Ухвала
від 11.02.2015 по справі 758/1668/15-к
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/1668/15-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 лютого 2015 року слідчий суддя Подільського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю слідчого СУ ФР ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м. Києві капітана податкової міліції ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві

клопотання слідчого СУ ФР ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м. Києві капітана податкової міліції ОСОБА_3 ,

про тимчасовий доступ до речей і документів

В С Т А Н О В И В :

Слідчий СУ ФР ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м. Києві капітан податкової міліції ОСОБА_3 , за погодженням із старшим прокурором прокуратури Подільського району м. Києва ОСОБА_4 , звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Клопотання мотивує тим, що в провадженні СУ ФР ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м.Києві перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32012110070000045 від 04.12.2012 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що гр. ОСОБА_5 з власного рахунку № НОМЕР_1 відкритого у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в період з 04.11.11 по 20.04.12 року зняла кошти в сумі 28.14 млн. грн., які їй надійшли з рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ).

Джерелом походження коштів, за період з 04.11.2011року по 20.04.2012року на рахунку ОСОБА_5 у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_10 ) стали кошти отримані з рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », у якості оплати акцій, емітованих ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 ». У свою чергу кошти вказаними підприємствами отримані від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), як оплата за нежитлові приміщення. Джерелом походження коштів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » були безготівкові кошти, отримані від ІНФОРМАЦІЯ_12 (Кіпр), із рахунків відкритого в ІНФОРМАЦІЯ_13 (Кіпр) в рахунок внеску до статутного фонду ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 ».

Згідно матеріалів кримінального провадження, а саме узагальненого матеріалу № 0265/2012/ДСК від 31.05.2012р. Державної служби фінансового моніторингу України встановлено, що гр. ОСОБА_5 відкрито розрахунковий рахунок № НОМЕР_1 в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_10 ), на який здійснювалось перерахування грошових коштів від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », у якості оплати акцій, емітованих ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 ».

Посилаючись на зазначені обставини слідчий просив надати тимчасовий доступ до документів та здійснити їх виїмку, а саме: оригінали фінансово-господарських документів, що містять комерційну таємницю, та виникли внаслідок фінансово-господарських взаємовідносин між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) та ОСОБА_5 (і.п.н. НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ).

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, просить його задовольнити.

Керуючись ч.2 ст.163 КПК України,суддя вважає за можливе клопотання розглянути без виклику осіб, у володінні яких знаходяться документи.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши документи додані до клопотання, суд приходить до висновку про відсутність правових підстав для задоволення клопотання.

Такого висновку суддя дійшов зі слідуючих підстав.

Згідно з ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Частиною 2 ст. 160 КПК України передбачено, що у клопотанні зазначаються: 1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання; 2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 3) речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; 4) підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 5) значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; 6) можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю; 7) обґрунтування необхідності вилучення речей і документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно зі ст. 167 КПК України тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним його майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення. Тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони: 1) підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; 2) надані особі з метою схилити її до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та (або) матеріального забезпечення кримінального правопорушення чи як винагорода за його вчинення; 3) є предметом кримінального правопорушення, пов`язаного з їх незаконним обігом; 4) набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення, доходи від них, або на які було спрямоване кримінальне правопорушення.

Оскільки, належних доказів, які б вказували на те, що документи знаходячись у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) можуть зникнути, або будуть пошкоджені і їх необхідно вилучити для збереження, суду не надано та ураховуючи те, що в клопотанні не викладені обставини на обґрунтування того, що документи мають суттєве значення, для встановлення обставин кримінального провадження та можуть використовуватися як доказ, підстав для задоволення клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів з подальшим їх вилученням, на даний час слідчий суддя не вбачає.

На підставі викладеного,

керуючись ст.ст. 159-164, 167-168 КПК України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В :

У задоволенні клопотання слідчого СУ ФР ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м. Києві капітана податкової міліції ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей та документів ВІДМОВИТИ.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження у суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.02.2015
Оприлюднено22.03.2023

Судовий реєстр по справі —758/1668/15-к

Ухвала від 11.02.2015

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Роман О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні