Постанова
від 06.10.2015 по справі 802/3492/15-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Вінниця

06 жовтня 2015 р.           Справа № 802/3492/15-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі судді Яремчука К.О., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом прокурора Гайсинського району в інтересах держави в особі Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до приватного акціонерного товариства Гайсинського районного підприємства "Сільгосптехніка" про стягнення коштів,

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького окружного адміністративного суду звернувся прокурор Гайсинського району в інтересах держави в особі Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі – позивач) з адміністративним позовом до приватного акціонерного товариства Гайсинського районного підприємства "Сільгосптехніка" (далі – ПрАТ Гайсинське РП "Сільгосптехніка", відповідач) про стягнення коштів.

Позов мотивований тим, що відповідач має заборгованість зі сплати штрафних санкцій, що визначені постановою № 1008-ЦД-1-Е про накладення штрафної санкції в розмірі 6000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 102000 грн. Вказану заборгованість відповідач в добровільному порядку не сплачує, в зв'язку з чим поданий позов.

Ухвалою від 04.09.2015 суд відкрив скорочене провадження у справі, оскільки відповідно до пункту 4 частини 1 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) в адміністративних справах щодо стягнення грошових сум, які ґрунтуються на рішеннях суб'єкта владних повноважень, щодо яких завершився встановлений цим Кодексом строк оскарження, застосовується скорочене провадження. Зазначеною ухвалою суд запропонував відповідачу в 10-денний строк з дня одержання ухвали через відділ прийому суду або через відділення поштового зв'язку подати письмові заперечення проти позову та необхідні документи або заяву про визнання позову.

Копію ухвали про відкриття скороченого провадження відповідач отримав 23.09.2015, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення. Однак, у запропонований судом термін письмових заперечень проти позову не надав.

З огляду на викладене, беручи до уваги те, що відповідач своїм правом заперечити проти позовних вимог не скористалася, суд вважає за можливе розглянути дану адміністративну справу в скороченому провадженні на підставі наявних у ній доказів.

Дослідивши матеріали справи, суд установив, що 02.04.2015 уповноважена особа Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку відносно ПрАТ Гайсинське РП "Сільгосптехніка" прийняла розпорядження № 111-ЦД-1-Е від 02.04.2015 (а. с. 15-16) про усунення порушень законодавства про цінні папери (термін виконання до 11.05.20І5).

25.05.2015 Центральним територіальним департаментом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку стосовно ПрАТ Гайсинське РП "Сільгосптехніка" порушено справу про правопорушення на ринку цінних паперів (а. с. 13).

16.06.2015 Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку складений акт про правопорушення на ринку цінних паперів за № 530-ЦД-1-Е, яким встановлено факт порушення ПрАТ Гайсинське РП "Сільгосптехніка" вимог пункту 10 статті 8, ст. 9 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", а саме: невиконання розпорядження №111-ЦД-1-Е від 02.04.2015 про усунення порушень законодавства про цінні папери (а. с. 12).

На підставі зазначеного акта постановою уповноваженої особи Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17.06.2015 (а. с. 11) призначено розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів, що допущене ПрАТ Гайсинське РП "Сільгосптехніка".

До розгляду справи про правопорушення на ринку цінних паперів ПрАТ Гайсинське РП "Сільгосптехніка" письмових пояснень, письмових заперечень або письмових клопотань не надало.

01.07.2015 уповноваженою особою Комісії розглянуто матеріали справи про правопорушення на ринку цінних паперів відносно ПрАТ Гайсинське РП "Сільгосптехніка" та прийнято постанову № 1008-ЦД-1-Е про накладення штрафної санкції в розмірі 6000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 102000 грн. (а. с. 9-10).

Відповідно до постанови штраф має бути сплачений порушником не пізніше, ніж через 15 днів з дня отримання копії постанови.

Вказана постанова направлена відповідачу рекомендованим листом, що підтверджується реєстром рекомендованих листів № 358 від 08.07.2015 (а. с. 8).

Оскільки штрафні санкції відповідач в добровільному порядку не сплачує, поданий цей адміністративний позов.

Визначаючись щодо позовних вимог, суд зважає на таке.

Відповідно до ст.6 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" державне регулювання ринку цінних паперів здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку. Інші державні органи здійснюють контроль за діяльністю учасників ринку цінних паперів у межах своїх повноважень, визначених чинним законодавством.

Пунктом 4 статті 7 Закову України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" визначено, що одним із основних завдань Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку є захист прав інвесторів шляхом застосування заходів щодо запобігання і припинення порушень законодавства на ринку цінних паперів, застосування санкцій за порушення законодавства у межах своїх повноважень.

Відповідно до п. 10 ст. 8 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право надсилати емітентам, особам, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, фондовим біржам та саморегулівним організаціям обов'язкові для виконання розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери та вимагати надання необхідних документів відповідно до чинного законодавства.

Згідно з п. 8 ст. 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" за невиконання або несвоєчасне виконання рішень Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку або розпоряджень, постанов або рішень уповноважених осіб Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів передбачена відповідальність юридичних осіб у вигляді штрафів у розмірі від тисячі до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За ті самі дії, вчинені повторно протягом року - у розмірі від п'яти до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Постанова № 1008-ЦД-1-Е про накладення на ПрАТ Гайсинське РП "Сільгосптехніка" штрафної санкції в розмірі 102000 грн. прийнята за повторне правопорушення на ринку цінних паперів (постанови про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів №1609-ЦД-2-Е від 05.11.2014, 1610-ЦД-2-Е від 05.11.2014, 1611-ЦД-2-Е від 05.11.2014, № 373- ЦД-1-Е від 02.04.2015 за вчинення тих самих дій (невиконання розпоряджень уповноважених осіб комісії про усунення порушень законодавства про цінні папери).

Згідно з п. 2 розділу ХV Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій, затверджених рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 2272 від 11.12.2007 (далі - Правила), постанову про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів щодо юридичної особи може бути оскаржено до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку особою, щодо якої її винесено, протягом десяти днів з дати винесення постанови. У разі пропуску зазначеного строку з поважних причин цей строк може бути продовжено уповноваженою особою, якою винесено постанову (уповноваженими особами, якими винесено постанову), за клопотанням особи, щодо якої винесено постанову про накладення санкції.

Відповідно до п. 2 розділу ХVIII Правил штраф має бути сплачений юридичною особою не пізніше ніж через п'ятнадцять днів з дати отримання ним постанови. Як уже зазначалося, протягом цього періоду відповідач не сплатив суму штрафних санкцій. Доказів оскарження постанови про накладення штрафних санкцій суду не надано.

У разі несплати штрафу протягом 15 днів примусове стягнення штрафів здійснюється на підставі відповідного рішення суду за позовом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (частина 3 статті 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні").

Згідно зі статтею 36-1 Закону України "Про прокуратуру" підставою представництва у суді інтересів держави є наявність порушень або загрози порушень економічних, політичних та інших державних інтересів внаслідок протиправних дій (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб, що вчиняються у відносинах між ними або з державою.

Враховуючи, що суму фінансової санкції, застосованої до відповідача постановою про накладення штрафних санкцій, у визначений термін відповідач не сплатив та не оскаржив у встановленому порядку, суд вважає, що наявні підстави для задоволення позову в повному обсязі.

Оскільки спір вирішений на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 158, 162, 183-2, 256 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з приватного акціонерного товариства Гайсинського районного підприємства "Сільгосптехніка" (23700, Вінницька область, Гайсинський район, м. Гайсин, вул. Південна, буд. № 18, код ЄДРПОУ 03567279) на користь державного бюджету України (банк одержувач: УДКСУ у Вінницькій області, розрахунковий рахунок № 31116106700104, МФО 802015, код ЄДРПОУ 37957640, державний бюджет Гайсинського району, код бюджетної класифікації 21081100 "Адміністративні штрафи та інші санкції", символ звітності 106) штрафну санкцію у розмірі 102000 грн. (сто дві тисячі гривень).

Постанова підлягає негайному виконанню.

Відповідно до ст.ст. 183-2, 186 КАС України постанова може бути оскаржена протягом 10 днів з моменту отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили в порядку визначеному ст. 254 КАС України.

Суддя                               Яремчук Костянтин Олександрович

Згідно з оригіналом

Суддя

Секретар

Дата ухвалення рішення06.10.2015
Оприлюднено10.12.2015

Судовий реєстр по справі —802/3492/15-а

Постанова від 06.10.2015

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Яремчук Костянтин Олександрович

Ухвала від 04.09.2015

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Яремчук Костянтин Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні