Рішення
від 21.07.2015 по справі 200/6672/15-ц
БАБУШКІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 200/6672/15-ц

Провадження № 2/200/2133/15

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 травня 2015 року Бабушкінський районний суд

м. Дніпропетровська

у складі:

головуючого судді - Циганкова В.О.,

при секретарі - Сабій О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпропетровську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, треті особи: ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю «Стройінвестбуд», ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю «Інвестиційно-промисловий Альянс», Реєстраційна служба Дніпропетровського міського управління юстиції Дніпропетровської області про визнання права власності та усунення перешкод у користуванні будівлею, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська з позовом до ОСОБА_2, у якому просить суд:

- визнати за ним право власності на будівлю комерційного призначення (банк), літ. Ю-6, літ. Ю-1-1, загальною площею 4 926,8 кв.м., ганок з пандусом літ. ю, ганки літ. ю-1,ю-2, рампа, літ ю-3, вхід у підвал літ. ю-4, приямки літ. ю-5, ю-6, сходи літ. ю-7, що розташована по вул. Комсомольська, 37 у м. Дніпропетровську;

- усунути перешкоди у користуванні будівлею комерційного призначення (банк), літ. Ю-6, літ. Ю-1-1, загальною площею 4 926,8 кв.м., ганок з пандусом літ. ю, ганки літ. ю-1,ю-2, рампа, літ ю-3, вхід у підвал літ. ю-4, приямки літ. ю-5, ю-6, сходи літ. ю-7, що розташована по вул. Комсомольська, 37 у м. Дніпропетровську, шляхом зобов'язання ТОВ «Інвестиційно -промисловий альянс» та інших осіб звільнити її шляхом виселення.

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач посилається на те, 27 березня 2013 року між позивачем (новий кредитор) та відповідачем (перший кредитор) було підписано договір переуступки права вимоги № 17/13, який останньою не виконаний.

Сторони в судове засідання не з'явились, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялись належним чином, тому, відповідно до вимог ч. 2 ст. 197 Цивільного процесуального кодексу України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З огляду на викладене судом ухвалено проводити розгляд справи на підставі наявних у справі доказів без участі сторін.

Дослідивши матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються вимоги позову, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступні обставини справи та надав їм правову оцінку.

В процесі розгляду справи судом було встановлено, що 27 березня 2013 року між ОСОБА_2 (Перший кредитор) та ОСОБА_1 (Новий кредитор) було укладено Договір № 17/13 про відступлення права вимоги.

Згідно з п. 1 Договору № 17/13, Перший Кредитор передає, а Новий кредитор приймає на себе право вимоги майнових прав на нерухоме майно, а саме: будівлю комерційного призначення, що розташована по вул. Комсомольська, 37 у м. Дніпропетровську, що належить Першому Кредитору на підставі договору відступлення права вимоги № 03/11 від 02.02.2011 р., укладеного з ТОВ «Стройінвестбуд» (ЄДРПОУ - 33320401), нотаріально посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_4 і стає кредитором за договором № 03/11 про відступлення права вимоги від 02.02.2011 р.

Відповідно до п. 2 Договору № 17/13, за цим Договором та договором договору відступлення права вимоги № 03/11 від 02.02.2011 р., укладеного з ТОВ «Стройінвестбуд» (ЄДРПОУ - 33320401), нотаріально посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_4Я Новий кредитор одержує право вимагати від Боржника ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю «Інвестиційно- промисловий Альянс» (Дніпропетровська область, місто Дніпропетровськ, вулиця Леніна,21, ЄДРПОУ 33079560) належного виконання всіх зобов'язань за Основним договором (договором про спільне будівництво № 45/08 від 13.05.2008 р.).

Так, стаття 513 ЦК України визначає, що правочин щодо заміни кредитора у зобов'язанні вчиняється у такій самій формі, що і правочин, на підставі якого виникло зобов'язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові.

Правочин щодо заміни кредитора у зобов'язанні, яке виникло на підставі правочину, що підлягає державній реєстрації, має бути зареєстрований в порядку, встановленому для реєстрації цього правочину, якщо інше не встановлено законом.

Суду не було надано позивачем копії Договору відступлення права вимоги № 03/11 від 02.02.2011 р., укладеного з ТОВ «Стройінвестбуд» (ЄДРПОУ - 33320401), нотаріально посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_4

Також позивачем не обґрунтовано на підставі чого, у нього виникає право вимагати визнати за ним право власності на будівлю комерційного призначення (банк), літ. Ю-6, літ. Ю-1-1, загальною площею 4 926,8 кв.м., ганок з пандусом літ. ю, ганки літ. ю-1,ю-2, рампа, літ ю-3, вхід у підвал літ. ю-4, приямки літ. ю-5, ю-6, сходи літ. ю-7, що розташована по вул. Комсомольська, 37 у м. Дніпропетровську, а також усувати перешкоди у користуванні будівлею комерційного призначення (банк), а також якими діями відповідач порушує права та законні інтереси позивача.

Відповідно до ч.ч. 1-2 ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: 1) визнання права; 2) визнання правочину недійсним; 3) припинення дії, яка порушує право; 4) відновлення становища, яке існувало до порушення; 5) примусове виконання обов'язку в натурі; 6) зміна правовідношення; 7) припинення правовідношення; 8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; 9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди; 10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

Отже, суд відмовляє позивачу у визнанні за ним права власності на будівлю комерційного призначення (банк), літ. Ю-6, літ. Ю-1-1, загальною площею 4 926,8 кв.м., ганок з пандусом літ. ю, ганки літ. ю-1,ю-2, рампа, літ ю-3, вхід у підвал літ. ю-4, приямки літ. ю-5, ю-6, сходи літ. ю-7, що розташована по вул. Комсомольська, 37 у м. Дніпропетровську, у зв'язку з недоведеністю.

У відповідності зі ст. 319 Цивільного кодексу України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном за власним бажанням. У відповідності зі ст. 391 Цивільного кодексу України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користуватися і розпоряджатися своїм майном.

Частиною 1 статті 3 Цивільного процесуального кодексу визначено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Отже, оскільки позивач не володіє та не користується вищевказаним майном, то вимоги щодо усунення перешкод у користуванні об'єктами нерухомості, також не підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 88 ЦПК України, стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

Отже, з огляду на те, що позивачу відмовлено у задоволенні позовних вимог у повному обсязі, суд відносить сплачені судові витрати за рахунок позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 8, 10, 11, 57-60, 64, 79, 208, 209, 212-215 Цивільного процесуального кодексу України, -

ВИРІШИВ:

У задоволенні позову ОСОБА_1 до ОСОБА_2, треті особи: ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю «Стройінвестбуд», ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю «Інвестиційно-промисловий Альянс», Реєстраційна служба Дніпропетровського міського управління юстиції Дніпропетровської області про визнання права власності та усунення перешкод у користуванні будівлею - відмовити.

Судовий збір у розмірі 3654,00 грн. (три тисячі шістсот п'ятдесят чотири гривні 00 копійок), що сплачений ОСОБА_1 при поданні позовної заяви, віднести за його рахунок.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення. Апеляційна скарга подається Апеляційному суду Дніпропетровської області через Бабушкінський районний суд м. Дніпропетровська.

Суддя В.О. Циганков

Дата ухвалення рішення21.07.2015
Оприлюднено14.12.2015
Номер документу54138512
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності та усунення перешкод у користуванні будівлею

Судовий реєстр по справі —200/6672/15-ц

Ухвала від 09.12.2015

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Циганков В. О.

Рішення від 21.07.2015

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Циганков В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні