Ухвала
від 04.06.2013 по справі 757/11842/13-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/11842/13-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 червня 2013 року м. Київ

Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва Батрин О.В.,

при секретарі Пономаренко А.О.,

за участю сторони кримінального провадження - слідчого Нагорнюка П.М.,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання сторони кримінального провадження старшого слідчого в ОВС ГСУ УМВС України капітана міліції Поліщука А.М. про тимчасовий доступ до документів та їх вилучення, -

В С Т А Н О В И В :

1 червня 2013 року до провадження слідчого судді надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ УМВС України капітана міліції Поліщука А.М., яке погоджено з прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України радником юстиції Кіпчарським О.П. про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю та знаходяться у володінні ПАТ «ВТБ Банк», МФО 321767, юридична адреса: м. Київ, бульв. Шевченка/вул. Пушкіна, 8/26, по розрахунковому рахунку ТОВ «Промислова група «Союз» (код ЄДРПОУ 32784718) № 26048010027207, в українській та іноземних валютах, та можливість їх вилучити, а саме:

· - про рух коштів по указаному рахунку із зазначенням всіх обов'язкових реквізитів, а саме: назви контрагенту, коду ЄДРПОУ контрагента, номер рахунку контрагента, назви банку з МФО в якому обслуговується контрагент, дати та часу здійснення транзакції, суми та призначення платежів, підстави руху коштів (вид та номер платіжного документу), тощо, з часу відкриття рахунку по час проведення виїмки (на паперовому та електронному носії);

· справи з юридичного оформлення рахунку підприємства в повному обсязі (заяви на відкриття рахунку, договори, додатки і додаткові угоди до нього, картки зі зразками підписів і відбитків печатки тощо), а також документів, які стали підставою для відкриття цього рахунку, видачі платіжних карток по рахунку, чекових книжок тощо;

· платіжних документів (на паперовому носії), які стали підставою для руху коштів по указаному рахунку (платіжні доручення, чеки на зняття готівки тощо), з часу відкриття рахунку по час проведення виїмки.

Обґрунтовуючи внесене клопотання слідчий вказав, що Головним слідчим управлінням МВС України розслідується кримінальне провадження № 12012000000000001, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 21.11.2012 щодо ОСОБА_3 за фактами створення суб'єкту підприємницької діяльності ТОВ «Торгова Вежа» з метою прикриття незаконної діяльності, що завдало великої матеріальної шкоди державі, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205 КК України, а також ухилення службовими особами ПП «КВВМПУ» від сплати податків в особливо великому розмірі, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Під час досудового розслідування установлено, що на початку квітня 2009 року ОСОБА_3, бажаючи здійснювати діяльність пов'язану з наданням діючим суб'єктам підприємницької діяльності послуг із незаконного переведення безготівкових коштів в готівку та маючи на меті прикриття незаконної діяльності з умисного ухилення від сплати податків таких суб'єктів господарювання, створив та зареєстрував на своє ім'я в органах державної влади суб'єкт підприємницької діяльності - ТОВ «Торгова Вежа».

Злочинними діями ОСОБА_3, які виразились у наданні засобів, що сприяли створенню суб'єкта підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності ТОВ «Торгова Вежа» заподіяно велику матеріальну шкоду державі, яка у тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, в розмірі 13 565 061 грн.

Крім того, в період з листопада 2009 року по вересень 2010 року ОСОБА_4, будучи службовою особою - директором ПП «КВВМПУ», діючи за попередньою змовою з директором ТОВ «Торгова Вежа» ОСОБА_3 та невстановленими слідством особами, у наслідок складання, видання та використання завідомо неправдивих офіційних документів щодо виконання послуг по супроводженню договорів поставок металобрухту та металопрокату, а також документів податкової звітності ПП «КВВМПУ», незаконно умисно ухилились від сплати податків на загальну суму 13 121 943,87 грн., що є особливо великим розміром.

Контрагентами ПП «КВВМПУ» є ТОВ «Вторстальмет», ТОВ «КВВ Груп», ТОВ «Фонд досліджень та розвитку», ТОВ «Східвторметал», ТОВ «Кастодіан Південь», директором яких є ОСОБА_4, та які поряд з ПП «КВВМПУ» задіяні у злочинній схемі пов'язаній з ухиленням від сплати податків.

В судовому засіданні слідчий підтримав зазначене клопотання з підстав, в ньому зазначених.

До судового засідання представник особи, у володіння якої знаходяться дані документи не з'явився. Тому, слідчий суддя розглянув дане клопотання у його відсутність на підставі ч. 4 ст. 163 КПК України, оскільки неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів на підставі ч. 1 ст. 107 КПК України не здійснювалась, оскільки таке клопотання не заявлялось.

Відповідно до п. 5 та п. 6 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення слідчого, дійшов висновку про наявність підстав для надання дозволу на тимчасовий доступ та вилучення документів, які містять охоронювану законом таємницю та знаходяться у володінні ПАТ «ВТБ Банк», МФО 321767, юридична адреса: м. Київ, бульв. Шевченка/вул. Пушкіна, 8/26, по розрахунковому рахунку ТОВ «Промислова група «Союз» (код ЄДРПОУ 32784718) № 26048010027207, в українській та іноземних валютах, та можливість їх вилучити, оскільки ці документи містять індивідуальні сліди підписів, рукописного та машинописного тексту, тому їх дослідження, огляд, приєднання як доказу, можливі лише в разі надання тимчасового доступу до них та вилучення. Крім цього, відомості про рух коштів по розрахунковому рахунку ТОВ «Фонд досліджень та розвитку», а також банківські документи щодо відкриття та обслуговування цього рахунку необхідні для проведення аудиторської і податкової перевірок, а також судово-економіної та почеркознавчої експертиз, для чого експертам необхідно надати оригінали документів.

На підставі викладеного і керуючись ст. 108, ст.ст. 160, 162-164, 166, ст. 309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання сторони кримінального провадження - старшого слідчого в ОВС ГСУ УМВС України капітана міліції Поліщука А.М. про тимчасовий доступ до документів та їх вилучення - задовольнити.

Надати старшому слідчому в ОВС ГСУ УМВС України капітану міліції Поліщуку А.М. тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю та знаходяться у володінні ПАТ «ВТБ Банк», МФО 321767, юридична адреса: м. Київ, бульв. Шевченка/вул. Пушкіна, 8/26, по розрахунковому рахунку ТОВ «Промислова група «Союз» (код ЄДРПОУ 32784718) № 26048010027207, в українській та іноземних валютах, та можливість їх вилучити, а саме:

· про рух коштів по указаному рахунку із зазначенням всіх обов'язкових реквізитів, а саме: назви контрагенту, коду ЄДРПОУ контрагента, номер рахунку контрагента, назви банку з МФО в якому обслуговується контрагент, дати та часу здійснення транзакції, суми та призначення платежів, підстави руху коштів (вид та номер платіжного документу), тощо, з часу відкриття рахунку по 24 травня 2013 року (на паперовому та електронному носії);

· справи з юридичного оформлення рахунку підприємства в повному обсязі (заяви на відкриття рахунку, договори, додатки і додаткові угоди до нього, картки зі зразками підписів і відбитків печатки тощо), а також документів, які стали підставою для відкриття цього рахунку, видачі платіжних карток по рахунку, чекових книжок тощо;

· платіжних документів (на паперовому носії), які стали підставою для руху коштів по указаному рахунку (платіжні доручення, чеки на зняття готівки тощо), з часу відкриття рахунку по 24 травня 2013 року.

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Службовим особам ПАТ «ВТБ Банк» надати (забезпечити) тимчасовий доступ до речей і документів, зазначеній в ухвалі особі та надати їм можливість вилучити їх оригінали.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п'яти днів з дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Якщо ухвалу слідчого судді було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання копії судового рішення.

Слідчий суддя Батрин О.В.

Підготовлено в 2 примірниках

Прим. 1 - справа № 757/11842/13-к

Прим. 2 - старший слідчий в ОВС ГСУ УМВС України капітан міліції Поліщук А.М.

Копія - ПАТ «ВТБ Банк»

Виконавець: Батрин О.В.

4.06.2013

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення04.06.2013
Оприлюднено14.12.2015
Номер документу54241859
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/11842/13-к

Ухвала від 04.06.2013

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні