Ухвала
від 31.03.2014 по справі 757/6796/14-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/6796/14-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 березня 2014 року Слідчий суддя Печерського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання слідчого слідчої групи ГСУ МВС України ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до документів, що містять охоронювану законом таємницю та їх вилучення ,-

В С Т А Н О В И В :

Слідчий слідчої групи ГСУ МВС України старший лейтенант міліції ОСОБА_3 , розглянувши матеріали кримінального провадження №12013000000000346 від 24.05.2013 за фактами вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 209 КК України, звернувся до слідчого судді за погодженням з прокурором ОСОБА_4 із клопотанням про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю. Клопотання обґрунтовано наступними обставинами.

Головним слідчим управлінням МВС України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12013000000000346 від 24.05.2013 за фактами створення та придбання невстановленими особами суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, а також вчинення фінансових операцій з коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно-небезпечного діяння, за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 209 КК України.

З`ясовано, що невстановлені особи, переслідуючи мету отримання неконтрольованого державою надприбутку, організували вчинення незаконних фінансових операцій по виведенню коштів з реального сектору економіки, конвертування їх у готівку та легалізацію з використанням фіктивних підприємств.

З даною метою, невстановлені особи, використовуючи підконтрольні їм підприємства ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ) та ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ), які здійснюють діяльність по наданню транспортних послуг та торгівлі продукцією сільськогосподарського виробництва, на підставі легальних контрактів з підприємствами реального сектору економіки отримали на рахунки у 2012 році грошові кошти в сумі понад 1 млрд. грн.

Для здійснення своїх злочинних намірів по виведенню безготівкових коштів з реального сектору економіки та конвертації їх у готівку, вищезазначеними невстановленими особами було створено та придбано ряд фіктивних підприємств, а саме: ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_5 ), ПП « ОСОБА_6 » (код НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_8 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_10 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_13 ) та інші, за допомогою яких в подальшому штучно формувався податковий кредит у ланцюгу товаропостачання та підроблялися відповідні документи.

У подальшому, кошти загальною сумою понад 1 млрд. грн., отримані ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_3 » від компаній реального сектору економіки виведені, з використанням рахунків зазначених фіктивних підприємств, в тіньовий обіг. Після чого з коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, було вчинено операції по переведенню їх у готівку, яку було зараховано на рахунки інших підконтрольних зазначеним особам підприємств та використано у фінансово-господарській діяльності.

Таким чином, невстановленими особами було організовано діяльність «конвертаційного центру» спрямовану на виведення безготівкових коштів з реального сектору економіки, конвертацію їх у готівку та подальшу легалізацію.

Правова кваліфікація вчинених злочинів: ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 209 КК України.

Під час досудового слідства отримано дані, згідно яких ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » здійснюють виведення безготівкових коштів з реального сектору економіки, шляхом транзитного перерахування останніх через рахунки реально діючих та фіктивних підприємств на рахунки створених та придбаних з даною метою фіктивних підприємств, так званих «податкових ям», одним з яких є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код НОМЕР_14 ).

В ході проведення огляду виписки по особовому рахунку

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код НОМЕР_14 ) № НОМЕР_15 (УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ), вилученої на підставі ухвали Печерського районного суду м.Києва про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів, встановлено, що зазначене товариство всі отримані за період з 29.08.2012 по 12.11.2013 на свій рахунок кошти загальною сумою близько 2,5 млрд. грн. перерахувало на рахунок фізичної особи ОСОБА_7 (іпн. НОМЕР_16 ), відкритий в АТ« ІНФОРМАЦІЯ_13 » (МФО НОМЕР_17 ), з метою подальшого їх зняття готівкою.

Крім того, встановлено, що одним з підприємств, рахунки якого використовувалися для виведення коштів з реального сектору економіки, шляхом перерахування їх на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » було ПП« ОСОБА_8 » (код НОМЕР_18 ).

Так, оглядом виписки по особовому рахунку

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код НОМЕР_14 ) № НОМЕР_15 (УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ), вилученої на підставі ухвали Печерського районного суду м.Києва про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів, встановлено, що ПП « ОСОБА_8 » (код НОМЕР_18 ) в 2012-2013 р.р. на зазначений рахунок

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » з свого рахунку було перераховано понад 64 млн. грн., які в подальшому були перераховані на рахунок ОСОБА_7 .

Про використання рахунків ПП« ОСОБА_8 » (код НОМЕР_18 ) для транзитного перерахування коштів свідчить і надана АТ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » виписка по особовому рахунку вказаного підприємства, згідно якої останнім у період часу з 01.01.2011 по 11.01.2013 було отримано на рахунок понад 86 млн. грн., які в цей же період були виведені з зазначеного рахунку ПП« ОСОБА_8 » (код НОМЕР_18 ), шляхом їх подальшого перерахування.

Таким чином, лише отримавши тимчасовий доступ до документів ПП« ОСОБА_8 » (код НОМЕР_18 ), зокрема тих що відображають рух коштів по його рахункам, можливо буде встановити всі юридичні особи та фізичних осіб-підприємців, які виводили кошти з реального сектору економіки, шляхом транзитного їх перерахування через рахунки ПП« ОСОБА_8 » (код НОМЕР_18 ).

Відповідно до інформації Міністерства доходів і зборів країни від 12.02.2014 №3115/5/99-99-18-03-02-16 (Єдиного банку даних)

ПП « ОСОБА_8 » (код НОМЕР_18 ) має рахунок, відкритий в АТ« ІНФОРМАЦІЯ_14 » (МФО НОМЕР_19 ): № НОМЕР_20 (УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ).

Разом з тим, згідно вказаної інформації Міністерства доходів і зборів України, територіальні органи зазначеного міністерства отримують інформацію про наявність рахунків платників податків юридичних осіб чи самозайнятих фізичних осіб у фінансових установах з метою забезпечення оперативного обліку податків і зборів, що надходять до бюджетів та державних цільових фондів, відповідно до вимог пункту 20.1.3 статті 20 розділу І та статті 69 глави 6 розділу ІІ Податкового кодексу України. Першоджерелом визначених даних є сам платник і відповідні фінансові установи.

Зазначені документи містять: відомості про керівників , які могли розпоряджатися коштами на його рахунках; відомості про компанії реального сектору економіки, які перераховували кошти на рахунки з метою їх подальшого виведення з реального сектору економіки, конвертування їх у готівку та легалізацію з використанням фіктивних підприємств; відомості про подальший рух коштів, отриманих від компаній реального сектору економіки, в тому числі і відомості про підприємства, задіяні у схемі незаконних фінансових операцій; відомості про осіб, які здійснювали перерахування коштів та зняття готівки з рахунків вказаного товариства; інформацію про відділення банківських установ, де знімалися кошти; документи із вільними зразками підписів осіб, що здійснювали перерахування коштів та зняття готівки з рахунків вказаного товариства та службових осіб останнього, які необхідні для проведення відповідних експертиз, а також документи необхідні для проведення бухгалтерських експертиз.

Вислухавши слідчого, вивчивши додані до клопотання документи, слід дійти наступного висновку.

Вищевказані документи, тимчасовий доступ до яких необхідно отримати, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, оскільки ці документи є процесуальними джерелами доказів, а відомості, що містяться в цих документах, будуть використані, в сукупності з іншими документами, для доказування події кримінальних правопорушень, винуватості осіб у вчиненні цих правопорушень та розміру завданої шкоди. Відповідно до ст.91 КПК України, доказування цих обставин у кримінальному провадженні є обов`язковим.

Іншим способом довести зазначені обставини, без отримання тимчасового доступу до вказаних вище документів, неможливо, оскільки саме в них містяться фактичні дані щодо події кримінальних правопорушень, винуватості конкретних осіб та розміру завданої шкоди.

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком визначених ст. 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до рей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Аналізуючі обгрунтування слідчого з наданими матеріалами, слід дійти висновку про те, що відомості у документах щодо здійснення фінансово-господарської діяльності між вказаними підприємствами , мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та можуть бути використані як доказове значення, при цьому іншим способом довести обставини здійснення фінансово-господарської діяльності , в т.ч. перерахування грошових коштів та їх отримання не вбачається можливим .

На підставі викладеного і керуючись ст.ст.160-166, 309 КПК України слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати слідчому СВ Броварського МВ ГУМВС України в Київській області ОСОБА_3 в кримінальному провадженні № 12013000000000346 від 24.05.2013 тимчасовий доступ до всіх документів ПП « ОСОБА_8 » (код НОМЕР_18 ), тобто можливість ознайомитись з ними та зробити їх копії у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (МФО НОМЕР_19 ) за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

- всіх банківських карток зі зразками підписів посадових осіб та відбитків печатки ПП « ОСОБА_8 » (код НОМЕР_18 ), копій паспортів, доручень, заяв, договорів, інших документів, які надавались банку та були складені і підписані сторонами при відкритті, обслуговуванні (подальшій зміні поточних даних) закритті банківських рахунків зазначеного суб`єкта підприємницької діяльності;

- анкет клієнта банку ПП « ОСОБА_8 » (код НОМЕР_18 ) по його банківським рахункам за період з моменту їх відкриття по день проведення вилучення чи закриття;

- довіреностей на право користування (розпорядження) банківськими рахунками ПП « ОСОБА_8 » (код НОМЕР_18 ) за період з моменту їх відкриття по день проведення вилучення чи закриття;

- платіжних доручень та меморіальних ордерів, які свідчать про надходження та використання коштів по банківським рахункам

ПП « ОСОБА_8 » (код НОМЕР_18 ) за період з моменту їх відкриття по день проведення вилучення чи закриття;

- договорів щодо розрахунково-касового обслуговування та надання послуг «клієнт банк» з зазначенням місця встановлення, заявок на надання зазначеної послуги та документів щодо встановлення (перевірки) зазначеної послуги ПП « ОСОБА_8 » (код НОМЕР_18 ), співробітниками АТ« ІНФОРМАЦІЯ_14 » (МФО НОМЕР_19 ) за період з моменту відкриття банківських рахунків зазначеного суб`єкта підприємницької діяльності по день проведення вилучення чи закриття;

- документів щодо проведення фінансового моніторингу співробітниками АТ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (МФО НОМЕР_19 ) банківських операцій по банківським рахункам ПП « ОСОБА_8 » (код НОМЕР_18 ), а саме: реєстрів фінансового моніторингу, файлів-повідомлень, файлів-запитів, файлів-відповідей, файлів-додатків, файлів-квитанцій, довідок щодо обґрунтування рішення про недоцільність інформування Уповноваженого органу про фінансову операцію, яка підлягає фінансовому моніторингу, анкет клієнтів (відповідно Положення НБУ про здійснення банками фінансового моніторингу) за період з моменту відкриття банківських рахунків зазначеного суб`єкта підприємницької діяльності по день проведення вилучення чи закриття;

- документів щодо придбання ПП « ОСОБА_8 » (код НОМЕР_18 ), та видачі АТ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (МФО НОМЕР_19 ) чекових книжок по їхнім банківським рахункам, векселів за період з моменту відкриття банківських рахунків зазначеного суб`єкта підприємницької діяльності по день проведення вилучення чи закриття;

- юридичної справи ПП « ОСОБА_8 » (код НОМЕР_18 );

- договорів, укладених ПП « ОСОБА_8 » (код НОМЕР_18 ) та інших документів, оплата вартості товарів та послуг за якими здійснювалася шляхом перерахування грошових коштів на його рахунки в банку та з указаних рахунків, за період з моменту їх відкриття до дня проведення вилучення чи закриття;

- заяв на зняття грошових коштів (переведення на корпоративний рахунок), видаткових касових ордерів на отримання готівки, грошових чеків з контрольною маркою на отримання готівки, доручень, інших документів, з банківських рахунків ПП « ОСОБА_8 » (код НОМЕР_18 ), за період з моменту їх відкриття по день проведення вилучення чи закриття.

Надати слідчому СВ Броварського МВ ГУМВС України в Київській області ОСОБА_3 в кримінальному провадженні № 12013000000000346 від 24.05.2013 тимчасовий доступ до всіх документів ПП « ОСОБА_8 » (код НОМЕР_18 ), тобто можливість ознайомитись з ними та вилучити їх (здійснити їх виїмку) у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (МФО НОМЕР_19 ) за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

- банківських виписок (роздруківок руху коштів) по рахунку

ПП « ОСОБА_8 » (код НОМЕР_18 ): № НОМЕР_20 (УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ), та інших рахунках зазначеного товариства, відкритих в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (МФО НОМЕР_19 ), в друкованому та електронному вигляді, з зазначенням призначення платежу; повних даних платника та отримувача з зазначенням коду, номеру рахунку та МФО банківської установи; конкретного часу та дати платежу; номеру платіжного документу) за період з моменту їх відкриття по день проведення вилучення;

Визначити строк дії ухвали тривалістю двадцять робочих днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Підготовлено в 2 примірниках

Прим. 1 справа № 757/6796/14-к

Прим. 2 слідчий ОСОБА_3

Копія АТ « ІНФОРМАЦІЯ_14 »

Виконавець: ОСОБА_1 31.03.2014р.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення31.03.2014
Оприлюднено06.01.2023

Судовий реєстр по справі —757/6796/14-к

Ухвала від 31.03.2014

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Цокол Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні