Ухвала
від 15.11.2013 по справі 757/24982/13-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/24982/13-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 листопада 2013 року Слідчий суддя Печерського районного суду міста Києва Цокол Л.І., при секретарі Кирей О.В. , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в особливо важливих справа ГСУ МВС України Чорнобай Ю.Т. про надання тимчасового доступу до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю та їх вилучення,

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий в особливо важливих справах ГСУ МВС України Чорнобай Ю.Т., розглянувши матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 120121 10030000440, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 189, ч. 2 ст. 190. ч. З ст. 190, ч. З ст. 204, ч. 1 ст. 263, ч. 4 ст. 296, ч. 1 ст. 309 КК України, за погодженням з заступником начальника Першого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтриманням державного обвинувачення Генеральної прокуратури України Матюшенко К. звернувся до слідчого судді і просить надати старшому слідчому в особливо важливих справах ГСУ МВС України Чорнобаю Юрію Теодозійовичу тимчасовий доступ до речей іа документів, що містять охоронювану законом таємницю, а також можливість здійснити їх виїмку, а саме: документів (на електронному носію), які знаходяться в оператора мобільного зв'язку ПрАТ «Київстар», розташованог о за адресою: м. Київ, вул. Дегтярівська, 53, та містять відомості щодо абонентського номеру НОМЕР_1, зокрема інформацію про дату, час і тривалість вхідних та вихідних телефонних з'єднань даного абонента, з посиланням на ретранслятор та прив'язкою до базових станцій та їх адресу, ідентифікатора (ІМЕІ та IMSI) з урахуванням нульових дзвінків вказаного абонентського номеру за період з 01.11.2011р. по день надання інформації, а також відомостей про власника абонентського номеру, з наданням його повних анкетних даних, та PIN, PUK кодів зазначеної сім-карти.

Клопотання обґрунтовано наступним. ОСОБА_3 за попередньою змовою із ОСОБА_4. ОСОБА_5 та ОСОБА_6 організували протягом 2011-2013 років вимагання коштів у підприємців, які реалізовували сільськогосподарську продукцію на проїзній частині дороги вздовж вул. Електротехнічної, в м. Києві. З метою прикриття своєї протиправної діяльності та надання збору коштів з підприємців вигляду законності вказаними особами на довірених осіб зареєстровано TOB «Група Радіомовлення» (код ЄДРПОУ 3750876), а керівником призначено працівника підконтрольного ОСОБА_3 TOB «Ринок-1» (код ЄДРПОУ 22897367) - ОСОБА_7

У 2011 році КП «Київтранспарксервіс» (код ЄДРПОУ 35210739) укладено договори з TOB «Група Радіомовлення» (код ЄДРПОУ 3750876) в особі ОСОБА_7 про надання в експлуатацію 72 фіксованих місць для паркування транспортних засобів вздовж ринку TOB «Фермер-Торг-Плюс» (код ЄДРПОУ 37880751) по вул. Електротехнічній, 18, в м. Києв і.

Порушуючи положення договорів укладених між даними підприємствами про заборону передачі паркомісць в експлуатацію третім особам, ОСОБА_7 діючи від TOB «Група Радіомовлення» уклав договори про їх передачу в експлуатацію фізичній особі підприємцю ОСОБА_8, який діючи в інтересах ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 та ОСОБА_6, під виглядом надання місць для паркування транспортних засобів на ділянці проїзної частини дороги вздовж вул. Електротехнічної, в м. Києві, за попередньою змовою із групою невстановлених осіб незаконно пред'являв вимоги особам, які здійснювали торгівлю сільськогосподарською продукцією передавати їм щоденно кошти за здійснення торгівлі, погрожуючи при цьому в разі невиконання їх вимог застосуванням фізичного насильства та пошкодженням майна.

Кримінальне правопорушення за даним епізодом кваліфіковане за ч. 2 ст. 189 КК України.

Досудовим розслідуванням отримано дані, які дають підстави вважати, що ОСОБА_9, ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1. проживаючий за адресою: АДРЕСА_2, своїми діями сприяв вчиненню вимагань коштів у підприємців.

ОСОБА_9 користується абонентським номером оператора мобільного зв'язку ПрАТ «Київстар» НОМЕР_1.

Відомості щодо даного абонентського номеру, зокрема інформація про дату, час і тривалість вхідних та вихідних телефонних з'єднань даного абоненту, з посиланням на ретранслятор та прив'язку до базових станцій та їх адресу, ідентифікатора (1МЕІ та IMSI) з урахуванням нульових дзвінків вказаного абонентського номеру за період з 01.11.2011 по день надання інформації, а також відомості про власника абонентського номеру, та PIN, РІЖ коди зазначеної сім-карти, мають значення для встановлення важливих обставин в кримінальному провадженні, можуть бути використані як докази та знаходяться в оператора мобільного зв'язку.

Без отримання зазначеної інформації неможливо встановити обставини вчинення злочину та інші дані, що мають значення в кримінальному провадженні.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження є підстави вважати, що документи, які знаходяться в оператора мобільного зв'язку ПрАТ «Київстар», розташованого за адресою, м Київ, вул. Дегтярівська, 53, та містять охоронювану законом таємницю, а саме інформацію про зв'язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, маршрутів передавання, мають значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий просив задовольнити подане клопотання.

Представник особи, у володінні якої знаходиться інформація на розгляд клопотання не з'явився.

Вислухавши слідчого Чорнобай Ю.Т., дослідивши додані до клопотання матеріали, приходжу до наступного висновку.

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком визначених ст. 161 цього Кодексу. У клопотанні зазначаються:

1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв'язку з яким подається клопотання;

2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

3) речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати;

4) підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

5) значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні;

6) можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю;

7) обґрунтування необхідності вилучення речей і документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Відповідно до ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Відповідно до ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв'язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо.

Відповідно до ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до рей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п'ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Аналізуючи обґрунтування слідчого з наданими матеріалами, необхідно зазначити наступне.

Згідно ст. 91 КПК України у кримінальному провадженні підлягають доказуванню:

1) подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення);

2) винуватість обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, форма вини, мотив і мета вчинення кримінального правопорушення;

3) вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, а також розмір процесуальних витрат;

4) обставини, які впливають на ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, характеризують особу обвинуваченого, обтяжують чи пом'якшують покарання, які виключають кримінальну відповідальність або є підставою закриття кримінального провадження;

5) обставини, що є підставою для звільнення від кримінальної відповідальності або покарання.

Доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

ГСУ МВС України проводиться досудове розслідування кримінального провадження №12012110030000440.

За фактом вимагання чужого майна на стихійному ринку по вул..Електротехнічній,18 в м. Києві за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч2 ст. 189 КК України ОСОБА_9 допитаний в якості свідка.

З огляду на встановлене, слід вважати недостатньо обґрунтованим посилання слідчого на те, що відомості щодо даного абонентського номеру, мають значення для встановлення важливих обставин в кримінальному провадженні, можуть бути використані як докази та знаходяться в оператора мобільного зв'язку, а також те, що без отримання зазначеної інформації неможливо встановити обставини вчинення злочину та інші дані, що мають значення в кримінальному провадженні.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст.160-166, 309 КПК України слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в особливо важливих справа ГСУ МВС України Чорнобай Ю.Т. про надання тимчасового доступу до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю та їх вилучення, залишити без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Цокол Л.І.

Дата ухвалення рішення15.11.2013
Оприлюднено15.12.2015
Номер документу54261720
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/24982/13-к

Ухвала від 15.11.2013

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Цокол Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні