Рішення
від 07.12.2015 по справі 916/1867/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"07" грудня 2015 р.Справа № 916/1867/15

за позовом Заступника прокурора Суворовського району м. Одеси, в інтересах держави,

в особі Одеської міської ради

та КП „Гідропарк „ЛузанівкаВ»

до Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1

про стягнення 29385,44 грн.

та за зустрічним позовом Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1

до Заступника прокурора Суворовського району м. Одеси, в інтересах держави,

в особі Одеської міської ради та КП „Гідропарк „ЛузанівкаВ»

про визнання договору недійсним

Головуючий суддя Демешин О.А.

Суддя Никифорчук М.І.

Суддя Оборотова О.Ю.

Представники:

від прокуратури: ОСОБА_2 - посвідчення

від позивача 1): ОСОБА_3 - довіреність

від позивача 2): ОСОБА_4 - довіреність

від відповідача: не з`явився

Суть спору : Заступник прокурора Суворовського району м. Одеси звернувся до господарського суду Одеської області з позовом та заявою про зменшення позовних вимог в інтересах держави в особі Одеської міської ради в особі Комунального підприємства „Гідропарк „ЛузанівкаВ» до Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 про стягнення 9385,44 грн. боргу за договором пайової участі № 139 від 30.12.2013р.

Фізична особа-підприємець ОСОБА_1 звернувся до господарського суду Одеської області із зустрічним позовом до Заступника прокурора Суворовського району м. Одеси, Одеської міської ради та Комунального підприємства „Гідропарк „ЛузанівкаВ» про визнання недійсним договору пайової участі № 139 від 30.12.2013р., укладеного між позивачем та Комунальним підприємством „Гідропарк „ЛузанівкаВ» .

Відповідач позов не визнав, з підстав, викладених у відзиві на позов від 26.05.2015 року.

Заступника прокурора Суворовського району м. Одеси зустрічний позов не визнав, про що зазначив у відзиві на зустрічний позов від 15.03.2015 року.

Одеська міська ради та КП „Гідропарк „ЛузанівкаВ» відзиву на зустрічний позов не дали, тому справа розглядається за наявними в ній матеріалами, в порядку ст. 75 ГПК України.

07.10.2015 року справа прийнята до провадження колегією суддів у складі: головуючий суддя Демешин О. А., суддя Никифорчук М.І., суддя Оборотова О.Ю.

В С Т А Н О В И В :

30.12.2013р. між Комунальним підприємством „Гідропарк „ЛузанівкаВ» та Фізичною особою-підприємцем „ОСОБА_1 було укладено Договір № 139 про пайову участь в утриманні об`єктів благоустрою (далі - Договір).

Відповідно до п.3.1. вказаного договору відповідач зобов`язався здійснювати поточне утримання та благоустрій об`єкта благоустрою, а саме - стаціонарного об'єкту бару „КовбойВ» площею 340,7 кв.м., розташований на пляжі Лузанівка, та своєчасно вносити суму пайової участі незалежно від результатів господарської діяльності протягом всього періоду дії Договору, як було встановлено пунктом 3.3.2 договору.

Розміри пайової участі та графік платежів передбачався у доданому до договору Розрахунку суми пайової участі в утриманні об'єктів благоустрою.

Договір вступив в силу з 01.01.2014р. та діяв до 31.12.2014р.

Під час дії договору у відповідача виникла заборгованість по сплаті пайової участі в розмірі 29385,44 грн., а саме: частково з травня 2014р. по грудень 2014р.

У зв'язку з частковим погашення відповідачем боргу на суму 20000грн. до суду надано заяву про зменшення розміру позовних вимог в якій прокурор просить стягнути з відповідача залишок боргу в сумі 9385,44грн.

Згідно ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 530 ЦК України встановлено, що якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідачем не надано доказів сплати вищевказаної суми боргу по договору № 14/1 про пайову участь в утриманні об`єктів благоустрою від 03.05.2013р. за зазначені вище періоди.

Суд не приймає до уваги заперечень відповідача про те, що прокурор не мав правових підстав для звернення з позовом в інтересах комерційного підприємства, яким є КП „Гідропарк „ЛузанівкаВ» , оскільки заступник прокурора Суворовського району м.Одеси, як це передбачено ст.29 ГПК України, обґрунтував свої звернення з позовом саме в інтересах держави в особі Одеської міської ради, а не КП „Гідропарк „ЛузанівкаВ» , яке є Комунальним підприємством, створеним Одеською міською радою.

З огляду на вільне волевиявлення сторін під час укладення договору, відповідно вимог ч.ч.1-3 ст.6 ЦК України - суд також не приймає до уваги заперечення відповідача про невірно зазначену площу, відсутність врахування класифікації та характеристик об`єкту благоустрою і відсутність методики розрахунку пайової участі.

Також у відзиві на позову відповідач стверджує, що договір на підставі якого заявлено позовні вимоги не підписувався ОСОБА_1, а був підписаний третьої особою. При цьому з пояснень відповідача у судовому засіданні встановлено, що під третьою особою відповідач мав на увазі не власника майна - фізичну особу ОСОБА_1, а фізичну особу-підприємця ОСОБА_1.

Оскільки фізична особа вправі використовувати своє майно у підприємницькій діяльності, суд вважає, що спірний договір було укладено ОСОБА_1 саме як фізичною особою-підприємцем.

Решта заперечень відповідача кореспондуються із вимогами, викладеними у зустрічному позові, які судом, також, не можуть бути прийняті до уваги про що буде зазначено нижче.

За таких обставин, позовні вимоги прокурора підлягають задоволенню.

Що стосується зустрічного позову Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 до Заступника прокурора Суворовського району м.Одеси, Одеської міської ради та Комунального підприємства „Гідропарк „ЛузанівкаВ» про визнання недійсним договору пайової участі № 139 від 30.12.2013р., укладеного між позивачем та Комунальним підприємством „Гідропарк „ЛузанівкаВ» .

Перш за все, суд зазначає про відсутність предмету спору між відповідачем та заступником прокурора Суворовського району м.Одеси і Одеською міською радою в частині заявлених зустрічних позовних вимог до вказаних осіб, оскільки вони не є сторонами спірного договору № 139 про пайову участь в утриманні об`єктів благоустрою від 30.12.2013р.

Відповідно до п.1-1 ч.1 ст.80 ГПК України - господарський суд припиняє провадження у справі, якщо відсутній предмет спору.

Таким чином, одночасно з прийняттям рішення, суд вважає за необхідне припинити провадження у справі щодо зустрічних позовних вимог до Заступника прокурора Суворовського району м.Одеси та Одеської міської ради.

В частині ж зустрічних позовних вимог до КП „Гідропарк „ЛузанівкаВ» , суд вважає, що у їх задоволенні слід відмовити, виходячи з наступного:

Обґрунтовуючи свої зустрічні позовні вимоги відповідач посилається на те, що спірний Договір протирічить ч. 4 ст. 15 Закону України „Про благоустрій населених пунктівВ» , за якою власник тимчасової споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення, розташованої на території об'єкта благоустрою державної та комунальної власності, зобов'язаний забезпечити належне утримання прилеглої до тимчасової споруди території або може брати пайову участь в утриманні цього об'єкта благоустрою на умовах договору, укладеного із підприємством або балансоутримувачем.

Між тим, частинами 1-3 статті 6 ЦК України встановлено, що:

1. Сторони мають право укласти договір, який не передбачений актами цивільного законодавства, але відповідає загальним засадам цивільного законодавства.

2. Сторони мають право врегулювати у договорі, який передбачений актами цивільного законодавства, свої відносини, які не врегульовані цими актами.

3. Сторони в договорі можуть відступити від положень актів цивільного законодавства і врегулювати свої відносини на власний розсуд. Сторони в договорі не можуть відступити від положень актів цивільного законодавства, якщо в цих актах прямо вказано про це, а також у разі, якщо обов'язковість для сторін положень актів цивільного законодавства випливає з їх змісту або із суті відносин між сторонами.

Під час укладення спірного договору між Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 та КП „Гідропарк „ЛузанівкаВ» були врегульовані відносини між вказаними сторонами на їх власний розсуд. При цьому, Закон України „Про благоустрій населених пунктівВ» не містить заборони щодо прийняття будь-якою особою на себе зобов`язань з пайової участі в утримання об'єктів благоустрою, незалежно від знаходження цих об`єктів у власності чи у користуванні, а також чи є вони нерухомим майном чи тимчасовими спорудами. Головним є те, що особа надала згоду на таку пайову участь шляхом укладення відповідного договору.

За таких обставин, позов слід задовольнити, а у задоволенні зустрічного позову щодо вимог до КП „Гідропарк В»ЛузанівкаВ» - відмовити з припиненням провадження у справі щодо зустрічних позовних вимог до Заступника прокурора Суворовського району м.Одеси та Одеської міської ради.

Керуючись ст.ст. 44, 49, п.1-1 ч.1 ст.80, ст.ст. 82-85 ГПК України, суд

В И Р І Ш И В :

1. Позов задовольнити повністю

2. Стягнути з Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (65069, АДРЕСА_1, код НОМЕР_1) на користь Комунального підприємства „Гідропарк „ЛузанівкаВ» (65102, м. Одеса, вул. Миколаївська дорога, 172 „аВ» , код 30376928) 9385 гривень 44 коп. боргу.

3. Стягнути з Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (65069, АДРЕСА_1, код НОМЕР_1) до Державного бюджету України (№ рахунку 31210206783008, Отримувач: УК у м. Одесі, Код отримувача ЄДРПОУ 38016923, Банк отримувача: ГУ ДКСУ в Одеській області, МФО: 828011, Код класифікації: 22030001, Код ЄДРПОУ господарського суду Одеської області 03499997) 1827 гривень судового збору

4. У задоволенні зустрічного позову в частині позовних вимог до Комунального підприємства „Гідропарк „ЛузанівкаВ» - відмовити

5. Провадження у справі щодо зустрічних позовних вимог до Заступника прокурора Суворовського району м. Одеси та Одеської міської ради - припинити

Рішення суду набирає законної в порядку ст. 85 ГПК України

Наказ видати після набрання рішенням законної сили

Головуючий суддя Демешин О.А.

Суддя Никифорчук М.І.

Суддя Оборотова О.Ю.

Дата ухвалення рішення07.12.2015
Оприлюднено11.12.2015
Номер документу54079670
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання договору недійсним Головуючий

Судовий реєстр по справі —916/1867/15

Рішення від 07.12.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 20.11.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 07.10.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 11.08.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 17.07.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 17.07.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 18.06.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 02.06.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 26.05.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 06.05.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні