Ухвала
від 16.12.2014 по справі 757/36188/14-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/36188/14-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 грудня 2014 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження слідчого СГ ГСУ Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , розглянувши в судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання слідчого СГ ГСУ Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю,-

В С Т А Н О В И В :

04.12.2014 в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання слідчого СГ ГСУ Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , погоджене прокурором Першого відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих центрального апарату Генеральної прокуратури України, радником юстиції ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до банківських документів ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », АДРЕСА_1 , код МФО НОМЕР_1 та можливість їх вилучення, згідно переліку в клопотанні.

Слідчий у судовому засіданні клопотання підтримав з викладених в ньому підстав та просив задовольнити.

Представник ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у призначене судове засідання з розгляду клопотання не з`явився. Через канцелярію суду 15.12.2014 надійшло клопотання, за підписом начальника відділу по роботі з проблемними активами ОСОБА_5 , про розгляд клопотання слідчого у відсутність представника банку.

Оскільки, згідно із ч. 4 ст. 163 КПК України неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання, слідчий суддя визнав можливим розглянути клопотання за відсутності представника ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Згідно ч. 1 ст. 107 КПК України фіксація під час розгляду клопотання за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

В обґрунтування зазначеного клопотання слідчий посилається на те, що Генеральною прокуратурою України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12014070000000103 за фактом заволодіння державним майном в особливо великих розмірах при проведенні процедури банкрутства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що на початку 2013 року міністр внутрішніх справ України ОСОБА_6 , використовуючи своє службове становище, через свого знайомого директора підконтрольного йому ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ОСОБА_8 , погрожуючи притягненням до кримінальної відповідальності, вплинув на суддів господарського суду Закарпатської області з метою призначення арбітражного керуючого ОСОБА_7 ліквідатором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », 92 % статутного фонду якого належало державній акціонерній компанії « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

20 березня 2013 року ухвалою господарського суду Закарпатської області ліквідатором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » призначено ОСОБА_7 , який, діючи за попередньою змовою із ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , заступником директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ОСОБА_9 , міністром екології та природних ресурсів України ОСОБА_11 , зловживаючи своїм службовим становищем, під час проведення вказаного аукціону занизив вартість майна ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » шляхом виключення з його переліку хвостів гравітаційного збагачення, утворених в процесі технологічної переробки золотовмісних руд, які мають в своєму складі масу золота у, загальною вартістю 125000000 гривень, внаслідок чого вказані особи заволоділи державним майном, у особі ДАК « ІНФОРМАЦІЯ_4 » на вказану суму, яка більш ніж в 600 разів перевищує неподатковий мінімум доходів громадян і є особливо великим розміром.

В ході розслідування встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) під час здійснення своєї господарської діяльності на протязі 2013-2014 років, використовувало рахунок № НОМЕР_3 , відкритий в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код МФО НОМЕР_1 з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), яке під час здійснення своєї господарської діяльності на протязі 2013-2014 років використовувало рахунок № НОМЕР_5 , відкритий в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код МФО НОМЕР_1 .

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей, які містять охоронювану законом таємницю.

Пунктом 5 ч. 1 ст. 162 КПК України визначено, що до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Згідно із ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити виїмку).

Слідчий зазначає, що дослідити зазначені документи та використати їх як допустимий доказ у кримінальному провадженні без рішення суду щодо тимчасового доступу до документів, які становить банківську таємницю, неможливо.

Слідчий суддя вважає, що документи, які знаходяться у володінні банку та до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, з урахуванням наведених обґрунтувань та поданих документів, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні.

Між тим, клопотання слідчого в частині надання тимчасового доступу та можливості вилучення оригіналів документів, які зазначені в його клопотанні, слідчий суддя вважає передчасним, оскільки слідчим не обґрунтована така необхідність на даному етапі досудового розслідування (як-то призначення експертного дослідження, тощо).

За таких обставин, слідчий суддя, керуючись ст.ст. 160-163, 243, 309 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого СГ ГСУ Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, задовольнити частково.

Надати слідчому в особливо важливих справах Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України, старшому раднику юстиції ОСОБА_12 , слідчому групи слідчих Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України, раднику юстиції ОСОБА_3 тимчасовий доступ до банківських документів ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , код МФО НОМЕР_1 , з можливістю вилучення їх копій, а саме:

-реєстраційних документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 );

-карток із зразками підписів директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та відбитком печатки;

-листів, заяв, доручень та інших документів щодо надання повноважень іншим особам подавати до банківської установи платіжні доручення, отримувати кошти, виписки банку, тощо;

-виписок про рух грошових коштів по рахунку № НОМЕР_3 , який належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », з інформацією про точний час надходження (включаючи години, хвилини і секунди) та перерахування грошових коштів по вказаному рахунку за період з 20.03.2013 по час винесення ухвали слідчим суддею; залишок грошових коштів на кінець та початок банківського дня; призначення платежів; розрахункові (поточні) рахунки юридичних (фізичних) осіб контрагентів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), їх реєстраційних кодів;

-банківських виписок про видачу готівки та чеки за період з 20.03.2013 по час винесення ухвали слідчим суддею;

-договорів на встановлення системи «Банк-Клієнт»;

-виписок з номерами телефонів (ІР-адресів), з яких проходило з`єднання системи «Банк-Клієнт» з банком та датами проведення вказаних з`єднань, включаючи години та хвилини за період з 20.03.2013 по час винесення ухвали слідчим суддею ;

-договорів, інших фінансових документів, які стали підставою для руху коштів по рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за період з 20.03.2013 по час винесення ухвали слідчим суддею ;

-договорів, укладених на користь чи за дорученням ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , інших осіб за період з 20.03.2013 по час винесення ухвали слідчим суддею, в тому числі договорів, укладених з іншими суб`єктами підприємницької діяльності щодо придбання та продажу цінних паперів.

В іншій частині у задоволенні клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали протягом одного місяця, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Службовим особам ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » надати (забезпечити) слідчому в особливо важливих справах Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України, старшому раднику юстиції ОСОБА_12 , слідчому групи слідчих Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України, раднику юстиції ОСОБА_3 доступ та можливість вилучення копій вищеперелічених документів.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 знаходиться в матеріалах судового провадження № 757/36188/14-к

Примірник 2 та належним чином завірена копія ухвали надано слідчому.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.12.2014
Оприлюднено06.01.2023

Судовий реєстр по справі —757/36188/14-к

Ухвала від 16.12.2014

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Середа К. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні