Вирок
від 07.12.2015 по справі 757/40712/15-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/40712/15-к

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07.12.2015 року

Печерський районний суд м. Києва

у складі головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

та обвинуваченої ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальне провадження з обвинувальним актом відносно:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Києва, українки, громадянки України, зареєстрованої та фактично проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої, обвинуваченої у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 205, ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 209 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

У відповідності до обвинувального акту від 30.10.2015 року під час досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_5 , на початку квітня 2015 року, вступивши в змову з невстановленими слідством особами, спрямовану на реєстрацію ТОВ «Гламур Пак Групп» (код ЄДРПОУ 38149971), усвідомлюючи справжню мету реєстрації вказаного підприємства, без мети ведення фінансово-господарської діяльності та виконання адміністративно-розпорядчих функцій у якості службової особи, вчинила дії, результатом яких стала реєстрація суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи), яка в подальшому невстановленими слідством особами використовувалась для прикриття незаконної діяльності, направленої на ухилення від сплати податків та мінімізацію податкових зобов`язань з податку на додану вартість.

Так, ОСОБА_5 , в квітня 2015 року, в денний період часу знаходячись в офісному приміщенні, яке розташоване неподалік станції метро «Кловська» у Печерському районі м. Києва, умисно, не маючи на меті ведення підприємницької діяльності, зареєструвала на своє ім`я за грошову винагороду, суб`єкт підприємницької діяльності (юридичну особу) ТОВ «Гламур Пак Групп» (код ЄДРПОУ 38149971) (далі по тексту ТОВ «Гламур Пак Групп»), з метою прикриття незаконної діяльності.

ОСОБА_5 , 07 квітня 2015 року, в денний період часу знаходячись в офісному приміщенні, що знаходиться в Печерському районі м. Києва на прохання невстановлених слідством осіб зареєструвала на своє ім`я за грошову винагороду суб`єкт підприємницької діяльності ТОВ «Гламур Пак Групп».

Так, ОСОБА_5 , не маючи мети здійснювати фінансово-господарську діяльність ТОВ «Гламур Пак Групп», пов`язану з наданням різноманітних послуг та торгівлею товарами фізичним та юридичним особам, визначену в статуті підприємства, без мети досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, з корисливих мотивів, погодилась на пропозицію зареєструвати на своє ім`я вказаний суб`єкт підприємницької діяльності, виступивши в якості засновника ТОВ «Гламур Пак Групп».

Для досягнення своєї злочинної мети, направленої на здійснення фіктивного підприємництва, ОСОБА_5 у невстановленому слідством місці, надала невстановленій слідством особі копії свого паспорта громадянина України та довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру. На підставі наданих документів (паспорту та ідентифікаційного номеру ОСОБА_5 невстановлена слідством особа склала статутні документи ТОВ «Гламур Пак Групп», в які внесла завідомо неправдиві відомості.

Після цього, 26 квітня 2015 року, в денний період часу, знаходячись в офісному приміщенні, що знаходиться в Печерському районі м. Києва, ОСОБА_5 , достовірно усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, підписала від імені засновника статут ТОВ «Гламур Пак Групп», тобто зареєструвала на своє ім`я підприємство з метою прикриття незаконної діяльності, а саме з метою сприяння суб`єктам господарювання реального сектору економіки в мінімізації податкових зобов`язань, шляхом формування незаконного податкового кредиту. Після чого статут ТОВ «Гламур Пак Групп» був посвідчений особистим підписом ОСОБА_5 .

Вказаний статут ТОВ «Гламур Пак Групп» ОСОБА_5 в той же день передала невстановленій слідством особі, яка в подальшому займалася реєстрацією підприємства в державних органах.

26 квітня 2015 року статут ТОВ «Гламур Пак Групп» та інші необхідні для реєстрації документи були подані невстановленою слідством особою до державного реєстратора на підставі яких 26 квітня 2015 року проведена державна реєстрація зазначеного підприємства на ім`я ОСОБА_5 .

Після реєстрації ТОВ «Гламур Пак Групп» на своє ім`я ОСОБА_5 виступивши співзасновником підприємства самостійно підприємницьку діяльність не здійснювала, угод фінансового характеру не укладала, печаткою підприємства не користувалась, не призначала та не звільняла з посад працівників, а реєстраційні та установчі документи зазначеного підприємства передала невстановленій слідством особі.

Надання ОСОБА_5 , особистих даних, документів, підписання реєстраційних та інших документів ТОВ «Гламур Пак Групп» дало змогу невстановленим слідством особам, прикриваючись фактом державної перереєстрації вказаного товариства, здійснювати незаконну діяльність, користуватися печаткою підприємства, використовувати рахунки підприємства для прикриття незаконної діяльності, направленої на ухилення від сплати податків.

Крім того приблизно на початку квітня 2015 року ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вступивши в змову з невстановленими слідством особами, спрямовану на створення (придбання) суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб), а саме: ТОВ «Імекс Люкс» (код ЄДРПОУ 25203313), ТОВ «Мед-Інфо» (код ЄДРПОУ 25289823), ТОВ «Євроавтотранс» (код ЄДРПОУ 33107440), ТОВ «Бегун-Україна» (код ЄДРПОУ 34288280), ТОВ «Фомейшн Секьюріті Кентрол» (код ЄДРПОУ 36865905), ТОВ «Чиста Справа» (код ЄДРПОУ 37318642), ТОВ «Снабресурс» (код ЄДРПОУ 38327951), ТОВ «ТОП-Карт» (код ЄДРПОУ 38672444), ТОВ «Євробізнеслайф» (код ЄДРПОУ 39676963), ТОВ «Декса Груп Союз» (код ЄДРПОУ 39741450), ТОВ «Гемео Груп» (код ЄДРПОУ 39741581), ТОВ «Венема Союз» (код ЄДРПОУ 39741639), ТОВ «Бансо Груп» (код ЄДРПОУ 39742983), ТОВ «Бізнес Форм» (код ЄДРПОУ 39744708), ТОВ «Суреком» (код ЄДРПОУ 39791276), усвідомлюючи справжню мету реєстрації та перереєстрації вказаних підприємств, без мети ведення фінансово-господарської діяльності та виконання адміністративно розпорядчих функцій у якості службової особи, вчинила дії, результатом яких стало створення (придбання) суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб), які в подальшому невстановленими слідством особами використовувалися для прикриття незаконної діяльності.

ОСОБА_5 , погодившись на пропозицію невстановлених слідством осіб щодо створення (придбання) за грошову винагороду суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб), без мети ведення фінансово-господарської діяльності та виконання адміністративно-розпорядчих функцій у якості службової осіби, отримання прибутку у якості засновника підприємства за результатами розподілення матеріальних благ від фінансово-господарської діяльності товариств, перебуваючи на території м. Києва, надала свої особисті документи, а саме: копію паспорту та ідентифікаційного коду фізичної особи невстановленим слідством особам, які в подальшому невстановленими слідством особами були використані для розробки статутних та реєстраційних документів ТОВ «Імекс Люкс», ТОВ «Мед-Інфо», ТОВ «Євроавтотранс», ТОВ «Бегун-Україна», ТОВ «Фомейшн Секьюріті Кентрол», ТОВ «Чиста Справа», ТОВ «Снабресурс», ТОВ «ТОП-Карт», ТОВ «Євробізнеслайф», ТОВ «Декса Груп Союз», ТОВ «Гемео Груп», ТОВ «Венема Союз», ТОВ «Бансо Груп», ТОВ «Бізнес Форм», ТОВ «Суреком».

Після надання своїх особистих документів, ОСОБА_5 , узгодивши свої подальші дії із невстановленими слідством особами, відповідно до обумовленого плану, спрямованого на реєстрацію (перереєстрацію) суб`єктів господарської діяльності, бажаючи довести свій злочинний умисел до логічного завершення та отримання обіцяної їй грошової винагороди від невстановлених слідством осіб, підписала низку необхідних для реєстрації та перереєстрації юридичних осіб документів, у тому числі статути товариств, протоколи загальних зборів учасників, накази на призначення директорів товариств.

Завершуючи свій злочинний намір, діючи умисно, за попередньою змовою з невстановленими слідством особами, ОСОБА_5 , передавала необхідні для реєстрації та перереєстрації юридичних осіб документи, у тому числі статутів товариств, протоколів загальних зборів учасників, наказів на призначення директорів товариств невстановленим слідством особам для подачі до державного реєстратора на підставі яких в подальшому було проведено державну реєстрацію (перереєстрацію) суб`єктів господарювання (юридичних осіб) на ім`я ОСОБА_5 .

Після реєстрації (перереєстрації) ТОВ «Імекс Люкс», ТОВ «Мед-Інфо», ТОВ «Євроавтотранс», ТОВ «Бегун-Україна», ТОВ «Фомейшн Секьюріті Кентрол», ТОВ «Чиста Справа», ТОВ «Снабресурс», ТОВ «ТОП-Карт», ТОВ «Євробізнеслайф», ТОВ «Декса Груп Союз», ТОВ «Гемео Груп», ТОВ «Венема Союз», ТОВ «Бансо Груп», ТОВ «Бізнес Форм», ТОВ «Суреком» на своє ім`я, виступивши засновником та директором зазначених суб`єктів господарювання, ОСОБА_5 самостійно підприємницьку діяльність не здійснювала, угод фінансового характеру не укладала, печаткою підприємства не користувалася, не призначала та не звільняла з посад працівників.

Надання ОСОБА_5 особистих даних, документів, підписання реєстраційних та інших документів ТОВ «Імекс Люкс», ТОВ «Мед-Інфо», ТОВ «Євроавтотранс», ТОВ «Бегун-Україна», ТОВ «Фомейшн Секьюріті Кентрол», ТОВ «Чиста Справа», ТОВ «Снабресурс», ТОВ «ТОП-Карт», ТОВ «Євробізнеслайф», ТОВ «Декса Груп Союз», ТОВ «Гемео Груп», ТОВ «Венема Союз», ТОВ «Бансо Груп», ТОВ «Бізнес Форм», ТОВ «Суреком» дало змогу невстановленим слідством особам, прикриваючись фактом державної реєстрації (перереєстрації) вказаних товариств, здійснювати незаконно діяльність, користуватися печаткою підприємства, використовувати рахунки підприємства та здійснювати інші незаконні дії.

Крім цього, ОСОБА_5 , на початку квітня 2015 року, вступивши в змову з невстановленими слідством особами, спрямовану на перереєстрацію ТОВ «МК Авто» (код ЄДРПОУ 38628058), усвідомлюючи справжню мету перереєстрації вказаного підприємства, без мети ведення фінансово-господарської діяльності та виконання адміністративно-розпорядчих функцій у якості службової особи, вчинила дії, результатом яких стало перереєстрація суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи), яка в подальшому невстановленими слідством особами використовувалось для прикриття незаконної діяльності, направленої на легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, що заподіяло велику матеріальну шкоду державі.

Так, ОСОБА_5 , погодившись на пропозицію невстановлених слідством осіб щодо створення та реєстрації за грошову винагороду суб`єкту підприємницької діяльності (юридичної особи), без мети ведення фінансово-господарської діяльності та виконання адміністративно-розпорядчих функцій у якості службової особи, отримання прибутку у якості засновника підприємства за результатами розподілення матеріальних благ від фінансово-господарської діяльності товариства, в денний період часу, перебуваючи в офісному приміщенні, яке розташоване неподалік станції метро «Кловська» у Печерському районі м. Києва, надала копії своїх особистих документів, а саме: паспорту та ідентифікаційного коду фізичної особи невстановленим слідством особам, які в подальшому невстановленими слідством особами були використані для розробки статутних та реєстраційних документів ТОВ «МК Авто», в тому числі і протоколу № 6 Загальних зборів учасників ТОВ «МК Авто» від 07 травня 2015 року, до якого були внесені заздалегідь неправдиві відомості щодо звільнення з посади директора товариства ОСОБА_6 за власним бажанням з 07 травня 2015 року та щодо обрання директором товариства ОСОБА_5 з 08 травня 2015 року, протоколу №10 Загальних зборів учасників ТОВ «МК Авто» від 22 липня 2015 року, до якого внесені заздалегідь неправдиві відомості щодо підготовки відповідних документів для отримання овердрафту в сумі 50000 гривень та надання права підпису кредитного договору директору ОСОБА_5 , на підставі чого до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесено відомості, які дали змогу невстановленим слідством особам, прикриваючись фактом державної перереєстрації вказаного товариства в ході прикриття незаконної діяльності, здійснювати легалізацію коштів, одержаних злочинним шляхом.

Після надання своїх особистих документів, ОСОБА_5 узгодивши свої подальші дії із невстановленими слідством особами. відповідно до обумовленого злочинного плану, спрямованого на перереєстрацію суб`єкту господарської діяльності - ТОВ «МК Авто», бажаючи довести свій злочинний умисел до логічного завершення та отримати обіцяну їй невстановленими слідством особами грошову винагороду, остання підписала низку необхідних для перереєстрації товариства документів, у тому числі Наказ №6 (без дати) про призначення на посаду директора ТОВ «МК Авто» ОСОБА_5 , відповідно до якого ОСОБА_5 ніби то приступила до виконання обов`язків директора ТОВ «МК Авто» з 08 травня 2015 року.

Завершуючи свій злочинний намір, діючи умисно, за попередньою змовою з невстановленими слідством особами, ОСОБА_5 , передавала необхідні для перереєстрації ТОВ «МК Авто» документи надані їй для підписання, у тому числі наказу на призначення директора товариства невстановленим слідством особам для подачі до державного реєстратора на підставі яких в подальшому було проведено державну перереєстрацію суб`єкта господарювання (юридичної особи) на ім`я ОСОБА_5 .

Свої умисні дії ОСОБА_5 вчинила з метою отримання грошової винагороди, розуміючи при цьому справжню мету створення суб`єкта господарської діяльності, директором якого вона виступила за вказівкою невстановлених слідством осіб, та від яких за наслідками сприяння у вчиненні кримінальних правопорушень та надання засобів його вчинення отримала грошову винагороду.

Після перереєстрації ТОВ «МК Авто» на своє ім`я ОСОБА_5 виступивши директором підприємства самостійно підприємницьку діяльність не здійснювала, угод фінансового характеру не укладала, печаткою підприємства не користувалася, не призначала та не звільняла з посад працівників.

Надання ОСОБА_5 , особистих даних, документів, підписання реєстраційних та інших документів ТОВ «МК Авто» дало змогу невстановленим слідством особам, прикриваючись фактом державної перереєстрації вказаного товариства, здійснювати незаконну діяльність, користуватися печаткою підприємства, використовувати рахунки підприємства, систему «клієнт-банк» від імені ОСОБА_5 для прикриття незаконної діяльності, направленої на легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, що заподіяло велику матеріальну шкоду державі.

Такі дії ОСОБА_5 суд кваліфікує ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України, як сприяння іншим співучасникам створити суб`єкт підприємницької діяльності (юридичну особу) з метою прикриття незаконної діяльності; за ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 205 КК України, як сприяння іншим співучасникам створити (придбати) ряд суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності вчиненому повторно, що заподіяло велику матеріальну шкоду державі, в обіцянці приховувати фіктивне підприємництво; та за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 209 КК України, як пособництво легалізації (відмиванні) доходів, одержаних злочинним шляхом, тобто у вчиненні фінансових операцій з коштами одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, та в обіцянці приховати легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

30.10.2015 року між прокурором прокуратури Печерського району м. Києва ОСОБА_3 , якому на підставі ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора у кримінальному провадженні №32015100060000228 від 30.10.2015 року,обвинуваченою ОСОБА_5 та адвокатом ОСОБА_4 укладена угода про визнання винуватості.

Згідно вказаної угоди ОСОБА_5 беззастережно визнала свою винуватість у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.27 ч.1 ст.205, ч.5 ст.27 ч.2 ст.205, ч.5 ст.27 ч.1 ст.209 КК України в обсязі підозри.

Також вказаною угодою сторони погодили покарання:

- за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України у виді штрафу у розмірі 500 (п`ятсот) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 8500 (вісім тисяч п`ятсот) грн.;

- ч.5 ст.27 ч.2 ст.205 КК України у виді штрафу у розмірі 3000 (трьох тисяч) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 51 000 (п`ятдесяти однієї тисячі) грн.;

- ч.5 ст.27 ч.1 ст.209 КК України у виді позбавлення волі на 3 роки з позбавленням права займатись підприємницькою діяльністю на строк 1 рік та з конфіскацією майна.

На підставі ст. 70 КК України шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим призначити остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 3 (три) роки.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_5 від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком 1 (один) рік та покладенням на неї обов`язків відповідно до п.п. 3, 4 ст. 76 КК України, а саме: повідомляти кримінально виконавчу інспекції про зміну місця проживання не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу кримінально-виконавчої інспекції.

Розглядаючи питання про затвердження угоди про визнання винуватості, суд виходив з наступного.

Відповідно до ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Згідно ч. 4 ст. 469 КПК України угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

При цьому, судом з`ясовано, що обвинувачена цілком розуміє права, визначені п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до неї у разі затвердження угоди судом.

Суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Також судом встановлено, що умови даної угоди відповідають вимогам Кримінального процесуального кодексу України та Кримінального кодексу України.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку про можливість затвердження угоди про визнання винуватості між прокурором і обвинуваченою ОСОБА_5 і призначення останньому узгодженої сторонами міри покарання.

Питання щодо речових доказів вирішити відповідно до ст. 100 КПК України.

Керуючись ст. ст. 373, 374, 475 КПК України, суд

З А С У Д И В :

Затвердити угоду від 30.10.2015 року між прокурором прокуратури Печерського району м. Києва ОСОБА_3 та обвинуваченою ОСОБА_5 .

ОСОБА_5 визнати винною у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.27 ч.1 ст.205, ч.5 ст.27 ч.2 ст.205, ч.5 ст.27 ч.1 ст.209 КК України і призначити їй узгоджене сторонами покарання:

- за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України у виді штрафу у розмірі 500 (п`ятсот) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 8500 (вісім тисяч п`ятсот) грн.;

- ч.5 ст.27 ч.2 ст.205 КК України у виді штрафу у розмірі 3000 (трьох тисяч) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 51 000 (п`ятдесяти однієї тисячі) грн.;

- ч.5 ст.27 ч.1 ст.209 КК України у виді позбавлення волі на 3 роки з позбавленням права займатись підприємницькою діяльністю на строк 1 рік та з конфіскацією майна.

На підставі ст. 70 КК України шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим призначити остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 3 (три) роки.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_5 від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком 1 (один) рік та покладенням на неї обов`язків відповідно до п.п. 3, 4 ст. 76 КК України, а саме: повідомляти кримінально виконавчу інспекції про зміну місця проживання не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу кримінально-виконавчої інспекції.

Речові докази, що долучені до матеріалів справи - залишити зберіганти там же.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст. 394 КПК України до апеляційного суду м. Києва через Печерський районний суд м. Києва шляхом подачі апеляції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Копію вироку негайно вручити прокурору і обвинуваченому.

Суддя ОСОБА_7

Дата ухвалення рішення07.12.2015
Оприлюднено22.03.2023
Номер документу54278648
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/40712/15-к

Вирок від 07.12.2015

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

Ухвала від 05.11.2015

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні