Рішення
від 22.09.2015 по справі 172/1175/14-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 22-ц/774/7045/15 Справа № 172/1175/14-ц Головуючий у 1 й інстанції - Ушакова Н. Є. Доповідач - Красвітна Т.П.

Категорія 47

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 вересня 2015 року м. Дніпропетровськ

22 вересня 2015 року колегія суддів Судової палати у цивільних справах апеляційного суду Дніпропетровської області у складі:

головуючого -

суддів:

при секретарі

Красвітної Т.П.,

Свистунової О.В., Ремеза В.А.

Видюковій Ю.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпропетровську цивільну справу по апеляційній скарзі Товариства з обмеженою відповідальністю "Дніпроагропрогрес" на заочне рішення Васильківського районного суду Дніпропетровської області від 17 грудня 2014 року по справі за позовом ОСОБА_6 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Дніпроагропрогрес" про розірвання договору оренди землі, зобов'язання передати земельну ділянку та стягнення судових витрат, -

ВСТАНОВИЛА:

У вересні 2014 року позивач звернувся до суду з даним позовом, з урахуванням уточнень, посилаючись на те, що 01 серпня 2010 року між позивачем та відповідачем укладений договір оренди земельної ділянки, який зареєстровано. Відповідно до акта обстеження земельної ділянки від 23 липня 2014 року встановлено, що при обстеженні земельної ділянки виділеної під товарне виробництво, загальною площею 685,6 га, яка розташована на території Шевченківської сільської ради Васильківського району Дніпропетровської області, і знаходиться в оренді ТОВ «Дніпроагропрогрес» виявлено, що вказана площа земельної ділянки з весни 2014 року не підлягала обробітку, у зв'язку з чим заросла бур'яном (карантинними рослинами). Крім того, позивач посилався на те, що йому не була виплачена орендна плата за 2013 рік в повному обсязі. У зв'язку з викладеними, просила суд розірвати договір оренди землі, укладений 01 серпня 2010 року між ОСОБА_6 та Товариством з обмеженою відповідальністю «Дніпроагропрогрес», зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Дніпроагропрогрес» негайно передати ОСОБА_6 земельну ділянку загальною площею 2.620 га, що розташована на території Шевченківської сільської ради Васильківського району Дніпропетровської області в стані придатному для цільового використання; стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Дніпроагропрогрес» на користь ОСОБА_6 понесені судові витрати по справі.

Заочним рішенням Васильківського районного суду Дніпропетровської області від 17 грудня 2014 року позовні вимоги задоволені, розірвано договір оренди землі укладений 01 серпня 2010 року між ОСОБА_6 та Товариством з обмеженою відповідальністю «Дніпроагропрогрес»; зобов'язано Товариство з обмеженою відповідальністю «Дніпроагропрогрес» негайно передати ОСОБА_6 земельну ділянку загальною площею 2.620 га, що розташована на території Шевченківської сільської ради Васильківського району Дніпропетровської області, в стані придатному для цільового використання; вирішено питання щодо розподілу судових витрат.

В апеляційній скарзі ТОВ "Дніпроагропрогрес" посилається на неправильне застосування норм матеріального права, порушення норм процесуального права, у зв'язку з чим ставить питання про скасування заочного рішення суду першої інстанції та ухвалення нового рішення про відмову в задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

Розглянувши матеріали справи, перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду в межах доводів апеляційної скарги і заявлених позовних вимог, колегія суддів вважає за необхідне апеляційну скаргу задовольнити, оскаржуване рішення скасувати з ухваленням нового рішення про відмову у задоволенні позовних вимог, виходячи з наступного.

Встановлено судом та стверджується зібраними у справі доказами, що за договором оренди земельної ділянки від 01 серпня 2010 року, який зареєстровано у книзі державної реєстрації договорів оренди землі у відділі Держкомзему Васильківського району Дніпропетровської області за №122078884002495 від 04.03.2012 року, позивач передав відповідачу в оренду належну йому, за державним актом про право приватної власності на землю серії НОМЕР_1 від 27 жовтня 2001 року, земельну ділянку площею 2,620 га., розташовану на території Шевченківської сільської ради Васильківського району Дніпропетровської області (а.с. 5, 6 - 7).

Відповідно до п. 2.1 договору, договір укладено на 5 (п'ять) років. З урахуванням ротації культур згідно з проектом землеустрою, договір оренди є чинним до 31 грудня останнього року оренди.

Згідно п. 3.1 договору оренди землі за кожен рік використання землі орендар виплачує орендну плату у грошовій формі в розмірі 3% від вартості земельної ділянки, що становить 2500 грн. Орендна плата сплачується один раз на рік не пізніше 20 числа місяця останнього календарного року, за який вноситься орендна плата за місцем знаходження орендаря. Виплата орендної плати оформляється письмово.

Згідно акту приймання-передачі від 01.08.2010 року вищевказана земельна ділянка була передана у користування ТОВ «Дніпроагропрогрес».

Суду апеляційної інстанції відповідачем надано відомість виплати паїв за НОМЕР_2 від 20.12.2013 року, згідно якої позивачкою ОСОБА_6 отримано орендну плату за 2013 рік у розмірі 2634,72 грн., що стверджується особистим підписом позивачки.

Колегія приймає до уваги покази представника позивачки у судовому засіданні в суді апеляційної інстанції, який не заперечував, що підпис у відомість виплати паїв за НОМЕР_2 від 20.12.2013 року проставлено особисто ОСОБА_6, грошові кошти позивачкою отримані, а розмір орендної плати розраховано правильно.

Твердження представника позивачки про отримання ОСОБА_6 орендної плати за відомістю НОМЕР_2 не 20.12.2013 року, а значно пізніше - є безпідставним і недоведеним та спростовуються копією відомості операцій по рахунку за період з 01.01.2013 року по 31.12.2013 року, згідно якої ОСОБА_6 отримала орендну плату за 2013 рік у розмірі 2634,72 грн. саме 20.12.2013 року.

Статтею 526 ЦК України передбачено, що зобов»язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог діючого законодавства.

Відповідно до ч.1, 2 ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Згідно з ст. 13 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

За змістом ст. 21 Закону України «Про оренду землі» розмір та умови орендної плати, що зазначені в договорі оренди, не можуть суперечити чинному на час укладення договору оренди.

У статті 25 Закону України «Про оренду землі» закріплено, що орендар земельної ділянки має право, зокрема, самостійно господарювати на землі з дотриманням умов договору оренди землі.

Частиною 1 ст. 32 Закону України «Про оренду землі» встановлено, що на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Частиною 1 ст. 96 ЗК України передбачено, що землекористувачі зобов'язані, зокрема, забезпечувати використання землі за цільовим призначенням.

Відповідно до п. «д» ч. 1 ст. 141 ЗК України підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати.

Виходячи з викладеного, приймаючи до уваги, що відповідачем надано докази отримання позивачкою орендної плати за 2013 рік, - колегія дійшла висновку, що при ухваленні заочного рішення місцевий суд у повному обсязі фактичні обставини справи не встановив, дійшов хибного висновку про невиконання відповідачем умов договору оренди землі, що призвело до неправильного вирішення справи по суті.

Суд звертає увагу, що на час винесення оскаржуваного рішення від 17 грудня 2014 року не сплинув строк до якого орендар повинен сплатити орендну плату за 2014 рік, оскільки пунктом 3.1 договору оренди землі передбачено, що орендна плата сплачується один раз на рік не пізніше 20 числа останнього місяця календарного року, за який вноситься орендна плата (тобто за 2014 рік орендна плати повинна бути сплачена до 20.12.2014 року).

Крім того, колегія наголошує, що одноразова несплата орендної плати не свідчить про систематичне порушення умов договору оренди та не є підставою для розірвання цього договору.

Письмове звернення ОСОБА_6 до ТОВ «Дніпроагропрогрес» від 30 липня 2014 року щодо сплати заборгованості за орендною платою не доводить факту наявності заборгованості.

Твердження позивачки про недодержання відповідачем умов використання земельної ділянки, недбайливого ставлення відповідача до виконання своїх обов»язків за договором оренди - є недоведеними.

Акт проведення обстеження земельної ділянки позивачки, що перебуває в оренді відповідача, від 23.07.2014 року, який складено головою Шевченківської сільської ради Васильківського району Дніпропетровської області, начальником Управління агропромислового розвитку Васильківської районної державної адміністрації Дніпропетровської області, землевпорядником Шевченківської сільської ради Васильківського району Дніпропетровської області, агрономом Управління агропромислового розвитку Васильківської районної державної адміністрації Дніпропетровської області, провідним фахівцем фітосанітарних процедур - не відповідає вимогам ст.ст. 58, 59 ЦПК України.

Згідно пунктів 5.1, 5.5 Порядку планування та проведення перевірок з питань здійснення державного контролю за використанням та охороною земель, затвердженого наказом Державного комітету України по земельних ресурсах від 12 грудня 2003 р. N312, з відповідними змінами та доповненнями, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25 грудня 2003 р. за N 1223/8544, де визначено, що при проведенні всіх видів перевірок державний інспектор складає акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства; акт підписується державним інспектором (інспекторами), який (які) проводить (проводять) перевірку, представником юридичної особи чи фізичною особою, що використовують земельні ділянки, свідками (за їх наявності).

Акт від 23.07.2014 року не підписаний представником орендаря.

Крім того, не спростовані твердження представника відповідача, що викладена в акті інформація не відповідає дійсності, а самий акт був складений без присутності представника ТОВ «Дніпроагропрогрес».

Колегія звертає увагу, що відповідно до ст. 60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно ст. 212 ЦПК України, виключне право оцінки доказів належить суду, який має оцінювати докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Отже, з урахуванням викладеного вище, колегія дійшла висновку, що рішення суду першої інстанції, відповідно до вимог ст. 309 ЦПК України, підлягає скасуванню, як таке що ухвалене із порушенням норм матеріального права, із ухваленням по справі нового рішення про відмову у задоволенні позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 209, 218, 303, 307, 309, 313-319 ЦПК України, колегія суддів, -

В И Р І Ш И Л А:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Дніпроагропрогрес" - задовольнити.

Заочне рішення Васильківського районного суду Дніпропетровської області від 17 грудня 2014 року - скасувати та ухвалити нове рішення.

У задоволенні позовних вимог ОСОБА_6 до Товариства з обмеженою відповідальністю " Дніпроагропрогрес" про розірвання договору оренди землі, зобов'язання передати земельну ділянку - відмовити у повному обсязі.

Рішення набирає законної сили з моменту проголошення, протягом двадцяти днів може бути оскаржене до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Головуючий

Судді

СудАпеляційний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення22.09.2015
Оприлюднено23.12.2015
Номер документу54352858
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —172/1175/14-ц

Ухвала від 24.02.2015

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Порох К. Г.

Ухвала від 17.12.2014

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Ушакова Н. Є.

Рішення від 22.09.2015

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Красвітна Т. П.

Ухвала від 19.11.2015

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Філіппов Є. Є.

Ухвала від 03.07.2015

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Красвітна Т. П.

Ухвала від 17.03.2015

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Порох К. Г.

Ухвала від 10.02.2015

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Порох К. Г.

Рішення від 17.12.2014

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Ушакова Н. Є.

Ухвала від 19.11.2014

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Ушакова Н. Є.

Ухвала від 12.09.2014

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Ушакова Н. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні