Рішення
від 15.12.2015 по справі 904/8466/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

08.12.15р. Справа № 904/8466/15

За позовом Виконавчого комітету Марганецької міської ради Дніпропетровської області, м. Марганець, Дніпропетровська область

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Транспортна компанія "АВТОГРАД", м. Марганець, Дніпропетровська область

про визнання договору недійсним

Суддя Петрова В.І.

Представники:

від позивача: не з'явився

від відповідача: ОСОБА_1, дог. від 22.10.15р.

СУТЬ СПОРУ:

Виконавчий комітет Марганецької міської ради Дніпропетровської області звернувся до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Транспортна компанія "АВТОГРАД", в якому просив суд визнати недійсним договір №4 від 12.02.2014р. про надання послуг з перевезень пасажирів автомобільним транспортом у місті Марганці з моменту його вчинення.

Позовні вимоги обгрунтовує відсутністю підстав для укладення договору між ним та відповідачем. Як на підставу своїх вимог позивач посилається на ч.1 ст.227 Цивільного кодексу України, якою передбачено, що правочин юридичної особи, вчинений нею без відповідного дозволу (ліцензії), може бути визнаний судом недійсним.

Відповідач позов не визнає, зазначає, що відсутні підстави для визнання недійсним договору про організацію перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування міському в місті Марганець №4 від 12.02.2014р. Даний договір є чинним та правомірним в силу вимог ст.204 Цивільного кодексу України. До того ж, відсутні підстави визнання недійсним договору на підставі ч.1 ст.227 Цивільного кодексу України, оскільки ліцензія на перевезення пасажирів відповідачем отримана ще 24.12.2013р.

08.12.2015р. по даній справі оголошено вступну та резолютивну частини рішення відповідно до ст. 85 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до п.25 ч.3 ст.9 Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності", який діяв на момент виникнення спірних правовідносин між сторонами, ліцензуванню підлягають такі види господарської діяльності: надання послуг з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів, багажу річковим, морським, автомобільним, залізничним транспортом.

За ч.ч.1, 2 та 3 ст.9 Закону України "Про автомобільний транспорт" ліцензування на автомобільному транспорті спрямоване на визначення початкових і поточних умов надання послуг з перевезень пасажирів і небезпечних вантажів, а також найважливіших параметрів обслуговування споживачів. Завданнями ліцензування на автомобільному транспорті є: сприяння становленню сучасного ринку послуг, розвитку автомобільного транспорту та стимулювання впровадження нових видів послуг; підвищення ефективності використання транспортних засобів; створення конкурентного середовища; захист прав споживачів та ринку послуг від небезпечних перевезень; забезпечення соціальних стандартів транспортного обслуговування; забезпечення використання сертифікованих і дозволених для використання транспортних засобів; забезпечення доступності послуг та підвищення якості транспортного обслуговування. Ліцензія видається на господарську діяльність з надання послуг з перевезення пасажирів і небезпечних вантажів на такі види робіт: зокрема, надання послуг з внутрішніх перевезень пасажирів автобусами.

24.04.2013р. між виконавчим комітетом Марганецької міської ради Дніпропетровської області (організатор) та фізичною особою - підприємцем ОСОБА_2 (перевізник) був укладений договір №2 про надання послуг з перевезення пасажирів автомобільним транспортом у місті Марганці, відповідно до п.1.1. якого організатор зобов"язався надати перевізникові право на перевезення пасажирів на регулярному міському автобусному маршруті загального користування у місті Марганець № 3/2 "Кільцевий-А" графік №6, графік №7, графік № 8, графік № 9 з використанням транспортних засобів категорії М2, класу А, та категорії М3, класу І, на умовах, визначених цим договором, а перевізник взяв на себе зобов'язання надавати транспортні послуги населенню на умовах, передбачених діючим законодавством України та цим договором. Термін дії цього договору відповідно до п.6.2. складає п'ять років, тобто до 24.04.2018р.

Договір №2 від 24.04.2013р. про надання послуг з перевезення пасажирів автомобільним транспортом у місті Марганці укладався за результатами проведеного конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування у місті Марганець Дніпропетровської області від 16.04.2013р. Перевізник-претендент фізична особа - підприємець ОСОБА_2 був визначений переможцем на об'єкті конкурсу № 4 (№ 3/2 "Кільцевий-А" графік № 6, графік № 7, графік № 8, графік № 9).

На момент укладення зазначеного вище договору ОСОБА_2 мав Ліцензію Серія АД № 065456, видану Головною державною інспекцією на автомобільному транспорті Міністерства транспорту та зв'язку України від 20.09.2012р., зі строком дії - необмежений, на вид господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів і небезпечних вантажів автомобільним транспортом із дозволеним видом робіт внутрішні перевезення пасажирів автобусами.

Відповідно до ч.1 ст.104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов'язки переходять до правонаступників.

Згідно ч.1 ст.51 Цивільного кодексу України до підприємницької діяльності фізичних осіб застосовуються нормативно-правові акти, що регулюють підприємницьку діяльність юридичних осіб, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин.

Відповідно до ч.1 ст.1 Закону України "Про автомобільний транспорт" досвід роботи - строк діяльності суб'єкта господарювання - автомобільного перевізника, який обчислюється з початку провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів чи/та вантажів відповідно до закону. У разі припинення автомобільного перевізника - юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) досвід його роботи набуває новостворена юридична особа (новостворені юридичні особи). У разі створення юридичної особи, власником або одним з власників якої є автомобільний перевізник, який є фізичною особою - підприємцем, підприємницька діяльність якої припинена, досвід роботи цієї фізичної особи - підприємця набуває новостворена юридична особа (досвідом роботи такої новоствореної юридичної особи вважається досвід роботи того власника, який має найбільший строк діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів чи/та вантажів).

20.11.2013р. було створено Товариство з обмеженою відповідальністю "Транспортна компанія "АВТОГРАД" (ідентифікаційний код 38986138), ОСОБА_2

Згідно протоколу № 1 установчих зборів засновників цього товариства від 20.11.2013р. вирішено визначити склад засновників та учасників товариства з обмеженою відповідальністю "Транспортна компанія "АВТОГРАД": ОСОБА_2, громадянин України, ІНФОРМАЦІЯ_1, паспорт: серія АО № 108070, виданий Марганецьким МС ГУДМС України в Дніпропетровській області від 13.05.2013р., реєстраційний номер облікової картки платника податків за даними Державного реєстру фізичних осіб - платників податків НОМЕР_1, зареєстроване місце проживання: Україна, поштовий індекс 53400, Дніпропетровська область, місто Марагнець, вулиця Павлика Морозова, будинок 38. З моменту державної реєстрації товариства засновник стає учасником; пунктом 6 визначено, що товариство з обмеженою відповідальністю "Транспортна компанія "АВТОГРАД" провадить діяльність на основі модельного статуту товариства.

Модельний статут товариства з обмеженою відповідальністю затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 16.11.2011р. № 1182.

На момент створення зазначеного вище товариства ОСОБА_2 був автомобільним перевізником, який був фізичною особою - підприємцем, а також мав строк діяльності автомобільного перевізника за договором №2 від 24.04.2013р. про надання послуг з перевезення пасажирів автомобільним транспортом у місті Марганці.

12.02.2014р. був укладений договір №3 про внесення змін до договору №2 від 24.04.2013р. про надання послуг з перевезення пасажирів автомобільним транспортом у місті Марганці між виконавчим комітетом Марганецької міської ради Дніпропетровської області (організатор) та фізичною особою - підприємцем ОСОБА_2 (первісний перевізник), та товариством з обмеженою відповідальністю "Транспортна компанія "АВТОГРАД" (новий перевізник), відповідно до п.1 якого новий перевізник набуває, а первісний перевізник припиняє строк діяльності суб'єкта господарювання - автомобільного перевізника, який обчислюється з початку провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів на підставі договору № 2 про надання послуг з перевезення пасажирів автомобільним транспортом у місті Марганці від 24.04.2013р., укладеного між організатором та первісним перевізником. Майно, майнові права, інші права та обов'язки за вказаним вище договором повністю переходять від первісного перевізника до нового перевізника.

Відповідно до п.3 зазначеного вище договору №3 організатор і новий перевізник укладають договір щодо перевезення пасажирів у зв'язку із заміною первісного кредитора і зобов'язання, шляхом внесення відповідних змін до договору №2 від 24.04.2013р. про надання послуг з перевезення пасажирів автомобільним транспортом у місті Марганці, укладеного між організатором та первісним перевізником, виклавши вказаний вище договір у новій редакції.

12.02.2014р. між виконавчим комітетом Марганецької міської ради Дніпропетровської області (організатор) та товариством з обмеженою відповідальністю "Транспортна компанія "АВТОГРАД" (перевізник, новий перевізник) був укладений договір №4 (нова редакція) про організацію перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування міському в місті Марганець, відповідно до пункту 1.1. якого організатор надає, а перевізник отримує строкове право на регулярні пасажирські перевезення у звичайному режимі руху на автобусному маршруті загального користування міському в місті Марганець Дніпропетровської області, на умовах і в порядку, визначених цим договором, а також паспортом автобусного маршруту регулярних перевезень міського.

Загальна характеристика автобусного маршруту відповідно до пункту 1.2.:

- назва автобусного маршруту: маршрут № 3 "Кільцевий-А", сукупність графіків руху автобусів за вказаним маршрутом № 3/2, графіки №№ 4, 5, 6.

Термін дії цього договору, відповідно до п.6.2., до 24.04.2018р.

На момент укладення зазначеного вище договору ТОВ "Транспортна компанія "АВТОГРАД" мала Ліцензію Серія АЕ №420031, видану Державною інспекцією України з безпеки на наземному транспорті від 25.12.2013р., зі строком дії - необмежений, на вид господарської діяльності надання послуг з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів, багажу автомобільним транспортом із дозволеним видом робіт внутрішні перевезення пасажирів автобусами.

Настання обставин, які мають юридичне значення (створення юридичної особи, власником якої є автомобільний перевізник, який є фізичною особою - підприємцем, підприємницька діяльність якої припинена), є підставою заміни кредитора внаслідок правонаступництва. ТОВ "Транспортна компанія "АВТОГРАД" є правонаступником фізичної особи - підприємця ОСОБА_2 Відповідно, до цього правонаступника перейшли усі права та обов'язки його учасника ОСОБА_2, якому вони належали раніше як фізичній особі - підприємцю на підставі договору №2 від 24.04.2013р. про надання послуг з перевезення пасажирів автомобільним транспортом у місті Марганець.

Позивач просить суд визнати недійсним договір №4 від 12.02.2014р. про надання послуг з перевезень пасажирів автомобільним транспортом у місті Марганці з моменту його вчинення.

Згідно ч.1 ст.215 Цивільного кодексу України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

За ч.1 ст. 203 Цивільного кодексу України зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

Відповідно до ч.1 ст.227 Цивільного кодексу України правочин юридичної особи, вчинений нею без відповідного дозволу (ліцензії), може бути визнаний судом недійсним.

Враховуючи викладене, суд не вбачає порушення відповідачем вимог закону щодо ліцензування перевезення пасажирів автомобільним транспортом, у зв"язку з чим у задоволенні позову слід відмовити.

Керуючись ст.ст.33-34, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позивачу у позові відмовити.

Судові витрати у справі покласти на позивача.

Повне рішення складено 14.12.2015р.

Суддя ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення15.12.2015
Оприлюднено22.12.2015
Номер документу54354116
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання договору недійсним

Судовий реєстр по справі —904/8466/15

Ухвала від 15.01.2016

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Орєшкіна Еліна Валеріївна

Рішення від 15.12.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 03.12.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 17.11.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 22.10.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 24.09.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні