулася розмова про те, що він не виконує своїх зобов`язань у вигляді оплати 340 грн. за одиницю автотранспорту, що інші перевізники платять, а він ні. ОСОБА_23 фактично поставив йому в провину те, що він не дає йому хабар. Потерпілий відповів ОСОБА_23 , що не має фінансової можливості, до того ж КП «Чистота-2» забирає в нього маршрутки. ОСОБА_23 завірив, що більше маршрутки ніхто в КП «Чистота-2» переводити не буде, а ОСОБА_21 у свою чергу повинен буде перераховувати кошти в сумі 340 грн. за одиницю автотранспорту на рахунок благодійної організації «Мелітопольське агентство регіонального розвитку». На його питання, як бути із вказівкою платника, ОСОБА_23 відповів, що можна вказати будь-яке прізвище і в той же день в Мелітопольській міській раді він отримав банківські реквізити зазначеної благодійної організації. Потерпілий зазначив, що 01 грудня 2011 року він під прізвищем зятя ОСОБА_29 перерахував на благодійну організацію «Мелітопольське агентство регіонального розвитку» 6800 грн., 11 січня 2012 року 5000 грн., 12 квітня 2012 року вже від ЧП «Мотор-Експрес» було перераховано 4500 грн., 04 травня 2012 року та 18 травня 2012 року від його імені було перераховано 2600 грн. та 2800 грн. відповідно. Крім того, наприкінці травня 2012 року потерпілий особисто передав ОСОБА_15 у його службовому кабінеті 5000 грн. У червні 2012 рку від колишнього завідуючого відділом транспорту і зв`язку Мелітопольської міськради ОСОБА_48 йому стало відомо, що з 01 липня 2012 року з ним буде розірвано договір по перевезенню пасажирів по маршруту № 1 через те, що у нього мало рухомого складу. Оскільки заступник міського голови ОСОБА_11 курирував питання пасажироперевезень, він пішов до нього. ОСОБА_21 пояснив, що 07 червня 2012 року, зайшовши в кабінет до ОСОБА_11 , він запитав у нього, як можна вирішити питання про те, що б його автобуси залишились на маршруті №1. ОСОБА_11 запитав, які у нього є пропозиції і він сказав, що може сплачувати щомісячно по 800 грн. з кожного маршрутного таксі. ОСОБА_11 поцікавився кількістю на даному маршруті автобусів і сказав, що по даному питанню йому необхідно порадитися з мером міста ОСОБА_23 12 червня 2012 року він прийшов в кабінет до заступника міського голови ОСОБА_11 , тому що раніше йому був наданий час подумати про питання співробітництва з ним, що виражалося в передачі йому коштів за забезпечення безперешкодної роботи автобусів на маршруті. Він розуміючи, що в розмові ОСОБА_11 буде вказувати йому на необхідність передачі йому грошей, то з метою убезпечити себе від протиправних дій взяв з собою на зустріч диктофон «Олімпус» і весь хід бесіди записував на нього. ОСОБА_11 сказав, що його питання обговорювалося з ОСОБА_23 і вирішено позитивно і він зможе нормально працювати. В розмові ОСОБА_11 запитав у нього як він буде вирішувати питання із транспортною інспекцією, а саме з начальником транспортної інспекції ОСОБА_49 на що останній відповів, що це його проблеми і він їх буде вирішувати самостійно. Також він поставив запитання щодо своїх маршруток, тому що директор КП "Чистота-2" ОСОБА_50 почав дуже часто говорити його водіям, щодо закриття його підприємства і що його автобуси перейдуть працювати на його підприємство в КП "Чистота-2" Мелітопольської міської ради. ОСОБА_11 з цього приводу пообіцяв взяти це питання на контроль і поговорити з ОСОБА_51 і сказав, що у випадку згоди на передачу йому грошей у нього не буде цих проблем. На його питання, які ж потрібні умови для його роботи, ОСОБА_11 поцікавився скільки він одержує грошей з однієї маршрутки за місяць, він відповів, що приблизно 1300 грн. і ОСОБА_11 вирішив, що він повинен буде йому щомісячно віддавати за один автобус по 100 доларів США і тоді він може залишатися працювати на першому маршруті і у нього не буде проблем з перевірками, тому що це питання перебуває в його компетенції. На той момент на першому маршруті у нього працювало 14 автобусів, тому він повинен був віддавати ОСОБА_11 1400 доларів США за місяць. Обговоривши кінцеву суму коштів та строки в які необхідно буде платити вищевказані суми, а саме оплата повинна бути зроблена до 10 числа кожного місяця, з оплатою вперед. Потерпілий вказує, що в перших числах липня 2012 року він випадково в міськвиконкомі зустрів ОСОБА_11 і повідомив йому про те, що 10 числа принесе йому вищевказану грошову суму. Приблизно через пару днів, йому на мобільний телефон подзвонив ОСОБА_11 і попросив його під`їхати до нього. Зустріч відбулася в обідній час 16 липня 2012 року на робочому місці ОСОБА_11 . На зазначену зустріч потерпілий взяв свій диктофон «Олімпус» і записував весь хід розмови. Під час розмови ОСОБА_11 зазначив, що кошти які він повинен був віддавати йому за свої автобуси, необхідно буде передавати директору КП "Мелітопольський асфальтобетонний завод" ОСОБА_9 і ці гроші будуть йти на допомогу міста. Він переймався тим, що раніше при колишньому мері міста він неодноразово надавав допомогу місту, але незважаючи на це у нього забиралися з маршрутів автобуси, а також забиралися маршрути і що він буде віддавати гроші невідомій йому людині, а його проблеми залишаться невирішеними. ОСОБА_11 завірив його, що ОСОБА_9 не сховає від нього суму переданих грошей і що він бере це питання під свій контроль та пообіцяв, що буде йому допомагати і що він буде безперешкодно працювати в сфері пасажирських перевезень. Потім ОСОБА_11 написав власноручно на аркуші паперу номер мобільного телефону ОСОБА_9 . Він пояснив, що оскільки гроші він віддавав ОСОБА_9 готівкою, ніякого бухгалтерського обліку по даним грошам у нього на підприємстві не здійснювалось. Так, зібравши 11200 грн. вранці 20 липня 2012 року потерпілий направився на КП "Мелітопольський АБЗ» для передачі грошей ОСОБА_9 . По приїзду відразу знайшов до його кабінету та повідомив, що приніс 11200 грн. ОСОБА_9 відразу подзвонив ОСОБА_11 та повідомив його про те, що він приніс 11200 грн. Після чого ОСОБА_9 завів його в сусідній кабінет, де була жінка віком близько 50-55 років і наказав їй прийняти від нього гроші. Жінка спитала у нього прізвище, ім`я, по батькові, а також назву його підприємства. Перерахувавши гроші, які він дав, запитала, як їх ураховувати, він відповів, що не знає, при цьому ОСОБА_52 сказав ураховувати їх, нібито за ремонт дорожнього покриття. Жінка стала собі ще щось записувати, а потім видала йому квитанцію до прибуткового касового ордера без номера від 20.07.2012 рку з печаткою підприємства на суму 11200 грн. Потерпілий ніяких документів не підписував і ніяких робіт з ремонту дорожнього покриття при цьому не замовляв. ОСОБА_21 також пояснив, що 10 серпня 2012 року він приїхав на КП "Мелітопольський АБЗ" і знову передав готівкою 11200 грн. Він повідомив, що приніс 1400 доларів США. ОСОБА_9 дав команду своїй підлеглій прийняти у нього гроші. 10 вересня 2012 року, приїхавши до ОСОБА_9 , він передав йому готівкою 1400 доларів США, 10 жовтня 2012 року - передав ОСОБА_9 5195 грн. і 350 доларів США, на загальну суму 7993 грн. Перебуваючи в приміщенні бухгалтерії КП "Мелітопольський асфальтобетонний завод", йому бухгалтером ОСОБА_53 були надані на підпис договір підряду № 32С, а також акти виконаних робіт КП "Мелітопольський асфальтобетонний завод", згідно яких дане підприємство виконало нібито замовлені ним роботи з ремонту дорожнього покриття на різних вулицях міста Мелітополя. Дані договори й акти на момент надання їх йому були підписані директором КП "Мелітопольський асфальтобетонний завод" ОСОБА_9 . Після чого він підписав даний договір підряду та акти виконаних робіт і скріпив дані документи печаткою ЧП «Мотор - Експрес». Потім він відразу направився до заступника мера ОСОБА_11 , щоб підтвердити факт виконання своїх зобов`язань, щоб він повідомив це Велігоші, начальникові транспортної інспекції Запорізької області, тому що його документи на оформлення ліцензії на здійснення пасажирських перевезень саме в той час перебували у Велігоши в м. Запоріжжі на розгляді. Потерпілий зазначив, що якби він не виконав умови, поставлені йому ОСОБА_11 , то він би ліцензію не отримав. Пізніше, зайшовши у кабінет до ОСОБА_11 , він повідомив йому, що був у Чаусова на КП "Мелітопольський асфальтобетонний завод" і віддав гроші. Він пояснив ОСОБА_11 , що за перший маршрут він заплатив по 100 доларів США за машину, усього за 10 машин, та що 4 машини в нього забрав директор КП "Чистота-2" ОСОБА_54 і з цього приводу він не може платити за 14 машин з маршруту № 1. ОСОБА_11 не заперечував і погодився з ним. ОСОБА_11 сказав, що розмовляв з ОСОБА_51 з цього приводу і маршрутки в нього більше не забиратимуть. Тому для подальшої й безперешкодної роботи автобусів на маршрутах №1, №12, №27"а" йому необхідно на початку місяця так само передати ОСОБА_11 через ОСОБА_9 кошти. 12 листопада 2012 року потерпілий під`їхав на КП "Мелітопольський АБЗ", зайшовши в кабінет до ОСОБА_55 , він побачив, що там знаходиться ще одна людина, тому ОСОБА_9 вийшов в коридор і він повідомив йому, що через те, що в нього змінилася кількість машин, а саме замість 10 залишилося 8 на маршруті № 1, то він хоче повідомити ОСОБА_11 , що в грудні 2012 року він зможе заплатити тільки за 8 маршруток і попросив його подзвонити ОСОБА_11 , оскільки той не брав слухавку. ОСОБА_9 відповів, що дзвонити необов`язково, а в грудні він сам йому все розповість. Після чого ОСОБА_9 показав, щоб він здав гроші ОСОБА_56 . Потерпілий зайшов в її кабінет і віддав їй кошти в сумі 10200 грн. і 1000 доларів США, вона їх перерахувала і сказала, що долари обміняє на гривні після чого подзвонить, щоб той приїхав і забрав прибутковий ордер. Він ніяких договорів підряду з КП "Мелітопольський АБЗ" укладати не планував і їхніх послуг не потребував, у прийнятті виконаних робіт КП "Мелітопольський АБЗ", акти яких перебувають у нього, участі не приймав, а підписав дані документи 10 жовтня 2012 року на вимогу працівників бухгалтерії КП "МелітопольськийАБЗ". Потерпілий ОСОБА_21 цивільний позов підтримав в повному обсязі та просить його задовольнити.

В судовому засіданні потерпілий ОСОБА_19 пояснив, що у березні 2011 року всіх директорів підприємств-пасажироперевізників м. Мелітополя зібрав у себе в робочому кабінеті заступник мера ОСОБА_11 , на даній нараді також був присутній і начальник сектора транспорту та зв`язку Мелітопольської міськради ОСОБА_15 . Дані особи контролювали пасажироперевезення в місті. На цій нараді ОСОБА_11 сказав усім перевізникам, що з мером міста дану нараду узгоджено і все озвучене теж. ОСОБА_19 пояснив, що ОСОБА_11 сказав, що б вони мали можливість спокійно працювати і з боку міськради не було ніяких перевірок підприємств на предмет дотримання перевізниками умов договорів, щомісяця кожне підприємство повинне буде віддавати по 340 грн. з кожного автотранспортного засобу. Гроші від перевізників щомісяця буде збирати начальник відділу транспорту ОСОБА_15 . У разі не виконання вимог, як сказав ОСОБА_11 , з кожним перевізником будуть переглянуті договори на перевезення аж до їх розірвання. Все сказане ОСОБА_11 підтвердив ОСОБА_57 , сказавши, що буде приймати гроші від них. Він як директор ПП "Рейс" розумів, що у разі не виконання вимог ОСОБА_11 і інших посадових осіб міськради, не буде мати можливість спокійно працювати і тому, як і всі, погодився з їх умовами, розуміючи що їх вимоги не законні. ОСОБА_11 пояснював, що зібрані гроші будуть йти на благоустрій міста, при цьому чому саме по 340 грн. з кожного автомобіля, а не іншу суму, він не пояснював. При цьому він розумів, що якби насправді гроші б йшли на благоустрій міста, то навіщо тоді їх готівкою вони повинні були передавати ОСОБА_15 , знову ж таки, його підприємство сплачує всі необхідні податки, з яких у тому числі як він розуміє оплачуються та роботи з благоустрою міста. У зв`язку з цим, він з ОСОБА_20 в лютому 2011 року і в березні 2011 року їздили до ОСОБА_15 додому по АДРЕСА_2 , номеру будинку не пам`ятає, де біля будинку вони віддали йому гроші. Яку суму коштів віддав ОСОБА_20 , потерпілий не знає, він особисто віддав ОСОБА_15 два рази по 10200грн. Потерпілий також пояснив, що приблизно в квітні 2011 року його викликав до себе в кабінет начальник транспортного відділу Мелітопольської міськради ОСОБА_15 , де він сказав, що для того щоб він продовжував працювати і здійснювати перевезення пасажирів, і він повинен буде щомісячно перераховувати грошові кошти у розмірі 10200грн. на розрахунковий рахунок благодійної організації «Мелітопольське агентство регіонального розвитку» та призначення платежу вказувати як добровільне пожертвування для проведення статутної діяльності. Для того, щоб з ним не розірвали договори і не перешкоджали його діяльності він погодився і 13 травня 2011 року він перерахував 10200 грн. на раніше зазначену благодійну організацію. Таким чином, потерпілий перераховував грошові кошти 10 червня 2011 року, 08 липня 2011 року, 22 серпня 2011 року, 06 жовтня 2011 року, 09 листопада 2011 року, 07 грудня 2011 року, 11 січня 2012 року, 13 лютого 2012 року, 14 березня 2012 року, 09 квітня 2012 року, 10 травня 2012 року. Також він перераховував 10200 грн. і у вересні 2011 р. Потерпілий зазначив, що всього він перерахував грошові кошти в сумі 132600 грн. і готівкою віддав ОСОБА_15 20 400грн. Як він розуміє, дані грошові були перераховані на розрахунковий рахунок благодійної організації в якості хабара, для безперешкодної роботи на маршруті і для не проведення перевірок з боку міськвиконкому. Він не знає, що собою являє благодійна організація «Мелітопольське агентство регіонального розвитку», але про яку благодійність може йти мова, якщо йому безальтернативно було сказано перераховувати до неї грошові кошти. ОСОБА_19 також пояснив, що в літку 2012 року йому на мобільний телефон подзвонив працівник сектору транспорту та зв`язку виконкому Мелітопольської міської ради ОСОБА_58 і сказав, що йому необхідно з`явитися на нараду, яку буде проводити заступник міського голови ОСОБА_11 . На цій нараді були присутні всі перевізники пасажирів м. Мелітополя. На нараді ОСОБА_11 заявив, що необхідно робити внески в якості благодійності, перераховуючи кошти на КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод», директором якого є ОСОБА_9 . ОСОБА_11 сказав, що необхідно перераховувати грошові кошти в сумі 340 грн. з автомобіля, тобто з його підприємства 10200 грн. на місяць. Також ОСОБА_11 заявив, що в разі перерахування грошових коштів їм буде наданий всілякий вплив у вигляді непроведення перевірок контролюючими органами і службами. Протокол засідання не вівся, працівників сектору транспорту та зв`язку виконкому на зазначеній нараді не було. Для бесіди до себе його особисто ОСОБА_11 не викликав і з ним не розмовляв. У серпні-вересні 2012 року він не вносив ніяких платежів. Тоді ж від директорів інших фірм з перевезення пасажирів йому стало відомо, що всі вносять платежі на КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод» і не вносить тільки він і ОСОБА_20 . Тоді ж, разом з ОСОБА_20 вони вирішили, що треба внести платежі, оскільки боялися проведення перевірок, так як у ОСОБА_20 працівниками сектору транспорту та зв`язку виконкому Мелітопольської міської ради проводилася перевірка щодо дотримання вимог умов договорів з перевезень пасажирів. Саме після цієї перевірки у ОСОБА_20 він зрозумів, що необхідно внести грошові кошти в КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод», тому що побоювався, що дана перевірка не остання і йому шляхом проведення перевірок не дадуть працювати. Потерпілий зазначив, що 18 жовтня 2012 року він разом з ОСОБА_20 поїхали на КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод» і в бухгалтерії внесли грошові кошти: ОСОБА_20 - 3000 грн., а він - 2000 грн. нібито за поточний ремонт дорожнього покриття. Договір між ними не укладався і він його не підписував, хоча в 20-х числах жовтня йому і ОСОБА_20 дзвонили з бухгалтерії і казали, щоб вони приїхали і підписали договір. Що зазначено в даному договорі, потерпілий не знає, актів приймання виконаних підрядних робіт він не бачив, їх не підписував. Про перерахування грошових коштів у бухгалтерії йому була вручена квитанція, але він не може її знайти, можливо він її загубив. Потерпілий вказав, що зараз він розуміє, що фактично гроші, які він передавав ОСОБА_15 , платив у благодійний фонд, а потім і в КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод», а це приблизно близько 200000 грн., є хабарами, які отримували керівники міста Мелітополя, фактично вони наживалися за рахунок його праці. Потерпілий ОСОБА_19 цивільний позов підтримав в повному обсязі та просить його задовольнити.

Потерпілий ОСОБА_8 в судовому засіданні пояснив, що видом діяльності ТОВ «АТП« АСА» - є здійснення пасажирських перевезень, у тому числі пільгових категорій громадян. На здійснення діяльності з перевезення пасажирів укладається два договори, а саме: на здійснення пасажирських перевезень загальної категорії громадян і на здійснення перевезень пасажирів пільгової категорії. Дані договори укладаються між директором підприємства і виконавчим комітетом Мелітопольської міської ради. Договір на здійснення пасажирських перевезень загальної категорії громадян укладається строком на 5 років, а договір про пасажирських перевезень пільгових категорій громадян - на 3 місяці. Термін договорів з перевезення пільгових категорій громадян по закінченню кварталу може бути продовжений, а може і ні з ініціативи виконкому Мелітопольської міської ради. При укладанні договору з перевезення пільгових категорій громадян, згідно умов даного договору, підприємство заявляє і отримує компенсацію згідно звітів підприємства, які перевіряються управлінням праці та соціального захисту населення Мелітопольської міської ради. Потерпілий зазначив, що на ТОВ «АТП« АСА »знаходиться близько 100 автомобілів, які офіційно оформлені, всі водії також оформлені, є відповідні записи в трудових книжках, табелі обліку робочого часу, графіки, інструктажі. Зазначені автомобілі відображені в договорах на здійснення перевезень. Інших автомобілів, які працюють неофіційно без договору з Виконкомом Мелітопольської міської ради, у нього немає. Їх підприємство виграло тендер і у нього укладено договори з перевезення пасажирів на маршрутах №№ 5, 8, 9, 10, 17, 20, 21, 24, 25. ОСОБА_8 також зазначив, що приблизно в лютому 2011 року він, як представник фірми пасажироперевізників, а також інші великі фірми м. Мелітополя, які надають послуги з перевезення пасажирів автомобільним транспортом, були запрошені заступником міського голови ОСОБА_11 на нараду, на якій він сказав, щоб вони платили йому грошові кошти з розрахунку 340 грн. за місяць роботи на маршруті одного транспортного засобу, що надає послуги з перевезення пасажирів. Таким чином, наприкінці лютого 2011 року він зателефонував заступнику міського голови ОСОБА_11 і коли приїхав до нього в службовий кабінет, передав йому готівкою грошові кошти в сумі близько 30000 грн., з розрахунку 340 грн. за місяць роботи на маршруті одного транспортного засобу, який надає послуги з перевезення пасажирів (у цьому місяці на маршруті працювало приблизно 88 транспортних засобів). Дані кошти були купюрами номіналом по 200 грн. і 100 грн. ОСОБА_11 поклав вказані грошові кошти в ящик свого робочого столу, після чого він пішов. Потерпілий зазначив, що в останніх числах лютого 2011 року він на ряду з іншими керівниками підприємств-перевізників був запрошений до заступника Мелітопольського міського голови ОСОБА_11 . Дану нараду проводив ОСОБА_11 в своєму службовому кабінеті в присутності завідувача сектору транспорту ОСОБА_15 . На нараді ОСОБА_11 повідомив, що з березня 2011 року всі перевізники повинні надавати благодійну допомогу місту з розрахунку 340 грн. за один транспортний засіб, що працює на маршруті. Чому саме 340 грн. необхідно було платити, а не іншу суму, - потерпілий не знає і ОСОБА_11 їм про це не говорив, але повідомив, що ними прийнято таке рішення. Наскільки він пам`ятає проти такої вказівки ОСОБА_11 ніхто з керівників підприємств перевізників не заперечував. При цьому на даній нараді не обумовлювалося, яким саме чином або способом вони будуть дані гроші передавати до міськради в якості благодійності. Потерпілий зазначив, що він зібрав дану суму і тримав її у себе, при цьому своєму бухгалтеру він про це не повідомляв, оскільки ці гроші ніде не були враховані. ОСОБА_8 також пояснив, що на початку квітня 2011 року (точної дати він не пам`ятає) ОСОБА_15 з робочих питань приїхав до нього в офіс підприємства. Знаходячись в офісі, потерпілий передав ОСОБА_15 поліетиленовий пакет з грошима в сумі 30000 грн. У середині квітня (точної дати він вже не пам`ятає) він по якимось своїм робочим моментам приїхав до міськвиконкому і звернувся до завідуючого сектором транспорту ОСОБА_15 і він вручив йому реквізити благодійної організації «Мелітопольське агентство регіонального розвитку», які були надруковані на аркуші паперу, а також мали малюнок черешні з листочком. Потерпілий зазначив, що зі слів ОСОБА_15 , починаючи з квітня він повинен був перераховувати гроші з раніше обумовленої суми в 340 грн. з кожного працюючого на маршруті автомобіля на розрахунковий рахунок даної благодійної організації. ОСОБА_15 нічого йому не розповідав, що це за благодійна організація, для чого вона була створена, куди підуть перераховані грошові кошти, та йому це було й не цікаво. Таким чином, починаючи з травня 2011 року потерпілий почав кожен місяць перераховувати на розрахунковий рахунок благодійної організації «Мелітопольське агентство регіонального розвитку» грошові кошти, а саме: 18 травня 2011 року ним було перераховано 26930 грн., 24 червня 2011 року - 26930 грн., 26 липня 2011 року - 24059 грн., 09 серпня 2011 року - 29287 грн., 08 вересня 2011 року - 28950 грн., 07 жовтня 2011 року - 34673 грн., 04 листопада 2011 року - 35020 грн., 10 лютого 2012 року - 35000 грн., 05 березня 2012 року - 35000 грн., 10 квітня 2012 року - 35020 грн., 07 травня 2012 року - 35020 грн.

Потерпілий зазначив, що приблизно в середині вересня 2011 року його запросив до себе в службовий кабінет заступник міського голови ОСОБА_11 і сказав, що йому необхідно напередодні проведення свята «День міста» допомогти на проведення даних заходів коштами. Він поцікавився, скільки необхідно перерахувати грошових коштів на, що ОСОБА_11 сказав, що йому в 2011 році були виплачені компенсаційні виплати з бюджету за надання перевезень пільгових категорій громадян в сумі приблизно 500000 грн., тому необхідно передати йому готівку грошові кошти у вигляді хабара з розрахунку 10% від суми цих виплат. Потерпілий не погодився і сказав, що це велика сума і що він зможе передати йому готівкою грошові кошти в сумі 40000 грн. ОСОБА_11 погодився. Через деякий час він в службовому кабінеті заступника міського голови ОСОБА_11 передав останньому готівкові грошові кошти у вигляді хабара за компенсаційні виплати з бюджету за надання перевезень пільгових категорій громадян сумі 40000 грн. купюрами номіналом по 200 грн. і 100 грн. ОСОБА_8 також пояснив, що приблизно в листопаді 2011 року його запросив до себе в службовий кабінет заступник міського голови ОСОБА_11 і сказав, щоб він дав йому готівкою грошові кошти за компенсаційні виплати з бюджету за надання перевезень пільгових категорій у 2011 році. Потерпілий сказав, що може дати 3000 грн., так як в даний час на підприємстві були фінансові труднощі. Він погодився і через деякий час він в службовому кабінеті заступника міського голови ОСОБА_11 передав останньому готівкові грошові кошти у вигляді хабара за компенсаційні виплати з бюджету за надання перевезень пільгових категорій громадян сумі 3000 грн. В кінці серпня - на початку вересня 2012 року (точно він не пам`ятає) йому на мобільний телефон передзвонив працівник сектору транспорту та зв`язку виконкому Мелітопольської міської ради ОСОБА_58 і сказав, що йому необхідно з`явиться на нараду, яку буде проводити заступник міського голови ОСОБА_11 . На нараді були присутні всі великі перевізники пасажирів м. Мелітополя. На цій нараді ОСОБА_11 заявив, що необхідно робити внески в якості благодійності, при цьому грошові кошти необхідно перераховувати на КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод», директором якого є ОСОБА_9 . Це ОСОБА_11 мотивував тим, що як перевізники вони повинні допомогти місту у вигляді перерахування грошей на ремонт доріг. ОСОБА_11 на зазначеній нараді не озвучив суму, яку необхідно перераховувати. Також ОСОБА_11 натякнув, що у разі відмови в перерахуванні коштів, виконком міськради наділений певними важелями впливу, тобто як він зрозумів, якщо не буде перерахувань, то справа може дійти до розірвання договорів на пасажирські перевезення, розірвання яких буде ініціюватися виконкомом, як замовником перевезень. Протокол засідання не вівся, чи були присутні на нараді працівники сектору транспорту та зв`язку виконкому Мелітопольської міської ради, він не пам`ятає. Після наради, у вересні 2012 року (коли саме не пам`ятає) між потерпілим і ОСОБА_11 сталася зустріч, ініційована ОСОБА_11 . Хто його викликав на дану зустріч, він не пам`ятає, але точно ініціативу проявляв не він. Зустріч відбувалася в денний час в кабінеті ОСОБА_11 . У ході зустрічі ОСОБА_11 почав говорити про дефіцит міського бюджету і що необхідно допомагати місту, при цьому запитав яку суму він може перерахувати на розрахунковий рахунок КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод». Він відповів, що може допомогти у вигляді перерахування на розрахунковий рахунок КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод» суму в розмірі 15000 грн. Тоді ж, у його присутності ОСОБА_11 подзвонив ОСОБА_9 і попросив його виписати рахунок і сказав, що він під`їде до нього. Після розмови з ОСОБА_11 , потерпілий поїхав на КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод» до ОСОБА_9 , разом з ним зайшли в бухгалтерію, де йому дали реквізити даного підприємства. Потерпілий зазначив, що 11 вересня 2012 року він перерахував грошові кошти в сумі 15000 грн. У жовтні 2012 року його знову на бесіду запросив ОСОБА_11 і також попросив допомогти місту у вигляді перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок КП «Мелітопольський асфальто-бетонний завод». Дана бесіда відбувалася в кабінеті ОСОБА_11 . Тоді ж ОСОБА_11 запитав потерпілого, скільки він може перерахувати грошових коштів у жовтні 2012 року. Він відповів, що в жовтні у нього фінансові труднощі на підприємстві і він може перерахувати тільки 10000 грн., на що ОСОБА_11 погодився. Цього разу ОСОБА_11 ОСОБА_9 не дзвонив. Потерпілий передзвонив ОСОБА_9 , щоб він скинув на їх підприємство факс з реквізитами КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод». Отримавши факс, 11 жовтня 2012 року він перерахував на розрахунковий рахунок КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод» 10000 грн. Після цього, в жовтні 2012 року (коли саме не пам`ятає і за яких обставин зазначені документи з`явилися у них) ним був підписаний договір підряду № 52 від 11 вересня 2012 року, а також акти приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2012 року на суми 15000 грн. і 10000 грн. Він підписав дані документи, не прочитав їх зміст, оскільки розумів, що це свого роду законне обґрунтування оприбуткування грошових коштів, перерахованих ним. Роботи, зазначені в актах приймання виконаних будівельних робіт, не проводилися, він їх замовником не був, хоча формально документи складені. Потерпілий зазначив, що у листопаді 2012 року ОСОБА_11 йому не дзвонив. Хто ще з перевізників м. Мелітополя перераховував грошові кошти на КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод», він не знає. Цивільний позов підтримав в повному обсязі.

Потерпілий ОСОБА_17 в судовому засіданні пояснив, що на керованому ним підприємстві знаходиться 28 маршрутних транспортних засобів, які офіційно оформлені. Він виграв тендер і у нього укладено договори з перевезення пасажирів на маршрутах №№ 3-б, 15, 27-б. Потерпілий пояснив, що у березні 2011 року всіх пасажироперевізників м. Мелітополя зібрав у себе в робочому кабінеті заступник мера ОСОБА_11 , на даній нараді був присутній і начальник сектора транспорту та зв`язку Мелітопольської міськради ОСОБА_15 . Дані особи контролювали пасажироперевезення в місті Мелітополі. На даній нараді ОСОБА_11 сказав усім перевізникам, що з мером міста дану нараду узгоджено і все озвучене - теж. Як сказав ОСОБА_15 , щоб вони мали можливість спокійно працювати і з боку міськради не було ніяких перевірок підприємств на предмет дотримання перевізниками умов договорів, щомісяця кожне підприємство повинне буде віддавати по 340 грн. з кожного автотранспортного засобу. Гроші від перевізників щомісяця буде збирати начальник відділу транспорту ОСОБА_15 . У разі невиконання вимог з кожним перевізником будуть переглянуті договори на перевезення аж до їх розірвання. Все сказане ОСОБА_11 підтвердив і ОСОБА_57 сказавши, що буде приймати гроші від них. Потерпілий зазначив, що він, як директор ПП «Автосвіт» розумів, що в разі невиконання вимог ОСОБА_11 та інших посадових осіб міськради, він не буде мати можливість спокійно працювати і тому, як і всі погодився з їх умовами, розуміючи що їх вимоги не законні. ОСОБА_11 пояснював, що зібрані гроші будуть йти на благоустрій міста, при цьому чому саме по 340 грн. з кожного автомобіля, а не іншу суму, він не пояснював. ОСОБА_17 також пояснив, що особисто він віддав ОСОБА_15 два рази гроші в березні і в квітні 2012 року по 7140 грн., а всього - готівкою 14280 грн., які він привозив ОСОБА_15 додому.

Приблизно в квітні 2011 року керівників підприємств-перевізників викликав до себе в кабінет начальник транспортного відділу Мелітопольської міськради ОСОБА_15 , де він сказав, що для того, щоб вони продовжували працювати і здійснювати перевезення пасажирів, вони повинні будуть платити по 340 грн. з машини, на розрахунковий рахунок благодійної організації «Мелітопольське агентство регіонального розвитку» із зазначенням платежу, як добровільне пожертвування для проведення статутної діяльності. Зі свого боку ОСОБА_15 обіцяв захист від Державтоінспекції (перевезення пасажирів стоячи) і від ОСОБА_59 (порушення ліцензійних умов). Потерпілий вказує, що для того, щоб з ним не розірвали договори і не перешкоджали його діяльності, він був змушений з 10 травня 2011 року по 11 травня 2012 року перераховувати грошові кошти на розрахунковий рахунок благодійної організації «Мелітопольське агентство регіонального розвитку». Таким чином, він перерахував грошові кошти на розрахунковий рахунок благодійної організації «Мелітопольське агентство регіонального розвитку»: 10 травня 2011 року - 7140 грн., 03 червня 2011 року - 7140 грн., 08 липня 2011 року - 6460 грн., 05 серпня 2011 року - 6120 грн., 06 вересня 2011 року - 5100 грн., 06 жовтня 2011 року - 5440 грн., 02 листопада 2011 року - 5440 грн., 06 грудня 2012 року - 5440 грн., 06 січня 2012 року - 5440 грн., 13 лютого 2012 року - 5440 грн., 07 березня 2012 року - 5440 грн., 10 квітня 2012 року - 5440 грн., 11 травня 2012 року - 5440 грн., на загальну суму 70380 грн. ОСОБА_17 зазначив, що він не має поняття, що собою являє благодійна організація «Мелітопольське агентство регіонального розвитку». Приблизно в липні-серпні 2012 року йому на мобільний телефон передзвонив працівник сектору транспорту та зв`язку виконкому Мелітопольської міської ради ОСОБА_58 і сказав, що йому необхідно з`явиться на нараду, яку буде проводити заступник міського голови ОСОБА_11 . На нараді були присутні всі перевізники пасажирів м. Мелітополя і ОСОБА_11 заявив, що необхідно робити внески в якості благодійності, при цьому грошові кошти необхідно перераховувати на КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод», директором якого є ОСОБА_9 . ОСОБА_11 не озвучив суму, яку необхідно перераховувати. Протокол засідання не вівся, працівників сектору транспорту та зв`язку виконкому на цій нараді не було. Через деякий час після цієї наради в міськраді він приїхав в офіс КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод», зайшов у кабінет директора ОСОБА_9 і представився. Він повідомив йому, що дізнався на нараді в міськраді від ОСОБА_11 , що перевізникам необхідно надавати благодійну допомогу на ремонт доріг у м. Мелітополі, для чого потрібно вносити на рахунок КП «Мелітопольський АБЗ» кошти. З цією метою він попросив у ОСОБА_9 рахунок, на який міг би внести гроші. ОСОБА_9 запросив бухгалтера і сказав їй, щоб вона принесла рахунок КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод» для нього. Після цього, до 08 серпня 2012 року потерпілий перерахував на рахунок КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод» гроші в сумі близько 4080 грн. Таким же чином він заплатив 4080 грн. на рахунок КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод» 06 вересня 2012 року. Останній раз він заплатив на КП «Мелітопольський АБЗ» 04 жовтня 2012 року - 5100 грн. Таким чином, за 3 місяці він заплатив на КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод» гроші на загальну суму 13260 грн. Приблизно через тиждень після останньої оплати бухгалтер КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод» привезла до бухгалтерії ПП «Автосвіт» договір на проведення ремонтних робіт дорожнього покриття, укладений між ПП «Автосвіт» в якості замовника та КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод» в якості виконавця на загальну суму 13260 грн. та акти виконаних робіт з ремонту дорожнього покриття, підписані директором КП «Мелітопольський АБЗ» ОСОБА_9 у двох примірниках. Він підписав з боку ПП «Автосвіт» зазначені документи і віддав перші примірники бухгалтеру КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод», а другий - залишив у своїй бухгалтерії. Він не вникав, які роботи були виконані, оскільки нічого не розуміє в кошторисній документації. Ніяким чином дорожнє покриття не відноситься до ПП «Автосвіт». Перерахування грошових коштів на рахунок КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод» і підписання вищевказаних документів на виконання робіт він здійснював виключно тому, що це питання було поставлено на нараді у заступника міського голови ОСОБА_11 перед підприємствами, що надають послуги з пасажирських перевезень в м. Мелітополь. Він не міг відмовитися від благодійної допомоги, тому що в іншому випадку його підприємство просто перестало б існувати і він не зміг просто працювати. Потерпілий ОСОБА_17 цивільний позов підтримав в повному обсязі та просить його задовольнити.

В судовому засіданні потерпілий ОСОБА_20 пояснив, що на посаді директора ПП «Транзит» він працює з 2002 року і по теперішній час.

Договори на перевезення пасажирів укладені з Мелітопольською міською радою та ПП «Транзит», яка здійснює пасажироперевезення за маршрутами № № 3, 3А, 8, 15 і 27 і на підприємстві є на сьогоднішній час 45 автомобілів. Потерпілий зазначив, що у березні 2011 року його і директорів інших підприємств перевізників: ТОВ «АТП «АСА», ПП «Мотор - Експрес», ПП «Рейс», ПП «Автосвіт», ПП «Крісгрант» викликав до себе заступник міського голови Мелітополя ОСОБА_11 на нараду. На даній нараді також був присутній начальник сектору транспорту і зв`язку виконкому Мелітопольської міської ради ОСОБА_15 . ОСОБА_11 повідомив усім присутнім, що за узгодженням з «першим» (як він зрозумів - з ОСОБА_23 ) перевізники повинні платити по 340 грн. місяць з кожної одиниці транспорту. Гроші повинні передаватися готівкою ОСОБА_15 , а потім після створення благодійної організації - на розрахунковий рахунок даної організації. ОСОБА_20 зазначив, що ОСОБА_11 пояснював, що зібрані гроші будуть йти на благоустрій міста, при цьому чому саме по 340 грн. з кожного автомобіля, а не іншу суму - він не пояснював. При цьому ОСОБА_11 попередив, що у разі невиконання даних вимог, з кожним перевізником будуть переглянуті договори на перевезення аж до їх розірвання. Все сказане ОСОБА_11 підтвердив ОСОБА_57 , який сказав, що він буде приймати гроші. Потерпілий, як і директори інших підприємств-перевізників, погодився з вимогою ОСОБА_11 , оскільки розумів, що інакше вони не дадуть йому спокійно працювати.

Так, у березні 2011 року потерпілий передав ОСОБА_60 у нього вдома 13600 грн., з розрахунку 340 грн. за одну маршрутку, а всього - 40 автомобілів, при цьому при ньому передав ОСОБА_60 гроші в сумі 10 200 грн. і директор ПП «Рейс» ОСОБА_19 . Наступна передача грошових коштів ОСОБА_60 відбувалася у квітні 2011 року, коли він заїхав до нього в офіс і тоді він знову передав йому 13600 грн., а директор ПП «Рейс» ОСОБА_19 передав ОСОБА_60 при ньому 10200 грн. Тоді ж потерпілий і ОСОБА_19 сказали ОСОБА_60 , що вони не можуть надалі передавати йому готівкою грошові кошти та розрахунок можуть робити тільки за безготівковим розрахунком. На сказане ОСОБА_57 повідомив, що це не проблема і сказав, щоб вони разом з ОСОБА_19 під`їхали до нього і він дасть їм банківські реквізити для безготівкового перерахування грошових коштів. Потерпілий зазначив, що він приїхав до ОСОБА_61 і він йому дав реквізити благодійної організації «Мелітопольське агентство регіонального розвитку», куди він і повинен був щомісяця перераховувати грошові кошти. Так, виконуючи вимоги ОСОБА_15 , потерпілим на розрахунковий рахунок благодійної організації «Мелітопольське агентство регіонального розвитку» були перераховані: 13 травня 2011 року - 13600 грн., 10 червня 2011 року - 13600 грн., 08 липня 2011 року - 13600 грн., 22 серпня 2011 року - 13600 грн., 15 вересня 2011 року - 13600 грн., 06 жовтня 2011 року - 13600 грн., 09 листопада 2011 року - 13600 грн., 07 грудня 2011 року - 13600 грн., 11 січня 2012 року - 13600 грн., 13 лютого 2012 року - 13600 грн., 14 березня 2012 року - 13600 грн., 09 квітня 2012 року - 13600 грн., 10 травня 2012 року - 13600 грн., а всього - 163 200 грн. ОСОБА_20 пояснив, що він не має ні найменшого поняття, що собою являє благодійна організація «Мелітопольське агентство регіонального розвитку», але про яку благодійність може йти мова, якщо йому безальтернативно було сказано перераховувати до неї грошові кошти.

Влітку 2012 року, приблизно в липні-серпні місяці, його наряду з іншими керівниками підприємств перевізників пасажирів викликав до себе ОСОБА_11 і заявив, що необхідно робити внески в якості благодійності передаючи їх у КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод», директором якого був ОСОБА_9 . На даній нараді потерпілий висловив свою думку ОСОБА_11 про те, що у нього немає можливості робити ці так звані «добровільні» внески, на що ОСОБА_11 сказав, що на всіх знайдуться заходи впливу, так як Виконком наділений певними важелями впливу на перевізників. Потерпілий зазначив, що він зрозумів, у разі не перерахування грошей на КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод», Виконком буде ініціювати розірвання договорів на перевезення пасажирів. При цьому ОСОБА_11 також повідомив, що якщо такі перерахування будуть проводиться, то перевізникам буде надано всіляке сприяння у вигляді не проведення перевірок контролюючими органами і службами. Як він зрозумів, таким чином керівництво Мелітополя придумало чергову «схему» збору грошей з підприємств-перевізників. Після даної наради, приблизно у вересні 2012 року з ініціативи ОСОБА_11 у нього з ним в його робочому кабінеті відбулася зустріч, в ході якої він йому сказав дослівно: « ОСОБА_62 , давай краще до нас в команду, у нас буде спокійніше». Як він зрозумів, ОСОБА_11 мав на увазі те, що він повинен платити гроші в КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод». Він відповів ОСОБА_11 , що подумає над його пропозицією, але для себе вирішив, що не буде платити гроші в КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод». ОСОБА_20 пояснив, що у жовтні 2012 року він не платив ніяких грошей, але тоді ж від директорів інших підприємств-перевізників він дізнався, що вони щомісячно передають в КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод» різні суми грошей, які саме вони йому не говорили. У жовтні 2012 року потерпілий разом із ОСОБА_19 , подумавши, вирішили теж передавати гроші в КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод», оскільки практично щотижня його почали перевіряти різні контролюючі органи. Безпосередньо до вирішення платити гроші в КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод» потерпілого підштовхнула перевірка працівниками сектору транспорту та зв`язку Мелітопольського Виконкому Гальперіна і Муца, за результатами якої у відношенні нього був складений акт про нібито допущені ним порушеннях при перед рейсовим оглядом автотранспорту. ОСОБА_20 зазначив, що 18 жовтня 2012 року він разом з ОСОБА_19 поїхали в КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод» і готівкою передали до бухгалтерії підприємства гроші: він - 3000 грн., а ОСОБА_19 - 2000 грн. нібито за поточний ремонт дорожнього покриття, якого або договору з КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод» на проведення ремонту, або ремонту, в т.ч. і дорожнього покриття я з КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод» не укладав і не підписував. При цьому в 20-х числах жовтня потерпілому зателефонували з бухгалтерії КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод» і попросили під`їхати, щоб він підписав якийсь договір, як він розумів, складений з метою «легалізувати» отримані від нього гроші. Потерпілий зазначив, що він так даний договір і не підписав. За передані гроші в бухгалтерії йому видали квитанцію, яку він раніше передав органам слідства. Він розуміє, що фактично гроші, які він передавав ОСОБА_15 , платив у благодійний фонд, а потім і в КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод», а це приблизно близько 200000 грн., є хабарами, які отримували керівники їх міста. Фактично вони наживалися за рахунок його праці. Потерпілий ОСОБА_20 цивільний позов підтримав в повному обсязі та просить його задовольнити.

Потерпілий ОСОБА_18 в судовому засіданні пояснив, що в 2007 році ним, в особі засновника, було створено ПП «Крісгрант» з метою здійснення пасажирських перевезень в м. Мелітополь Запорізької області.

В даний час у нього на підприємстві працює 16 маршрутних транспортних засобів, 15 з яких він орендує у фізичних осіб. З моменту створення підприємства, всі виробничі питання, пов`язані з діяльність підприємства, вирішує він сам. У силу займаної посади він має право підписання договорів та інших документів фінансової звітності.

Потерпілий пояснив, що у березні 2011 року всіх пасажироперевізників м. Мелітополя зібрав у себе в робочому кабінеті заступник мера ОСОБА_11 , де був присутній і ОСОБА_15 , так як дані особи контролювали пасажироперевезення в місті. На нараді ОСОБА_11 повідомив всім перевізникам, що з мером міста ОСОБА_23 дану нараду погоджено і все озвучене теж. Як пояснив ОСОБА_11 , що б вони мали можливість спокійно працювати і з боку міськради не було ніяких перевірок підприємств на предмет дотримання перевізниками умов договорів, щомісяця кожне підприємство повинно буде віддавати по 340 грн. з кожного автотранспортного засобу. Гроші від перевізників щомісяця буде збирати начальник відділу транспорту ОСОБА_15 . У разі не виконання вимог, як сказав ОСОБА_11 , з кожним перевізником будуть переглянуті договори на перевезення аж до їх розірвання. Все сказане ОСОБА_11 підтвердив і ОСОБА_57 , сказавши що буде приймати гроші від них. Потерпілий зазначив, що він розумів, що в разі не виконання вимог ОСОБА_11 та інших посадових осіб міськради, він не буде мати можливість спокійно працювати і тому, як і всі, погодився з їх умовами, хоча розумів, що їх вимоги незаконні. На вищевказані вимоги він погодився, оскільки побоювався, що йому можуть не дати працювати, шляхом проведення перевірок різними контролюючими органами, а також аж до розірвання договорів на перевезення з Виконавчим комітетом. ОСОБА_11 пояснював, що зібрані гроші будуть йти на благоустрій міста, при цьому, чому саме по 340 грн. з кожного автомобіля, а не іншу суму, він не пояснював. Він розуміє, що якби насправді гроші б йшли на благоустрій міста, то навіщо тоді їх готівкою вони повинні були передавати ОСОБА_15 , тим більше він платить всі необхідні податки і збори. Потерпілому було зрозуміло, що ОСОБА_23 придумана схема отримання хабарів під «прикриттям» благоустрою міста. Начальник відділу транспорту ОСОБА_57 володів повною інформацією про кількість автотранспорту, який значився у нього на ПП «Крісгрант», і, відповідно, знав, яку суму він повинен буде передавати йому щомісяця. Він передавав ОСОБА_15 готівкою грошові кошти два рази - у березні та квітні 2011 року, при цьому ОСОБА_15 попередньо з ним зіздвонювався, приїжджав до нього в офіс. Перебуваючи в офісі, потерпілий передав ОСОБА_15 готівкою 5100 грн., з розрахунку 340 грн. з кожний з 15 автомобілів, працюючого у нього на маршруті. Дані грошові кошти в сумі 5000 грн. він передав ОСОБА_15 в поліетиленовому пакеті. Після цього ОСОБА_15 поїхав. У квітні 2012 року (точної дати він не пам`ятає, але було це в перших числах місяця) ОСОБА_15 знову з ним здзвонився і знову приїхав до нього в офіс. Перебуваючи в офісі, він передав ОСОБА_15 готівкою 5440 грн., з розрахунку 340 грн. з кожний з 16 автомобілів, працюючого у нього на маршруті. Грошові кошти в сумі 5440 грн. він передав ОСОБА_15 в поліетиленовому пакеті. Після цього ОСОБА_15 поїхав. Як в перший, так і в другий раз при передачі грошових коштів ОСОБА_63 , він з ним ні про що не розмовляв, просто передавав йому гроші і він їхав. Потерпілий зазначив, що він не знає, що собою являє благодійна організація «Мелітопольське агентство регіонального розвитку», але від директорів інших підприємств перевізників він чув, що вони за вказівкою ОСОБА_11 регулярно перераховують на її розрахунковий рахунок грошові кошти, при цьому які саме це були суми він не знаю, між собою директора назвали цю благодійну організацію «Вишенька». Особисто він в дану благодійну організацію грошові кошти не перераховував. На початку серпня 2012 року йому на мобільний телефон передзвонив працівник сектору транспорту та зв`язку виконкому Мелітопольської міської ради ОСОБА_58 і сказав, що йому необхідно з`явиться на нараду, яку буде проводити заступник міського голови ОСОБА_11 . На нараді, яка проводилася в кабінеті заступника міського голови м. Мелітополя ОСОБА_11 , були присутні всі великі перевізники пасажирів м. Мелітополя. На цій нараді ОСОБА_11 заявив, що необхідно робити внески в якості благодійності, при цьому грошові кошти необхідно вносити на КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод». ОСОБА_11 мотивував це тим, що як перевізники вони повинні допомогти місту у вигляді перерахування грошей. ОСОБА_11 на зазначеній нараді не озвучив суму, яку необхідно перераховувати. ОСОБА_11 натякнув, що у разі відмови в перерахуванні коштів, виконком міськради наділений певними важелями впливу, тобто, як він зрозумів, якщо не буде перерахувань, то справа може дійти до розірвання договорів на пасажирські перевезення, розірвання яких буде ініціюватися виконкомом, як замовником перевезень , або будуть здійснені перевірки контролюючими органами. Протокол засідання не вівся, на нараді був присутній і працівник сектору транспорту та зв`язку виконкому Мелітопольської міської ради, ОСОБА_58 . Тоді потерпілий вирішив, що треба внести платіж на КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод», так як він боявся проведення перевірок щодо дотримання вимог умов договорів з перевезень пасажирів, так як порушення можна знайти у кожного перевізника, і він побоювався, що просто шляхом проведення перевірок їм не дадуть працювати. Після цього, у вересні та жовтні 2012 року він з бухгалтером ОСОБА_64 поїхали на КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод» до бухгалтерії, де внесли перший раз 4420 грн. і вдруге 2000 грн. Їм відразу бухгалтер заводу видала квитанції до прибуткового касового ордера, без номера і більше ні яких документів. Так само через кілька днів, йому зателефонувала бухгалтер асфальтобетонного заводу і просила забрати ще документи: договір підряду, а також акти приймання виконаних будівельних робіт. Він підписав дані документи, не вчитуючись в їхній зміст, оскільки розумів, що це свого роду законне обґрунтування оприбуткування коштів, перерахованих ним. Роботи, зазначені в актах приймання виконаних будівельних робіт робилися, чи ні, він не знає, їх замовником він не був, хоча формально документи були складені. Що саме було зазначено в даному договорі, він не знає. Потерпілий ОСОБА_18 цивільний позов підтримав у повному обсязі та просив його задовольнити.

В судовому засіданні свідок ОСОБА_24 пояснив, що з середини 2010 року він був призначений на посаду директора КП "Чистота-2" Мелітопольської міської ради.

Приблизно з початку 2011 року підприємство стало займатися пасажирськими перевезеннями жителів м. Мелітополя маршрутним транспортом загального призначення. ОСОБА_24 пояснив, що на початку весни 2011 року його до себе викликав мер м. Мелітополя ОСОБА_23 , який сказав, що їм дуже вигідно, щоб його підприємство розвивалося, а саме: збільшувалася кількість маршрутного транспорту і відповідно доходи від його роботи. ОСОБА_23 казав, що машин повинно ставати на Підприємстві все більше. Так само він сказав, що частина грошей зароблених маршрутним таксі підприємства, він повинен буде збирати окремо. ОСОБА_24 зазначив, що він запитав у ОСОБА_23 , яку суму він повинен збирати. На що останній відповів, що по 340 грн. за одну машину. Він повинен буде збирати з водіїв 1 раз на місяць. Після чого, зібравши всю суму грошових коштів з усього транспорту, він повинен буде відносити їх особисто заступнику голови Виконавчого комітету Мелітопольської міської ради ОСОБА_11 , оскільки він є його довіреною особою. При цьому гроші по касі свого підприємства він не повинен проводити. ОСОБА_24 пояснив, що він не хотів втратити своє робоче місце і у нього не було вибору, то він погодився на умови ОСОБА_23 . Потім ці питання по збору грошей він обговорював також із ОСОБА_65 та ОСОБА_66 . Свідок 2 рази приносив готівкою суми по 19,5 тисяч гривень особисто ОСОБА_23 , але він їх не брав, а відсилав його до ОСОБА_11 , якому він і передавав гроші. Після чого дану функцію він за вказівкою ОСОБА_23 доручив ОСОБА_25 , який на той час працював на КП "Чистота-2". ОСОБА_24 зазначив, що ОСОБА_11 був посібником ОСОБА_23 в отриманні грошових коштів, завідував так званою "чорної касою". З квітня або з березня 2011 року ОСОБА_25 почав збирати з водіїв маршрутного таксі КП "Чистота-2" грошові кошти в сумі 340 грн. з однієї машини. Після чого, зібравши всі гроші, віддавав їх йому, а він відносив гроші ОСОБА_11 . Він 3 місяці віддавав ОСОБА_67 гроші у його кабінеті. Для чого призначалися ці гроші він не знає, може і на власні потреби. Так 3 місяці поспіль він віддавав ОСОБА_11 суми за 58 машин, які працювали на КП "Чистота-2" у лютому 2011 р. він передав - 19720 грн., за 60 маршрутних таксі в березні 2011 р. - 20400 грн., у квітні - за 74 автомашини 25160 грн. У всіх випадках він гроші приносив ОСОБА_68 в кабінет, а він говорив, щоб він віддав і заніс їх ОСОБА_11 . Після чого він робив все, як йому було сказано. ОСОБА_45 , бравши у нього гроші, перераховував їх. Свідок також зазначив, що при передачі першої суми ОСОБА_45 передзвонив йому та сказав, що не вистачає ще 340 грн. за одну машину і те, що він чітко бачить облік машин, які працюють на "чистоту" і його обдурити не вийде. ОСОБА_24 сказав, що не збирається його обманювати і при зустрічі передав йому відсутні 340 грн. Надалі він контролював кількість працюючих машин помісячно на "Чистоті-2" і звіряв принесену ним суму з тією, що має бути. У травні 2011 року у нього з ОСОБА_11 виникли розбіжності і замість нього гроші ОСОБА_67 став носити ОСОБА_25 . Кожного місяця він приносив 36000 грн. і передавав особисто ОСОБА_11 у нього в кабінеті. Директором він пропрацював до вересня 2011 р., після нього працював директором ОСОБА_69 , але весь цей час-до теперішнього моменту ОСОБА_25 продовжував носити ОСОБА_67 гроші в сумі 36000 грн. щомісяця.

В судовому засіданні свідок ОСОБА_70 пояснив, що він з 01 вересня 2009 року і по теперішній час займає посаду спеціаліста 1 категорії сектору транспорту та зв`язку Мелітопольської міської ради Запорізької області. До його функціональних обов`язків входить робота з кореспонденцією, яка надходить до сектору, підготовка рішень Виконавчого комітету в частині транспортного обслуговування, проведення та підготовка конкурсів для визначення пасажироперевізників для здійснення перевезень, перевірка пасажироперевізників на предмет дотримання ними умов договору, внесення пропозицій керівництву міськради щодо розірвання договорів з перевізниками при недотриманні умов договору та всі інші посадові обов`язки, передбачені його посадовою інструкцією. За своєю роботою він був підконтрольний завідувачеві сектору ОСОБА_71 , який працює з серпня 2012 року, та заступникові міського голови - ОСОБА_11 , який курує сектор транспорту та зв`язку. Свідок зазначив, що спочатку вересня 2012 року його запросив до себе заступник мера ОСОБА_11 та сказав зібрати до нього на нараду всіх пасажироперевізників, які працюють за договором перевозки з Мелітопольської міської радою. Метою даної наради, як пояснив ОСОБА_11 , було встановлення причин за якими перевізники перестали сплачувати гроші, обумовлені з ними в усному порядку при укладенні договорів. В серпні 2012 року відбулася дана нарада, на якій були присутні директори підприємств ПП «Транзит» - ОСОБА_20 , ПП «Рейс» - ОСОБА_19 , ПП «Автосвіт» - ОСОБА_17 , ТОВ «АТП АССА» - ОСОБА_8 , ПП «Крис Грант» - ОСОБА_18 , КП «Чистота 2» - ОСОБА_25 . Нарада проводилась в його присутності в робочому кабінеті ОСОБА_11 . Так, ОСОБА_11 було поставлено питання перед перевізниками на предмет причини припинення ними здійснення щомісячної оплати грошей, про які з ними було договорено при укладенні договорів на перевезення. На що, директор ПП «Транзит» ОСОБА_20 зазначив, що ситуація змінилась, і перевізники не можуть виконувати свої обов`язки. ОСОБА_11 , вислухавши перевізників, рекомендував їм поновити грошові платежі, в обумовленому раніше розмірі. При цьому зазначив, що ці гроші слід перераховувати на рахунок КП «Мелітопольський асфальтно-бетонний завод», директором якого є ОСОБА_9 . Гроші будуть направлені на ремонт доріг в місті. Розмір обумовленої суми, що підлягала сплаті, був відомий всім та складав 340 грн. щомісячно з кожного транспортного засобу. Крім того, ОСОБА_11 рекомендував перевізникам позитивно віднестися до перерахувань грошових коштів, у протилежному випадку, міськрада може розірвати з ними діючі договори. Також ОСОБА_11 надав перевізникам час для обміркування цього питання. Після проведення наради ОСОБА_11 сказав свідку, щоб ніяких дій відносно перевізників не приймати. Також ОСОБА_70 пояснив, що приблизно спочатку вересня 2012 року у нього відбулась розмова з ОСОБА_11 , під час якої він йому сказав, що пасажироперевізники не прислухалися до рекомендацій, які обговорювалися з ними на нараді в серпні 2012 року, тому слід зібрати нараду повторно. Він обдзвонив усіх перевізників та зібрав нараду, на якій були присутні всі перевізники, він та новий начальник сектору ОСОБА_72 . Проводив дану нараду ОСОБА_11 . В ході наради ОСОБА_11 зазначив, що в разі подальшого ігнорування пасажироперевізниками сплати обумовленої суми, до них будуть застосовані заходи щодо їх перевірки на предмет дотримання умов договорів на перевозки, і можливо розірвання договорів. Свідок зазначив, що через деякий час ОСОБА_11 дав йому вказівку обдзвонити всіх перевізників та з`ясувати, чи проводилась ними сплата коштів до КП «МАБЗ». Обдзвонив усіх, він доповів, що оплата проведена директором ТОВ АТП «АССА» ОСОБА_8 та директором ПП «Крис Грант» ОСОБА_18 , інші відмовились. На що ОСОБА_11 сказав підготувати графік проведення перевірок підприємств, та особливу увагу приділити фірмам, які відмовились платити, і почати рекомендував з ПП «Транзіт» директором якого є Ткач.

У дворі міської ради у нього відбулась розмова з ОСОБА_20 та ОСОБА_19 , в ході якої вони повідомили, що не мають можливості перерахувати обумовлену з ОСОБА_11 суму на рахунок КП «МАБЗ», але при цьому не відмовляються платити за їхніми умовами. ОСОБА_20 сказав, що ПП «Транзіт» має можливість сплатити 3000 грн., а ОСОБА_19 2000 грн. та попросили обговорити це з ОСОБА_11 . Через деякий час він передав ОСОБА_11 розмову, що відбулася між ним, ОСОБА_20 та ОСОБА_19 , на що ОСОБА_11 погодився.

Свідок ОСОБА_25 в судовому засіданні пояснив, що від з 26 квітня 2011 року працює начальником транспортної ділянки КП «Чистота-2». Основним напрямком роботи підприємства є пасажироперевезення мешканців м. Мелітополя. Автомобільний парк підприємства нараховував 107 автомобілів. За укладеними з Мелітопольською міською радою договорами підприємство обслуговує сім маршрутів. Контролює роботу КП «Чистота-2» в Мелітопольській міській раді заступник мера ОСОБА_11 , та своєю роботою він періодично звітував йому. Свідок пояснив, в жовтні 2011 року у нього відбулася розмова з ОСОБА_11 , в ході якої останній сказав свідку, що з грудня 2011 року він повинен буде приносити з кожного автотранспортного засобу щодня по 340 грн. Разом з ним вони підрахували, що зі 107 автомобілів він повинен буде приносити йому 36000 грн. Також він повідомив його про те, що таку схему роботи він вже пояснив ОСОБА_73 . Свідок пояснив, що приїхавши до КП «Чистота-2», він разом з директором обговорили нову схему їх роботи. Так, ОСОБА_69 сказав йому, що він щомісячно буде отримувати від ОСОБА_74 36000 грн. та відвозити ОСОБА_11 . Куріцин, в свою чергу, отримував гроші від касира ОСОБА_75 , яка збирала їх щоденно з водіїв. Кошти, які передавались ОСОБА_11 , касир не оприбутковувала.

ОСОБА_25 зазначив, що в період з грудня 2011 року по травень 2012 року ним за вищезазначеною схемою було передано ОСОБА_11 в його особистому кабінеті грошові кошти на загальну суму 216000 грн. В червні 2012 року з невідомих свідку причин, ОСОБА_69 був звільнений з посади директора КП «Чистота-2». Розроблена ОСОБА_11 схема перестала працювати. Свідок зазначив, що в липні 2012 року на посаду директора підприємства було призначено його.

Свідок ОСОБА_76 в судовому засіданні пояснила, що вона займає посаду старшого бухгалтера КП «Мелітопольський АБЗ» Мелітопольської міської ради. КП «Мелітопольський АБЗ» займається ремонтом доріг у літній період часу, а взимку - їх розчищенням і посипанням сольовою сумішшю. Свідок зазначила, що 12 листопада 2012 року приблизно о 12 годині 40 хвилин до неї у кабінет зайшов директор підприємства ОСОБА_9 разом із директором ПП «Мотор-Експрес» ОСОБА_21 . ОСОБА_9 сказав їй прийняти від ОСОБА_21 гроші, після чого вийшов. Тоді ОСОБА_77 приніс їй 4-й раз гроші. Свідку не відомо, чи були укладені договори із маршрутчиками. Залишившись у кабінеті з директором «Мелітопольський АБЗ», він надав їй 10200 грн. та 1000 доларів США, які вона перерахувала та сказала, що обміняє долари на гривні, а після - зателефонує йому для того, щоб він забрав квитанцію до прибуткового касового ордера. Після чого ОСОБА_21 вийшов із кабінету, і тільки вона хотіла покласти гроші до сейфу, як в кабінет увійшли слідчий прокуратури Запорізької області та працівники міліції (УБОЗ) разом із понятими та повідомили її, що будуть проводити у неї огляд. Крім того, свідок зазначила, що ОСОБА_21 , починаючи з липня 2012 року щомісяця приносив їй грошові кошти. В липні 2012 року він перший раз приніс їй 11200 грн. Кошти вона приймала він нього за вказівкою директора ОСОБА_9 . Дані суми вона повинна була оприбуткувати, як пайову участь у ремонті доріг міста Мелітополя. Тобто вона приймала він нього гроші готівкою, які оприбутковувала по касі, а після - здавала в банк на розрахунковий рахунок підприємства. Після чого за вказівкою директора ОСОБА_9 , гроші витрачалися на потреби підприємства, а саме: на оплату за матеріали, ГСМ, податки. На підтвердження витрат цих коштів, вона виписувала квитанцію до прибуткового касового ордеру і віддавала її ОСОБА_21 . За такою схемою ОСОБА_21 приносив до них на підприємство грошові кошти в серпні, вересня та жовтні 2012 року. Гроші були як в гривні, так й в доларах США. Квитанції вона виписувала ОСОБА_21 наступного дня, оскільки ходила до відділення банку для обміну доларів США на гривні. Першу квитанцію про обмін валют в серпні 2012 року вона віддала директорові ОСОБА_78 , а всі наступні - викинула. Про всі дії з прийому коштів від ОСОБА_21 , вона звітувала перед ОСОБА_9 на підставі роздруківки з комп`ютеру за боргами підприємства. Таким же чином за вказівкою директора ОСОБА_9 вона приймала грошові кошти від ПП «Транзит», ПП «Рейс», ПП «Крисгрант». Також на розрахунковий рахунок підприємства поступали кошти від ТОВ «АТП АССА», ПП «Автосвіт», ЗАТ «Запоріжнафтопродуктгруп», які, зі слів ОСОБА_9 , перераховували кошти за пайову участь в ремонті доріг міста Мелітополя. Всю дану інформацію за вказаними підприємствами вона за вказівкою ОСОБА_9 вела у своєму комп`ютері. Також за вказівкою ОСОБА_9 вона перераховувала отримані кошти на інші підприємства за постачання їм матеріалів згідно виставлених рахунків. В основному це були розрахунки за виставлені борги їх підприємству за бітум, ГСМ, котельне паливо.

Свідок ОСОБА_39 в судовому засіданні пояснила, що вона з січня 2005 року займала посаду начальника кошторисно-договірного відділу КП «Мелітопольський асфальтобетонний завод» Мелітопольської міської ради Запорізької області.

За зверненням осіб з питань ремонту дорожнього покриття, за вказівкою директора, виконроб виїжджав на місце майбутніх робіт та визначав їх обсяг, після чого передавав їй інформацію щодо місця робіт та їх обсягу. На підставі даної інформації, вона у відповідності до державних будівельних норм складала локальний кошторис, на підставі якого визначалася попередня вартість робіт. Замовник в свою чергу, повідомлявся про вартість робіт та визначалася дата та час їх виконання. На підставі чого свідок складала договір підряду, який підписувався з однієї сторони представником замовника та з другої - директором КП «МАБЗ».

Свідок ОСОБА_39 також пояснила, що від директора КП «МАБЗ» ОСОБА_9 та бухгалтера ОСОБА_79 їй поступала інформація в різний час на протязі вересня-жовтня 2012 року про суми грошових коштів, які поступали на рахунок їх підприємства від ПП «Рейс», ПП «Транзіт», ПП «Мотор Експрес», ПП «Крисгрант», ПП «Автосвіт» та ТОВ «АПТ АСА». За вказівкою директора ОСОБА_9 , на підставі відомостей бухгалтерії, нею, виходячи з наявних установчих даних підприємств та сум грошових коштів, які надійшли від конкретного підприємства, були складені договори на виконання робіт по поточних ремонтах доріг із зазначенням вартості робіт: з ПП «Рейс» договір № 58 від 18 жовтня 2012 року, з ПП «Транзіт» договір № 57 від 18 жовтня 2012 року, з ПП «Мотор Експрес» договір № 32 від 20 липня 2012 року, з ПП «Крисгрант» договір № 55 від 12 вересня 2012 року, з ПП «Автосвіт» договір № 38с від 08 серпня 2012 року та з ТОВ «АПТ АСА» договір № 52 від 11 вересня 2012 року. Кошториси нею також були складенні, однак вони знаходилися у неї у комп`ютері. З директорами вищезазначених підприємств вона особисто не бачилась та не спілкувалась. Договори та акти прийому виконаних підрядних робіт вона залишала бухгалтеру ОСОБА_80 для передачі на підпис директорові їх підприємства та замовників, тобто сама вона договори та акти на підпис замовникам не надавала. У ОСОБА_9 вона іноді підписувала вищезазначені документи самостійно. Акти прийому виконаних підрядних робіт та договори підряду вона віддавала бухгалтеру для підпису замовниками, одночасно із закритими актами прийому виконаних робіт. Акти, в свою чергу, закривались нею після того, як виконроб ОСОБА_81 на чистому аркуші папері давав їй об`єми вже виконаних робіт. Свідок вказує, що єдиний раз, коли вона бачилась із замовником, це директор ПП «Мотор Експрес» - ОСОБА_21 , який приходив до них на підприємство в вересні чи жовтні 2012 року (дати вона не пам`ятає) й бухгалтер ОСОБА_76 віддавала йому на підпис договір підряду, укладений з його підприємством та КП «МАБЗ» та акти прийому виконаних підрядних робіт по поточному ремонту доріг. Свідок також пояснила, що перевірятися фактично виконанні роботи за вказаними договорами підряду повинні були директором ОСОБА_9 , оскільки він контролює практично всі роботи по ремонту дорожнього покриття. До функціональних обов`язків свідка здійснення такого контролю не входить. Об`єми робіт вона бачили лише з даних, які їй надавав виконроб, написані ним на аркуші в довільній формі, де зазначав об`єм відремонтованого дорожнього покриття, види робіт та залучену техніку. Адреси майбутніх об`єктів, на яких планувалося проведення робіт і які їй необхідно було відображати в договорах підряду та актах (Формах КБ-2) прийому виконаних підрядних робіт, в тому числі й по пров. Клубному, привокзальна площа, територія ТОВ «АТП АССА», вул. Фролова, 23, зазначалися безпосередньо директором КП «МАБЗ».

Свідок ОСОБА_32 в судовому засіданні пояснила, що приблизно з початку 2011 року за проханням її знайомого ОСОБА_82 вона стала керівником благодійної організації «Мелітопольське агентство регіонального розвитку», запису в трудовій книжці про цю роботу у неї немає. Про діяльність даної благодійної організації вона нічого не може пояснити, оскільки її керівником вона була тільки на папері, а фактично керував цією організацією ОСОБА_83 , у нього була печатка і він був наділений правом підпису бухгалтерських і платіжних документів. Особисто у неї ніяких документів, пов`язаних з діяльністю даної організації, ніколи не було. Вся документація знаходилась у ОСОБА_84 . Які саме суми грошових коштів надходили на розрахункові рахунки благодійної організації, свідок не знає. ОСОБА_11 в благодійній організації був головою ревізійної комісії. Яку-небудь винагороду за керування даною організацією вона не отримувала.

Свідок ОСОБА_36 у судовому засіданні пояснив, що фізичною особою підприємцем він є приблизно з 1999 або 2000 років. Видом його діяльності є виробництво і реалізація виробів з бетону (плитка і забір). Він знаходиться на загальній системі оподаткування, при цьому є платником ПДВ.

На початку 2011 року (точніше не пам`ятає) у нього відбулася розмова з ОСОБА_85 , якого він знав як працівника виконавчого комітету Мелітопольської міської ради. Де відбулася розмова з ОСОБА_31 , він також не пам`ятає, ініціатором розмови був ОСОБА_83 . ОСОБА_36 також пояснив, що в ході розмови ОСОБА_33 запропонував йому виконати роботи по благоустрою міста Мелітополя. Після цього, ОСОБА_33 разом з головним архітектором міста ОСОБА_86 показали йому об`єкт, де необхідно було укласти плитку - від центрального входу в парк культури і відпочинку ім. Горького до дитячої поліклініки, включаючи вхід в поліклініку. Так, ним були складені відповідні документи, здійснені розрахунки, кошториси, які передавалися для подальшого оформлення і підписання ОСОБА_87 . Після цього, ОСОБА_33 надав йому вже підписаний пакет документів, а саме: договір та інші документи на виконання підрядних робіт з благодійною організацією «Мелітопольське агентство регіонального розвитку». На протязі 2011-2012 років він укладав з благодійною організацією «Мелітопольське агентство регіонального розвитку» більше 10 договорів на виконання підрядних робіт. Після виконання підрядних робіт, ним складався акт прийому виконаних підрядних робіт, який служив підставою для оплати виконаних робіт. Вказані акти він передавав ОСОБА_35 , а той повертав їх підписаними. Свідок зазначив, що договори і акти-прийоми виконаних підрядних робіт підписувалися від імені директора благодійної організації «Мелітопольське агентство регіонального розвитку» ОСОБА_88 , хоча він її ніколи не бачив. Документи передавалися через ОСОБА_82 , після чого грошові кошти за виконані підрядні роботи перераховувалися від благодійної організації «Мелітопольське агентство регіонального розвитку» на його розрахунковий рахунок, номер якого він не пам`ятає, відкритий в ПАТ «ПУМП». Свідок вказав, що у нього є вся документація по договорах, що укладені з благодійною організацією «Мелітопольське агентство регіонального розвитку». Обсяги виконаних робіт повністю відповідають актам прийому виконаних підрядних робіт. Розмір загальної суми, що була перераховану йому від благодійної організації «Мелітопольське агентство регіонального розвитку» за виконані роботи, не пам`ятає, але точно більше ніж 1 мільйона гривень.

Свідок ОСОБА_33 в судовому засіданні пояснив, що він був заступником голови правління благодійної організації «Мелітопольське агентство регіонального розвитку», вів бухгалтерський облік отриманих та витрачених коштів організації. Одночасно з роботою у міськвиконкомі він вів справи і благодійної організації. Печатка ті первинні документи знаходились у нього. Свідок зазначив, що наприкінці 2010 року за ініціативою 4-х засновників - фізичних осіб: ОСОБА_11 , ОСОБА_89 , ОСОБА_90 та ОСОБА_91 , була створена благодійна організація. Приблизно на початку 2011 року за ініціативою засновника ОСОБА_11 благодійною організацією «Мелітопольське агентство регіонального розвитку» розпочались взаємовідносини з СПД ОСОБА_92 . Причиною цього є те, що за останні десятиліття з місцевого бюджету не фінансувалися роботи по ремонту пішохідних доріжок. Свідок зазначив, що він періодично зустрічався зі ОСОБА_36 та отримував від нього комплекти фінансових документів: проект договору підряду, рахунок та кошторисну документацію. Після обсягів виконаних робіт проводив їх оплату. Свідку не відомо, яким чином поступали грошові кошти на рахунок організації, але для поповнення рахунку благодійної організації ним були виготовлені на комп`ютері реквізити банківського рахунку благодійної організації з малюнком що схожий на черешню та роздано як засновникам організації - ОСОБА_11 , ОСОБА_93 та знайомим у тому числі депутатам Мелітопольської міської ради. Та вказані рахунки були публічно доступні для всіх. Свідок зазначив, що заступник міського голови ОСОБА_13 в роботу Благодійного фонду не втручався, не надавав будь яких вказівок, щодо використання грошових коштів благодійної організації, а лише іноді цікавився про можливість благодійної організації допомогти з фінансуванням окремих суспільно значимих для громади міста заходів.

Свідок ОСОБА_94 в судовому засіданні пояснив, що близько п`ятнадцять років він займався пасажирськими перевезеннями. В жовтні 2011 року підприємство «Дизель» позбавили ліцензії. Свідок зазначив, що він був присутнім на нараді за участю перевізників у виконкомі. Нараду проводив ОСОБА_45 , так як ОСОБА_95 , який в той час був начальником транспортного сектору в міськраді, не міг відповісти на всі поставлені запитання. Всі перевізники пару разів здавали гроші готівкою ОСОБА_96 . Це було після наради через декілька місяців. Коли його підприємство було позбавлене ліцензії, то майже всі автобуси перейшли на «Чистота-2».

Влітку 2012 року він працював у ОСОБА_97 . Свідок зазначив, що ОСОБА_15 казав, що потрібно давати по 340 гривень і це погоджено «на верху». Перевізчики не скаржилися, що їм потрібно було платити таку суму. Було сказано передавати гроші ОСОБА_96 . Він двічі передавав ОСОБА_96 24 тисячі гривень у виконкомі. Чек на отримання грошей останній не давав. Свідок не вважав ці гроші «хабарем», оскільки вони йшли на благоустрій міста.

Свідок ОСОБА_98 в судовому засіданні пояснила, що вона працювала директором служби по перевозкам таксі. ОСОБА_98 також пояснила, що на комісії вони з ОСОБА_66 неодноразово обговорювали питання про те, що деякі перевізники не виконують умови договору на перевезення. В цьому договорі був вказаний пункт про внески на благодійність, проти якого не було обурень з боку перевізників. Свідок також пояснила, що на комісію викликався директор КП «Чистота-2» ОСОБА_24 через те, що він не справлявся зі своїми обов`язками, а також через невиплату заробітної плати на підприємстві працівникам. В КП «Чистота-2» прибуток був набагато більшим, ніж вони показували.

ОСОБА_98 також пояснила, що міська влада в особі ОСОБА_97 , ОСОБА_99 , ОСОБА_100 ніколи не спонукувала на обов`язкові грошові внески, інакше вона в комісії не працювала б.

Свідок ОСОБА_101 в судовому засіданні пояснила, що є керівником аудиторської фірми з 2002 року. Вона проводила аудиторську перевірку «Фонду» з початку діяльності, тобто з 2010 року і по 2012 рік включно. Вона перевіряла фінансові документи, вивчала всі первинні документи, розрахунки з кредиторами та інше. Свідок зазначила, що постійно на розрахункові рахунки Фонду надходили безготівкові кошти. Проводився безготівковий розрахунок. Одержувачами обвинувачені не значилися, а значилися тільки юридичні особи. На розрахунковий рахунок надійшло 3 мільйона 346 тисяч гривень, витрачено 3 мільйона 341 тисяча гривень. Основна сума витрат це благоустрій м. Мелітополя.

Свідок ОСОБА_102 в судовому засіданні пояснила, що в період з 2011 року по 2012 рік вона була приватним підприємцем. Вона є власником кафе «Сіті». Поблизу кафе вона виклала плиткою прилеглу територію. Вона чула про Фонд на розвиток міста Мелітополя. Про переведення грошей в благодійний фонд їй порадив ОСОБА_45 , який і передав їй реквізити фонду. В травні 2011 року свідок особисто добровільно перерахувала на рахунок Фонду 26000 грн. Їй відомо, що інші підприємці також вносили грошові кошти на рахунок Фонду. Свідок зазначила, що вона не чула, щоб кого-небудь спонукували вносили грошові кошти на рахунок Фонду.

Аналіз наведених вище доказів, наданих досудовим слідством, які перевірені місцевим судом, свідчить про помилковість висновків місцевого суду про недоведеність вини ОСОБА_13 у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.28, ч.2 ст.364 КК України, так як на думку судової колегії його вина доведена.

В обвинувальному акті зазначено, що згідно з розпорядженням Мелітопольського міського голови № 1063-к від 13 грудня 2010 року, ОСОБА_13 призначений на посаду заступника Мелітопольського міського голови, тобто є особою, яка постійно здійснює функції представника влади, і відповідно до займаної посади є державним службовцем 4 категорії 7 рангу. Відповідно до п. 4 розподілу обов`язків, затверджених розпорядженням Мелітопольського міського голови № 79-р від 08 лютого 2011 року, заступник Мелітопольського міського голови ОСОБА_13 несе відповідальність за здійснення відповідними виконавчими органами Мелітопольської міської ради та її Виконавчого комітету повноважень, передбачених Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», щодо забезпечення дотримання вимог чинного законодавства у сфері соціально-економічного розвитку міста, бюджету та фінансів, планування та обліку соціального захисту населення. Серед інших обов`язків, ОСОБА_13 забезпечує керівництво економічною роботою на території міста, сприяє забезпеченню ефективного використання фінансових ресурсів, організовує роботу з питань тендерних закупівель та регуляторної політики.

В ході досудового розслідування і в ході судового слідства ОСОБА_11 наголошував на те, що всі переданійому перевізниками готівкові грошові кошти на загальну суму 497 280 грн., він в подальшому, за вказівкою ОСОБА_23 , передавав заступнику Мелітопольського міського голови ОСОБА_13 .

Свідок ОСОБА_24 пояснив, що з середини 2010 року він був призначений на посаду директора КП "Чистота-2" Мелітопольської міської ради.

Приблизно з початку 2011 року підприємство стало займатися пасажирськими перевезеннями жителів м. Мелітополя маршрутним транспортом загального призначення. ОСОБА_24 пояснив, що на початку весни 2011 року його до себе викликав мер м. Мелітополя ОСОБА_23 , який сказав, що їм дуже вигідно, щоб його підприємство розвивалося, а саме: збільшувалася кількість маршрутного транспорту і відповідно доходи від його роботи. ОСОБА_23 казав, що машин повинно ставати на Підприємстві все більше. Так само він сказав, що частина грошей зароблених маршрутним таксі підприємства, він повинен буде збирати окремо. ОСОБА_24 зазначив, що він запитав у ОСОБА_23 , яку суму він повинен збирати. На що останній відповів, що по 340 грн. за одну машину. Він повинен буде збирати з водіїв 1 раз на місяць. Після чого, зібравши всю суму грошових коштів з усього транспорту, він повинен буде відносити їх особисто заступнику голови Виконавчого комітету Мелітопольської міської ради ОСОБА_11 , оскільки він є його довіреною особою. При цьому гроші по касі свого підприємства він не повинен проводити. ОСОБА_24 пояснив, що він не хотів втратити своє робоче місце і у нього не було вибору, то він погодився на умови ОСОБА_23 . Потім ці питання по збору грошей він обговорював також із ОСОБА_65 та ОСОБА_66 .

Обвинувачений ОСОБА_9 в судовому засіданні показав, що в ході зустрічі з ОСОБА_11 він погодився з тим, що робив накопичування одержаних від керівників підприємств зазначені грошові кошти, вів облік вказаних грошових коштів, за вказівкою ОСОБА_11 , ОСОБА_13 і ОСОБА_23 вчиняв фінансові операції з цими грошовими коштами.

Свідок ОСОБА_33 в судовому засіданні пояснив, що він був заступником голови правління благодійної організації «Мелітопольське агентство регіонального розвитку». Свідок зазначив, що заступник міського голови ОСОБА_13 в роботу Благодійного фонду не втручався, не надавав будь яких вказівок, щодо використання грошових коштів благодійної організації, а лише іноді цікавився про можливість благодійної організації допомогти з фінансуванням окремих суспільно значимих для громади міста заходів.

В якості доказу співучасті ОСОБА_13 у вчиненні кримінальних правопорушень у складі організованої злочинної групі суду наданий носій інформації, який вивчався в судових засіданнях, на якому відображена зустріч заступників Мелітопольського міського голови - ОСОБА_11 , ОСОБА_13 , ОСОБА_103 , ОСОБА_104 .

Під час цієї зустрічі ОСОБА_13 фактично визнавав свою участь у вимоганні грошових коштів з перевізників і приймав участь в обговоренні питання про уникнення від відповідальності.

Висновки суду першої інстанції про те, що ОСОБА_11 оговорив ОСОБА_13 з метою пом`якшення свого становища, а свідчення свідка ОСОБА_24 суд першої інстанції не поклав в основу обвинувального вироку оскільки ОСОБА_24 розпорядженням міського голови №1001 к від 14.10.2011р. було звільнено з посади директора КП «Чистота-2», не є обґрунтованими, так як цими показами становище ОСОБА_11 не пом`якшується, крім того, і свідчення ОСОБА_11 , і свідчення ОСОБА_24 положені в сонову обвинувального вироку щодо інших обвинувачених.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_23 не визнавав провину та наголошував на тому, що всі гроши, яки поступили від перевізників в якості благодійності, були використані на благоустрій міста Мелітополя.

Досудовим розслідуванням не спростовано це твердження і доказів на підтвердження корисливого мотиву в діях обвинувачених при зловживанії владою не наведено, у зв`язку з чим судова колегія приходить до висновку, що своїми умисними діями, які виразилися у зловживанні владою і службовим становищем, вчиненому у складі організованої групи, тобто умисному, в інтересах третіх осіб використанні службовою особою влади та службового становища, всупереч інтересам служби, які завдали істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян, державним інтересам, інтересам юридичних осіб, що спричинило тяжкі наслідки, ОСОБА_13 разом з ОСОБА_11 , ОСОБА_15 та особою, кримінальне провадження відносно якого закрито, скоїли злочин, передбачений ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 364 КК України (в редакції станом на 12.11.2012).

При призначенні покарання ОСОБА_13 судова колегія, враховуючи значне зменьшення обсягу обвинувачення і відсутність корисливих мотивів, позитивні дані про особу, вважає за можливе застосування ст. 75 КК України.

Матеріалами кримінального провадження доведено, що керівники підприємств-перевізників примусово передави гроші обвинуваченим, які збиралися з водіїв транспортних засобів відповідного підприємства, а тому злочином завдані збитки не фізичній особі, яка є керівником підприємства, а підприємству, у зв`язку з чим і відшкодування матеріальних збитків повинно бути на користь відповідних підприємств в солідарному порядку.

Керуючись вимогами ст.ст. 404, 407, 409, 413, 420 КПК України, колегія суддів

ЗАСУДИЛА:

апеляційні скарги прокурора, який приймав участь у розгляді справи судом першої інстанції, потерпілих ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_8 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 задовольнити частково.

Вирок Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області від 27.07.2015 року відносно ОСОБА_13 в частині виправдання його за ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 364 КК України скасувати.

ОСОБА_13 визнати винним та призначити покарання за ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 364 КК України у вигляді 4 років позбавлення волі з позбавленням права займати посади, пов`язані з виконанням адміністративно-господарських та організаційно-розпорядчих функцій строком на 3 (три) роки та зі штрафом у розмірі 13600 грн. (800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

На підставі ст.75 КК України звільнити ОСОБА_13 від відбування основного покарання з випробуванням з іспитовим строком на 3 роки.

На підставі ст.76 КК України покласти на ОСОБА_13 обов`язки, а саме: не виїжджати за межі України на постійне місце проживання без дозволу кримінально - виконавчої інспекції, повідомляти органи кримінально-виконавчої інспекції про зміну місця проживання, періодично з`являтися для реєстрації до кримінально - виконавчої інспекції.

Стягнути солідарно з ОСОБА_13 , ОСОБА_11 , ОСОБА_15 на користь підприємств: ПП «Мотор-Експрес» 21700 грн., ТОВ «АТП АСА» 375889 грн., ПП «Транзит» 204000 грн., ПП «Крісгрант» 10000 грн., ПП «Рейс» 153000 грн., ПП «Автосвіт» 89760 грн.

Стягнути солідарно з ОСОБА_13 , ОСОБА_11 на користь підприємств: ПП «Мотор-Експрес» 69966,4 грн., ТОВ «АТП АСА» 25000 грн., ПП «Транзит» 3000 грн., ПП «Крісгрант» 6420 грн., ПП «Рейс» 2000 грн., ПП «Автосвіт» 13260 грн.

Заставу у розмірі 172050грн. 00 коп., як запобіжний захід щодо ОСОБА_13 , повернути заставодавцю.

Вирок набирає законної сили з моменту його проголошення і може бути оскаржений у Вищому спеціалізований суд України з розгляду цивільний і кримінальних справ протягом трьох місяців з дня його проголошення.

Головуючий:

Судді:

Дата ухвалення рішення04.12.2015
Оприлюднено22.03.2023

Судовий реєстр по справі —320/4459/13-к

Ухвала від 13.04.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Гріпас Ю. О.

Ухвала від 19.09.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Гріпас Ю. О.

Ухвала від 28.07.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Імберова Г. П.

Ухвала від 29.07.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Імберова Г. П.

Ухвала від 04.07.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Імберова Г. П.

Ухвала від 04.07.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Імберова Г. П.

Ухвала від 04.07.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Імберова Г. П.

Ухвала від 04.07.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Імберова Г. П.

Ухвала від 17.05.2016

Кримінальне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Тельнікова Ірина Георгіївна

Ухвала від 10.05.2016

Кримінальне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Тельнікова Ірина Георгіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні