Ухвала
від 26.03.2014 по справі 757/7029/14-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/7029/14-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е МУ К Р А Ї Н И

26 березня 2014 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження слідчого слідчої групи ГСУ МВС України ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання сторони кримінального провадження слідчого слідчої групи ГСУ МВС України ОСОБА_3 , -

В С Т А Н О В И В :

26.03.2014 до провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання сторони кримінального провадження слідчого слідчої групи ГСУ МВС України ОСОБА_3 , погоджене прокурором, який здійснює процесуальне керівництво в кримінальному провадженні Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 про призначення позапланової виїзної ревізії фінансово-господарської діяльності окремих питань фінансово-господарської діяльності Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» (ЄДРПОУ 20077720), що розміщена за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 6, щодо дотримання службовими особами та матеріально відповідальними особами даного товариства вимог чинного законодавства України під час обліку, зберігання і передачі товарно-матеріальних цінностей (бензинів автомобільних А-95-Євро та А-92-Євро в загальній кількості 33 090 тонн), які надходили,відпускались та передавались на відповідальне зберігання НАК «Нафтогаз України» (ЄДРПОУ 20077720) на ТОВ «ГАЗУКРАЇНА-2020» (ЄДРПОУ 37428778) на нафтобази, що знаходяться за адресами: Київська обл., м.Миронівка, вул. Паризької Комуни, 2 (4150 тонн); Черкаська обл., Кам`янський р-н, с.Косарі, вул.Київська, 7 (2000 тонн); Кіровоградська обл., м. Світловодськ, вул. Франка, 1а (8440 тонн); Харківська обл., Коломацький р-н, с.Шелестове, вул. Леніна, 47 (3500 тонн); Одеська обл., Іванівський р-н, смт Петрівка, вул. Карла Маркса, 98 (15000 тонн) за період з 22 серпня 2012 року по теперішній час.

В обґрунтування вказаного клопотання слідчий зазначає, що Головним слідчим управлінням МВС України розслідується кримінальне провадження №12014110000000051, внесене до ЄРДР 27.02.2014 СУ УМВС України в Київській області, за фактом привласнення майна Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» посадовими особами ТОВ «ГАЗУКРАЇНА-2020», що заподіяло матеріальних збитків на загальну суму 449 963 820,00 гривень, які містять ознаки кримінального правопорушення визначеного ч. 5 ст. 191ККУкраїни.

З метою повної, всебічної та об`єктивної перевірки щодо наявності в діях невстановлених досудовим слідством осіб ознак складу кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України, дослідження всіх обставин справи, виникла необхідність перевірити стан та достовірність бухгалтерського обліку і фінансової звітності, перевірити чи не було допущено порушення у взаєморозрахунках з Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України» (ЄДРПОУ 20077720), що розміщений за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 6, встановити чи документально відображено по бухгалтерських документах надходження, облік та відпуск товарно-матеріальних цінностей (бензинів автомобільних А-95-Євро та А-92-Євро в загальній кількості 33090 тонн, які зберігаються на нафтобазах, що знаходяться за адресами: Київська обл., м.Миронівка, вул. Паризької Комуни, 2 (4150 тонн); Черкаська обл., Кам`янський р-н, с.Косарі, вул.Київська, 7 (2000 тонн); Кіровоградська обл., м. Світловодськ, вул. Франка, 1а (8440 тонн); Харківська обл., Коломацький р-н, с.Шелестове, вул. Леніна, 47 (3500 тонн); Одеська обл., Іванівський р-н, смт Петрівка, вул. Карла Маркса, 98 (15000 тонн) з НАК «Нафтогаз України» (ЄДРПОУ 20077720) на ТОВ «ГАЗУКРАЇНА-2020» у період з 22 серпня 2012 року по теперішній час та призначити позапланову документальну ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності НАК «Нафтогаз України» (ЄДРПОУ 20077720) .

Для вирішення поставлених питань необхідні спеціальні знання в області бухгалтерського обліку та контролю, тому необхідно провести ревізію.

Фіксація, під час розгляду клопотання слідчим суддею, за допомогою технічних засобів на підставі ч. 1 ст. 107 КПК України не здійснювалась, оскільки таке клопотання не заявлялось.

В судовому засіданні слідчий слідчої групи ГСУ МВС України ОСОБА_3 підтримав клопотання про призначення позапланової виїзної ревізії та просили його задовольнити.

Вислухавши пояснення слідчого, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, суд дійшов висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню, зважаючи на наступне.

Як визначено у п. 5 ч. 5 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні», позаплановою виїзною ревізією вважається ревізія, яка не передбачена в планах роботи органу державного фінансового контролю і проводиться за наявності хоча б однієї з таких обставин, зокрема, у разі надходження доручення щодо проведення ревізій у підконтрольних установах від Кабінету Міністрів України, органів прокуратури, державної податкової служби, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, в якому містяться факти, що свідчать про порушення підконтрольними установами законів України, перевірку додержання яких віднесено законом до компетенції органів державного фінансового контролю.

Згідно частин 6-8 ст. 11 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні», позапланові виїзні ревізії суб`єктів господарської діяльності незалежно від форми власності, які не віднесені цим Законом до підконтрольних установ, проводяться органами державного фінансового контролю за рішенням суду, ухваленим на підставі клопотання слідчого, прокурора для забезпечення розслідування під час кримінального провадження. Орган державного фінансового контролю, прокурор або слідчий, який ініціює проведення позапланової виїзної ревізії, подає до суду письмове обґрунтування підстав такої ревізії та дати її початку і закінчення, документи, які відповідно до частин п`ятої і сьомої цієї статті свідчать про виникнення підстав для проведення такої ревізії, а також на вимогу суду - інші відомості. Орган державного фінансового контролю, прокурор або слідчий, який ініціює проведення позапланової виїзної ревізії, подає до суду письмове обґрунтування підстав такої ревізії та дати її початку і закінчення, документи, які відповідно до частин п`ятої і сьомої цієї статті свідчать про виникнення підстав для проведення такої ревізії, а також на вимогу суду - інші відомості.

Аналізуючи викладене, призначення та проведення позапланової виїзної ревізії можливе виключно на підставі судового рішення.

Оскільки перевірка державних закупівель полягає у документальному та фактичному аналізі дотримання підконтрольними установами законодавства про державні закупівлі та проводиться органами державної контрольно-ревізійної служби, а державний фінансовий контроль реалізується державною контрольно-ревізійною службою через проведення державного фінансового аудита, перевірки державних закупівель та інспектування, для подальшого розслідування вказаного кримінального провадження вважаю, що необхідно провести Державною фінансовою інспекцією України позапланової виїзної документальної ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» (ЄДРПОУ 20077720), що розміщена за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 6.

Аналізуючи викладене, вважаю, що клопотання слідчого є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 40, 107, 110, 309 КПК України 2012 р., ст.ст. 5, 11 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні», слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого слідчої групи ГСУ МВС України ОСОБА_3 , погоджене прокурором, який здійснює процесуальне керівництво в кримінальному провадженні Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , про призначення позапланової виїзної ревізії задовольнити.

Надати дозвіл на проведення позапланової виїзної ревізії фінансово-господарської діяльності окремих питань фінансово-господарської діяльності Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» (ЄДРПОУ 20077720), що розміщена за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 6, щодо дотримання службовими особами та матеріально відповідальними особами даного товариства вимог чинного законодавства України під час обліку, зберігання і передачі товарно-матеріальних цінностей (бензинів автомобільних А-95-Євро та А-92-Євро в загальній кількості 33 090 тонн), які надходили,відпускались та передавались на відповідальне зберігання НАК «Нафтогаз України» (ЄДРПОУ 20077720) на ТОВ «ГАЗУКРАЇНА-2020» (ЄДРПОУ 37428778) на нафтобази, що знаходяться за адресами: Київська обл., м.Миронівка, вул. Паризької Комуни, 2 (4150 тонн); Черкаська обл., Кам`янський р-н, с.Косарі, вул.Київська, 7 (2000 тонн); Кіровоградська обл., м. Світловодськ, вул. Франка, 1а (8440 тонн); Харківська обл., Коломацький р-н, с.Шелестове, вул. Леніна, 47 (3500 тонн); Одеська обл., Іванівський р-н, смт Петрівка, вул. Карла Маркса, 98 (15000 тонн) за період з 22.08.2012 по 25.03.2014.

Проведення ревізії доручити інспекторам Державної фінансової інспекції України. В ході проведення позапланової виїзної ревізії на вирішення співробітників Державної фінансової інспекції України поставити наступні питання:

·Чи є у НАК «Нафтогаз України» (ЄДРПОУ 20077720) відповідна дозвільна документація на надходження, збереження та відпуск товарно-матеріальних цінностей (нафтопродуктів)?

·Яким чином та згідно яких документів (Статут, Статутний договір, Положення і т.п.) здійснювалась діяльність НАК «Нафтогаз України» (ЄДРПОУ 20077720), у період з 22 серпня 2012 року по теперішній час. Коли, та згідно яких рішень, наказів чи розпоряджень було проведено зміну засновників, керівників, Наглядової Ради та інших органів управління НАК «Нафтогаз України» (ЄДРПОУ 20077720).

·Хто у ревізуємому періоді був відповідальною особою та розпорядником коштами та майном НАК «Нафтогаз України» (ЄДРПОУ 20077720).

·Хто у вказаний період був відповідальною особою за ведення, облік та збереження бухгалтерського обліку НАК «Нафтогаз України» (ЄДРПОУ 20077720).

·Хто у вказаний період мав право підпису фінансово господарських документів підприємства.

·Чи заключався між НАК «Нафтогаз України» (ЄДРПОУ 20077720) та ТОВ «ГАЗУКРАЇНА-2020» (ЄДРПОУ 37428778) договір поставки нафтопродуктів №14/4260/12.

·Чи передбачав вказаний договір зберігання ТОВ «ГАЗУКРАЇНА-2020» (ЄДРПОУ 37428778) бензинів автомобільних А-95-Євро та А-92-Євро в загальній кількості 33 090 тонн, які належали НАК «Нафтогаз України» (ЄДРПОУ 20077720), на нафтобазах, що знаходяться за адресами: АДРЕСА_1 (4150 тонн); АДРЕСА_2 (2000 тонн); АДРЕСА_3 (8440 тонн); АДРЕСА_4 (3500 тонн); АДРЕСА_1 (15000 тонн) та чи укладався договір про повну матеріальну відповідальність з начальниками складів вказаних нафтобаз за період з 22 серпня 2012 року по 25.03.2014?

·На підставі яких документів за період з 22 серпня 2012 року по теперішній час здійснювалися відвантаження, облік та зберігання продукції бензинів автомобільних А-95-Євро та А-92-Євро в загальній кількості 33 090 тонн, які належали НАК «Нафтогаз України» (ЄДРПОУ 20077720) на ТОВ «ГАЗУКРАЇНА-2020» (ЄДРПОУ 37428778) на нафтобази, що знаходяться за адресами: Київська обл., м.Миронівка, вул. Паризької Комуни, 2 (4150 тонн); Черкаська обл., Кам`янський р-н, с.Косарі, вул.Київська, 7 (2000 тонн); Кіровоградська обл., м. Світловодськ, вул. Франка, 1а (8440 тонн); Харківська обл., Коломацький р-н, с.Шелестове, вул. Леніна, 47 (3500 тонн); АДРЕСА_1 (15000 тонн). Чи знайшли наведені дані своє відображення у бухгалтерському обліку.

·Хто був відповідальний за збереження товарно-матеріальних цінностей (нафтопродуктів) на нафтобазах, що знаходяться за адресами: АДРЕСА_1 (4150 тонн); Черкаська обл., Кам`янський р-н, с.Косарі, вул.Київська, 7 (2000 тонн); Кіровоградська обл., м. Світловодськ, вул. Франка, 1а (8440 тонн); Харківська обл., Коломацький р-н, с.Шелестове, вул. Леніна, 47 (3500 тонн); Одеська обл., Іванівський р-н, смт Петрівка, вул. Карла Маркса, 98 (15000 тонн) за період з 22.08.2012 по 25.03.2014, чи була виявлено нестача товарно-матеріальних цінностей за вказаний період, якщо так, то по якій причині?

·Яким чином надходять, обліковуються, зберігаються та відпускаються товарно-матеріальні цінності НАК «Нафтогаз України» (ЄДРПОУ 20077720) на нафтобазах, що знаходяться за адресами: Київська обл., м.Миронівка, вул. Паризької Комуни, 2 (4150 тонн); Черкаська обл., Кам`янський р-н, с.Косарі, вул.Київська, 7 (2000 тонн); Кіровоградська обл., м. Світловодськ, вул. Франка, 1а (8440 тонн); Харківська обл., Коломацький р-н, с.Шелестове, вул. Леніна, 47 (3500 тонн); Одеська обл., Іванівський р-н, смт Петрівка, вул. Карла Маркса, 98 (15000 тонн)?

·Перевірити документальне відображення, рух, стан збереження та облік товарно-матеріальні цінностей НАК «Нафтогаз України» (ЄДРПОУ 20077720) на нафтобазах, що знаходяться за адресами: Київська обл., м.Миронівка, вул. Паризької Комуни, 2 (4150 тонн); Черкаська обл., Кам`янський р-н, с.Косарі, вул.Київська, 7 (2000 тонн); Кіровоградська обл., м. Світловодськ, вул. Франка, 1а (8440 тонн); Харківська обл., Коломацький р-н, с.Шелестове, вул. Леніна, 47 (3500 тонн); Одеська обл., Іванівський р-н, смт Петрівка, вул. Карла Маркса, 98 (15000 тонн), які надходили та відпускались із вказаних складів за період з 22.08.2012 по 25.03.2014.

·Провести зустрічну перевірку та інвентаризацію ТОВ «ГАЗУКРАЇНА-2020» (ЄДРПОУ 37428778) щодо документального відображення, руху, стану збереження та обліку товарно-матеріальних цінностей НАК «Нафтогаз України» (ЄДРПОУ 20077720) в об`ємі 33 090 тонн, які передавались на відповідальне зберігання на ТОВ «ГАЗУКРАЇНА-2020» (ЄДРПОУ 37428778) на нафтобази, що знаходяться за адресами: Київська обл., м.Миронівка, вул. Паризької Комуни, 2 (4150 тонн); Черкаська обл., Кам`янський р-н, с.Косарі, вул.Київська, 7 (2000 тонн); Кіровоградська обл., м. Світловодськ, вул. Франка, 1а (8440 тонн); Харківська обл., Коломацький р-н, с.Шелестове, вул. Леніна, 47 (3500 тонн); Одеська обл., Іванівський р-н, смт Петрівка, вул. Карла Маркса, 98 (15000 тонн) за період з 22.08.2012 по 25.03.2014.

·Провести зустрічну перевірку та інвентаризацію ТОВ «Цикловаст» (ЄДРПОУ 38674635) щодо документального відображення, руху, стану збереження та обліку товарно-матеріальних цінностей НАК «Нафтогаз України» (ЄДРПОУ 20077720) в об`ємі 4150 тон, які передавались на відповідальне зберігання ТОВ «ГАЗУКРАЇНА-2020» (ЄДРПОУ 37428778) на нафтобазу за адресою: Київська обл., м.Миронівка, вул. Паризької Комуни, 2, що належить ТОВ «Термінал» (код за ЄРДПОУ 36353108) та здається на даний час ТОВ «Цикловаст» (ЄДРПОУ 38674635), що зареєстроване за адресою: м. Київ, просп. Відрадний, 24/54.

·Провести зустрічну перевірку та інвентаризацію ТОВ «КОМПОЗИТ» (ЄДРПОУ 32046093) щодо документального відображення, руху, стану збереження та обліку товарно-матеріальних цінностей НАК «Нафтогаз України» (ЄДРПОУ 20077720) в об`ємі 2000 тон, які передавались на відповідальне зберігання ТОВ «ГАЗУКРАЇНА-2020» (ЄДРПОУ 37428778) на нафтобазу за адресою: Черкаська обл., Кам`янський р-н, с. Косарі, вул. Київська, 7, що належить ТОВ «КОМПОЗИТ» (ЄДРПОУ 32046093, зареєстроване за адресою: м. Київ, вул. Кіквідзе,13).

·Провести зустрічну перевірку та інвентаризацію ТОВ «АЛЬЯНС-ІМПЕКС» (ЄДРПОУ 23090721) щодо документального відображення, руху, стану збереження та обліку товарно-матеріальних цінностей НАК «Нафтогаз України» (ЄДРПОУ 20077720) в об`ємі 8440 тон, які передавались на відповідальне зберігання ТОВ «ГАЗУКРАЇНА-2020» (ЄДРПОУ 37428778) на нафтобазу за адресою: Кіровоградська обл., м. Світловодськ, вул. Франка, 1а, що належить ТОВ «АЛЬЯНС-ІМПЕКС» (ЄДРПОУ 23090721, зареєстроване за адресою: Кіровоградська обл., місто Світловодськ, Франка, будинок 1, А).

·Провести зустрічну перевірку та інвентаризацію щодо документального відображення, руху, стану збереження та обліку товарно-матеріальних цінностей НАК «Нафтогаз України» (ЄДРПОУ 20077720) в об`ємі 3500 тон, які передавались на відповідальне зберігання ТОВ «ГАЗУКРАЇНА-2020» (ЄДРПОУ 37428778) на нафтобазу за адресою: Харківська обл., Коломацький р-н, с.Шелестове, вул. Леніна, 47, що належить ОСОБА_5 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_2 , виданий 10.10.13 Дзержинським РВ у м. Харкові ГУ ДМС України в Харківській області, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_5 .

·Провести зустрічну перевірку та інвентаризацію Дорічного підприємства «Петрол» малого підприємства «Петрол-Форвандінг» (ЄДРПОУ 22484671) щодо документального відображення, руху, стану збереження та обліку товарно-матеріальних цінностей НАК «Нафтогаз України» (ЄДРПОУ 20077720) в об`ємі 15000 тон, які передавались на відповідальне зберігання ТОВ «ГАЗУКРАЇНА-2020» (ЄДРПОУ 37428778) на нафтобазу за адресою: Одеська обл., Іванівський р-н, смт Петрівка, вул. Карла Маркса, 98, що належить Дорічне підприємство «Петрол» малого підприємства «Петрол-Форвандінг» (ЄДРПОУ 22484671, зареєстроване за адресою: Одеська область, Березівський район, вул. Шевченка, 35)

·Провести інвентаризацію фактичних залишків продукції бензинів автомобільних А-95-Євро та А-92-Євро в загальній кількості 33 090 тонн, які належать НАК «Нафтогаз України» (ЄДРПОУ 20077720) на нафтобазах, що знаходяться за адресами: Київська обл., м.Миронівка, вул. Паризької Комуни, 2 (4150 тонн); Черкаська обл., Кам`янський р-н, с.Косарі, вул.Київська, 7 (2000 тонн); Кіровоградська обл., м. Світловодськ, вул. Франка, 1а (8440 тонн); Харківська обл., Коломацький р-н, с.Шелестове, вул. Леніна, 47 (3500 тонн); Одеська обл., Іванівський р-н, смт Петрівка, вул. Карла Маркса, 98 (15000 тонн).

Надати можливість інспекторам Державної фінансової інспекції України в ході проведення позапланової ревізії та зустрічної звірки НАК «Нафтогаз України» (ЄДРПОУ 20077720) ознайомлюватися з оригіналами нормативних, фінансово-господарських, бухгалтерських, інших документів та робити їх копії, які можливо будуть надаватись інспекторам представниками НАК «Нафтогаз України» (ЄДРПОУ 20077720) на підтвердження проведення фінансово-господарської діяльності.

Визначити термін проведення позапланової виїзної ревізії п`ятнадцять робочих днів у період з 7 квітня 2014 року по 25 квітня 2014 року.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти ухвали можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.03.2014
Оприлюднено05.01.2023
Номер документу54315746
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/7029/14-к

Ухвала від 26.03.2014

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Новак Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні