Ухвала
від 08.12.2015 по справі 543/1107/15-к
ОРЖИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

543/1107/15-к

1-кс/543/112/15

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08.12.2015 селище Оржиця

Слідчий суддя Оржицького районного суду Полтавської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , з участю прокурора прокуратури Оржицького району ОСОБА_3 , розглянувши клопотання прокурора Оржицького району Полтавської області ОСОБА_4 про проведення обшуку, -

в с т а н о в и в:

Прокурор Оржицького району Полтавської області ОСОБА_4 звернувся до Оржицького районного суду з клопотанням про проведення обшуку.

Клопотання мотивовано тим, що 07 серпня 2015 року до чергової частини Оржицького РВ УМВС України в Полтавській області по лінії 102 надійшло повідомлення про те, що на землях сільськогосподарського призначення (рілля) Плехівської сільської ради Оржицького району здійснюється незаконний видобуток корисних копалин державного значення - глини.

Під час виїзду СОГ Оржицького РВ на місце події було виявлено багатоковшевий електричний бульдозер підключений до електромережі, що прямує на територію ТОВ «Тарасівський цегельний завод», який здійснював видобуток глини, вказана глина перевозилась автомобілем «ЗІЛ» д.н.з. НОМЕР_1 завантажений глиною, під керуванням водія ОСОБА_5 .

Прокурор зазначає, що в своєму поясненні вищевказана особа повідомила, що будь-яких дозвільних документів на видобуток глини у них не має, а також те, що видобуток глини на даному місці вони здійснюють за вказівкою засновника ТОВ "Тарасівський цегельний завод" ОСОБА_6 , який і надав їм дану техніку, а саме багатоковшевий електричний бульдозер для видобутку глини та вантажний автомобіль "ЗІЛ" для перевезення видобутої глини на територію підприємства для виробництва цегли.

З метою встановлення законності здійснення господарської діяльності було запропоновано керівництву ТОВ "Тарасівький цегельний завод" надати дозвільні документи на видобуток надр загальнодержавного значення - глини на землях сільськогосподарського призначення (ріллі) Плехівської сільської ради Оржицького району, для виробництва цегли рядової, законність використання ДСТУ, ТУ для виробництва цегли рядової та сплати коштів за їх використання, а також інші дозвільні та погоджувальні документи на функціонування об`єктів підвищеної небезпеки та сплати за ними податків та зборів до місцевого бюджету, а також право користування земельною ділянкою та відшкодування сільськогосподарських втрат.

В клопотанні зазначено, що на неодноразові звернення керівництво ТОВ «Тарасівський цегельний завод» уникає надання пояснень з даного приводу, а також надання будь-яких дозвільних та погоджувальних документів на зайняття даним видом господарської діяльності, кількість видобутих корисних копалин та виготовленої цегли.

Як вказує прокурор, з метою пошуку та фіксації доказів були надані запити. Згідно отриманої відповіді від Полтавської обласної держадміністрації землі сільськогосподарського призначення (рілля) Плехівської сільської ради Оржицького району не надавались ТОВ "Тарасівський цегельний завод" для здійснюється видобутку надр загальнодержавного значення глини, а також не змінювалось цільове призначення вказаної земельної ділянки. З отриманої відповіді від Оржицької філії ПАТ «Полтаваобленерго» встановлено, що ТОВ «Тарасівський цегельний завод» являється великим споживачем електроенергії, що фактично підтверджує наявність виробництва цегли рядової сумнівного походження та реалізації її суб`єктам підприємницької діяльності та населенню з використанням супровідних документів та паспортів якості з ознаками фіктивності.

В клопотанні прокурор зазначає, що для проведення розрахунку завданих державі збитків внаслідок незаконного видобування корисних копалин необхідно встановити місце знаходження облікових документів про кількість видобутої глини та виготовленої цегли.

В клопотанні зазначено, що в ході проведених слідчих (розшукових) дій, за дорученням, від оперативних працівників МВ № 4 УПЗСУ УМВС України надійшов рапорт про те, що для своєї діяльності ТОВ «Тарасівський цегельний завод» з метою приховування слідів злочину може використовувати ряд інших суб`єктів господарювання, через які відбувається реалізація цегли рядової невідомого походження та якості, суб`єктам підприємницької діяльності, установам та організаціям, для будівництва шкіл, дитячих садочків, які будуються на території Полтавської та Київської областей.

Під час проведення обшуку у приміщеннях ТОВ «Тарасівський цегельний завод» та проведення слідчих дій встановлено, що одним з таких суб`єктів є ТОВ «Хмельницька будівельна компанія», яке може здійснювати реалізацію виробленої, несертифікованої цегли ТОВ «Тарасівський цегельний завод», а також будівництво споруд.

Виходячи з того, що для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного факту, зокрема для отримання відомостей, котрі є необхідними для належної кваліфікації вчиненого діяння, встановлення винуватості посадових осіб ТОВ «Тарасівький цегельний завод», з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінальних правопорушень, прокурор Оржицького району ОСОБА_4 просить винести ухвалу про проведення обшуку на території та в приміщеннях ТОВ «Хмельницька будівельна компанія», що знаходиться за адресою: вул. Свободи, 22, м. Хмельницький, Хмельницька область.

В судовому засіданні прокурор прокуратури Оржицького району ОСОБА_3 клопотання підтримав та просив задовольнити його в повному обсязі.

Слідчий суддя, розглянувши матеріали клопотання, заслухавши прокурора прокуратури Оржицького району ОСОБА_3 , приходить до наступних висновків.

З витягу з кримінального провадження №12015170280000218 вбачається, що 07 серпня 2015 року до ЄРДР внесено відомості про те, що 07.08.2015 року поблизу с. Тарасівка, Оржицького району Полтавської області працівники ТОВ «Тарасівський цегельний завод» без передбаченого законом дозволу здійснювали видобування глини. Кваліфікація кримінального провадження ч.2 ст.240 КК України.

З протоколу допиту свідка ОСОБА_5 вбачається, що він працює водієм на ТОВ «Тарасівський цегельний завод». Будь-яких дозвільних документів на видобуток глини у нього не має, перевезення глини він здійснював за вказівкою засновника ТОВ «Тарасівський цегельний завод» ОСОБА_6 . Свідок ОСОБА_7 , який працює охоронцем у ТОВ «Тарасівський цегельний завод», показав, що ОСОБА_6 постійно приїжджає на територію підприємства ТОВ «Тарасівський цегельний завод».

З протоколів допиту начальника відділу Держземагентства в Оржицькому районі ОСОБА_8 та голови Плехівської сільської ради ОСОБА_9 вбачається, що ТОВ «Тарасівський цегельний завод» без належним чином оформлених документів почав розробляти та видобувати глину на землях сільськогосподарського призначення, видобути глину цей суб`єкт господарювання використовує для виготовлення цегли протягом останніх 7 років.

Згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців ТОВ «Тарасівський цегельний завод» (ЄДРПОУ 31707344) зареєстрований 30.04.2002 року, основним видом діяльності є добування піску та виробництво цегли, його засновниками є ОСОБА_6 та ОСОБА_10 .

В рапорті оперативного працівника МВ № 4 УПЗСУ УМВС України зазначено, що для своєї діяльності ТОВ «Тарасівський цегельний завод» з метою приховування слідів злочину може використовувати ряд інших суб`єктів господарювання, через які відбувається реалізація цегли рядової невідомого походження та якості, суб`єктам підприємницької діяльності, установам та організаціям, для будівництва шкіл, дитячих садочків, які будуються на території Полтавської та Київської областей.

З відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців вбачається, що 04.03.2005 року зареєстровано ТОВ «Хмельницька будівельна компанія» (ЄДРПОУ 33391823), основним видом діяльності є реалізація будівельних матеріалів та будівництво споруд, засновником якого є ОСОБА_6 .

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте в результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до п. 5 ст. 234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Таким чином, слідчий суддя приходить до висновку про те, що прокурором не надано достатньо доказів, що відшукувані речі, документи можуть знаходитись на території та приміщеннях ТОВ «Хмельницька будівельна компанія», а тому на даний час в задоволенні клопотання прокурора про проведення обшуку потрібно відмовити.

Керуючись ст. ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя, -

у х в а л и в:

Відмовити в задоволенні клопотання прокурора Оржицького району Полтавської області ОСОБА_4 про проведення обшуку.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудОржицький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення08.12.2015
Оприлюднено22.03.2023
Номер документу54159711
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —543/1107/15-к

Ухвала від 08.12.2015

Кримінальне

Оржицький районний суд Полтавської області

Гришко О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні