Ухвала
від 30.11.2015 по справі 820/11473/15
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд

61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

УХВАЛА

30.11.2015 р.                                                                       № 820/11473/15

Суддя Харківського окружного адміністративного суду Нуруллаєв І.С., розглянувши клопотання Нововодолазької об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Харківській області про звільнення від сплати судового збору за подання позову Нововодолазької об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Харківській області до Селянського (фермерського) господарства "Ромашка" про припинення юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ:

          Позивач, Нововодолазька об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Харківській області, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом, в якому просить суд припинити юридичну особу Селянське (фермерське) господарство "Ромашка" (код 22706864) у зв'язку з неподанням більше року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності.

          Одночасно з поданням позовної заяви позивач надав до суду клопотання про звільнення від сплати судового збору за подання позову Нововодолазької об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Харківській області до Селянського (фермерського) господарства "Ромашка" про припинення юридичної особи, обґрунтовуючи зазначене клопотання відсутністю можливості сплатити судовий збір у зв'язку з відсутністю коштів, призначених на сплату судового збору для звернення з адміністративним позовом до суду з метою забезпечення виконання повноважень контролюючого органу.

          Відповідно до статті 88 КАС України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк (ч. 1 ст. 88 КАС України).

          Тобто, щоб мати можливість зменшити тягар судових витрат, суд з'ясовує майновий стан особи. Особа, яка вважає свій майновий стан незадовільним, через що в неї існують перешкоди для доступу до правосуддя, має подати до суду відповідне клопотання і документи, які свідчили би про поганий майновий стан. Положення зазначеної статті не виключають можливості їх застосування і до юридичних осіб, якщо у них, наприклад, відсутні достатні кошти на рахунках для оплати судових витрат чи їх рух заблоковано внаслідок арешту.

Відмовляючи у задоволенні клопотання позивача про звільнення від сплати судового збору, суд враховує не надання позивачем до суду будь-яких доказів, що свідчать про непередбаченість фінансування такого показника як судові витрати та інші подібні витрати, та зазначає, що обмежене фінансування бюджетної установи не може бути підставою для її звільнення від сплати судового збору.

Відповідно до положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору" від 22.05.2015 року №484-VIIІ, який набув чинності 01.09.2015 року, внесені зміни до Закону України "Про судовий збір", зокрема підпунктом 1 п.1 ч. 2 ст. 4 Закону України “Про судовий збір”, встановлено, що за подання до адміністративного суду позовної заяви майнового характеру, яка подана суб'єктом владних повноважень, визначена ставка судового збору у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру мінімальної заробітної плати.

Суд зазначає, що положеннями Закону України “Про судовий збір”, зобов'язано сплачувати судовий збір усіх учасників судового процесу, навіть суб'єктів владних повноважень, за виключенням деяких пільгових категорій, до яких органи Пенсійного фонду України не відносяться.

          При цьому суд зазначає, що відповідно до ч. 1 ст. 10 КАС України, усі учасники адміністративного процесу є рівними перед законом і судом.

          Керуючись положеннями ст.ст. 88, 98, 160, 165 Кодексу адміністративного судочинства України, Харківський окружний адміністративний суд, -

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання Нововодолазької об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Харківській області про звільнення від сплати судового збору за подання позову Нововодолазької об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Харківській області до Селянського (фермерського) господарства "Ромашка" про припинення юридичної особи - відмовити.                                                                      

Ухвала може бути оскаржена особою, інтересів якої вона стосується, в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в п'ятиденний строк з дня її проголошення. У разі якщо ухвалу було постановлено в письмовому провадженні або згідно з ч.3 ст. 160 КАС України, або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строків подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

          Суддя                                                                                 Нуруллаєв І.С.

Дата ухвалення рішення30.11.2015
Оприлюднено11.12.2015
Номер документу54088913
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/11473/15

Ухвала від 16.12.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Нуруллаєв І.С.

Ухвала від 30.11.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Нуруллаєв І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні