Ухвала
від 08.04.2014 по справі 757/7623/14-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/7623/14-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 квітня 2014 року Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 за участі секретаря ОСОБА_2 розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання старшого слідчого СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів,

В С Т А Н О В И В :

Слідчий СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві ОСОБА_3 розглянувши матеріали досудового розслідування, внесеного 25.10.2013р. до ЄРДР за №32013110060000393, за фактом умисного ухилення від сплати податків в значних розмірах службовими особами ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч1 ст.212 КК України, звернувся до слідчго судді із клопотанням, погодженим прокурором ОСОБА_4 про тимчасовий доступ доречей і документів, які знаходяться у володінні TOB « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) за адресою: АДРЕСА_1 , що відображають взаємовідносини з TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_5 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_6 ) та ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_7 ) та дозвіл на їх вилучення, а саме: договорів з додатками, специфікацій, податкових накладних, накладних, рахунків- фактур, платіжних доручень, векселів, актів прийому-передачі векселів, листів, доручень, актів виконаних робіт, актів взаємозвірки, реєстрів виданих та отриманих податкових накладних, товарно-транспортних накладних, залізничних квитанцій, сертифікатів якості (відповідності) на придбані ТМЦ, договорів та первинних бухгалтерських документів про подальший рух товарів, журналу-ордеру по рахунку № 361 (Розрахунки з вітчизняними покупцями), журналу-ордеру по рахунку № 281 (Товари на складі), карток складського обліку, документів за результатами проведення інвентаризацій, журналів обліку працівників, які вибувають у службові відрядження, штатного розпису працівників підприємства, податкових декларацій з податку на додану вартість з додатками та декларацій з податку на прибуток підприємства з додатками за період з 01.02.2011 року по 01.02.2014 року, копій сторінок журналів видачі довіреностей та інших бухгалтерських документів за весь період здійснення фінансово-господарських взаєморозрахунків. Клопотання обгрунтовано наступними обставинами. В провадженні СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного 25.10.2013р. до ЄРДР за №32013110060000393, за фактом умисного ухилення від сплати податків в значних розмірах службовими особами ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч1 ст.212 КК України. В ході досудового розслідування встановлено, що службові особи вказаного товариства в порушення вимог п.185.1, 188.1,187.1 ст. 185,188,187,198 Податкового кодексу України неправомірно включили до складу податкового кредиту суму ПДВ, що призвело до завищення податкового кредиту з ПДВ на загальну суму 857 413грн. В подальшому ході розслідування кримінального провадження встановлено, що ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " протягмо 2011-2013 рр. використовувало ряд підприємств за допомогою яких здійснювалось завищення ціни на товар по ланцюгу від виробника товару.

Підставою вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні даного підприємства є те, що TOB « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) відображало в своїй податковій звітності фінансово- господарські взаємовідносини з TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_5 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_6 ) та ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_7 ). Дані речі мають значення для встановлення фактичного розміру завданої державі шкоди, визначення кола осіб, відповідальних за здійснення фінансово-господарських операцій, а також встановлення осіб причетних до вчинення кримінального правопорушення та містять в собі фактичні дані, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Також на підприємство TOB « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) 11.02.2014 року направлено запит щодо надання копій фінансово - господарських взаємовідносин із TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_5 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_6 ) та ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_7 ). Підприємством відповідь на вказаний запит не надано. Службові особи TOB « ІНФОРМАЦІЯ_1 » відмовились надати документи зазначені у вищевказаному запиті.

У зазначених документах охоронювана законом таємниця не міститься.

Оригінали зазначених фінансово-господарських документів необхідно вилучити у TOB « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), оскільки вони необхідні для використання під час проведення ревізій, інвентаризацій, податкових та інших перевірок, експертного дослідження, а також для встановлення особи, яка підписувала дані документи у кримінальному провадженні.

У разі проведення судово-почеркознавчої експертизи по документах ^Ьч- даткової звітності та встановлення фактів виконання підписів у них не службовими особами TOB « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), вказаний експертний висновок буде використано як додатковий доказ проведення безтові рних операцій.

У відповідності до п.7 п.п.4 «Рішення координаційної наради з проблем судової експертизи при Міністерстві юстиції України» від 02 березня 2012 року проведення експертизи по копіям документів, а саме її висновок,

формулюється виключно у вірогідній формі з відповідним обґрунтуванням, зокрема фактом відсутності оригіналу документа, тому у слідства виникає необхідність у безпосередньому вилучені саме оригіналів документів, а не їх копій.

Таким чином, у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані речі і документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у досудовому розслідуванні, тому необхідно отримати тимчасовий доступ та можливість вилучити речі та документи у TOB « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) за адресою: АДРЕСА_1 , а саме документи фінансово- господарської діяльності, які відображають взаємовідносини TOB « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) з TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_5 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_6 ) та ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_7 ).

Вислухавши слідчого, представника ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " ОСОБА_6 , яка заперечувала проти задоволення клопотання за його необгрунтованістю, вивчивши додані до клопотання документи, слід дійти наступного висновку.

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком визначених ст. 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Згідно ст. 132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що:1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; 2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; 3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Із наданих представником особи, у володінні якої знаходяться документи, матеріалів, видно, що податкове повідомлення -рішення №68326552202 від 16.10.13р., видане на підставі акту перевірки №449/26-55-22-02/33784420 від 30.09.2013р. було визнано протиправним та скасовано судовим рішенням, яке набрало законної сили. При цьому для проведення перевірки товариством були надані оригінали документів.

До ЄРДР відомості щодо кримінального правопорушення були внесені згідно даних акту перевірки №449/26-55-22-02/33784420 від 30.09.2013р.

З огляду на зазначене, слідчим не доведено необхідність вжиття заходів забезпечення досудового розслідування шляхом визначеним ст. 159 КПК України та необхідність витребуванням ориганалів.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст.160-166, 309 КПК України слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, залишити без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.04.2014
Оприлюднено05.01.2023
Номер документу54261957
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —757/7623/14-к

Ухвала від 08.04.2014

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Цокол Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні