Постанова
від 16.12.2015 по справі 912/3149/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ С У Д

Кіровоградської області

ПОСТАНОВА

16 грудня 2015 року № 912/3149/15

Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Коваленко Н.М. розглянувши справу № 912/3149/15 від 09.09.2015 року

за заявою кредитора ОСОБА_1 об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Кіровоградській області (далі - ОСОБА_1 ОДПІ ГУ ДФС у Кіровоградській області), 25009, м. Кіровоград, вул. Глинки, 2,

про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Проектно-виробниче підприємство "СФЕРА 7" (далі - ТОВ "Проектно-виробниче підприємство "СФЕРА 7"), 25006, м. Кіровоград, вул. В.Чорновола, 43,

ПРЕДСТАВНИКИ:

від кредитора - участі не брали;

від боржника - участі не брали.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою від 17.11.2015 року господарський суд визнав грошові вимоги кредитора та затвердити реєстр вимог кредиторів боржника ТОВ "Проектно-виробниче підприємство "СФЕРА 7". Зобов'язав розпорядника майна боржника, арбітражного керуючого ОСОБА_2 в порядку, визначеному статтею 26 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон), письмово повідомити кредиторів згідно з реєстром вимог кредиторів, уповноважену особу працівників боржника та уповноважену особу засновників боржника про місце і час проведення зборів кредиторів та організувати їх проведення, за місцезнаходженням боржника, не пізніше 28.11.2015 року. Зобов'язав розпорядника майна боржника, арбітражного керуючого ОСОБА_2 до 10.12.2015 року подати суду звіт про свою діяльність в якості розпорядника майном боржника, відомості про фінансове становище боржника, а також інформацію про виявлення ознак фіктивного банкрутства боржника чи доведення до банкрутства у відповідності із Методичними рекомендаціями щодо виявлення ознак неплатоспроможності підприємства та ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства, затвердженими наказом Міністерства економіки України від 19.01.2006 № 14, з врахуванням змін внесених наказом № 1361 від 26.10.2010 року Міністерства економіки України. Зобов'язав боржника та розпорядника майна боржника, арбітражного керуючого ОСОБА_2 організувати обрання представника працівників боржника в порядку, встановленому абз. 13 ст. 1 Закону, та надати йому можливість представляти інтереси працівників боржника при проведенні послідуючих процедур банкрутства. Копію протоколу загальних зборів про обрання представника працівників боржника подати господарському суду до 10.12.2015 року. Повідомити суду адресу місця проживання представника працівників боржника. Зобов'язав комітет кредиторів боржника подати суду клопотання про відкриття процедури санації, визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; про призначення арбітражного керуючого (керуючого санацією, ліквідатора); про продовження або скорочення строку процедур розпорядження майном боржника, тощо, не пізніше 10.12.2015 року. Зобов'язав боржника та розпорядника майна, арбітражного керуючого ОСОБА_2, при поданні комітетом кредиторів до суду клопотання про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, надати суду документально підтверджену, детальну інформацію про майнову неспроможність боржника наявним майном задовольнити вимоги визнаних судом кредиторів. Підсумкове засідання суду, на якому буде винесено ухвалу про санацію боржника чи постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, чи ухвалу про припинення провадження у справі про банкрутство або ухвалу про продовження строку процедури розпорядження майном та відкладення підсумкового засідання суду, призначив на 16.12.2015 року.

До господарського суду 01.12.2015 року розпорядником майна надано протокол № 1 зборів кредиторів ТОВ "Проектно-виробниче підприємство "СФЕРА 7" від 27.11.2015 року, відповідно до якого визначено кількісний склад комітету кредиторів боржника та обрано кредитора - ОСОБА_1 ОДПІ ГУ ДФС у Кіровоградській області до складу комітету кредиторів боржника.

На засіданні комітету кредиторів (протокол № 1 від 27.11.2015 року) обрано ОСОБА_1 ОДПІ ГУ ДФС у Кіровоградській області головою комітету кредиторів боржника, прийнято рішення звернутися до господарського суду Кіровоградської області з клопотанням про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, про призначення ліквідатором боржника (банкрута) арбітражного керуючого ОСОБА_2

До господарського суду 01.12.2015 року надано відповідне клопотання № 1 від 27.11.2015 року комітету кредиторів.

Арбітражний керуючий ОСОБА_2 не заперечив можливості його призначення ліквідатором - ТОВ "Проектно-виробниче підприємство "СФЕРА 7", надав господарському суду заяву про те, що він стосовно боржника не належить до жодної з категорій осіб, які не можуть бути призначені арбітражними керуючими та копію свідоцтва № 562 від 01.04.2013 року про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора).

Із матеріалів справи вбачається, що загальна сума грошових вимог кредиторів, включених до реєстру вимог кредиторів, складає 11 472 616, 20 грн.

Документальні докази погашення зазначеної кредиторської заборгованості відсутні.

Розпорядником майна, арбітражним керуючим ОСОБА_2 надано господарському суду звіт про виконану роботу, зі змісту якого вбачається, що експрес-аналіз фінансового стану боржника, здійснений розпорядником майна 25.11.2015 року, свідчить про відсутність ознак фіктивного банкрутства боржника, відсутність ознак доведення до банкрутства чи приховування банкрутства, встановлена наявність ознак неплатоспроможності боржника.

Протягом процедури розпорядження майном ТОВ "Проектно-виробниче підприємство "СФЕРА 7" заяв про участь у санації боржника від інвесторів до розпорядника майна не надходило.

Розпорядником майна, арбітражним керуючим ОСОБА_2 в результаті направлення до відповідних реєструючих органів запитів щодо наявності (відсутності) рухомого чи нерухомого майна з'ясована відсутність реєстрації за боржником будь-якого майна. Дані обліку боржника відсутні.

Таким чином майна суб'єкта господарювання - ТОВ "Проектно-виробниче підприємство "СФЕРА 7" недостатньо для задоволення вимог визнаних судом кредиторів, даний факт підтверджується наявними матеріалами справи.

Викладене свідчить про майнову неспроможність боржника наявним майном задовольнити вимоги визнаних судом кредиторів інакше, як через застосування ліквідаційної процедури.

Враховуючи положення Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" та ст. 38, ч. 3 ст. 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" господарський суд вважає за необхідне зобов'язати реєстраційну службу ОСОБА_1 міського управління юстиції внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відповідні відомості про заміну керівника боржника на ліквідатора банкрута.

Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури ТОВ "Проектно-виробниче підприємство "СФЕРА 7".

Відповідно до ч. 7 ст. 115 Закону розпорядник майна звітує про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування його витрат на першому засіданні комітету кредиторів, а також за результатами процедури розпорядження майном боржника. Керуючий санацією не рідше одного разу на три місяці, а ліквідатор - щомісяця звітують перед комітетом кредиторів про нарахування та виплату основної та додаткової грошових винагород арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування витрат.

Звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат доводиться кредиторам до відома та повинен бути схвалений або погоджений комітетом кредиторів.

Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації подається арбітражним керуючим до господарського суду за п'ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

Розпорядником майна, арбітражним керуючим ОСОБА_2 01.12.2015 року надано господарському суду звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедури розпорядження майном на загальну суму 9 232, 90 грн., який був предметом розгляду на засіданні комітету кредиторів - 27.11.2015 року.

Відповідно до ч. 2 ст. 115 Закону грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна визначається в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання ним повноважень та не може перевищувати п'яти мінімальних заробітних плат за кожен місяць здійснення повноважень розпорядника майна.

Право вимоги грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень розпорядника майна боржника.

Сплата грошової винагороди арбітражному керуючому (розпоряднику майна) здійснюється шляхом її авансування заявником (кредитором або боржником) у розмірі, зазначеному у цій частині.

Не заперечуючи правильності розрахунку оплати послуг (грошової винагороди) арбітражного керуючого за період з 09.09.2015 року по 16.12.2015 року на суму 8 834, 44 грн., що обґрунтовано розрахована відповідно до вимог Закону та ухвали суду від 09.09.2015 року, та достовірність його витрат на суму 398, 46 грн., комітет кредиторів ТОВ "Проектно-виробниче підприємство "СФЕРА 7" прийняв рішення (протокол № 2 від 27.11.2015 року) про відмову в погодженні звіту розпорядника майна боржника, арбітражного керуючого ОСОБА_2 про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за результатами процедури розпорядження майном боржника на загальну суму 9 232, 90 грн.

Як зазначено в протоколі засідання комітету кредиторів, підставою для відмови в погодженні вищезазначеного звіту є те, що кредитор фінансується виключно за рахунок державного бюджету та серед видатків фіскального органу відсутній такий вид видатків, як оплата послуг та відшкодування витрат арбітражного керуючого, а тому не може погодити звіт арбітражного керуючого.

Із матеріалів справи вбачається, що ініціюючим та єдиним кредитором, внесеним до реєстру вимог боржника, ОСОБА_1 ОДПІ ГУ ДФС у Кіровоградській області, ухвалу суду від 09.09.2015 року в частині встановлення арбітражному керуючому ОСОБА_2 оплати послуг (грошової винагороди) за виконання повноважень розпорядника майна в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень, шляхом її авансування заявником - кредитором, не оскаржено.

Зазначена ухвала суду винесена з врахуванням вимог статті 115 Закону, якою визначено систему гарантій отримання арбітражним керуючим винагороди за виконання повноважень розпорядника майна.

При цьому, відсутність авансування, відсутність майна у боржника або ж відсутність інших джерел для покриття витрат на оплату послуг (грошову винагороду) арбітражному керуючому (розпоряднику майна), в т.ч. і відсутність серед видатків фіскального органу ОСОБА_1 ОДПІ ГУ ДФС у Кіровоградській області такого виду видатків, як оплата послуг та відшкодування витрат арбітражного керуючого, не є підставою примусити арбітражного керуючого до безоплатної праці, що забороняється та прирівнюється до рабства в контексті ст. 4 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та інших міжнародних актів (зокрема, Конвенції 1926 р. про заборону рабства, Конвенції Міжнародної організації праці про примусову чи обов'язкову працю 1930 р. (ратифіковано Україною 10.08.1956р.), Конвенції Міжнародної організації праці №105 про скасування примусової праці 1957 р. (Закон України про ратифікацію № 2021-III від 5.10.2000р.), резолюції Економічної і ОСОБА_3 ООН (ЕКОСОС) 1966 р. № 1 126/1, тощо), та суперечить статті 43 Конституції України.

За викладених обставин суд вважає за необхідне затвердити звіт арбітражного керуючого ОСОБА_2 про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном в загальній сумі 9 232, 90 грн.

Керуючись ст. ст. 26, 37, 38, 40, 41, 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. ст. 4-1, 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Визнати товариство з обмеженою відповідальністю "Проектно-виробниче підприємство "СФЕРА 7" (ідент. код 33743468, адреса: 25006, м. Кіровоград, вул. В.Чорновола, 43) банкрутом.

2. Відкрити ліквідаційну процедуру щодо банкрута - товариства з обмеженою відповідальністю "Проектно-виробниче підприємство "СФЕРА 7" (ідент. код 33743468).

3. Припинити повноваження розпорядника майном - арбітражного керуючого ОСОБА_2, призначеного ухвалою суду від 09.09.2015 року.

4. Призначити ліквідатором банкрута - товариства з обмеженою відповідальністю "Проектно-виробниче підприємство "СФЕРА 7" арбітражного керуючого ОСОБА_2 (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 562 від 01.04.2013 року, адреса: вул. Кавалерійська, 17/19, м. Кіровоград, 25006.

5. Зобов'язати ліквідатора, арбітражного керуючого ОСОБА_2:

- не рідше ніж один раз на місяць надавати комітету кредиторів звіт про свою діяльність, інформацію про фінансове становище і майно боржника на день відкриття ліквідаційної процедури та при проведенні ліквідаційної процедури, використання коштів боржника, а також іншу інформацію на вимогу комітету кредиторів;

- подати господарському суду звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат ліквідатора, схвалений або погоджений комітетом кредиторів (до звіту додати копію протоколу засідання комітету кредиторів);

- після завершення всіх розрахунків з кредиторами подати господарському суду звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута, що відповідають вимогам ст. 46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

6. Відповідно до статті 18 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" скасувати заходи щодо забезпечення грошових вимог кредиторів в частині заборони товариству з обмеженою відповідальністю "Проектно-виробниче підприємство "СФЕРА 7" та власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації боржника, а також відчужувати основні засоби та предмети застави, застосовані ухвалою суду про порушення провадження у справі від 09.09.2015 року.

7. Зобов'язати реєстраційну службу ОСОБА_1 міського управління юстиції, відповідно до ст. 38, ч. 3 ст. 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відомості про заміну керівника товариства з обмеженою відповідальністю "Проектно-виробниче підприємство "СФЕРА 7" (ідент. код 33743468, адреса: 25006, м. Кіровоград, вул. В.Чорновола, 43) на ліквідатора, арбітражного керуючого ОСОБА_2 (ідент. номер НОМЕР_1).

8. Скасувати арешт, накладений на майно боржника - товариства з обмеженою відповідальністю "Проектно-виробниче підприємство "СФЕРА 7" (ідент. код 33743468, адреса: 25006, м. Кіровоград, вул. В.Чорновола, 43), визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника.

Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

9. Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури товариства з обмеженою відповідальністю "Проектно-виробниче підприємство "СФЕРА 7", текст якого додається.

10. Зобов'язати керівника (засновника) товариства з обмеженою відповідальністю "Проектно-виробниче підприємство "СФЕРА 7" протягом п'ятнадцяти днів з дня призначення ліквідатора банкрута передати бухгалтерську та іншу документацію банкрута, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута ліквідатору.

У разі ухилення від виконання зазначених обов'язків відповідні посадові особи банкрута несуть відповідальність відповідно до законів України.

11. Звіт арбітражного керуючого ОСОБА_2 про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедури розпорядження майном в загальній сумі 9 232, 90 грн. затвердити.

Постанова може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного господарського суду у встановленому законом порядку.

Примірники цієї постанови направити кредитору (ухвала від 17.11.2015 року у даній справі), банкруту, реєстраційній службі ОСОБА_1 міського управління юстиції, відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Кіровоградській області, Ленінському ВДВС ОСОБА_1 міського управління юстиції, сектору з питань банкрутства Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області, ліквідатору - арбітражному керуючому ОСОБА_2

Суддя Н.М. Коваленко

Дата ухвалення рішення16.12.2015
Оприлюднено23.12.2015
Номер документу54383536
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/3149/15

Постанова від 16.12.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 17.11.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 02.11.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 24.09.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 23.09.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 09.09.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

Ухвала від 28.08.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

Ухвала від 14.08.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні