Ухвала
від 09.09.2013 по справі 757/19200/13-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/19200/13-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 вересня 2013 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва Смик С.І., при секретарі Чорному В.В., за участю сторони кримінального провадження старшого слідчого в ОВС СВ УМВС України на ПЗЗ Коновалової Т.С., розглянувши в приміщенні суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ МВС України Киричка В.М., про тимчасовий доступ до речей і документів,-

В С Т А Н О В И В :

06 вересня 2013 року в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва Смик С.І. надійшло клопотання сторони кримінального провадження старшого слідчого в ОВС ГСУ МВС України Киричка В.М., погоджене старшим прокурором відділу Генеральної прокуратури України Березіним М.Г., про надання доступу до документів, які містять відомості про ТОВ «Форвард-Ойл», що знаходяться у володінні реєстраційної служби ГУЮ у м. Києві, з можливістю проведення їх вилучення.

В судове засідання представник реєстраційної служби ГУЮ у м. Києві не з'явився, про час та місце розгляду клопотання повідомлений належним чином.

На підставі ч. 4 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання у відсутності особи, у володінні якої знаходяться речі і документи.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Обґрунтовуючи внесене клопотання сторона кримінального провадження вказує, що ГСУ МВС України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12013170500000966 від 30.01.2013, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 190, ч.2 ст.15 ч. 3 ст.190, ч. 1 ст.361, ч. 2 ст. 361, ч.2 ст.15 ч. 5 ст. 185, ч. 2 ст. 361 КК України.

30.01.2013 з розрахункового рахунку № 26003301091331 ПП «ТВФ Тріада» несанкціоновано перераховано кошти за проектну документацію згідно рах.№713 від 17.01.2013 на розрахунковий рахунок №26007055007653 ТОВ «Форвард-Ойл» в ПАТ КБ «Приват-Банк» м. Суми МФО 337546 у сумі 253,203 тис. грн.

30.01.2013 з розрахункового рахунку ТОВ «Телесистеми України» несанкціоновано перераховано кошти на розрахунковий рахунок ТОВ «Форвард-Ойл» у сумі 156,318 тис. грн.

Допитаний в якості свідка ОСОБА_4 щодо ТОВ «Форвард-Ойл» (ЄДРПОУ 36756679) пояснив, що він в 2011 році підшукав на посаду директора ТОВ «Форвард-Ойл» громадянина ОСОБА_5, а в 2012 році передав документи вказаного товариства громадянину ОСОБА_6, був зареєстрований та проживав у м. Сумах. Після чого за вказівкою ОСОБА_6 він спільно з ОСОБА_5 знімав гроші з рахунку ТОВ «Форвард-Ойл», відкритого у АТ «УкрСіббанк».

Згідно довідки Управління Пенсійного фонду України ТОВ «Форвард-Ойл» (ЄДРПОУ 36756679) з січня 2012 року по теперішній час не звітує.

З метою перевірки ймовірності виготовлення та використання реєстраційних документів ТОВ «Форвард-Ойл», як засобу вчинення кримінального правопорушення, з'ясування фактичних даних, які достовірно можуть свідчити про відсутність будь-якої господарської діяльності вказаного товариства, а також використання товариства невстановленими особами з метою систематичного незаконного заволодіння чужим майном (коштами) шляхом протиправного втручання в роботу комп'ютерів з програмним забезпеченням «Клієнт-Банк», з метою отримання даних, які нададуть змогу встановити осіб, винних у вчиненні злочинів, необхідно отримати реєстраційні справи зазначених товариств в установах державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Оригінали зазначених документів необхідні в матеріалах кримінального провадження для подальшого проведення слідчих дій з їх використанням (шляхом демонстрації під час допитів, проведення почеркознавчих експертиз, технічних експертиз документів, тощо).

Іншим способом отримати документи, які містяться в реєстраційній справі ТОВ «Форвард-Ойл» неможливо, оскільки вони можуть містити комерційну таємницю та можуть бути отримані лише за умови надання судом тимчасового доступу до них.

Згідно ст. 1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» реєстраційна справа - папка організаційно-облікового типу з документами або електронними документами, що подаються державному реєстратору відповідно до закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 24 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» для проведення державної реєстрації юридичної особи засновник (засновники) або уповноважена ними особа повинні особисто подати державному реєстратору (надіслати поштовим відправленням з описом вкладення або в разі подання електронних документів подати опис, що містить відомості про надіслані електронні документи, в електронній формі) такі документи:

- заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи;

- примірник оригіналу (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію) рішення засновників або уповноваженого ними органу про створення юридичної особи у випадках, передбачених законом;

- два примірники установчих документів;

- документ, що засвідчує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації юридичної особи;

- інформацію з документами, що підтверджують структуру власності засновників - юридичних осіб, яка дає змогу встановити фізичних осіб - власників істотної участі цих юридичних осіб.

Постановою КМУ «Про перелік відомостей, що не становлять комерційної таємниці» від 9 серпня 1993 р. № 611 комерційну таємницю не становлять, в тому числі установчі документи, документи, що дозволяють займатися підприємницькою чи господарською діяльністю та її окремими видами.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення сторони кримінального провадження старшого слідчого в ОВС СВ УМВС України на ПЗЗ Коновалової Т.С., дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення клопотання, оскільки відповідно до приведеного вище законодавства документи, що містяться в реєстраційній справі, яка перебуває у володінні реєстраційної служби ГУЮ м. Києва, не можуть містити комерційну таємницю, слідчим не доведено наявність достатніх підстав вважати, що без вилучення документів, до яких він просить надати доступ, існує реальна загроза їх зміни або знищення, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до документів. Також, слідчим до клопотання не додано жодних даних, які підтверджують його звернення до реєстраційної служби ГУЮ м. Києва за отриманням доступу до документів та отримання відмови в цьому.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 160, 163, 164, 309 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

В задоволенні клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ МВС України Киричка В.М. про тимчасовий доступ до речей та документів - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя С.І. Смик

Дата ухвалення рішення09.09.2013
Оприлюднено15.12.2015
Номер документу54264960
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —757/19200/13-к

Ухвала від 09.09.2013

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Смик С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні