Ухвала
від 28.11.2014 по справі 757/34287/14-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/34287/14-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 листопада 2014 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження слідчого ОСОБА_3 , директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_4 , адвоката ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання сторони кримінального провадження про тимчасовий доступ документів та надання дозволу на їх вилучення, -

В С Т А Н О В И В :

20.11.2014 в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання слідчого слідчої групи ГСУ МВС України капітан міліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу ГПУ ОСОБА_6 , про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , тобто можливість ознайомитись із ними та вилучити (здійснити їх виїмку) у посадових осіб зазначеного підприємства за період часу з 01.01.2011 по 18.11.2014 рр., згідно переліку в клопотанні.

Слідчий у судовому засіданні клопотання підтримав з викладених у ньому підстав та просив задовольнити.

Директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_4 та адвокат ОСОБА_5 заперечили проти вилучення оригіналів документів, пославшись на те, що, по-перше, дані документи містять комерційну таємницю, по-друге, оригінали документів необхідні товариству для захисту своїх інтересів у судовому процесі, з метою обґрунтування правової позиції та надання для огляду суду оригіналів вказаних документів.

Згідно із ч. 1 ст. 107 КПК України фіксація під час розгляду клопотання за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

В обґрунтування зазначеного клопотання слідчий посилається на те, що Головним слідчим управлінням МВС України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12014000000000262, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27.06.2014 за фактом вчинення службовими особами ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » розтрати грошових коштів зазначеного підприємства, за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Під час досудового слідства встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 в період з 03.02.2014 по 28.04.2014 проведено ревізію ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (далі - ІНФОРМАЦІЯ_4 ) за період з 01.07.2011 по 31.01.2014.

Проведеною ревізією з`ясовано, що між ІНФОРМАЦІЯ_4 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » укладено договір №118/2003 від 01.12.2003 на виготовлення письмових перекладів бібліографічних даних, назв патентів та рефератів для патентів та інших документів на українську (російську) та англійські мови.

На виконання умов вказаного договору, в період з 01.07.2011 по 31.12.2013 Укрпатентом було перераховано на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » - 19591490,0 грн. Під час зустрічної звірки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » не надано документів, підтверджуючих виплату заробітної плати разом з обов`язковим нарахуванням до державних цільових фондів та витрат, пов`язаних з оплатою послуг банку на загальну суму 7828432,98 грн., які були включені до вартості актів на виконання послуг з перекладів та формування інформаційних файлів.

Таким чином, як встановлено ревізією, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » було завищено вартість виконаних послуг з перекладів та формування інформаційних файлів за період з 01.07.2011 по 31.12.2013 на загальну суму 7828432,98 грн., що призвело до матеріальної шкоди ІНФОРМАЦІЯ_4 на вказану суму.

Проведеним аналізом податкової звідності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) та згідно інформації ДДСБЕЗ МВС України встановлено, що зазначене товариство кошти отримані від ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » перерахувало на підприємства з ознаками фіктивності, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_4 ).

Таким чином, вищевказане свідчить про те, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » мало фінансово-господарські взаємовідносини з підприємствами, які мають явні ознаки фіктивності.

На даний час у кримінальному провадженні необхідно дослідити документи, які відображають фінансово-господарські відносини ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_4 ) та ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_5 ), відомості у яких нададуть можливість отримати інформацію про осіб, які діяли від імені ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_4 ) та ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_5 ) при укладенні договорів, актів прийому-передачі виконаних послуг, нададуть можливість дослідити факти здійснення фінансово-господарських взаємовідносин між вказаними підприємствами, встановити осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, забезпечать проведення податкових перевірок та судових експертиз, в тому числі почеркознавчих та товарознавчих експертиз, які дадуть змогу оцінити дійсну вартість виконаних робіт, наданих послуг.

Крім того, у кримінальному провадженні необхідно дослідити наступні документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ): копії установчих, реєстраційних та дозвільних документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ); копії штатного розкладу, посадових інструкцій, контрактів та наказів про призначення (звільнення) генерального директора, заступників генерального директора, головного бухгалтера ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ).

Зазначені документи нададуть змогу перевірити законність дій службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) по укладанню договорів та інших документів по взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_4 ) та ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_5 ).

23.07.2014 на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) було оголошено постанову від 22.07.2014 про витребування документів по взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_4 ) та ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_5 ), у відповідь на яку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » повідомило, що вимога про витребування копій документів може бути здійснена виключно після прийняття судом (слідчим суддею) відповідної ухвали та відмовило у наданні документів.

Враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, в інший спосіб отримати вказані документи неможливо, необхідно отримати тимчасовий доступ до всіх документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) по взаємовідносинам із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_4 ) та ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_5 ), а також інші документи, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 .

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей, які містять охоронювану законом таємницю.

Пунктом 4 ч. 1 ст. 162 КПК України визначено, що до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належить конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю.

Згідно із ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити виїмку).

Слідчий суддя вважає, що документи, які знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та до яких орган досудового розслідування просить надати тимчасовий доступ, з урахуванням наведених обґрунтувань та поданих документів, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні.

Між тим, клопотання слідчого в частині надання тимчасового доступу та можливості вилучення оригіналів вказаних документів, які зазначені в клопотанні, слідчий суддя вважає необґрунтованим та передчасним на даному етапі досудового розслідування, оскільки на підтвердження такої необхідність у вилученні саме оригіналів документів, слідчому судді не надано відповідних документів, як-то постанови про залучення експерта в порядку ст. 243 КПК України, тощо.

За таких обставин, керуючись ст.ст. 159-163, 309 КПК України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого слідчої групи ГСУ МВС України капітан міліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу ГПУ ОСОБА_6 , про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів задовольнити частково.

Надати слідчому СВ Броварського МВ ГУМВС України в Київській області ОСОБА_3 дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , тобто можливість ознайомитись із ними та вилучити їх копії у посадових осіб зазначеного підприємства за період часу з 01.01.2011 по 18.11.2014 рр., а саме:

-фінансово-господарських та бухгалтерських документів ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) на паперових та електронних носіях по взаємовідносинам із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_4 ) та ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_5 ), тобто документи щодо проведення закупівель послуг у вказаних товариств, договори, калькуляції до договорів, анотовані звіти, угоди, контракти, технічні завдання, видаткові та прибуткові накладні, податкові накладні, реєстри виданих та отриманих податкових накладних, специфікації, рахунки-фактури, платіжні доручення; книги обліку придбання та продажу товарів, надання послуг, виконання робіт; акти виконаних робіт, акти приймання-здачі, протоколи приймання робіт, звіти про надання послуг, документи, що підтверджують оплату, векселі, а також безпосередньо копії самих виконаних робіт, наданих послуг (перекладів текстів та ін.).

-установчих, реєстраційних та дозвільних документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 );

-документів штатного розкладу, посадових інструкцій, контрактів та наказів про призначення (звільнення) генерального директора, заступників генерального директора, головного бухгалтера ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ).

В іншій частині у задоволенні клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали протягом одного місяця, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Посадовим особам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » надати (забезпечити) слідчому СВ Броварського МВ ГУМВС України в Київській області ОСОБА_3 доступ до оригіналів та можливість вилучення копій вищеперелічених документів.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 знаходиться в матеріалах судового провадження № 757/34287/14-к

Примірник 2 та належним чином завірена копія ухвали надані слідчому ОСОБА_3

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.11.2014
Оприлюднено05.01.2023
Номер документу54266179
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ документів та надання дозволу на їх вилучення

Судовий реєстр по справі —757/34287/14-к

Ухвала від 28.11.2014

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Середа К. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні