Рішення
від 11.12.2015 по справі 159/5907/15-ц
КОВЕЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 159/5907/15-ц

Провадження № 2/159/1669/15

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 грудня 2015 року м. Ковель

Ковельський міськрайонний суд Волинської області під головуванням

судді - Луньової Т.М.,

секретаря - Канашкової О.М.,

розглянувши у відкритому заочному судовому засіданні в залі суду в місті Ковелі цивільну справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Візінард», треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - Державний реєстратор реєстраційної служби Ковельського міськрайонного управління юстиції, Ковельська об'єднана державна податкова інспекція , про усунення перешкод у здійсненні права власності шляхом скасування реєстраційних дій та зобов'язання внести відповідні записи,

в с т а н о в и в:

Позивачі ОСОБА_1, ОСОБА_2 звернулись до суду з позовом до ОСОБА_3 «Візінард» у якому прохають суд ухвалити рішення, яким зобов'язати відповідача усунути перешкоди у здійсненні позивачами права власності на належний їм на праві приватної власності об'єкт нерухомого майна - приміщення торгівельного центру з підземною автостоянкою площею 4496,4 кв.м., що розташований по вул. Брестській, 7 в м. Ковель Волинської області шляхом скасування рішення засновників юридичної особи - Товарства з обмеженою відповідальністю «Візінард» про внесення змін до установчих документів юридичної особи в частині зміни місцезнаходження товариства на адресу Волинська область, місто Ковель, вулиця Брестська, 7; зобов'язати Державного реєстратора Реєстраційної служби Ковельського міськрайонного управління юстиції скасувати реєстраційну дію щодо внесення до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб - підприємців змін до відомостей про Товариство з обмеженою відповідальністю «Візінард», а саме щодо зміни місцезнаходження товариства на адресу: Волинська область, місто Ковель, вулиця Брестська,7 та зняти з обліку і передати реєстраційну справу Товариства з обмеженою відповідальністю «Візінард» державному реєстратору за попереднім місцем обліку реєстраційної справи.

Обґрунтовуючи вимоги позовної заяви позивачі покликаються на наступні обставини: позивачам на праві спільної сумісної власності належить приміщення торгівельного центру з підземною стоянкою по вул. Брестській в м. Ковель Волинської області. У жовтні 2015 року працівники Ковельської об'єднаної державної податкової інспекції повідомили позивачів про те, що за адресою належного позивачам об'єкту нерухомості по вул. Брестській, 7 в м. Ковель в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб-підприємців зареєстровано Товариство з обмеженою відповідальністю «Візінард». Однак, про існування вказаного товариства позивачі інформації ніколи не мали і представники вказаного товариства з будь-яких питань до позивачів не звертались, договори купівлі-продажу чи оренди не укладались. Реєстрація товариства за адресою розташування належного позивачам приміщення була проведена відповідачем самовільно, без відому та дозволу власників приміщення. За вказаних обставин, позивачі звернулись до суду за захистом свого права власності на об'єкт нерухомого майна, яке порушено відповідачами у даній справі.

Позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в судове засідання не з'явились, подали до суду заяви про розгляд справи за їх відсутності, позов підтримують і прохають задовольнити.

Представник відповідача ОСОБА_3 «Візінард» в судове засідання не з'явився, вважається таким, що належним чином був повідомлений про час та місце розгляду справи в суді, оскільки відповідно до ст.74 ч.5 ЦПК України у разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за адресою місцезнаходження юридичної особи, що зазначене в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

Крім цього, засновник товариства, він же керівник товариства «Візінард» ОСОБА_4, був повідомленим про час та місце розгляду даної справи за місцем проживання, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення.

Суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає вимогам ст.224 ЦПК України.

Третя особа без самостійних вимог на предмет спору - державний реєстратор реєстраційної служби Ковельського міськрайонного управління юстиції, будучи належним чином повідомленим про час та місце розгляду справи в судове засідання не з'явився, подав до суду письмові пояснення.

Представник третьої особи - Ковельської об'єднаної державної податкової інспекції в судове засідання не з'явився, подав до суду письмову заяву в якій просить справу розглядати у його відсутності.

Суд, дослідивши письмові докази у справі, приходить до висновку, що позов підставний та підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що позивачам ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно (р.н. 44823647 від 20.09.2015 року) на праві спільної сумісної власності належить приміщення торгівельного центру з підземною автостоянкою по вул. Брестській, 7 в м. Ковель. Даний факт стверджується і даними інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкта нерухомого майна №48695367 від 30.11.2015 року. (а.с.46-47).

Як убачається з витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців №1000442860 від 30.11.2015 року юридична особа - Товариство з обмеженою відповідальністю «Візінард»зареєстровано за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, - тобто, за місцем знаходження належного позивачам на праві приватної спільної сумісної власності приміщення торгівельного центру з підземною автостоянкою.(а.с.37-40).

Право володіти, користуватись та розпоряджатись своєю власністю закріплено за громадянами України статтею 41 Конституції України, згідно якої право приватної власності є непорушним.

Відповідно до ст.11 ЦК України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

ОСОБА_5 ст.317 ч.1 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном, а відповідно до ч.1,2 ст.321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

Таким чином, реєстрація за адресою знаходження належного позивачам нерухомого майна іншої особи ( у даному випадку юридичної особи ОСОБА_3 «Візінард» ) без згоди на це власників вказаного приміщення прямо порушує право власності позивачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на належне їм приміщення.

Доказів, які б вказували на наявність згоди позивачів на реєстрацію у належному їм приміщенні юридичної особи ОСОБА_3 «Візінард» , - відповідачем не надано.

Відповідно до ст.ст. 4,5 Закону України №755-ІV від 15.05.2003 року «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», який регулює відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб-підприємців, державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців це засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру. Державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців проводиться державним реєстратором за місцезнаходженням юридичної особи або за місцем проживання фізичної особи - підприємця.

Відповідно до ч.6 ст.1 вказаного Закону України місцезнаходженням юридичної особи є адреса органу або особи, яка відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.

Статтею 93 ЦК України передбачено, що місцезнаходженням юридичної особи є фактичне ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльності юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління та обліку.

Відповідно до п.45.2 ст.45 ПК України - податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України.

Судом встановлено, що відомості щодо місцезнаходження ОСОБА_3 «Візінард», що на теперішній час містяться в Єдиному державному реєстрі, є недостовірними та такими, що суперечать ст.93 ЦК України та ст.45 ПК України, оскільки відповідач ОСОБА_3 «Візінард» ніколи не вів діяльності за адресою м.Ковель вул. Брестська,7 та за зазначеною адресою офіси підприємства ніколи не знаходились.

ОСОБА_5 з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 30.11.2015 року 16 липня 2015 року відділом державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Печерського району реєстраційної служби Головного територіального управління юстиції у місті Києві проведено державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи ОСОБА_3 «Візінард», зміна повного найменування, зміна скороченого найменування, зміна місцезнаходження, зміна складу або інформації про засновників.

21 вересня 2015 року реєстраційною службою Ковельського міськрайонного управління юстиції Волинської області внесено інформацію щодо відсутності підтвердження відомостей про юридичну особу.

Таким чином, на сьогоднішній день за адресою м.Ковель вул. Брестська,7 відсутні будь-які особи чи органи, які відповідно до установчих документів виступали б від імені ОСОБА_3 «Візінард», тому реєстрація вказаного товариства за такою адресою є порушенням ст.41 Конституції України та ст.ст.317,321 ЦК України, і позов ОСОБА_1 та ОСОБА_2, які звернулись до суду за захистом свого порушеного права власності на належне їм приміщення, є підставним.

Відповідно до ст.с.386, 391 ЦК України держава забезпечує рівний захист прав усіх суб'єктів права власності. Власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

ОСОБА_5 ст.ст.15,16 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Отже, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для задоволення позову, оскільки обраний позивачами спосіб захисту порушеного права не суперечить вимогам закону.

Керуючись ст. ст. 10, 11, 212, 213, 214, 215, 218, 367 ЦПК України, на підставі ст.41 Конституції України, ст.ст.11,15,16,93,317,321,386,391 Цивільного кодексу України, Закону України №755-ІV від 15.05.2003 року «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повністю.

Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Візінард»усунути перешкоди у здійсненні права власності ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на належне їм на праві спільної сумісної власності приміщення торгівельного центру з підземною автостоянкою по вул. Брестській, 7 в м.Ковель Волинської області, скасувавши рішення засновників юридичної особи - Товариства з обмеженою відповідальністю «Візінард» про внесення змін до установчих документів юридичної особи в частині зміни місцезнаходження товариства на адресу - Волинська область м.Ковель, вул.Брестська,7.

Зобов'язати державного реєстратора реєстраційної служби Ковельського міськрайонного управління юстиції скасувати реєстраційну дію вчинену 16.07.2015 року, номер запису 10701050011045398 щодо внесення до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців змін до відомостей про Товариство з обмеженою відповідальністю «Візінард» (код ЄДРПОУ 38004986), а саме щодо зміни місцезнаходження товариства на адресу - Волинська область м.Ковель, вул. вул.Брестська,7; зняти з обліку та передати реєстраційну справу Товариства з обмеженою відповідальністю «Візінард» (код ЄДРПОУ 38004986) державному реєстратору за попереднім місцем обліку реєстраційної справи.

Судові витрати залишити за сторонами.

Заочне рішення може бути переглянуте Ковельським міськрайсудом Волинської області за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Волинської області через Ковельський міськрайонний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня отримання його копії.

Головуюча : Т.М.Луньова

Дата ухвалення рішення11.12.2015
Оприлюднено16.12.2015
Номер документу54258158
СудочинствоЦивільне
Сутьусунення перешкод у здійсненні права власності шляхом скасування реєстраційних дій та зобов'язання внести відповідні записи

Судовий реєстр по справі —159/5907/15-ц

Рішення від 11.12.2015

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Луньова Т. М.

Ухвала від 07.12.2015

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Луньова Т. М.

Ухвала від 30.11.2015

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Луньова Т. М.

Ухвала від 23.11.2015

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Луньова Т. М.

Ухвала від 16.11.2015

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Луньова Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні