Ухвала
від 07.12.2015 по справі 757/41316/15-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/41316/15-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 грудня 2015 року

Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

прокурорів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

підозрюваного ОСОБА_5 ,

захисників ОСОБА_6 , ОСОБА_7 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання слідчого в ОВС управління з розслідування особливо важливих справ ГСУ Генеральної прокуратури України ОСОБА_8 , про продовження строку відсторонення від посади підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий в ОВС управління з розслідування особливо важливих справ ГСУ Генеральної прокуратури України ОСОБА_8 , за погодженням з прокурором відділу ГПУ ОСОБА_9 звернувся до слідчого судді з клопотанням про продовження строку відсторонення від посади підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Обґрунтовуючи клопотання слідчий посилається на те, що слідчим відділом Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42015000000001780, відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 21.08.2015 за фактом одержання неправомірної вигоди в особливо великому розмірі службовими особами Державної служби зайнятості (Центрального апарату), за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України.

У клопотанні вказано, що протягом липня-серпня 2015 року в ході проведення конкурсних торгів із закупівлі товарів, робіт і послуг, голова Державної служби зайнятості (Центрального апарату) ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з начальником Управління матеріально-технічного забезпечення Головою комітету з конкурсних торгів Державної служби зайнятості ОСОБА_10 з метою отримання неправомірної вигоди в особливо великому розмірі, використовуючи своє службове становище, надав останній вказівку щодо визнання переможцями процедури закупівлі за рахунок коштів Фонду загальнообов`язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття ТОВ «Інфоком» (код ЄДРПОУ 14297222, м. Київ, вул. Володимирська,8) та ТОВ «МККУ-Мережі» (код ЄДРПОУ 21672904, м. Київ вул. Предславинська, 35 корп. 21 кім. 314). При цьому, між ОСОБА_5 та представниками товариств переможців досягнуто домовленість щодо передачі у вересні 2015 року, в якості винагороди неправомірної вигоди у вигляді грошових коштів у розмірі 320 тис. грн. від представника ТОВ «Інфоком» та 250 тис. грн. від представника ТОВ «МККУ-Мережі» за вчинення дій, які сприяли перемозі вказаних вище суб`єктів господарювання під час процедури закупівлі, а також подальше укладення договорів та перерахування грошових коштів Державною службою зайнятості на рахунки вказаних підприємств.

Після цього, начальник відділу запобігання корупції Державної служби зайнятості ОСОБА_11 , діючи на виконання вказівки ОСОБА_12 , 08.09.2015 року отримав від представника ТОВ «МККУ-Мережі» грошові кошти в сумі 253750 грн. в якості неправомірної вигоди для послідуючої передачі ОСОБА_5 та ОСОБА_10 . Він же, тобто ОСОБА_11 , на виконання вказівки ОСОБА_5 , 10.09.2015 року отримав від представника ТОВ «Інфоком» грошові кошти в сумі 316200 грн. для послідуючої передачі ОСОБА_5 та ОСОБА_10 в якості неправомірної вигоди.

10.09.2015 ОСОБА_11 передав ОСОБА_10 обумовлену неправомірну вигоду в сумі 3200 грн.

11.09.2015 ОСОБА_11 згідно попередньої домовленості, під час зустрічі із ОСОБА_5 , на виконання вказівки останнього, передав йому обумовлену неправомірну вигоду в сумі 622750 грн., що більше ніж у п`ятсот разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян та є особливо великим розміром. У порядку ст. 208 КПК України, 11.09.2015 ОСОБА_5 затримано та наступного дня повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України.

Мотивування поданого клопотання полягає у тому, що є підстави стверджувати, що ОСОБА_5 , перебуваючи на посаді, матиме доступ до всіх приміщень, документів служби зайнятості України, зможе впливати на хід досудового розслідування, матиме можливість знищити, сховати або спотворити будь-які з речей, документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; як керівник органу державної влади має знайомих серед працівників органів державної влади, зв`язки з якими може використовувати для створення перешкод досудовому розслідуванню у кримінальному провадженні; може вчинити інші аналогічні правопорушення, оскільки вчиненню вищевказаного кримінального правопорушення сприяло саме обіймання ним посади Голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату).

Вказаний незаконний вплив на зазначених осіб може перешкодити повному, всебічному та неупередженому проведенню досудового розслідування у кримінальному провадженні.

12.09.2015 року слідчим за вищевказаними фактами складено та прокурором погоджено письмове повідомлення про підозру ОСОБА_5 , у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України.

Відповідно до постанови заступника Генерального прокурора України ОСОБА_13 від 04.11.2015 року строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні продовжено до 4 місяців і закінчується 12 січня 2016 року.

06.10.2015 ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва підозрюваного ОСОБА_5 відсторонено від посади Голови Державної служби зайнятості (керівника Центрального апарату) строком до 11.11.2015 року.

Обгрунтовуючи клопотання прокурор просить продовжити строк відсторонення підозрюваного ОСОБА_5 від посади на два місяці, оскільки обставини, які стали підставою для відсторонення від посади, продовжують існувати, а саме те, що підозрюваний ОСОБА_5 перебуваючи на займаній посаді матиме доступ до всіх приміщень, документів служби зайнятості України, зможе впливати на хід досудового розслідування, матиме можливість знищити, сховати або спотворити будь-які з речей, документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; як керівник органу державної влади має знайомих серед працівників органів державної влади, зв`язки з якими може використовувати для створення перешкод досудовому розслідуванню у кримінальному провадженні; може вчинити інші аналогічні правопорушення, оскільки вчиненню вищевказаного кримінального правопорушення сприяло саме обіймання ним посади Голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату).

У судовому засіданні прокурор підтримав клопотання.

Підозрюваний та захисники заперечили проти задоволення вказаного клопотання та ппросили відмовити у його задоволенні.

Відповідно до ч. 1 ст. 158 КПК України прокурор має право звернутися з клопотанням про продовження строку відсторонення від посади, яке розглядається в порядку, передбаченому статтею 156 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 156 КПК України клопотання про відсторонення особи від посади розглядається слідчим суддею, судом не пізніше трьох днів з дня його надходження до суду за участю слідчого та/або прокурора та підозрюваного чи обвинуваченого, його захисника.

Заслухавши пояснення прокурора, підозрюваного, його захисників, дослідивши матеріали клопотання та додані в його обґрунтування копії матеріалів кримінального провадження, враховуючи ті слідчі (розшукові) дії, які слід вчинити у даному кримінальному провадженні, слідчий суддя дійшов висновку про необхідність продовжити в межах строків досудового розслідування до 12.01.2016 строк відсторонення підозрюваного від посади.

Крім того, слідчий суддя приймає до уваги те, що обставини, які стали підставою для відсторонення підозрюваного від посади, продовжують існувати, а саме те, що ОСОБА_5 перебуваючи на займаній посаді матиме можливість впливати на свідків у справі, матиме доступ до приміщень, документів служби зайнятості України, матиме доступ до всіх приміщень, документів служби зайнятості України, зможе впливати на хід досудового розслідування, матиме можливість знищити, сховати або спотворити будь-які з речей, документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; як керівник органу державної влади має знайомих серед працівників органів державної влади, зв`язки з якими може використовувати для створення перешкод досудовому розслідуванню у кримінальному провадженні; може вчинити інші аналогічні правопорушення, оскільки вчиненню вищевказаного кримінального правопорушення сприяло саме обіймання ним посади Голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату).

Відповідно до ч. 1 ст. 22 ЗУ " Про засади зпробігання і протидії корупції" особа, якій повідомлено про підозру у вчиненні злочину у сфкрі службової діяльності, підлягає відстороненню від виконання повноважень на посаді в порядку, визначеному законом.

Керуючись ст.ст. 155, 156, 158, 532, 534 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Продовжити строк відсторонення ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від посади Голови Державної служби зайнятості (керівника Центрального апарату) до 12 січня 2016 року.

Копію даної ухвали направити для виконання до Державної служби зайнятості (Центральний апарат).

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не буде подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.12.2015
Оприлюднено22.03.2023

Судовий реєстр по справі —757/41316/15-к

Ухвала від 07.12.2015

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

Ухвала від 13.11.2015

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні